Huawei E220 z zewnętrzną anteną
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Huawei E220 z zewnętrzną anteną
Tak, double biquad wg. poradnika z forum.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
pidsud, no to u mnie też ręcznie robiony chodził i wzmacniał sygnał. Ale to nie antena magnetyczna do wszystkich zakresów.
Mi chodzi o dookólną, magnetyczną, wielozakresową. Kiedyś kupiłem taką i to był tłumik a nie antena. Było gorzej niż bez niej. Zwróciłem i skleciłem sobie własną.
Mi chodzi o dookólną, magnetyczną, wielozakresową. Kiedyś kupiłem taką i to był tłumik a nie antena. Było gorzej niż bez niej. Zwróciłem i skleciłem sobie własną.

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam. Mam modem Huawei e220. Oczywiście chcę go przerobić i podłączyć antenę zewnętrzną. Zamierzam kupić coś takiego Antena 17dB Do nadajnika z UMTS w Częstochowie mam jakieś 10 km - teren lekko pagórkowaty, małe lasy, raczej brak widoczności optycznej z nadajnikiem. Antena będzie na wysokości ok 8m Jak sądzicie - da rade coś tym złapać. No i czy rzeczywiście ta antena może mieć 17 dB wzmocnienia?
- wojteks
- *** Administrator ***
Antena do UMTS to tylko Bestpartnera Panel Max 15dBi. Sprawdzona że działa.cwany pisze:Zamierzam kupić coś takiego Antena 17dB
Anteny na allegro to najczęściej mają parametry abstrakcyjne. Moim zdaniem szkoda pieniędzy.
To raczej połączenia UMTS nie będzie. Sprawdź telefonem 3G gdzie kończy się zasięg UMTS.cwany pisze:raczej brak widoczności optycznej z nadajnikiem.
To też zły pomysł, bardzo łatwo zniszczyć modem.cwany pisze:Huawei e220. Oczywiście chcę go przerobić i podłączyć antenę zewnętrzną.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Witam!!
Mieszkam ok 7 km od nadajnika Plusa- UMTS/ HSDPA, przeszkodą jest las. To położenie raczej wyklucza możliwość połączenia z w/w nodeB, jednak zaraz opiszę dalej sytuację.
W domu "łapię" Edge, download ok 14 KiB/ s, jednak gdy modem trzymam za oknem i włączę wymuszanie 3g, to łapię HSDPA, i wówczas download sięga 140 KiB/s przy sile sygnału 6% (wynik z top netinfo)- połączenie nie jest zrywane. Jak widać różnica jest znaczna i jednocześnie kusząca. Ta pokusa skłania mnie do dołączenia anteny zewnętrznej do mojego E220, i tu nasuwa się pytanie, czy sygnał się poprawi??, zresztą nawet to mi odpowiada, byleby modem został w domu, ani był narażony za oknem na deszcz, mróz, itd.
Dlatego pytam, czy warto kupować antenę zewnętrzną w tym przypadku??, czy Ci, którzy dołączyli antenę zewnętrzną zauważyli poprawę w dłuższym okresie użytkowania??, aha i jeszcze jedno, jaki torx pasuje do tej śrubki pod szybką z logiem iPlus??. Kusi mnie HSDPA niesamowicie, ale chyba to rozumiecie ;D.
Mieszkam ok 7 km od nadajnika Plusa- UMTS/ HSDPA, przeszkodą jest las. To położenie raczej wyklucza możliwość połączenia z w/w nodeB, jednak zaraz opiszę dalej sytuację.
W domu "łapię" Edge, download ok 14 KiB/ s, jednak gdy modem trzymam za oknem i włączę wymuszanie 3g, to łapię HSDPA, i wówczas download sięga 140 KiB/s przy sile sygnału 6% (wynik z top netinfo)- połączenie nie jest zrywane. Jak widać różnica jest znaczna i jednocześnie kusząca. Ta pokusa skłania mnie do dołączenia anteny zewnętrznej do mojego E220, i tu nasuwa się pytanie, czy sygnał się poprawi??, zresztą nawet to mi odpowiada, byleby modem został w domu, ani był narażony za oknem na deszcz, mróz, itd.
Dlatego pytam, czy warto kupować antenę zewnętrzną w tym przypadku??, czy Ci, którzy dołączyli antenę zewnętrzną zauważyli poprawę w dłuższym okresie użytkowania??, aha i jeszcze jedno, jaki torx pasuje do tej śrubki pod szybką z logiem iPlus??. Kusi mnie HSDPA niesamowicie, ale chyba to rozumiecie ;D.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kupujesz antenę Bestpartnera Panel MAX 15dBi, kupujesz/wymieniasz modem z gniazdem anteny zewnętrznej, kupujesz odpowiedni konektor i masz działający system. Osobiście nie polecam lutowania w modemie.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Właśnie jestem ciekaw co z tego lutowania wychodzi, ebob miał świetny wynik, komuś się modem zepsuł...
