Orange Freedom Pro i limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
DagerPL
Użytkownik forum

Re: Orange Freedom Pro i limit

Post autor: DagerPL »

slawek-80 pisze:... A tak swoją drogą to Orange powinno dać jakąś informacje o wprowadzeniu limitu, bo ja nie dostałem nawet sms-a, ciągle resetowałem router i kompa. Dobrze że zajrzałem tu na tą stronę bo bym go chyba rozwalił ze złości, bo tak internet strasznie zamulał....
Pytanie, czy ktoś dostał w ogóle tego sms'a od Orange?
Dziwne że ja tez miałem takie same odruchy z resetowaniem komputera i routera :P
bieniek102
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bieniek102 »

Chętni na taryfy z większymi limitami znajdą się na pewno...bez przesady...dużo ludzi myśli, że na wsiach to ludzi nie stać (czytałem już na forum takie rzeczy), a prawda jest taka jak kolega kerr, napisał...ludzie żeby mieć dostęp do neta są w stanie płacić spore sumy...co to jest dzisiaj 3GB...to starczy na skromne korzystanie z sieci, a jak się będzie miało te 10GB to już jest lepiej...ja nie mówię tu o rzeczach takich jak głupie radio internetowe it bo na takie to i 30 GB na miesiąc by nie starczyło...

Orange na 100% będzie miało sporo chętnych na taryfy z większymi limitami...

[ Dodano: 2009-08-31, 00:11 ]
DagerPL, ja też nic nie dostałem...i wiem tylko z tego forum, że takie coś się zaczęło dziać... ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

kerr pisze:Poza tym podobno do każdego sektora orange ma podłączać max 60 userów.
Bzdura, nie panują nad tym.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Ten kto twierdzi ,że radio internetowe jest dano żerne jest w dużym błędzie. Ja słucham radia internetowego z bitacją 64kbps i maxymalny transfer jaki zużyłem przez miesiąc to zaledwie 4,5 GB biorąc średnio 4 godziny dziennie. Ale ja was rozumiem przecież nie przeznaczycie na takie głupoty transferu tylko na YouTube :D
slawek-80
Użytkownik forum

Post autor: slawek-80 »

bieniek102 pisze:
Jeżeli tak dalej pójdzie to będę musiał znowu toczyć wojnę z tepsą o wolny port
Jaką wojnę masz na myśli bo nie czaje? ;)
Chodzi o wolny port. Wcześniej miałem neostradę i w listopadzie zeszłego roku skończyła mi się umowa po której chciałem podpisać następną, ale w Orange na Freedom na abonamencie socjalnym. No i wtedy zaczęły się problemy, umowa została podpisana, internet miał być podłączony po paru dniach, ale po 2 tygodniach czekania okazało się że nie ma obecnie wolnych portów. Następnie podpisałem umowę w Netii, ale tam niestety też tepsa odmówiła udostępnienia portu. W międzyczasie odezwali się z Orange, że teraz port jest i mogę u nich znowu podpisać umowę. Po wygaśnięciu umowy z Netią podpisałem kolejną umowę z Orange i znowu lipa, brak wolnych portów. Po tych 3 podpisanych umowach postanowiłem wrócić do tepsy na kolanach, byleby tylko mieć ten internet. W salonie powiedzieli że jeżeli wcześniej miałem neostradę to nie ma żadnych przeszkód abym znowu do niej wrócił, internet miał być na 100%. Podpisałem umowę, zwiększyłem abonament za telefon do standardowego za 50 zł i znowu lipa - brak możliwości technicznych, a dokładnie wolnych portów. No i na koniec zaproponowano mi ten internet Orange Freedom Pro. W międzyczasie napisałem pismo do Gazety Pomorskiej do działu interwencji i opisałem wszystko, ponieważ ponad 2 miesiące walczyłem o podłączenie internetu. No i po paru dniach skontaktował się ze mną Pan z Warszawy z tepsy i powiedział, że wyjątkowo dla mnie mogą udostępnić ten port. Byłem skłonny skorzystać z tej oferty, ale jak mówię, miałem w tym czasie internet Orange Pro na próbę, spisywał się bez zarzutu i w obawie przed tym że podpisanie 5 umowy nie dojdzie do skutku zostałem się przy tym internecie. Mam go od lutego tego roku, wszystko było do tej pory ok, żadnych problemów aż do przedwczoraj, gdyż strasznie teraz muli i nie wyobrażam sobie dalszego korzystania z niego po takiej prędkości. Wiem że to głupie, ale chyba będę musiał odstawić ten router do szafy, jeszcze przez 1,5 roku płacić abonament i walczyć jednak o neostrade....
bieniek102
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bieniek102 »

