Wybór anteny na dwa budynki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radeks27
Początkujący użytkownik forum

Wybór anteny na dwa budynki

Post autor: radeks27 »

Witam,

nie jestem jeszcze dobrze obeznany w temacie, więc proszę o pomoc.

Sytuacja wygląda tak: na parterze domu 1 mam router który obsługuje bezprzewodowo cały dom, chcę jednak jeszcze doprowadzić neta do domu 2 oddalonego o jakieś 150 m. Ogólny pomysł to wyprowadzić z routera kabel i wystawić na dach antenę oraz antenka z AP w domu 2.

I tu moje pytanie, czy jak wystawię antenę na dach to dalej będę miał bezprzewodowy net w domu 1, czy jest to zależne od rodzaju anteny czy też jej ustawienia?

Z góry dzięki za porady :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór anteny na dwa budynki

Post autor: Jo_gurt »

radeks27, ja bym ci jednak radził na dach wyrzucić AP z anteną, tak jak w domu 2. Anteny dookólne propagują sygnał raczej w poziomie, także im wyżej ją umieścisz tym większy problem będzie z sygnałem bezpośrednio pod nią. A tak bez problemu zrobisz sobie link radiowy 1:1 na antenkach kierunkowych.
radeks27
Początkujący użytkownik forum

Post autor: radeks27 »

A czy można by próbować ustawić antenę dookólną by promieniowała w płaszczyźnie pionowej?

Wiem że to raczej niespotykane ale budynki są naprawdę blisko siebie, wg Zumi.pl jakieś 73 metry.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie bardzo, bo wtedy stracisz zasięg na drugim budynku.
ODPOWIEDZ