iPlus Olsztyn - brak HSDPA
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
iPlus Olsztyn - brak HSDPA
Mam pytanko do osób mieszkających w Olsztynie (Warmińsko-Mazurskie). Czy też w iPlusie macie teraz tylko UMTS. Od ponad roku nie było problemów i w Olsztynie śmigał HSDPA (prędkości przy ściąganiu dochodziły spokojnie do 500 kb/s), natomiast mniej więcej od tygodnia (swoją drogą ponad tydzień temu podpisałem przedłużenie umowy) mam tylko UMTS. Na infolinii awarii/problemu nie widzą, swoją drogą byli zdziwieni, że w ogóle mam jakiekolwiek "problemy" z tym, że jest tylko UMTS. Wg. nich HSDPA być nie musi i regulaminowo rzeczywiście mają racje, choć w życiu nie płaciłbym prawie 100 zl mc tylko za UMTS (w obecnych czasach, bo kiedyś za tą cenę miałem EDGE i byłem szczęśliwy).
Dodam tylko, że chodzi o ścisłe centrum Olsztyna.
Dodam tylko, że chodzi o ścisłe centrum Olsztyna.
-
- ### BAN ###
Re: iPlus Olsztyn - brak HSDPA
Nie pomyliłeś jednostek bo to słaby wynik jak na HSDPAp.borzecki pisze:500 kb/s
Może to tylko przejściowe, jak za kilka dni nie wróci to się dopiero można zacząć martwić.
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
p.borzecki próbę z innym Nodem robiłeś? Może jakieś prace na tym z którego korzystasz są i stąd te problemy.
-
- Użytkownik forum
Chyba tak, zawsze mi się mylą... Chodziło o to, że pół megabajta danych ściąga się w sekundę, czyli mnożąc to razy 8 daje prędkość łącza 4000 kb/s (chyba teraz jest ok). Mi to w zupełności wystarczało, choć gdyby udało się osiągnąć 7,2 Mbps, ale na razie walczę o powrót do tego co byłoprzemox.1 pisze:Nie pomyliłeś jednostek bo to słaby wynik jak na HSDPA
Może to tylko przejściowe, jak za kilka dni nie wróci to się dopiero można zacząć martwić.

Mam nadzieje, że wróci, ale miło by było się dowiedzieć czy inni co mają iPlusa w Olsztynie też tak mają czy to może tylko mi ograniczyli, bo stwierdzili, że skoro podpisał przedłużenie umowy (prawie najwyższa opcja abonamentowa i 25% zniżki) to niech teraz ma przez rok tylko UMTS... ;-/
[ Dodano: 2009-09-06, 13:41 ]
Co rozumiesz przez próbę z innym nodem? Sprawdzałem sam modem na dwóch laptopach, wsadzałem też kartę Play Online i w playu jest HSDPA, co wyklucza problem z modemem. Jesli chodzi o iPlusa to sprawdzałem w dwóch miejscach w centrum miasta oddalonych od siebie o ok. kilometr. Dziś pójdę do jakiegoś otwartego salonu sprzedaży i zobaczę czy tam mają HSDPA...Sundance_kid pisze:p.borzecki próbę z innym Nodem robiłeś? Może jakieś prace na tym z którego korzystasz są i stąd te problemy.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-09-06, 20:23 ]
Wycięcie autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2009-09-06, 19:23 przez p.borzecki, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Np na stronie BTSearch znajdź Nody w Twoim mieście i przenieś się z laptopem tak, żeby korzystać z niego. Dla ułatwienia możesz jako managera łączenia użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> który pokaże Ci z którym się łączysz. To da wynik czy coś z Nodem czy mamy szukać dalej.p.borzecki pisze:Co rozumiesz przez próbę z innym nodem?
- przemekwas1
- Stały użytkownik forum
p.borzecki, ja też mam podobny problem jestem z ełku (warm-maz)
-
- Użytkownik forum
Nie wiem czy NODy to to samo co CIDy, ale przejechałem się z laptopem po mieście i wszędzie tylko UMTS, bez HSDPA.
[ Dodano: 2009-09-06, 20:11 ]
[ Dodano: 2009-09-06, 20:11 ]
Rozumiem, że wcześniej miałeś w Ełku HSDPA? W Olsztynie to było co najmniej od roku, a teraz ...przemekwas1 pisze:p.borzecki, ja też mam podobny problem jestem z ełku (warm-maz)

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Uderzajcie do boku - to się sypnęło wasze RNC albo inne elementy szkieletu.
Możliwe,że jakieś światło poszło i 3G działa na zapasowym łączu.
Tak duża awaria na pewno jest znana operatorowi,ale warto się dowiedzieć,co i jak.
Tak duża awaria na pewno jest znana operatorowi,ale warto się dowiedzieć,co i jak.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W Mrągowie bez zmian, czyli zapchane HSDPA
-
- Użytkownik forum
Dzwoniłem do BOK w piątek, sprawdzali u siebie w systemie i żadnej awarii w Olsztynie nie wykryli (a sytuacja trwa już od tygodnia). Jak dzwoniłem znów w sobotę to człowiek w BOK stwierdził, że oni u siebie braku HSDPA nie widzą w ogóle jako awarii, bo HSDPA być nie musi!!! Ja mu mówię - "Było przez ponad rok w Olsztynie", a on z tekstem, że "HSDPA być nie musi i z UMTSu powinienem się cieszyć".Patryk_ pisze:Uderzajcie do boku - to się sypnęło wasze RNC albo inne elementy szkieletu.

-
- Stały użytkownik forum
Mój Sz.M. jak dostał od boku odpowiedź smsem, że obniżenie jakości połaczenia ma związek ze "zwiększonym ruchem turystycznym" na Warmii i Mazurach, to o mało nie wyszedł z siebie, a niespotykanie spokojny z niego człowiek.
Trzeba zgłaszać sprawę z nadaniem zgłoszeniu numeru referencyjnego, bo jeśli kiedyś będzie się chciało coś wywalczyć od operatora, to tylko z podaniem kolejnych numerków zgłoszeń, inaczej się wyprą...
Trzeba zgłaszać sprawę z nadaniem zgłoszeniu numeru referencyjnego, bo jeśli kiedyś będzie się chciało coś wywalczyć od operatora, to tylko z podaniem kolejnych numerków zgłoszeń, inaczej się wyprą...
modem ADU 635WA - Orange + anteny ATK 10 i 20 / router Zalip CDW530 + Konektor antenowy FME/AnyDATA
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka
albo
Axesstel 610 + antena ATK + jakaś ładna przełączka

-
- Użytkownik forum
Nie wiem jak w innych miastach naszego regionu, ale jak już pisałem kilka razy wyżej u mnie problem występuje praktycznie od początku września, czyli w momencie gdy ruch turystyczny raczej słabnie niż się zwiększa...Nalewka pisze:Mój Sz.M. jak dostał od boku odpowiedź smsem, że obniżenie jakości połaczenia ma związek ze "zwiększonym ruchem turystycznym" na Warmii i Mazurach, to o mało nie wyszedł z siebie, a niespotykanie spokojny z niego człowiek.
Numer zgłoszenia oczywiście mam i nie podaruje im... Korzystanie z "dzisiejszego" Internetu na UMTS to jakaś mordęga...
[ Dodano: 2009-09-07, 10:12 ]
Właśnie wróciło u mnie HSDPA, choć na razie prędkość to jakieś 1586 kb/s, czyli coś jakby jeszcze nie do końca tak jak powinno być, zobaczymy co będzie dalej...