I radio I YT to po części głupota...ale każdy robi co chce...
Muzyka z bitacją 64kbps brzmi gorzej niż bitacją 128kbps...mi jakoś bardziej pasuje ściągnięcie sobie płyty z muzyką jaką lubię niż słuchanie radia internetowego...a od radia mam wierze :P

slawek-80, to niezła historia...ale to właśnie pokazuje jakie są realia w Polsce...człowiek musi walczyć żeby mieś jakikolwiek ostęp do neta, a powinno być, że to oni walczą o klienta i wyrabiają sobie dobrą markę...
Troche przepłacisz przez to OFP...nie da rady zrezygnować? Jak wysoka jest kara i czy nie jest ona lepszym rozwiązaniem?
Może poczekaj na te nowe taryfy co to niby 10GB ma być...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Nie do końca bitacja 64 kbps jest gorsza niż 128kbps. Nie wiem czy słyszałeś o formacie AAC+ w nim muzka lepiej brzmi w bitacji właśnie 64kbps(nawet już od 32kbps nieźle się słucha) niż nawet 192 czy 256 kbps w formacie MP3.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

slawek-80 mam to samo nie ma miejsca w skrzynce dla mnie a do skrzynki mam 100m a za wstawienie nowej skrzynki chcą 9tys :cry: .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

slawek-80 pisze:Mam go od lutego tego roku, wszystko było do tej pory ok, żadnych problemów aż do przedwczoraj, gdyż strasznie teraz muli i nie wyobrażam sobie dalszego korzystania z niego po takiej prędkości.
Przecież podpisując umowę wiedziałeś dokładnie że że będzie limit 3GB i prędkość do 1Mbps (to wdrożą w niedalekiej przyszłości). To że OFP do teraz działało lepiej niż w umowie to był gest operatora (jak wcześniej napisano czas na wdrożenie usługi)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Oficer pisze:do skrzynki mam 100m a za wstawienie nowej skrzynki chcą 9tys
Chcesz mieć wodociąg - płacisz za przyłącze,chcesz mieć kanalizę - płacisz...chcesz mieć gaz - bulisz za wszsystko.
A Internet i telefon ma być za 10 zł w sytuacji,gdy trzeba wykonać 100m przyłącza,jeszcze pewnie na dodatek ziemnego,z projektem budowlanym,pozwoleniami,etc. ?
Sorry,ale to czysty rachunek ekonomiczny.

[ Dodano: 2009-08-31, 07:07 ]
slawek-80 pisze:Wiem że to głupie, ale chyba będę musiał odstawić ten router do szafy, jeszcze przez 1,5 roku płacić abonament i walczyć jednak o neostrade....
Nic nie wywalczysz,a sprawa z portami to problem stary jak Neostrada...po prostu do Tojego DSLAM-u jest kolejka oczekujących na port,i jak się Twój zwolnił,to kogoś na niego wrzucili,i to jest nieodwołalne.
Trzeba ustawić się w kolejce i czekać,aż znowu się coś zwolni.
dudimister
Początkujący użytkownik forum

