Bardzo słaby zasięg iplus...
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Bardzo słaby zasięg iplus...
Witam oto mój pierwszy post. Mieszkam na wsi, do najbliższego nadajnika EDGE mam 7km, niestety przez las. Mój Huawei E220 ledwo wyciąga 2 kreski zasięgu na GPRSie co przekłada się na prędkość ~4kb. Jest to prędkość TRAGICZNA. Czy istnieją jakieś sposoby na podkręcenie zasięgu? Dopiero zaczynam z internetem, może mam źle umiejscowiony modem? Wisi przy oknie na kablu 5m. Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam wszystkich.
-
- ### BAN ###
Re: Bardzo słaby zasięg iplus...
radzios, Huawei E220 nie ma wyjścia na antenę niestety
Musiał byś kupić taki modem np. Huawei E160 ma wyjście na antenę i w tedy można by było kombinować z anteną
radzios, Jak masz zasięg w domu ?

Musiał byś kupić taki modem np. Huawei E160 ma wyjście na antenę i w tedy można by było kombinować z anteną

radzios, Jak masz zasięg w domu ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Antena Dipol ATK20 na pasmo 900MHz i do tego konektor indukcyjny (powinien jakoś działać). Inna opcja to jak pisze przemox.1 wymiana modemu.radzios pisze:Czy istnieją jakieś sposoby na podkręcenie zasięgu?
Czy przypadkiem nie jesteś w zasięgu Orange Freedom Pro (CDMA 450)?
Nie pomagam na PW!
-
- ### BAN ###
radzios, ile Ci do końca umowy z Plusem zostało bo można by było sprawdzić innych operatorów, ale na wiosce PLAY odpada 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
przemox.1, napisał:
Nie na każdej wiosce Play odpada . Jak jest wioska blisko miasta to Play chodzi .
radzios,
Weż kaweł kija i modem na kija za okno wywal na kablu USB 5 metrów . Tak jak ja mam i nawet 3G łapie z 12 km .
Kod: Zaznacz cały
ale na wiosce PLAY odpada
Nie na każdej wiosce Play odpada . Jak jest wioska blisko miasta to Play chodzi .
radzios,
Weż kaweł kija i modem na kija za okno wywal na kablu USB 5 metrów . Tak jak ja mam i nawet 3G łapie z 12 km .
Netia 2Mb/s. 
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks

Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
-
- ### BAN ###
szmitz, zależy jaki teren u niego jest jeżeli wyżyno to może zapomnieć o 3G
ja mieszkam na wyżynach i z 3km nie mam 

-
Uff, no to trochę pytań się zebrało, ale zaraz odpowiem, po kolei
W domu mam przeważnie 2-3 kreski GPRS-U..
Mam prawie rok, więc perspektywa użerania się z takim zasięgiem przez kolejne 10 miesięcy nie przedstawia się za wesoło..

Jak masz zasięg w domu ?

radzios, ile Ci do końca umowy z Plusem zostało
-
- ### BAN ###
radzios, Sygnał najlepiej podać w dBm programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Wegług mnie to trzeba by było zainwestować w modem Huawei E160 bo bez anteny nic nie zrobisz
Może masz jakiegoś znajomego który by przejął cesję ?radzios pisze:Mam prawie rok, więc perspektywa użerania się z takim zasięgiem przez kolejne 10 miesięcy nie przedstawia się za wesoło..
Wegług mnie to trzeba by było zainwestować w modem Huawei E160 bo bez anteny nic nie zrobisz

- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Już lepiej zakupić coś od Sierr'y Wireless, 100-150PLN różnicy a taki Compass 885 jest od dwie klasy lepszy od E160, więc jak polecać to lepiej coś dobrego.przemox.1 pisze:Wegług mnie to trzeba by było zainwestować w modem Huawei E160 bo bez anteny nic nie zrobisz
Huawei nie jest taką dobrą firmą, przedwczoraj mój E220 po prostu się wyłączył podczas pracy w routerze i już nie działa, po prostu po 1.5 roku sam się popsuł.
E160 którego mam ma defekt polegający na problemie z logowaniem do sieci 3G, po tych wszystkich przeżyciach z Huawei wiem jedno, nigdy więcej Huawei. Dlatego polecam Sierre albo Optiona.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Stały użytkownik forum
Witam
Przenoszę temat z innego miejsca nie chcę jednak zakładac nowego. Poczepiłem się tutaj ponieważ s[rawa dotyczy także iPlusa i zasięgu poza miastem. Otóż moja sytuacja wygląda następująco. Do tej pory używałem na działce telefonu Nokia 6310i zarówno do połączeń głosowych jak i jako modemu. Niestety obsługuje on tylko gprs klasy 4 i prędkośc jest jak łatwo zgadnąć raczej kiepska. Postanowiłem więc kupić kartę modemową Sony Ericsson GC89, która łączy w sobie modem gsm oraz kartę wifi (której używam w domu). Problem tylko w tym, że we wspomnianej lokalizacji sygnał nie jest najmocniejszy. Sytuacja na telefonie wygląda tak, że chodząc po pokoju mam na wyświetlaczu od 1 do 4 kresek ale czasami sygnał zanika zupełnie - o dziwo najcześciej na zewnątrz. Jeśli chodzi o umiejscowienie BTSów to w grę wchodzą 4. Najbliższy jest w odległości około 4 kilomentrów w prostej linii, inne od 6-10 km. Patrząc na wyświetlacz telefonu najczęściej wybierane są jednak te dalsze. W takiej sytuacji modem GC89 nie będzie raczej działał w trybie EDGE a tylko GPRS. Jeden z kolegów na Forum polecił mi antenkę ATK 20. Ona faktycznie powinna rozwiązać ten problem. Jednak rzecz w tym, że jest ona "mało mobilna" 1,7 metra! . Po jej instalacji jestem też ograniczony długością przewodu. Nie mogę wyjść do ogrodu i tam używać internetu. Dlatego chciałbym zapytać czy np. coś tym stylu (lub nieco dłuższego) http://www.dipol.com.pl/antena_gprs-gsm-dcs__3_m_przewodu__gniazdo_fme_A7048.htm wystarczy do uzyskania dobrego sygnału i tym samym transmisji EDGE na modemie? Czy konieczny jest zysk anteny rzędu 16db a może wystarczy coś około 5-7dB? Poprosze o jakieś sugestie. Rozumiem, że dobrze ustawioną antenę mogę używać zarówno z modemem jak i z telefonem? Zarówno Nokia 6310i jak i karta Sony Ericsson GC89 posiadają gniazdo dodatkowej anteny (oczywiście w różnym standardzie). Pozdrawiam!
Przenoszę temat z innego miejsca nie chcę jednak zakładac nowego. Poczepiłem się tutaj ponieważ s[rawa dotyczy także iPlusa i zasięgu poza miastem. Otóż moja sytuacja wygląda następująco. Do tej pory używałem na działce telefonu Nokia 6310i zarówno do połączeń głosowych jak i jako modemu. Niestety obsługuje on tylko gprs klasy 4 i prędkośc jest jak łatwo zgadnąć raczej kiepska. Postanowiłem więc kupić kartę modemową Sony Ericsson GC89, która łączy w sobie modem gsm oraz kartę wifi (której używam w domu). Problem tylko w tym, że we wspomnianej lokalizacji sygnał nie jest najmocniejszy. Sytuacja na telefonie wygląda tak, że chodząc po pokoju mam na wyświetlaczu od 1 do 4 kresek ale czasami sygnał zanika zupełnie - o dziwo najcześciej na zewnątrz. Jeśli chodzi o umiejscowienie BTSów to w grę wchodzą 4. Najbliższy jest w odległości około 4 kilomentrów w prostej linii, inne od 6-10 km. Patrząc na wyświetlacz telefonu najczęściej wybierane są jednak te dalsze. W takiej sytuacji modem GC89 nie będzie raczej działał w trybie EDGE a tylko GPRS. Jeden z kolegów na Forum polecił mi antenkę ATK 20. Ona faktycznie powinna rozwiązać ten problem. Jednak rzecz w tym, że jest ona "mało mobilna" 1,7 metra! . Po jej instalacji jestem też ograniczony długością przewodu. Nie mogę wyjść do ogrodu i tam używać internetu. Dlatego chciałbym zapytać czy np. coś tym stylu (lub nieco dłuższego) http://www.dipol.com.pl/antena_gprs-gsm-dcs__3_m_przewodu__gniazdo_fme_A7048.htm wystarczy do uzyskania dobrego sygnału i tym samym transmisji EDGE na modemie? Czy konieczny jest zysk anteny rzędu 16db a może wystarczy coś około 5-7dB? Poprosze o jakieś sugestie. Rozumiem, że dobrze ustawioną antenę mogę używać zarówno z modemem jak i z telefonem? Zarówno Nokia 6310i jak i karta Sony Ericsson GC89 posiadają gniazdo dodatkowej anteny (oczywiście w różnym standardzie). Pozdrawiam!
- skopek
- Użytkownik forum
Ta antenka będzie dobra wtedy gdy masz słaby zasięg wewnątrz budynku, poza tym przeznaczenie tej anteny to dach samochodu bo wtedy najlepiej spełnia swoje zadanie.Dlatego chciałbym zapytać czy np. coś tym stylu (lub nieco dłuższego) http://www.dipol.com.pl/a...o_fme_A7048.htm wystarczy do uzyskania dobrego sygnału i tym samym transmisji EDGE na modemie?
Na zewnątrz budynku nie łapie ci EDGE? Sprawdź sobie poziom sygnału za pomocą TNI.
-
- Stały użytkownik forum
Na zewnątrz to ja mam gorzej niż w środku! -107db w TNI a dzisiaj w ogóle brak sygnału na modemie...
- skopek
- Użytkownik forum
Z czego zrobione są ściany i dach?Alcatraz pisze:Na zewnątrz to ja mam gorzej niż w środku! -107db w TNI a dzisiaj w ogóle brak sygnału na modemie...

