Orange Freedom Pro i limit

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Orange Freedom Pro i limit

Post autor: ja.michal »

Można zerwać umowę w każdym momencie a karą będzie wysokość przyznanej ulgi.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

sp6huk pisze:Według mnie rozchodzi się o Orange Free Pro.
Nie ma takiej taryfy, jest Orange Freedom Pro ;) Choć prawdę mówiąc ta nazwa jest bardzo myląca, bo ta oferta z Orange Freedom nie ma nic wspólnego, jest podobna do Orange Free (mobilność, limity)
mudol
Użytkownik forum

Post autor: mudol »

No właśnie to mnie zastanawia, zamawiałem usługę Orange Freedom Pro, a na tym piśmie mam nazwę usługi Orange Free 64/32, jutro pokażę Wam te pismo a popołudniu pojadę do salonu się czegoś więcej dowiedzieć.
ttomek90
Użytkownik forum

Post autor: ttomek90 »

ja.michal pisze:Można zerwać umowę w każdym momencie a karą będzie wysokość przyznanej ulgi.
Niestety nie przeczytałeś dokładnie regulaminu.
W wypadku Orange Freedom Pro karę umowną liczy się ze wzoru

Wysokość kary = wysokość przyznanej ulgi razy ilość miesięcy pozostałych do końca umowy, to podzielić przez ilość miesięcy które już upłynęły.

Dla umowy na 24 miesiące ulga wynosi 750zł

Więc gdybym chciał zerwać umowę liczę ze wzoru (750x17)/7 - bo umowę podpisywałem w styczniu.
Kara umowna: 1821zł 43 gr.
bieniek102
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: bieniek102 »

sp6huk, Jakie Orange Free Pro, ja pierwsze słyszę o czymś takim...daj link to wszyscy chętnie zobaczymy tą ofertę...

Szczerze to nie wiem co jest grane z tą umową i czekam aż ją jutro kolega mudol, wrzuci...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Słuszna uwaga bieniek102 powinno być Orange Freedom Pro. ;)

[ Dodano: 2009-09-07, 22:52 ]
No i zmieniłem już na Orange Freedom Pro :D
mudol
Użytkownik forum

Ok, w linku jest pismo, które dostałem (w załączniku się nie mieści).

http://i29.tinypic.com/28saop2.jpg
guma
Użytkownik forum

Post autor: guma »

Hmmm.... ciekawe pismo. Z treści wynikałoby, że sam coś zleciłeś? Poza tym jest dosyć nieformalne i niepodpisane - bardziej w stylu maila do kolegi z pracy a nie klienta.... :cfaniak:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Czyli można tylko zrezygnować z tej zmiany. Wygląda to tak jak by to użytkownik to aktywował i jest to potwierdzenie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Dez3rteR
Użytkownik forum

Post autor: Dez3rteR »

LOL , z pisma można wywnioskować , że to użytkownik sam poprosił o limit :rotfl:
soprano99
Stały użytkownik forum

Post autor: soprano99 »

Zwróćcie uwagę na dziwne daty - data nadania 26.08.2009 a data zlecenia 01.09.2009. Dziwne, pismo wysłane zanim rzekome zlecenie otrzymano. Oj, orange, orange, ponownie sobie u mnie grabisz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Rzczeczywiście przedziwne - nie dość że widnieje tam nazwa jakiejś tajemniczej oferty "Orange Free 64/32" to jeszcze potwierdzenie wysłano zanim złożono zlecenie :rotfl:
mudol, tam napisano że masz 10 dni na anulowanie zmiany. Zrób to, ciekawe co się stanie ;)
mudol
Użytkownik forum

Też mnie to ciekawiło co by było gdybym nie zgodził się na tą zmianę :D

Wróciłem z salonu, ta nazwa orange free to jest po prostu skrócona nazwa orange freedom. A cała ta usługa polega na limicie 3GB po czym prędkość zostaje obcięta, czyli tak jak dotychczas, tym razem już oficjalnie o tym informują. Prawdopodobnie każdy dostanie taki list, oni muszą każdego poinformować o tym fakcie. Jak pytałem czemu to w takiej formie jakbym coś sam żądał to nie potrafili wytłumaczyć.
Bemol
Początkujący użytkownik forum

limit w OFP a gra w wowa

Post autor: Bemol »

Kilka osób pytało się czy można grać w takie gry Jak WoW po przekroczeniu limitu w OFP, więc dodam moje spostrzeżenia na ten temat. Gram w WoWa na oryginalnym serwerze poprzez ORANGE FreedomPro a niedawno przekroczyłem miesięczny limit.Sprawa wygląda następująco.Można grać w wowa po przekroczeniu limitu jeżeli na ekranie jest nie więcej jak 20 graczy.Dla znających temat...jeżeli masz zamiar po przekroczeniu limitu grać na Alterac Valley albo Isle of conquest albo na Wintergrasp to za kazdym razem kiedy będziesz wchodzić na te plansze twoim oczom ukarze się napis"You have been disconnected from the server" Taka jest niestety gorzka prawda.Ale jak już napisałem jeżeli w pobliżu ciebie jest mała liczba graczy pasek jest zawsze zielony a pingi są w granicach 180-300 ms.