Post autor: dudimister »

witam, mam pytanie, czy Orange już aktywowało ten limit o którym jest mowa w regulaminie..? bo mi jakoś predkośc neta mega drastycznie spadła... z 1 mb/s na 50 kb/s... :cry:
soprano99
Stały użytkownik forum

Post autor: soprano99 »

Yyyyy, i wytłumacz tu człowieku żonie, że zdjęcia na NasząKlasę nie chcą się wgrywać... :rotfl: Co mam jej powiedzieć? Wiesz, kochanie, Ołancz po 8 miesiącach wprowadził jednak ten limit o którym tam nam pani w salonie mówiła,że i tak pewnie nie wprowadzi, pamiętasz??? No cóż, widziały gały co brały, a że to jedyna możliwość posiadania neta była...
No ale jak już limity są to może pasowałoby uruchomić usługę Orange Online, jak to jest obiecane w umowie???
Aha i pytanko:
Dostaliście info o zmianie regulaminu świadczenia usług??? Bo jest tam info, że w związku ze zmianą regulaminu można zrezygnować z usługi jednakże ponosi się wtedy wszelkie opłaty związane z rozwiązaniem umowy zawarte w regulaminie. Jakieś przemyślenia, ekspertyzy prawne???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dudimister pisze:mam pytanie, czy Orange już aktywowało ten limit o którym jest mowa w regulaminie..?
Wielu osobom aktywowano limit, przeczytaj wcześniejsze posty z tego wątku. Jeżeli ktoś ściąga 10GB danych dziennie to nie ma się czemu dziwić.
soprano99 pisze:wprowadził jednak ten limit o którym tam nam pani w salonie mówiła,że i tak pewnie nie wprowadzi,
A co pisało w umowie? Wiadomo że liczy się tylko to co zapisane w umowie a nie co obiecuje niekompetentny sprzedawca.
soprano99 pisze:Jakieś przemyślenia, ekspertyzy prawne?
Te zmiany regulaminu wynikły ze zmiany przepisów zewnętrznych więc zerwanie na tej podstawie umowy podlega karze regulaminowej.
Nie pomagam na PW!
soprano99
Stały użytkownik forum

Post autor: soprano99 »

Umowę przeczytałem i jak dalej napisałem: widziały gały co brały. :D
guma
Użytkownik forum

Post autor: guma »

dudimister pisze:mam pytanie, czy Orange już aktywowało ten limit
Dudimister - szacunek. Twoje pytanie naprawdę wprowadziło mnie w świetny humor w ten poniedziałkowy poranek :) Polecam lekturę ostatnich 10 stron tego wątku :)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

soprano99 pisze:Yyyyy, i wytłumacz tu człowieku żonie, że zdjęcia na NasząKlasę nie chcą się wgrywać... :rotfl: Co mam jej powiedzieć? Wiesz, kochanie, Ołancz po 8 miesiącach wprowadził jednak ten limit o którym tam nam pani w salonie mówiła,że i tak pewnie nie wprowadzi, pamiętasz???
Trzeba byc naprawde naiwnym zeby uwierzyc ze limity nie zostana wprowadzone, przeciez logiczne jest ze jak wszyscy zaczna sciagac po 10GB na dzien dla zabawy to że limity MUSZA zostac wprowadzone i nie ma zmiluj sie. W najlepszym polozeniu sa Ci ktorzy podpisali umowe tylko na 12 m-cy ale takich pewnie bedzie niewielu...teraz kazdy zacznie szanowac transfer i nie bedzie tutaj takiego skomlenia bo jakby nie bylo 100MB nie dzien bez szalenstw(przede wszystkim youtube,p2p) powinno wystarczyc:)Osoby korzystajace w miare rozsadny sposob z neta cierpi za glupote innych i tyle:)

[ Dodano: 2009-08-31, 10:01 ]

Kod: Zaznacz cały

Orange poinformował, że w związku ze znacznym wzrostem ruchu w sieci internetowej klienci, którzy przekraczają dopuszczalne limity transmisji danych zawarte w podpisanych umowach na świadczenie usług, mogą w najbliższym czasie spodziewać się włączenia limitów transmisji. Włączenie limitów transmisji danych jest zgodne z regulaminami ofert akceptowanych przez klientów. Sprawa dotyczy oferty fix: Internet dla Firm PRO, Orange Freedom PRO, jak i mobile: Orange Free i Business Everywhere.