Podaj lokalizację jak możesz, najlepiej współrzędne geograficzne z http://www.mapa.szukacz.pl no i CID stacji bazowych, z którymi się łączysz.
-
- Stały użytkownik forum
Wszystko drewno, lekka konstrukcja. Tak "na szybko" to jestem w zasięgu czterech BTSow, które na telefonie ciągle się przełączają między sobą. Najbliżej w linii prostej to około 4 km ale z tej akurat telefon korzysta najrzadziej. Reszta to około 7-8 km. Na Nokii 6310i są to dwie, trzy kreseczki lub wcale jeśli stanę w innym miejscu. Na modemie tak jak pisałem - dzisiaj NIC.
- skopek
- Użytkownik forum
Ja bym porzucił mobilność i kupił ATK 10 lub ATK 20 bo w grę wchodzi tylko kierunkowość.
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli zostanę przy tym modemie to pewnie na tym się skończy
No ale czy modem nie będzie się sam "przełaczał" na inne BTSy?

- skopek
- Użytkownik forum
Na dookólnej takie zjawisko by występowało ale na kierunkowej to jest mało prawdopodobne w dodatku przy tak trudnej lokalizacji. Przy antenie kierunkowej masz możliwość wybrania stacji bazowej, która jest najmniej obciążona no i stosunek cena/zysk najlepszy.
-
- Stały użytkownik forum
Szkoda, że nie ma możliwości przetestowania tego rozwiązania. Kolejna inwestycja "w ciemno" jest ryzykowna
Przekonałem się o tym robiąc instalację antenową TV. Zakupiłem "potwora" z ogromnym zyskiem a efekt końcowy okazał się znacznie skromniejszy od zakładanego.

- skopek
- Użytkownik forum
Jak nie chcesz inwestować w ciemno to poszukaj na forum kogoś z Bydgoszczy kto ma odpowiedni sprzęt i przetestuj. Poza tym nikt na forum nie pisał aby ATK 10 lub 20 zmniejszała siłę sygnału więc ja bym zainwestował w takie rozwiązanie bo ceny anten nie są wysokie. ATK 20 podobno czyni cuda choć sam nie testowałem 

-
- Stały użytkownik forum
Tak jak opisałem w wątku o modemie Sony Ericsson GC89 wykanałem kilka testów w mieście, przy normalnym sygnale. Na wbudowanej antenie w TNI uzyskałem syganł od -90dBm do -63dBm. Transfer download: max. 137 kbit/s, upload: max. 97kbit/s.
Mam jednak z tymi wynikami pytanie.
Czy kupując antenę (np. ATK 10 lub 20) i "celując" w jakiś BTS, mogę go jakoś "zakotwiczyć"? Inaczej modem będzie się przecież przełączał między róznymi BTSami a jeśli ja znajdę sobie takiego z wysokim transferem to nie chcę z niego rezygnować. Czy to jest możliwe?
Mam jednak z tymi wynikami pytanie.
Czy kupując antenę (np. ATK 10 lub 20) i "celując" w jakiś BTS, mogę go jakoś "zakotwiczyć"? Inaczej modem będzie się przecież przełączał między róznymi BTSami a jeśli ja znajdę sobie takiego z wysokim transferem to nie chcę z niego rezygnować. Czy to jest możliwe?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak. Celując w BTSa modem będzie od niego odbierał najsilniejszy sygnał, więc będzie się go trzymał.Alcatraz pisze:Czy kupując antenę (np. ATK 10 lub 20) i "celując" w jakiś BTS, mogę go jakoś "zakotwiczyć"? Inaczej modem będzie się przecież przełączał między róznymi BTSami a jeśli ja znajdę sobie takiego z wysokim transferem to nie chcę z niego rezygnować. Czy to jest możliwe?
-
Ogólnie jeśli jest gdzieś blisko nadajnik EDGE to możesz pokusić się o:radzios pisze:W domu mam przeważnie 2-3 kreski GPRS-U..![]()
http://www.gsm.tpe.pl/index.php?option= ... &Itemid=53
Do tego wystawiając antenkę wystarczająco wysoko możesz ściagąnć w miarę sygnał.
Tu on działa bezprzewodowo, także sprawa braku wejścia antenowego przestaje mieć znaczenie... a przy okazji telefon też będzie działać...
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-09-08, 16:44 ]
Przycięcie cytatu. Nie cytujemy całych dużych postów, a już szczególnie wielopoziomowo.
Ostatnio zmieniony 2009-09-08, 15:43 przez jarven77, łącznie zmieniany 1 raz.