Problem z połaczeniem z siecia!!
Moderator: Moderatorzy
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Problem z połaczeniem z siecia!!
Witam!
Mam haslo, mam dosc dobry sygnal, a windows pokazuje ze na siec nalozono ograniczenie??
W linkach nizej, wstawilem obrazki jakie pokazuje windows, o co tu chodzi macie jakies pomysly??
http://img367.imageshack.us/my.php?image=siecoa4.jpg
http://img230.imageshack.us/my.php?image=siec2wy7.jpg
Mam haslo, mam dosc dobry sygnal, a windows pokazuje ze na siec nalozono ograniczenie??
W linkach nizej, wstawilem obrazki jakie pokazuje windows, o co tu chodzi macie jakies pomysly??
http://img367.imageshack.us/my.php?image=siecoa4.jpg
http://img230.imageshack.us/my.php?image=siec2wy7.jpg
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Problem z połaczeniem z siecia!!
a masz jakieś IP? twój ISP ci nadał numer czy przy połączeniu masz przyznawany z DHCP? ta sieć do której się łączysz jest zabezpieczona więc sprawdź czy to "hasło" masz prawidłowo wpisane... a najlepiej pogadaj z adminem
jutro to dzis... tyle że jutro 

- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Ta siec jest zabezpieczona kluczem sieciowym i prawdopodobnie filtruje MACi. Jesli jest DHCP to przydzieli Ci IP automatycznie jesli nie to IP musi Ci ustalic admin sieci. W linku nr2 masz zakłądke OBSŁUGA -> szczegóły, zrob screen i podaj link.
- hubikas
- Stały użytkownik forum
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
- MaxFM
Przydzielilo Ci jakies dziwne ip brak bramy i dns. Najlepiej skontaktuj sie z adminem niech Ci przydzieli odpowiedni IP bo tak nic nie zdziałasz.
- morion
to nie jest dziwne IP ... to jest IP jakie generuje windows w przypadku gdy nie znajduje serwera DHCP, a nie znajdzie DHCP jesli sie nie połaczy z AP... sprawdź czy admin ma twój mac adres karty sieciowej bo pewnie tego potrzebuje dla autoryzacji ...MaxFM pisze:Przydzielilo Ci jakies dziwne ip brak bramy i dns. Najlepiej skontaktuj sie z adminem niech Ci przydzieli odpowiedni IP bo tak nic nie zdziałasz.

- MaxFM
tak, o to mi chodziło tylko nie chciało mi sie juz rozpisywac bo pozno byłomorion pisze:to nie jest dziwne IP ... to jest IP jakie generuje windows w przypadku gdy nie znajduje serwera DHCP

-
- Początkujący użytkownik forum
A to ja was zaskocze. Problem nie leży w przydzielaniu IP.
Zresztą wpisz go sobie ręcznie. Start=> połącz z
Twoje połączenie=>pp myszy właściwości=> protokół internetowy tcp/ip właściwości i tu dziergasz IP wraz z resztą bajerów. Zadzwoń do admina po detale jakdns i wins...
Ale to nic nie da. Powodem takiego stanu rzeczy jest.... zły reset Ap. Koleś, który ma AP nie odczekuje kilku chwil tylko wpina kabel spowrotem i sam się odcina od neta:). pakiety nie będą do ciebie przychodzić, bo AP przesyła je uszkodzone.
Sprawdzić tą wersję możesz w ten sposób: jeśli w dany dzień net chodzi, czekaj do reseta ap. potem zobacz tylko, czy zresetowało ci pakiety, czy masz dalej tak, jakby reseta nie było.
Inna możliwość: w Windows jest narzędzie do sprawdzania urządzeń w sieci. Zobacz co widzisz. Powinieneś widzieć do mostka.
Jeśli to się zgadza, pogadaj z adminem, niech kolesiowi z AP da niezły wycisk.
Mam nadzieję, że pomogło:)
Zresztą wpisz go sobie ręcznie. Start=> połącz z

Ale to nic nie da. Powodem takiego stanu rzeczy jest.... zły reset Ap. Koleś, który ma AP nie odczekuje kilku chwil tylko wpina kabel spowrotem i sam się odcina od neta:). pakiety nie będą do ciebie przychodzić, bo AP przesyła je uszkodzone.
Sprawdzić tą wersję możesz w ten sposób: jeśli w dany dzień net chodzi, czekaj do reseta ap. potem zobacz tylko, czy zresetowało ci pakiety, czy masz dalej tak, jakby reseta nie było.
Inna możliwość: w Windows jest narzędzie do sprawdzania urządzeń w sieci. Zobacz co widzisz. Powinieneś widzieć do mostka.
Jeśli to się zgadza, pogadaj z adminem, niech kolesiowi z AP da niezły wycisk.
Mam nadzieję, że pomogło:)
- morion
mozesz sprecyzowac co znaczy ten zly reset? rozumiem ze masz szklaną kulę i wiesz jakiego AP ma jego ISP... no chyba że uważasz ze wszystkie AP resetują się tak samo i takie błedy to normalka...

-
- Początkujący użytkownik forum
Nie mam pewności. Daje jednak 99 %, bo w 5 przypadkach 4 są u nas z takiej przyczyny zgłaszane niby awarie do admina. -A AP są różniste-
Objawy są takie same.
Jeśli to IP, to podałem jak je wklepać, więc o co chodzi?
AP, bez znaczenia jaki, potrzebuję chwili na usunięcie całego złomu. Po to się je resetuje, to nie komputer. Tu nie wystarczy smyk na przycisk i smile. Poza tym napisałem o tym, jak sprawdzić tą wersję. Wystarczy zobaczyć w stan połączenia po resecie, nic więcej nie musisz zrobić. Jeśli pakiety polecą dalej, jakby się nic nie stało, to masz point.
Może z wersją -na bank to- faktycznie przegiąłem, ale..
Właściwie, to staram się tylko pomóc... Nie widziałem tu podobnego hekpa, to dałem takie. Z doświadczenia:)
-EDIT- I fakt, przydało by się zrobić shota z menu obsługa, bo zasadniczo tam są zwykle ciekawe info
Objawy są takie same.
Jeśli to IP, to podałem jak je wklepać, więc o co chodzi?
AP, bez znaczenia jaki, potrzebuję chwili na usunięcie całego złomu. Po to się je resetuje, to nie komputer. Tu nie wystarczy smyk na przycisk i smile. Poza tym napisałem o tym, jak sprawdzić tą wersję. Wystarczy zobaczyć w stan połączenia po resecie, nic więcej nie musisz zrobić. Jeśli pakiety polecą dalej, jakby się nic nie stało, to masz point.
Może z wersją -na bank to- faktycznie przegiąłem, ale..
Właściwie, to staram się tylko pomóc... Nie widziałem tu podobnego hekpa, to dałem takie. Z doświadczenia:)
-EDIT- I fakt, przydało by się zrobić shota z menu obsługa, bo zasadniczo tam są zwykle ciekawe info