Włączenie limitu odbywać się będzie automatycznie w momencie wykorzystania limitu transferu danych i oznaczać będzie spowolnienie transmisji danych do prędkości 64kbps downlink i 32kbps uplink. 

Klienci ofert fix (Internet dla firm PRO i Orange Freedom PRO) będą informowani o włączeniu limitu transferu dwukrotnie w momencie wykorzystania 80% i 100% przyznanego limitu transferu danych.
Powiadomienie będzie odbywało się SMS-em na numer klienta i docelowo (od połowy września) także e-mailem na aktywne konto mailowe Multibox. Klienci, którzy nie dokonają rejestracji przyznanego domyślnie konta Multibox nie będą informowani tą drogą
Macie sami sobie jestescie winni limitow, bo wcale nie musialy zostac wprowadzane a tutaj macie dowod:)
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Ci którzy używają Internetu rówież na P2P czy youtube skomlą? A od czego ten internet właściwie jest? Ma być wykorzystywany według Twoich wytycznych? Ty jesteś wielki i wiesz najlepiej a reszta to:
adixm pisze:cierpi za glupote innych i tyle:)
Ręce opadają....... za takie cierpienia powinieneś ogłosić zbiórkę na pomnik dla siebie :dobani:
adixm pisze:Macie sami sobie jestescie winni limitow, bo wcale nie musialy zostac wprowadzane a tutaj macie dowod:)
A Ty kto? Marsjanin?

Z zasady nie jestem napastliwy, ale takie rozdęte ego zawsze mnie irytowało :dobani:
adixm
Mistrz bezprzewodowy

zetes pisze: A Ty kto? Marsjanin?
Z zasady nie jestem napastliwy, ale takie rozdęte ego zawsze mnie irytowało :dobani:
Mnie ten problem nie dotyczy bo mam OF po kablu tepsy a sadzac po Twoich wypowiedziach to sam nie zrobie w miesiac tyle transferu co Ty przez jeden dzien, bo widac ze te limity nie sa Ci na reke bo nie sciagniesz sobie kolejnych 20 filmow i 30 nowych gier na emule czy tam jakichs torrentach;P Teraz wszyscy maja tyle samo transferu i przynajmniej bedzie uczciwie:)100mb na dzien jest uczciwym transferem bedziesz chcial wiecej sobie posciagac to sobie zaplacisz wiecej...
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Wy tu biadolicie przy 3GB (weźcie pod uwagę też że macie dość niski ping i w miarę dobrą prędkość po limicie). A co mają powiedzieć użytkownicy np. Orange Free czy blueconnecta . Mają po 1GB limitu, do tego kiepską prędkość po limicie (16 kbps). Cieszcie się w ogóle że macie przyzwoity internet. Polska jest, była, i długo będzie pustynią internetu. I dawanie jakiegoś super darmowego internetu na 2,6 GHz nic nie zmieni (ten internet jest tak ograniczony że nie warto w jego kierunku iść). Ja mam od 1,5 roku 1GB i 16 kbps po limicie. Czy biadolę na tym forum nie wiadomo jak ? Nie! Bo wiedziałem w co się pakuję. Jeśli przed podpisaniem umowy jej nie przeczytaliście (czy wasi rodzice) to gratuluję. Ten internet miał być czymś dobrym dla ludzi bez możliwości kabla. I tak jest! Tylko wy byście chcieli (nie twierdzę wszyscy, bo widzę przejawy i to w dużej liczbie osób które wiedziały w co się pakują) gruszki na wierzbie.

