Instalacja Sierra Wireless 880

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grimps
Początkujący użytkownik forum

Instalacja Sierra Wireless 880

Post autor: grimps »

Próbuję uruchomić modem Sierra AirCard 880 na XP + PCMCIA Ricoh. Mam bardzo słaby sygnał (110-104dB). Myślałem o antenie. Jednak dziwi mnie komunikat który dostaję kiedy próbuję się połączyć.
Błędny profil
.
Jednak profil wydaje mi się ok. (na zrzucie w załączniku).

Dziwna sprawa jak wrzucam kartę Plusa to dalej zostaje Orange i wtedy zwykle komp się zawiesza. Dziwne jest także to, że praktycznie zawsze komp w trybie wyłącz - uruchamia się - "ponownie".

Drodzy forumowicze doświadczeni w Górzystych Bezkablach - pomóżcie;)
Firmware F1_0_0_11AP
Watcher R3.1.0.34
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Instalacja Sierra Wireless 880

Post autor: ja.michal »

Widzę problem w opcjach. Masz ustawione "połączenie automatyczne" dlatego wywala błąd na iPlusie.

Sprawdź ustawienia zasilania na portach PCI w BIOSie. Możesz spróbować też włożyć adapter do innego PCI. Czasem są problemy z zasilaniem.
grimps

Właściwie wcześniej próbowałem. Ale nie jestem pewien czy dobrze wszystko poszło.

Teraz wyjąłem kartę i mam wielki problem z powrotem do tego co było.
Po prostu modem się instaluje ale Watcher go nie wykrywa.

Zauważyłem, że ostatnio poszedł mi dopiero jak w panelu starowania w opcjach telefonu i modemu pojawiły się dwa modemy
[symbol telefonu] Sierra Wireless AirCard 880 HSDPA Modem COM jakiśtam
[symbol karty?] Sierra Wireless AirCard HSDPA Modem COM 3

Zazwyczaj po instalacji pojawia się tylko ta z symbolem karty. I zostaje tylko improwizacja i typowe informatyczne rzucanie czarów ;) Czyli reinstalacja i włącz wyłącz i zobacz co się stanie.

Właśnie zauważyłem, że po wyjęciu karty PCI pojawił się ten z telefonem. Co za licho ;)

Spytałbym czy antena będzie niezbędna przy dwóch kreskach ale na to przyjdzie jeszcze czas.

W każdym razie dzięki za wsparcie ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Zle adapter na PCI jest wsadzony. Sprobuj wyjac i wsadzic go ponownie uwaznie. Mysle, ze tu jest problem.
Karta pojawia sie i jako modem i jako karta sieciowa.
Odinstaluj Watchera, restart kompa i zainstaluj ponownie.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

grimps pisze:Drodzy forumowicze doświadczeni w Górzystych Bezkablach - pomóżcie;)
Modem i karta PCMCIA jest od mojej skromnej osoby, chyba wiem co mu dolega.
ja.michal pisze:Widzę problem w opcjach. Masz ustawione "połączenie automatyczne" dlatego wywala błąd na iPlusie.
PLAY też jest ustawiony na automatycznie, więc możliwe że dla tego się wykrzacza.
ja.michal pisze:Możesz spróbować też włożyć adapter do innego PCI. Czasem są problemy z zasilaniem.
Napisz jaki masz komputer, testowałem konfiguracje na: Celeron700/256ram 2x Dell Pantum 4 3Ghz/1GB. Nie było najmniejszych problemów.
ja.michal pisze:Zle adapter na PCI jest wsadzony. Sprobuj wyjac i wsadzic go ponownie uwaznie. Mysle, ze tu jest problem.
W watcherze usuń wszystkie profile, tak będzie najlepiej i skonfiguruj Orange oraz Plusa ponownie od początku.

Co do Orange podmień:
APN z www.idea.pl oraz hasło idea na
APN internet hasło/login puste

Co do Plusa podmień:
APN z www.plusgsm.pl i hasło plus na
APN internet hasło/login puste

Pamiętaj, aby połączenie było ręczne a przelotka wsadzona do PCI do końca, czyt. aby nie było widać "pinów"
grimps

Niestety nie udało mi się dojść do poprzedniego ekranu.

Zmieniłem gniazdo.
Odinstalowałem Watchera. Wyjąłem kartę. Wyłączyłem komputer. Zainstalowałem Watchera. Włożyłem kartę. Coś mi się zainstalowało i niestety "brak komunikacji z urządzeniem".

Modem jest oznaczony jako nieobecny. Na krótko się włącza na COM11 podczas inicjalizacji (czy to słowo jest po polsku?) a potem znów jest nieobecny.
Próbowałem też włączać 'ponownie zainstaluj sterowniki. Bez skutku.

Jeśli nie macie innych pomysłów to chyba znów zainstaluję Windowsa.

Moja konfiguracja
Pentium 4 1.6, 736MB RAM XP SP3.

Co ja zrobiłem że wtedy weszło? Pamiętam, że w pewnym momencie przełączyłem w tryb modemu i poszło. ;) Coś kombinowałem też z przerwaniami bo na 17. miałem Ricoh, Firewire i 2x PCI na USB NEC i tak mam też teraz...

