Skype-czy da się rozmawiać

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kolo

Skype-czy da się rozmawiać

Post autor: kolo »

Czy na GPRS pogada się przez skype'a? A EDGE?
MariuszDW

Re: Skype-czy da się rozmawiać

Post autor: MariuszDW »

Dzisiaj testowałem na EDGE. Raz tylko szarpnęło głosem. Poza tym nawet elegancko chodził. Ale to było połączenie testowe z automatem w Anglii. On coś powiedział. Potem kazał się nagrać i odtworzył mi to, co powiedziałem do mikrofonu.
Jeszcze nie testowałem w normalnej rozmowie. W każdym razie w opisie jest chyba napisane, że nie wpiera GPRS
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jak przetestujesz normalną rozmowę, to podziel się wiedzą. Mnie zawsze
martwiło to, że w GPRS/EDGE są takie duże pingi, które mogą taką rozmowę
uczynić nazwijmy to kłopotliwą. Ale ciekawy jestem jak to jest w praktyce.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gość

Post autor: Gość »

Panowie ja nawet na gprs rozmawiałem przes skypa i nawet dobrze szło więc przez edge jest idealnie! pozdrawiam
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

Ja na GPRS gadałem z qumplem przez gg, i zero problemów.
Ze Skypem też nie było większych problemów, a pliki mi się ściągają z szybkością 5 kb/s...
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
Jaro

Post autor: Jaro »

Nie wiem jak Wy to robicie ale niestety Skype nie działa u mnie.Testy robiłem w domu.Mam PCta i Laptop na którym własnie mam GC89 w Orange. Załaczyłem Skypa na lapku i na PCcie. Zrobiłem połaczenie i....Skype na lapku zadzwonił po 15 sek.Odebrałem rozmowe i zacząłem gadać.Początkowo głos dochodził po 10-12sek ale później to już Skype na lapku się sam rozłączył a w PCcie moje odliczanie :) było słychać po jakiejś minucie i to szarpane jak cholera.
Dla testów połączyłem się z 123Echo i efekt jeszcze gorszy.Osłuchałem elektroniczną panienkę,po sygnale nagałem się i więcej już nic nie słyszałem :(. W PCcie mam stalke 764kbps.
Próby robiłem jeszcze komunikatorem AQQ z kolegą , który ma neta w Netii.Łączenie było w miarę szybko ale transmisja głosowa tragiczna ale lepsza niż w skype'ie.

I co zrobić aby VOICE zadziałało?

Pzdr

Jaro
mirek

zakłucenia przy rozmowie

Post autor: mirek »

Witam.
Mam pytanie odnośnie rozmów głosowych. Przy rozmowie z osoba urzywająca iPlusa (modem w laptopie) są bardzo duże zakłucenia (takie jak słychać czasami np. w głośniku radia jak ktoś rozmawia przez komórkę) które praktycznie uniemożliwiaja normalną rozmowę :( Czy to jest kwestia mikrofonu podłączonego do Laptopa? Jakiego sprzetu/softu urzyć by te zakłucenia wyeliminować?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Varmack
Stały użytkownik forum

Post autor: Varmack »

To nie wina mikrofonu tylko technologi w jakiej działa Modem GPRS. Wyjście to odsunąć modem jak najdalej od głośnika, co w laptopie raczej będzie trudne...

W każdym razie o ja mam głośniki ok metr od modemu Pcmcia Gc 79 i nie słychać tego, chyba żeby głośnik przystawić do modemu to takie coś sie pojawia...

W każdym razie to mam nadzieje że wszyscy skapowali :D

Pozdro
Ja nie my?le co mówie - ja, mówi? co my?l?...
dp12

Re:

Post autor: dp12 »

Miałem podobny problem. Pomogły słuchawki zamiast głośnika.
ertes232

Post autor: ertes232 »

jak wycelujesz anteną kierunkową w btsa ( brak przeszkód w terenie )to skepy chodzi super
plus ip500 gc 89
tylko jak sie gada na skepy to strasznie szybko naliczasz sobie download i tu jest kicha :(
[email protected]

Post autor: [email protected] »

Bzdura!!! Przy GPRS praktycznie nie da się porozmawiać przez Skype, nawet przy maksymalnych tranferach. Używałem GPRS przez ostatnich kilka lat w we wszystkich sieciach i na różnyc terminalach i wiem z doświadczenia, że ten transfer jest za wolny. Opóźnienia są tak duże, że prowadzenie rozmowy nie ma sensu. Co z tego że głos czasem w końcu i dociera, jak jakość tego jest 10 razy gorsza on najgorszego VoIP-u, a do tego często "urywa" słowa. GPRS się nadaje tylko do Gadu Gadu :-).
Ale na EDGE już ładnie chodzi, nie mówiąc już o UMTS.
Gość