Chyba jednak spróbuję, jak się nie uda, to telefon przez jakiś czas będzie robił za modem ;p, jak się uda to będę w 7 niebie.
Chyba jednak spróbuję, jak się nie uda, to telefon przez jakiś czas będzie robił za modem ;p, jak się uda to będę w 7 niebie.
-
- ### BAN ###
Co do modemu to nie drogi z wejściem antenowym jest Huawei E160
[ Dodano: 2009-09-02, 21:45 ]
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 tu masz link do tej anteny co wojteks, pisał
![:]](./images/smilies/splash.gif)
[ Dodano: 2009-09-02, 21:45 ]
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9 tu masz link do tej anteny co wojteks, pisał
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie !!
Udało się!!.Kupiłem ATK16 i dolutowałem do modemu, teraz jest -91dB i 41%, było -111 i 0% (oczywiście HSDPA).
Udało się!!.Kupiłem ATK16 i dolutowałem do modemu, teraz jest -91dB i 41%, było -111 i 0% (oczywiście HSDPA).
- neopl
- Stały użytkownik forum
A co sadzicie o tej antenie KLICK niby jest napisane ze do e220, czy to będzie działać?
- wojteks
- *** Administrator ***
e220 nie ma gniazda antenowego więc nie będzie działać.neopl pisze:A co sadzicie o tej antenie KLICK niby jest napisane ze do e220
Nie pomagam na PW!
- neopl
- Stały użytkownik forum
Jak niema to co to za wejscie pod przednim panelem modemu chyba na antene nie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, to nie jest wejście na antenę! Przeczytaj ten wątek od początku to się wszystkiego dowiesz.neopl pisze:Jak niema to co to za wejscie pod przednim panelem modemu chyba na antene nie?
Nie pomagam na PW!
-
Witam! Myślę, że mam ciekawe pytanie
Otóż kupiłem dziś router typu wireless, całkowicie zapominiając, że nie mam na komputerze karty sieciowej wi-fi. Posiadam za to dwa modemy huawei e220 od Playa, z którymi zakończyłem już współpracę. Tak się zastanawiałem, czy ten modem może mi zastąpić kartę sieciową? Widziałem małe karty sieciowe wi-fi, które podłącza się do USB, więc pomyślałem, że i może da się coś zrobić z tym modemem. Da się, czy nie? 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Sprzedaj E220,i kup za uzyskane pieniądze kartę wifi ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z modemu kartę Wi-Fi? - pewnie, że by się dało, ale na czym producenci robiliby kasę? Zapomnij ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- seba2318
- Stały użytkownik forum
Panowie nie wiem czy to istotne ale te łącze serwisowe w E220 Jest takie samo jak i w Noki 6300:-) Pozdrawiam
-
Panowie to trzeba lutowac zlacze czy nie bo juz mam metlik
jak juz to prosze dac linka tu lub na pw co kupic bo kurde przerasta mnie to juz 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Co kupić, to już Ci napisałem, ale nich ktoś mi powie po co lutować u.fl ? Przecież to z celem by się mijało, jak byś przylutował i coś by było nie tak, to modem na śmietnik ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Poczytaj sobie, http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=67262#67262 a nie głupoty gadaszsp6huk pisze:Co kupić, to już Ci napisałem, ale nich ktoś mi powie po co lutować u.fl ? Przecież to z celem by się mijało, jak byś przylutował i coś by było nie tak, to modem na śmietnik
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Racja, przepraszam bardzo za wprowadzanie w błąd
Ale jak wytłumaczysz to, że komuś to "niby" działa 

-
To ja już nie mam pojęcia. Na początku tematu jedni piszą zęby kupić antenę, wywiercić dziurkę i po sprawie, a następni żeby coś tam lutować? Wiec jak jest w końcu?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
szakal1988, najlepszą opcją jest sprzedaż E220 i zakup za niewiele większe pieniądze np. E156 albo E160, tudzież E169 (jeśli potrzebujesz HSDPA 7.2).
Ja osobiście (mimo, że lutować potrafię i to nie takie rzeczy
) nie bawił bym się w przeróbki tego modemu w dzisiejszych czasach.
