Huawei E160 + BC

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jacekwoj
Początkujący użytkownik forum

Huawei E160 + BC

Post autor: jacekwoj »

Witam szanownych forumowiczów,
od paru dni mam problem z połączeniem się z BC Ery, po uruchomieniu menedżera i kliknięciu "połącz" otrzymuję natychmiastowy komunikat "połączenie zostało zakończone". Ponieważ coś 'grzebałem w usługach' po przeczytaniu paru wpisów na tym forum sprawdziłem ustawienia usług: Połączenia sieciowe, Rozpoznawanie lokalizacji w sieci (NLA), Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny, Stacja robocza oraz Telefonia i wszystko jest jak być powinno. Na drugim laptopie (XP) wszystko chodzi bez problemu, tutaj (Vista SP1) niestety nie. Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.
przemox.1
### BAN ###

Re: Huawei E160 + BC

Post autor: przemox.1 »

Użyj najlepiej programu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> i w nim ustaw APN ery i powinno działać :)
jacekwoj

Ściągnąłem programik, niestety nie pomógł - nie może utworzyć połączenia dial-up, podobnie jak kreator dodawania nowego połączenia w Windows Vista, ponadto oba twierdzą, że w systemie brak modemów choć w menedżerze urządzeń są oba (telefoniczny i Ery) i oba działają prawidłowo - mam już mętlik, prawdopodobnie któraś z usług blokuje możliwość utworzenia dial-upa, tylko nie wiem która...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jacekwoj pisze:prawdopodobnie któraś z usług blokuje możliwość utworzenia dial-upa, tylko nie wiem która...
Firewall, antywirus?
Nie pomagam na PW!
jacekwoj

niczego tu nie zmieniałem, firewall standardowo włączony, antywirus także, nie grzebałem nic w ustawieniach

[ Dodano: 2009-09-05, 08:27 ]
dodam jeszcze, że pożyczony od kolegi modem Globetrotter i aplikacja Connect (również Ery) działają znakomicie...

[ Dodano: 2009-09-05, 10:05 ]
Udało się! Pomogło wyłączenie usługi "Routing i dostęp zdalny", doszedłem do tego na zasadzie porównań z drugim laptopem, gdzie net śmigał - może ta rada komuś się przyda. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