Napiszę jeszcze raz to co kilka dni temu. Widział gały, co brały!.

Na tym skończę mój OT
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Dez3rteR
Użytkownik forum

Post autor: Dez3rteR »

No ale gdyby tak limit transferu był już na okresie próbnym kiedy klient testuje możliwości to wtedy faktycznie by gały widziały :szok: a faktem jest ze prze pól roku nic takiego nie było. Owszem jest takie info w umowie jednak np. w moim przypadku przedstawicielka orange nie potrafiła powiedzieć nic na temat tego dostępu do internetu. No niestety, w większości przypadków siedzą pustaki za biurkiem i czytają to co maja w ulotkach , a jak klient zada pytanie to .... cisza. Ot mój przykład pytam o prędkość łącza , kobieta odpowiada , że 1mb więc zaraz zapytałem jak to wygląda w przypadku up/down .... cisza po powtórnym przejrzeniu ulotki stwierdziła , że "no 1 mb/s" . Odpowiedziałem jej , że to świetna oferta , symetryczne łącze za 49zł/miech :rotfl: zdziwiona nie wiedząc o co chodzi kiwnęła głową i poszła po router.

Teraz jak już na okresie próbnym będzie taki limit to klientów im nie przybędzie(chyba że desperaci). No oczywiście Orange może wprowadzić brak limitów na okresie próbnym :]
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Niekiedy poziom wiedzy o wlasnych produktach ktore sprzedaja jest wrecz żenujący i mogli by jakos tych sprzedawcow przeszkolic zeby nie musieli sobie robic takiego wstydu...Zaloze sie ze wiekszosc nawet nie wie co to CDMA i na jakiej czestotliwosci dziala, jakie ma srednie pingi czy jaka jest maksymalna predkosc do osiagniecia w tej technologii:/

[ Dodano: 2009-08-31, 12:16 ]
Zreszta nie ma co narzekac raz bylem w Play i pytalem jaka jest predkosc po wykorzystaniu transferu to cisza, poszla szukac jakiegos kolegi ktory sie na tym zna:)lol Ci ludzie mnie rozwalaja na całej linii jak mozna cokolwiek sprzedawac jak sie nie wie co to jest, jak dziala itp:D To tak jakbym poszedl do odziezowego i powiedzial ze chce koszule w rozmiarze M a sprzedawca zapytal jaki to jest rozmiar?:D
miecio130381
Początkujący użytkownik forum

Post autor: miecio130381 »

a teraz jeszcz porty poblokowali

[ Dodano: 2009-08-31, 13:03 ]
gdzie w umowie jes mowa o tym limicie
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

adixm pisze:Macie sami sobie jestescie winni limitow, bo wcale nie musialy zostac wprowadzane a tutaj macie dowod:)
adixm pisze:Niekiedy poziom wiedzy o wlasnych produktach ktore sprzedaja jest wrecz żenujący i mogli by jakos tych sprzedawcow przeszkolic zeby nie musieli sobie robic takiego wstydu...Zaloze sie ze wiekszosc nawet nie wie co to CDMA i na jakiej czestotliwosci dziala, jakie ma srednie pingi czy jaka jest maksymalna predkosc do osiagniecia w tej technologii
adixm jeśli sprzedawcy nie wiedzą co sprzedają, to niewiedza klientów jest jeszcze większa, chyba nie spodziewałeś się, że ludzie będą korzystać z tego łącza tak jakby sobie operator życzył, a wszyscy użytkownicy OFP są profesjonalistami od łączy radiowych i doskonale wiedzą jak intensywne użytkowanie internetu wpływa na przepustowość łącza dla pozostałych w sektorze i w ogóle na infrastrukturę operatora.