Varmack pisze:Ja na GPRS gadałem z qumplem przez gg, i zero problemów.
Ze Skypem też nie było większych problemów, a pliki mi się ściągają z szybkością 5 kb/s...
Jakim cudem przez qprs udało Ci się rozmawiać bezproblemowo przez qq i skype ?
Gość

Na GPRS duże opóźnienia, na EDGE i antence dookolnej już można gadać ale bez rewelacji (4 krechy) na pełnym zasięgu jest O.K. (tylko wtedy antena jest na dachu)
Jabes

Post autor: Jabes »

Czy aby pogadac na Sype, to trzeba dokonac specjalnych ustawien, mam od wczoraj GC89 w Orange, internet chodzi, ale status Skype pokazuje niezalogowany, jezeli ktos moze pomoc z góry dziękuje...
Viruz

Post autor: Viruz »

a moim zdaniem czy korzystamy z gprs czy z edge czy tez umts to akurat niema wiekszego znaczenia gdyz sami zauwazcie ze jak rozmawiacie poprzez telefon <font color="#FF00FF"><b>»»komórk-a««</b></font> czy tez stacjonarny ale dzialający w starej centrali centertelowskiej to polączenie jest z predkoscią 9600Kbitów/s i niema tutaj jakiejkolwiek roznicy nawet jezeli chodzi o czas dostepu poprosu tu jest wazne czy uzywamy sprzetowego kodera dzwieku czy programowego akurat gg i skype to jest programowa emulacja kodowania i dlatego tez są takie a nie inne problemy z tym. ja pamietam jak z 5 lat temu uzywalem zwyklego modemu do dial-up i rozmawialem z osoba ktora siedziala w chicago do tego musze dodac ze wazne bylo jakiego kodeka uzywalismy do dzwieku ale to jeszcze nie wszystko bo rownoczesnie leciala transmisja video w obie strony gdzie ja mialem tuner tv i kamere analogową a on mial kamere cyfrową pod usb i niebylo zadnych problemow choc opuznienia byly ok 1000 ms ale to jest normalne ze wzgledu na duzą odleglosc (program NETMEETING) pozatym jezeli ktos kto ma tylko gprs i dzwoni na stacjonarke to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> sie lepiej dogada niz dzwoniąc na komórkę a to dlatego ze czasy dostepu bedą opuznione w obie strony.
raf

Post autor: raf »

Od biedy da się pogadać nawet na gprs, ale czasem są kilku-kilkunasto sekundowe opóźnienia, a czasem jest ok.
frutoski

Post autor: frutoski »

da sie gadac. i to super! polaczenie sie nie rwie i dzwiek jest ok, jest tylko jedno ale -opoznienia 3-4s! wiec gadasz jak przez krutkofalowke, i przy pingach 600-900 ms nie ma mozliwosci by chodzilo szybciej
Gość

ertes232 pisze:jak wycelujesz anteną kierunkową w btsa ( brak przeszkód w terenie )to skepy chodzi super
plus ip500 gc 89
tylko jak sie gada na skepy to strasznie szybko naliczasz sobie download i tu jest kicha :(
:oops: :P
Gość

ja mam problem. mam Iplusa na nokii 6230 bluetooth + próbowałem na irdzie (transfer koło 15 kilo na s) a skype łazi jak ostania ciota - przerywa, potworne opóxnienia jak to poprawić i gdzie w systemie?
ertes

Post autor: ertes »

oj sory oczywiscie skype a nie skepy :oops:
ertes232

Post autor: ertes232 »

Okazało się że im dalej tym opóźnienie jest coraz bardziej wyraźne, jak rozmawiam w obrębie swojego miasta to jest ok
gosc

Post autor: gosc »

ja rozmaiwam z zagranica (komp-komp) i jest ok. na edgeu bajka, po przekroczeniu limitu :( na GPRS tez sie da. opoznienie ok 2 sek. czasem skype sie rozlacza, ale ne ma problemu aby ponownie zalapac. w ciagu miesiaca raz tylko nie dzialal, ale wtedy nawet stronki nie chcialy sie wczytac.
natomiast komp-telefon (przy GPRS, EDGE nie wiem, na razie przekroczony limit) to juz nie jest tak fajnie. dzwoniac z Poznania do bydgoszczy nie da sie rozmawiac. natomiast w obrebie Poznania jest ok.
Gość

