Modyfikacja netbooka Acer Aspire One-Huawei E220 internal 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modyfikacja netbooka Acer Aspire One-Huawei E220 internal 3G
Właśnie zabrałem się za modyfikacje netbooka i wyposażenie go w wewnętrzny modem sieci 3G.Postanowiłem do tego użyć modemu Huawei E 220.Pierwotnie miał być użyty Huawei E160 ale nie potrafiłem samodzielnie pozbyć się simlocka więc zamieniłem go na E220 i dzięki opisowi z forum odblokowałem modem.Na sam początek chciałem się zapytać czy jako antenę do modemu mogę użyć wbudowanej pod matrycę LCD samodzielnie anteny wewnętrznej od powiedzmy Nokii N95.To głównie zajmuje moją uwagę,gdyż niechiałbym korzystać z wbudowanej anteny do sieci Wifi jako przeznaczonej na inne pasmo radiowe.Gniazdo kart SIM też nie stanowi problemu gdyż użyję do tego uchwytu kart z jakiejś komórki i podlutuję do gniazda SIM na modemie mają możliwość późniejszej wymiany karty.W mieście korzystam z sieci Play poza miastem z Heyah.Byłbym wdzięczny za odpowiedź w sprawie anteny od komórki i zastosowania jej do modemu 3G.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Modyfikacja netbooka Acer Aspire One-Huawei E220 internal 3G
Antenka paskowa z Nokii da radę (pomijajac kwestię jej osiągów),ale musisz zaprojektować układ dopasowujący ją do 50-omowego wyjścia antenowego modemu.
-
- ### BAN ###
A nie lepiej jakiś modem na PCIMIA ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adam139, wiem, że jest sklep, który sprzedaje anteny na pasmo gsm/umts do wklejenia za matrycę. Jak Ci się nie spieszy to się dowiem w kilka dni i Ci dam znać.
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak chcialbys wpakowac karte PCMCIA do malego Netbook'a, bez wejscia PCMCIA z Hacintoshem?przemox.1 pisze:A nie lepiej jakiś modem na PCIMIA ?

“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeszcze mi przyszedł pomysł do głowy. Może zamiast anteny z telefonu to z Optiona GT Max samego motylka dorwać, albo uszkodzonego GT Maxa i wyciągnąć antenkę. Jest mała i można ją spokojnie wrzucić gdzieś w netbooka.
Ale to pomysł tak awaryjnie. Może dorwę namiar na gotowe antenki.
Ale to pomysł tak awaryjnie. Może dorwę namiar na gotowe antenki.
-
- Stały użytkownik forum
Też miałem ten obaw. Przerabiałem swojego asusa x56va. Dolutowywałem gniazdo sim, gniazdo minipcie było ale trzeba było dolutować renzystory na linie usb.
I co do anten też miałem dylemat orginalne GSM czy WFI i okazuje sie że moja orginalna wfi pracuje o niebo lepiej niż orginalna dela gsm (umts). róznica 20% dla wfi.
I co do anten też miałem dylemat orginalne GSM czy WFI i okazuje sie że moja orginalna wfi pracuje o niebo lepiej niż orginalna dela gsm (umts). róznica 20% dla wfi.
-
- Użytkownik forum
zerknij tu:(po anteny wewnetrzne do laptopów do 3G 50Ohm)
http://www.acte.pl/files/ACTE_Akcesoria_GSM.pdf
firma z warszawy
najlepiej też kup u nich: mini pci express slot i sim holder, wlutuj wg instrukcji:
http://jkkmobile.blogspot.com/2008/10/h ... e-one.html
http://www.acte.pl/files/ACTE_Akcesoria_GSM.pdf
firma z warszawy
najlepiej też kup u nich: mini pci express slot i sim holder, wlutuj wg instrukcji:
http://jkkmobile.blogspot.com/2008/10/h ... e-one.html
-
- Początkujący użytkownik forum
3G
Dzięki za odpowiedzi.Faktycznie nie śpieszy mi się z tą modyfikacją gdyż najpierw muszę mieć wszystko co potrzebuję a później zabrać się za mod.Nie ma w netbooku Aspire One gniazda na karty PCMCIA.Poczekam na namiary w sprawie anteny.Na USB modem śmiga aż miło.Zmodyfikowałem soft do wersji 7,2 Mb.Przetestowałem to na iPlusie.Ładnie chodzi.Play ani Heyah nie mają takiej prędkości z założenia.U mnie było coś około 4 Mb.A marzy mi się komputerek wolny od kabli z netem w środku.Baterie mam już 7200 mAh.Z OS pracuje ok 7h 30 min nie obciążony a z modemem ok 6h 40 min.Więc czasy jak dla mnie powalające.Oryginalna bateria siadała po 1g 15 min.
[ Dodano: 2009-09-01, 06:55 ]
Mini PCI E odpada.Za dużo z tym zabawy a do tego musiałbym kupić nowy modem a nie chcę się pchać w koszty mając już gotowy do tego moda modem Huawei E220 bez obudowy i simlocka.
[ Dodano: 2009-09-01, 06:55 ]
Mini PCI E odpada.Za dużo z tym zabawy a do tego musiałbym kupić nowy modem a nie chcę się pchać w koszty mając już gotowy do tego moda modem Huawei E220 bez obudowy i simlocka.

Ostatnio zmieniony 2009-09-01, 09:59 przez adam139, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z modemem expresscard jest jeszcze więcej zabawy, bo jest problem z podpięciem karty sim (z wyjątkiem jednego modemu, dość drogiego który ma złącze wbudowane)hedm pisze:najlepiej też kup u nich: mini pci express slot i sim holder, wlutuj wg instrukcji:
adam139 na Twoim miejscu bym się tak publicznie nie chwalił, to co robisz jest nielegalne (nie chodzi tu o modyfikacje sprzętu, tylko o korzystanie z czegoś do czego nie ma się praw)
Ostatnio zmieniony 2009-09-01, 17:52 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
adam139, to właśnie z hedm kontaktowałem się odnośnie anten. W tym PDFie jest wszystko podane. 
hedm, dzięki wielkie za informacje i pomoc.
Masz już kolejne piwo u mnie. 

hedm, dzięki wielkie za informacje i pomoc.

-
- ### BAN ###
Nie popatrzyłem że nie ma wejścia PCIMIASQ08 pisze:ak chcialbys wpakowac karte PCMCIA do malego Netbook'a, bez wejscia PCMCIA z Hacintoshem?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
przemox.1, chyba PCMCIA. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
przy okazji kiedys znalazłem jak sim jest połączony z mini pci express:

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Rozumiem, że to WWAN i wystarczy "na żywca" dodać połączenie do tych pinów i do karty sim i hula?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powinno chodzic na 3G bez problemu. Z GSM na nizszych czestotliwosciach moze byc gorzej.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Albo jedna albo druga, jak podłączysz 2 to możesz końcówke mocy w modemie spailć.adam139 pisze:Druga sprawa to zostawiam wmontowaną wewnętrzną od modemu.Powinno działać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!