Jak zrobić sieć internetu radiowego w domu na 2 laptopach?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak zrobić sieć internetu radiowego w domu na 2 laptopach?
Witam , może mi ktoś powiedzieć lub podać link jak rozwiązać następująca sprawę :
Mam internet radiowy , chce go udostępnić na dwóch laptopach za pośrednictwem Wi-Fi , co muszę kupić i jak to zrobić?
Mam internet radiowy , chce go udostępnić na dwóch laptopach za pośrednictwem Wi-Fi , co muszę kupić i jak to zrobić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak zrobić sieć internetu radiowego w domu na 2 laptopach?
Do komputera wchdzi kabel sieciowy czy koncentryczny?oliwkowy pisze:Mam internet radiowy ,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
kabel idący od anteny jest koncentryczny ,
poczytałem trochę i chciałem spytać czy mogę kupić ten zestaw: TP-Link WR543G + TP-Link WA501G. , jeśli tak to jak go skonfigurować żeby net działał bezprzewodowo na dwóch laptopach? co z MAC karty , jak zrobić żeby działało na dwóch laptopach?
poczytałem trochę i chciałem spytać czy mogę kupić ten zestaw: TP-Link WR543G + TP-Link WA501G. , jeśli tak to jak go skonfigurować żeby net działał bezprzewodowo na dwóch laptopach? co z MAC karty , jak zrobić żeby działało na dwóch laptopach?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Najprościej będzie udostępnić internet na drugim laptopie za pomocą połączenia ad-hoc. Przejrzyj nasze
, jest tam sporo poradników na ten temat.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze potrzebna była by druga karta wifi, po drugie duży problem z zabezpieczeniem takiej sieci jest, większość kart w trybie adchoc działa tylko na wepie (w wszyskie intele czyli 90% sprzętu laptopowego)Blido pisze:Najprościej będzie udostępnić internet na drugim laptopie za pomocą połączenia ad-hoc.
-
. A czy ten zestaw co podałem wyżej będzie odpowiedni? mogę użyć funkcji clone MAC i wtedy będzie śmigać na 2 laptopach tak? Kabel koncentryczny podłącze do WR543G , a go podłacze do WA501G za pomocą rj45 ,tak?>
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Można tak można i odwrotnie, czyli koncentryk do AP, ap do wan routera, tak nawet wydaje się bardziej "naturalnie"oliwkowy pisze:koncentryczny podłącze do WR543G , a go podłacze do WA501G za pomocą rj45 ,tak?>
- wojteks
- *** Administrator ***
Zestaw będzie dobry jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>oliwkowy pisze:A czy ten zestaw co podałem wyżej będzie odpowiedni?
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
O tym nie wspomniałem, bo to chyba oczywistekrystianb pisze:Po pierwsze potrzebna była by druga karta wifi

Akurat mój Edimax EW-7128g ma w tym trybie WPA (choć to karta pod PCI, więc do laptopa się nie przyda). Wykorzystałem WPA do zabezpieczenia mojej sieci, chociaż prawdę mówiąc nie było to do końca konieczne. Mieszkam na takim odludziu, że mógłbym wcale nie zabezpieczać siecikrystianb pisze:większość kart w trybie adchoc działa tylko na wepie
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No ale w trybie adhoc nie połączysz się laptopem który ma karte intela. Chyba że na tamtej masz tryb softAP ale to różnie działa nie zawsze tak jak trzeba.Blido pisze:Akurat mój Edimax EW-7128g ma w tym trybie WPA
Nie kążdy ma taki komfort.Blido pisze:Mieszkam na takim odludziu, że mógłbym wcale nie zabezpieczać sieci