Wzmacniacz sygnału GSM

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Wzmacniacz sygnału GSM

Post autor: hubert »

Witam
Czy warto coś takiego kupić: http://www.komputery-online.pl/product_ ... ts_id=4454, w domu mam fatalny sygnał gsm i już mnie to doprowadza do rozpaczy. Czy po zainstalowaniu takiego urządzenia rzeczywiście będę miał w domu full pokrycie, i czy będzie to działało z kilkoma telefonami będącymi w różnych sieciach?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Wzmacniacz sygnału GSM

Post autor: Patryk »

Jeśli na zewnątrz nie ma problemu z zasięgiem (mierzonym telefonem),lub stacje wszystkich sieci są mniej więcej w jednej linii i można zastosować antenę kierunkową,to będzie repeater dobrze działał.
hubert
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: hubert »

Patryk_ pisze:Jeśli na zewnątrz nie ma problemu z zasięgiem (mierzonym telefonem),lub stacje wszystkich sieci są mniej więcej w jednej linii i można zastosować antenę kierunkową,to będzie repeater dobrze działał.
Tak właśnie jest, i rozumiem że objawem prawidłowego działania takiego repeater'ka będzie po prostu odpowiednio większa(w tej chwili prawie brak) liczba kresek wskaźnika mocy sygnału na telefonie, no cóż, tak czy siak chyba muszę to kupić, i dzięki za odpowiedź :padam:
jarven77
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jarven77 »

Zastosowanie repeatera i anteny kierunkowej da na pewno efekt.
Ja osobiście zastosowałem u siebie w bloku:
http://www.gsm.tpe.pl/index.php?option= ... &Itemid=53

Pico Repeater MKR35-900 i ich antenkę panelową i bardzo dobrze się spisuje.
Jest to tylko niewielki obszar - ale urządzenie nie było drogie... więc jest OK.
Tym bardziej, że masz o 70PLN taniej.
ODPOWIEDZ