Mam gprs\edge w idei,kartę gc85.U mnie bardzo dobrze słychać tylko po 5 minutach rozłącza mi net.O co tu chodzi?
Awatar użytkownika
ertes
Początkujący użytkownik forum

Post autor: ertes »

Skype chodzi spoko, ale najlepiej, gdy ktoś inny jest w obrębie swojego miasta i ma łącze stałe -) brak opóźnienia ------- miasto Lublin

Videoskype tez chodzi spoko - przeprowadzona rozmowa z kolegą ze śląska miał wtedy łacze stałe a ja edge i szło super ( chyba dlatego że ludzie przestali gadac przez kom. ) - obraz był płynny na oryginalnym formacie, głos w miare zsynchronizowany z obrazem ( mowa o najn videoskype wer 076 )
Co ciekawe jak robilismy próby to okazało sie że skype w wersji video chodzi płynnie pod warunkiem ze jest przekaz video i audio, jesli wyłaczyłem video to spadał trasfer i czasami zrywało głos !!!!
chetnie bym wstawił screny z rozmowy audio-video ale nie wiem czy kolega by sie na to zgodził, a poza tym juz zapomniałem jak to sie wstawia - te obrazki
SKYPE JEST REWELKA ALE INNY POWINIEN MIEC STALKE ---- JEST OK

pozdr.
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

ertes pisze:prosze o skasowanie ostat postu chciałem wstawic screna ze skype ale nie wyszło sory
Jestes jego autorem więc skorzystaj z opcji skasuj. :P
Pomyłka każdemu się przecież może zdarzyć
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Vipera pisze:Jestes jego autorem więc skorzystaj z opcji skasuj. :P
Pomyłka każdemu się przecież może zdarzyć
Ja to zrobię, bo widzę, że autor nie skorzystał.
Dokładnie to samo miałem napisać ;)
Dodam, że każdy zalogowany ma możliwość kasowania i edycji swoich postów,
więc jeśli już po napisaniu zauważycie, że np, przytrafił się Wam błędzik
ortograficzny, to zawsze można to poprawić. Co prawda profesor Miodek
chyba tego nie czyta (a jak czyta, to szacuneczek ;) ) ale wiele osób rażą
błędy, Często do mnie trafi zapytanie, czemu moderatorzy nie ich nie korygują
...ano dlatego, że nie jesteśmy korektą a błędów jest zbyt dużo ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
[email protected]

Post autor: [email protected] »

nokia 7600 przez IRDA w UMTS. SKYPE chodzi plynnie transfer do 60 KB/s! centrum gdanska. W EDGE tez szlo ale gorzej na nokii 3220 przez kabel DKU-5, (przy okazji 3220 juz sprzedalem i zostal mi kabel po ktorym siec chodzila mi do 30KB/s chetnie sie go pozbede, kupiony za 39 zlociszy)

GG 1421515
Awatar użytkownika
gawith
Użytkownik forum

Post autor: gawith »

Ja ma notebooka + karta GC85 glosniki w kompie i mikrofon tez.
Rozmawiam na skypie bez wiekszych problemow, jedyny minus to opuznienia. Trzeba rozmawiac w specyficzny ustalony sposob, mowisz czekasz 2-3 s i masz odpowiedz. Ale jesli ma sie wyrozumialego rozmowce to petarda sie gada, jakosc b. dobra zadko cos tam przerwie ale to nie przeszkadza. Dzwiek modemu tez nie. Orange / EDGE /Gdansk.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

gawith pisze:Ja ma notebooka + karta GC85 glosniki w kompie i mikrofon tez.
Rozmawiam na skypie bez wiekszych problemow, jedyny minus to opuznienia. Trzeba rozmawiac w specyficzny ustalony sposob, mowisz czekasz 2-3 s i masz odpowiedz. Ale jesli ma sie wyrozumialego rozmowce to petarda sie gada, jakosc b. dobra zadko cos tam przerwie ale to nie przeszkadza. Dzwiek modemu tez nie. Orange / EDGE /Gdansk.
A jaki masz zasięg?
Back to the Future ;)
Awatar użytkownika
gawith
Użytkownik forum

Post autor: gawith »

Ustawiam sobie na czestotliwosc 900/1800 i mam full zasieg :!:
ODPOWIEDZ