Dla ilustracji obrazek w załączniku.

[ Dodano: 2009-09-05, 09:24 ]
Coś chyba jest na rzeczy z tymi przerwaniami. Na chwilę pomogło. Jak za zwyczaj po zainstalowaniu wszystkiego nie pojawia się modem tylko karta albo modem jest nieobecny.

Dzięki za wskazówki, wykorzystam je jak dojdę do momentu gdy pojawią się profile. ;)

[ Dodano: 2009-09-05, 09:43 ]
Coś chyba jest na rzeczy z przerwaniami. Czasami udaje mi się dojść do okna z profilami.
Jednak najczęściej (po odinstalowaniu i zainstalowaniu) nie pojawia się możliwość połączenia.

Dzięki za wskazówki, wykorzystam je jak dojdę do tego punktu "połącz".

[ Dodano: 2009-09-05, 09:44 ]
ups, to tutaj się to pojawia ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

grimps pisze:Coś chyba jest na rzeczy z przerwaniami. Czasami udaje mi się dojść do okna z profilami.
Jednak najczęściej (po odinstalowaniu i zainstalowaniu) nie pojawia się możliwość połączenia.
No i tutaj jest pies pogrzebany.
Napisz mi jakie masz urządzenia na PCI, z tego co widzę karta sieciowa na PCI.
Karta muzyczna to specjalnie jest wyłączona, dlaczego?
Czy może aby uniknąć "zapytajnika" to wyłączyłeś?

Postaraj się wyrzucić z PCI niepotrzebne rzeczy.
Ogólnie jak są problemy z przerwaniami to postaraj się zrobić tak abyś miał max dwa urządzenia jedno w pierwszym drugie w ostatnim slocie. To jest tak, sloty są dualne i dwa koło siebie dzielą jedno przerwanie. Jak już top uszeregujesz to format c:. Jak muzyczna jest wyłączona bo sprawia kłopot to zablokuj ją w BIOSie.

Przerabiałem taki problem w starym komputerze, wygrał ze mną (muzyczna + USB na PCI). Ogólnie albo jest syf w systemie, albo komputer się sypie.
grimps

Napisz mi jakie masz urządzenia na PCI, z tego co widzę karta sieciowa na PCI.
Mam trzy puste gniazda PCI. Płyta ma zintegrowaną kartę graficzną, sieciową i dźwiękową do tego jest złącze FireWire które też obsługuje jakiś sterownik (IEEE 1394). To copokazuje manager jako karta PCI Ethernet to zintegrowana sieciówka. ;)

Karta muzyczna to specjalnie jest wyłączona, dlaczego?
Czy może aby uniknąć "zapytajnika" to wyłączyłeś?
Coś kombinowałem z przerwaniami ale zmieniałem gniazda PCI. Manager nie pokazywał żadnych konfliktów ale na tym samym przerwaniu pojawiało się kilka urządzeń.
Aktualnie jest Ethernet i Ricoh na 19. Dodatkowo po włożeniu karty na 19. ładują się dwa identyczne kontrolery PCI do USB NEC, choć są już kontrolery PCI do USB SiS. Nie łapię tego.

Ogólnie albo jest syf w systemie, albo komputer się sypie.
No ciężko to idzie czasami przy reinstalacji szło spore zwolnienie systemu.
Spróbuję jeszcze zobaczyć na którym slocie byłoby najwygodniej i wtedy format ;)
Dam znać jak poszło ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

grimps pisze:Dodatkowo po włożeniu karty na 19. ładują się dwa identyczne kontrolery PCI do USB NEC, choć są już kontrolery PCI do USB SiS. Nie łapię tego.
Bardzo proste, w modemie jest właśnie kontroler usb, tak to jest rozwiązane w nowszych modemach, bo nowe chipsety qualcomm'a obsługują tylko połączenie po usb.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
grimps

Ciekaw jestem czy taki układ jest prawidłowy (Jak widać na zrzucie w poprzednim poście).
Chodzi o przerwanie 19. Ricoh i te dwa sterowniki PCI do USB NEC.

[ Dodano: 2009-09-06, 22:03 ]
Niestety jak dotąd nie udało mi się dojść do ekranu z pierwszych postów. Mimo przekładania karty i reinstalowania systemu. Tak jak pisałem dwa razy mi się wcześniej udało ale nie potrafię do tego dojść

Znalazłem trochę stary opis problemów tego typu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic319964.html
Ciekawe jest że włączenie ACPI w (Menedżer urządzeń->Komputer) ale u mnie to nie pomogło. (za to przy wyłączaniu komputera pojawił się znany z Win98 stary napis "możesz teraz bezpiecznie wyłączyć komputer").

Fakt, że po włożeniu karty PCI Ricoh nie można wyłączyć komputera z konsoli (zawsze uruchamia się ponownie) a także startuje po włożeniu wtyczki do gniazdka, daje mi nadzieje że akurat karta PC-PCMCIA Ricoh akurat się nie lubi z płytą Sis.
Więc zamiast tracić cenny czas spróbuję zamówić inną.

Dzięki za pomoc. Bez was byłbym jak we mgle. ;)
ODPOWIEDZ