Ja osobiście (mimo, że lutować potrafię i to nie takie rzeczy

-
to zdjęcie tego co ja zrobiłem
a na końcu tego jest taka antena --> http://anteny-gsm.pl/pl,product,418413, ... x950d.html
Wcześniej na antenie wewnętrznej sygnał w TNI oscylował od 38 do max 45 % EDGE (modem na 3-metrowym przedłużaczu USB fruwał po całym pokoju w poszukiwaniu optymalnego miejsca) = niestabilne połączenie, ping śr. 700-800ms
Po przeróbce - antena za oknem na parapecie(kabel 3m) modem już bez przedłużacza USB, sygnał stabliny w TNI 58-61% ping śr. 500ms
wcześniej próbowałem do modemu dokleić konektor indukcyjny ale to nic nie pomagało więc kabelek od niego wykorzystałem do podłączenia anteny do modemu.

a na końcu tego jest taka antena --> http://anteny-gsm.pl/pl,product,418413, ... x950d.html
Wcześniej na antenie wewnętrznej sygnał w TNI oscylował od 38 do max 45 % EDGE (modem na 3-metrowym przedłużaczu USB fruwał po całym pokoju w poszukiwaniu optymalnego miejsca) = niestabilne połączenie, ping śr. 700-800ms
Po przeróbce - antena za oknem na parapecie(kabel 3m) modem już bez przedłużacza USB, sygnał stabliny w TNI 58-61% ping śr. 500ms
wcześniej próbowałem do modemu dokleić konektor indukcyjny ale to nic nie pomagało więc kabelek od niego wykorzystałem do podłączenia anteny do modemu.
-
Mam prośbę o polecenie mi jakiejś anteny do modemu Huawei E220 w sieci Plus. Prędkość mam 236kb/s co przy ściąganiu plików daje mi prędkość max ok. 24kb/s i jest to bardzo zmienny transfer. Z modemu łapię sygnał EDGE, 2 na 5 kresek. Czy zakup np. konektora indukcyjnego daje mi gwarancję polepszenie sygnału o chociażby 1 kreskę? Czy są jakieś inne sposoby?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-25, 16:29 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-25, 16:29 ]
Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 15:29 przez blow, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
blow miejscowośc w której korzystasz taka jaką masz wpisaną w profilu?
-
Tak, mazowieckie, pow. grójecki. Wiem, że najbliższy nadajnik jest w głuchowie, czyli 1-2km ode mnie. Nawet ostatnio przestawiłam komputer w inne miejsce i dosłownie na moment udało mi się złapać 3G, ale i tak przeszło w EDGE.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-25, 21:38 ]
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-25, 21:38 ]
Ostatnio zmieniony 2010-05-25, 20:38 przez blow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
W miejscowości Michrów masz nadajnik UMTS jakieś 4,5 km od ciebie - przy "jako takiej" widoczności optycznej z tym nadajnikiem możesz próbować łapać z wykorzystaniem dobrej anteny zewnętrznej - kierunkowej. Patrz na tej stronie - wykaz nadajników - http://mapa.btsearch.pl
W Huawei E220 nie podłączysz anteny zewnętrznej bez przeróbki modemu (patrz mój post powyżej). Nie licz na konektor indukcyjny - porażka. Więc czeka cię przeróbka modemu (nie polecam jeśli nie masz doświadczenia) lub jego wymiana
W Huawei E220 nie podłączysz anteny zewnętrznej bez przeróbki modemu (patrz mój post powyżej). Nie licz na konektor indukcyjny - porażka. Więc czeka cię przeróbka modemu (nie polecam jeśli nie masz doświadczenia) lub jego wymiana
-
Dzięki za rady. Tylko teraz nie wiem czy w trakcie trwania umowy mogę wymienić modem na inny za dopłatą na np. Huawei E156G i czy złapie mi 3G... Albo wziąć większy abonament zwiększając jednocześnie limit.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-27, 16:02 ]
Dlaczego widząc, że poprawiam pisownię w Twoich postach piszesz dalej tak samo?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-05-27, 16:02 ]
Dlaczego widząc, że poprawiam pisownię w Twoich postach piszesz dalej tak samo?
Ostatnio zmieniony 2010-05-27, 15:02 przez blow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Cześć. Wpadłem przypadkiem na to forum. Podajecie ciekawe pomysły ale nie widziałem informacji o tym że modem e220 trzeba skonfigurować aby mógł pracować na najwyższych obrotach. Niestety nie pamiętam adresu strony na której to wyczytałem,pamiętam tylko że konfiguracje można przeprowadzić tylko i wyłącznie przy użyciu systemu operacyjnego XP.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-30, 16:57 ]
Proszę pisać z użyciem wielkich liter na początku zdania.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-06-30, 16:57 ]
Proszę pisać z użyciem wielkich liter na początku zdania.
Ostatnio zmieniony 2010-06-30, 15:56 przez kucyk915, łącznie zmieniany 1 raz.
kucyk915