PS. Osoby które piszą że do gier przez sieć potrzebny jest tylko niski ping są w błędzie.Prędkość ściągania danych również ma DUŻE znaczenie, ponieważ kiedy jeszcze nie przekroczyłem limitu mogłem grać w WoW na każdej planszy nawet kiedy "na ekranie" było 80 graczy na raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Bemol pisze:Osoby które piszą że do gier przez sieć potrzebny jest tylko niski ping są w błędzie.Prędkość ściągania danych również ma DUŻE znaczenie,
Oczywiście, ale mówimy tu o średnich przepustowościach typu 512kbps czy nawet 256kbps a nie modemowych ochłapach jak 64/32kbps.
Także mówiąc, że liczy się niski ping mamy na myśli "normalne" warunki.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Ja to pisemko dostałem już w tamtym miesiącu-i z tego co widzę to jeszcze mnie limit nie dosięgnął - zobaczę po 10 jak przejdę na nowy miesiąc rozliczeniowy.Co do pingu w grach-to grałem w Left4Dead na necie Orange free.Myślę że dużo zależy od serwera na którym jest gra, np.grając w COD4 na serwerze w USA mam ping do 170-i gra mi się nie tnie, a na Polskich serwerach mam mniejszy ping - i czasem gra przycina,bo pewnie jest serwer na łączu z Neostrady :rotfl:
Ostatnio zmieniony 2009-09-08, 18:03 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Na serwerach USA ping zawsze jest dużo większy a co do gier to czym mniejszy transfer tym większe obciążenie i większy PING :dobani: .Najlepiej grać na serwerach gdzie gra mniej osób oczywiście w grach FPS bo MMORPG raczej starcza ten transfer zdarza i czasem lag.
radekb32
Użytkownik forum

Post autor: radekb32 »

mudol pisze:Ok, w linku jest pismo, które dostałem (w załączniku się nie mieści).
http://i29.tinypic.com/28saop2.jpg
Ja chyba wiem co to za pismo. Znaczy domyślam się. Dostałeś oficjalne pismo, że zmniejszono ci prędkość do 64/32. Jak się domyślam ktoś nie skonfigurował poprawnie czegoś i takie pismo zostało wysłane "z automatu" do wszystkich użytkowników, którym zmniejszono prędkość z powodu przekroczenia limitu. Zmniejszono prędkość, czyli jakby zmieniono pakiet. Dostałeś informację o zmianie pakietu (usługi) :) Ktoś zapomniał odznaczyć w konfiguracji usługi "Orange free 64/32", aby przy jej aktywacji nie wysyłało się potwierdzenie :)
mudol
Użytkownik forum

Czyli co miesiąc mogę się spodziewać takiego pisma? Nie szkoda im pieniędzy na listy? :D
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Myslisz ze placa kazdorazowo za list?Watpie:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

adixm pisze:Myslisz ze placa kazdorazowo za list?
Zryczałtowana opłata uśredniona. Na kopercie pewnie jest coś w stylu "przesyłka niestemplowana, umowa coś tak".
Awatar użytkownika
ffsapher
Użytkownik forum

Post autor: ffsapher »

Dzisiaj listonosz zawitał u mnie z pierwszym rachunkiem za OFP, co najdziwniejsze nie było tam żadnej informacji o nowym regulaminie:P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ffsapher pisze:co najdziwniejsze nie było tam żadnej informacji o nowym regulaminie
Bo pewnie podpisałeś umowę jak już obowiązywał nowy regulamin.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
ffsapher
Użytkownik forum

Post autor: ffsapher »

Raczej nie bo na umowie którą podpisywałem też nie było info o limicie :hyhy:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

W umowie nie ma info o limicie tylko jest w regulaminie.
THOMAS

Post autor: THOMAS »

limity niestety już włączone... niedawno zablokowali mi neta i teraz się niemiłosiernie wlecze.... :cry:

[ Dodano: 2009-09-11, 13:07 ]
czy ktoś może zna jakiś fajny programik do sprawdzenia transferu danych, ponieważ mi zablokowali transfer, w sumie nic nie ściągałem, miałem dość zawirusowanego kompa i podejrzewam że któryś z wirusów wyssał mi transfer...
ściągnąłem tylko 100mb sterowników... i nic więcej... i w 3 dniu kolejnego okresu rozliczeniowego net zmulił... biuro obsługi klienta informuje mnie o tym że mam założoną blokadę....
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

Netmeter spokojnie wystarczy, a do tego jest darmowy i mozna sobie w nim ustawic zeby np. przy 2,5 GB dawal nam znac o konczacym sie limicie:)
THOMAS

dzięki wielkie, mam tylko nadzieje że uda mi się zlokalizować przyczynę wyczerpania transferu...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

THOMAS pisze:mam tylko nadzieje że uda mi się zlokalizować przyczynę wyczerpania transferu...
Ile dni działało szybko? Transfer zjadają wirusy/aktualizacje/p2p/radio/www/filmy/mp3 i liczy się suma odebranego i wysłanego. Jak jest dobre połączenie z baza to transferu 3GB wystarcza na kilka godzin.
Nie pomagam na PW!
THOMAS

3 dni normalnie, potem jak zacząłem szukać sterowników to padł net... nie używam p2p, radia, aktualizuje tylko bazę wirusów w avast, reszta aktualizacji jest wyłączona, zdaża mi sięoglądać filmik na interii czy wp, youtube, to też zżera transfer, nieraz ściągne jakieśmp3 ale nie używam żadnych programów typu torent czy bearschare... i mam cdma od czerwca i to był pierwszy przypadek blokady.... musiał to być wirus, albo jako sterownik ściągnął mi się program do skanowania potrzebnych sterowników i to teżmogło nieźle nadwerężyć mój transfer...
Zablokowany