Niestety tak nie jest, ludzie kupują to, instalują według dołączonej instrukcji i używają tak jak im się podoba, i wielu nawet nie ma pojęcia, że to co robią ze swoim internetem ma jakikolwiek wpływ na innych użytkowników. Więc nie gadaj że użytkownicy świadomie robią na złość operatorowi i dlatego on karci ich limitem.

A orange samo wprowadza w błąd potencjalnych klientów reklamując usługę jako internet stacjonarny, nawet sama nazwa jest myląca "Freedom Pro" - kojarzy się to z marką "Freedom" czyli z ADSL-em. Więc skoro to limitowane łącze radiowe, to czemu nie nazwali tego "Orange Free Pro"? Bo gorzej się kojarzy? Owszem, ale klientom mówiło by to prawdę, bo w obecnej postaci OFP jest znacznie bardziej podobne do oferty "Free".
ss79
Użytkownik forum

Orange Freedom Pro i limit

Post autor: ss79 »

Ciekawe wg jakiego klucza wprowadzają limity.

Ja przekroczyłem już limit w tym okresie rozliczeniowym, a sieci mi jeszcze nie ograniczyli. Możliwe, że jest to związane z lokalizacją, a może dopiero od nowego okresu rozliczeniowego mi licznik wyzerują. Do końca okresu mam jeszcze prawie 2 tygodnie.

Co do poruszanego tu tematu, to podpisując umowę wiedziałem o limitach, pomimo to jest to najlepsza sieć jaką w mojej lokalizacji mogę obecnie mieć. Nie ukrywam, szkoda mi, że już "promocja" się kończy, cóż człowiek szybko przyzwyczaja się do "luksusów".
Dez3rteR
Użytkownik forum

U mnie juz niestety zwolnił. Pewnie już dawno limit przekroczyłem :( działa masakrycznie . Na speedtestach łącze wypada gorzej od modemu analogowego 56k :dobani: Rozumiem ograniczenia ale w tym przypadku to nawet zwykłe przeglądanie internetu jest udręką.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Dez3rteR, Ty to i tak masz dobrze ;)
Ja mam blueconnect i po limitową prędkość 16 kbps, to jest dopiero wolno :(
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Dobra nie gryźcie się już przecież to nic już nie da, Pomarańcza wprowadziła limity bo był duży ruch w sieci i inni narzekali ,że im internet źle chodzi wprowadzają limity Torrenciarze itp. będą mieli ograniczone pole manewru a spokojnym użytkownikom internet będzie dobrze działał i co chcecie więcej ??? Nie ma co lamentować.
Ostatnio zmieniony 2009-08-31, 14:35 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oficer

przemox.1 nie wiesz jak ma to nie komentuj na limcie OFP to to samo co EDGE .Właśnie sobie porównywałem.
Dez3rteR
Użytkownik forum

sp6huk pisze:Dobra nie gryźcie się już przecież to nic już nie da, Pomarańcza wprowadziła limity bo był duży ruch w sieci i inni narzekali ,że im internet źle chodzi wprowadzają limity Torrenciarze itp. będą mieli ograniczone pole manewru a spokojnym urzytkownikom internet będzie dobrze działał i co chcecie więcej ??? Nie ma co lamentować.
co chcemy więcej ? brak limitów :super:
A tak na poważnie skoro wydajność nadajników , tudzież innych urządzeń do propagacji sygnału jest ograniczona ilością użytkowników to może mogli by wprowadzić coś dla owych torenciarzy. Np. Brak limitów w godzinach od 22:00 do 6:00 .Wtedy ruch jest minimalny więc nie zawadzało by to nikomu.

Na zmiany chyba jednak będziemy musieli poczekać aż wejdzie na rynek poważniejsza konkurencja
Awatar użytkownika
Oficer

Najlepiej poczekać na wimax może się rozkręci i akurat obejmie moje miejsce zamieszkania :).
Pozdr
Zablokowany