Blueconnect zwiesza kompa:(
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Witam. MAm problem z blueconnect. Posiadam laptopa IBM ThinkPad r51e i wzialem sobie blueconnect z modemem pcmcia option globetrotter. Niestety gdy modem jest w srodku i jestem w necie komputer sie zawiesza.Tzn obraz znika a komp niby dziala ale nie mozna nic zrobic a jedyne wyjscie to wyjecie baterii po czym jej wlozenie. CZasem nawet podczas ladowania systemu gdy modem jest w srodku komp sie wiesza.A czasem pochodzi godzine, moze dluzej i znow to samo. Zanioslem modem do serwisu i dali zastepczy. Niestety jest to samo:( Czy ktos sie spotkal z tym problemem? Nie wiem co mam robic 

-
- Początkujący użytkownik forum
Miałem ten sam problem. Laptop pochodził kilka minut, najwyżej godzinę i gasił ekran (tylko) - komputer dalej chodził, choć nic nie można było zrobić. Nie napisałeś jaki masz procesor - doszły mnie bowiem informacje, że globtroter może nie współgrć z AMD (chodziło chyba o napięcie na procesorze i na karcie). Moja rada: nie ustępuj w serwisie i nie daj się zbyć słowami, że to wina twojego sprzętu (Era w końcu sprzedaje karty do laptopów, a nie do wybranych modeli!!!). Ja w końcu wywalczyłem zamiane GT na kartę Merlin U740 i problem zniknął.
A tak w ogóle to serwis techniczny mają do bani

A tak w ogóle to serwis techniczny mają do bani

-
Re: Blueconnect zwiesza kompa:(
Witam Prosze o pomoc mam ten sam problem z R51e ale z karta GT GPRS Vodafone .
-
- Mistrz bezprzewodowy
W takim przypadku zastosuj rozwiązanie, jakie podał @zed23.grunfisch pisze:Witam Prosze o pomoc mam ten sam problem z R51e ale z karta GT GPRS Vodafone .
jeśli nie masz gwarancji, to po prostu zmień modem.
Back to the Future 

-
Moge wymienic na Merlinka U530 , Karta jest na gwarnacji ale czy to jest wina IBM czy GT WK
-
A jeszcze jedno. Moze opisze co sie dzieje. Jest tak :
Uruchamiam kompa z wyciagnieta antenka, to po pokazaniu sie okna WinXp jest czarny ekran i nic, wszystko stoi.
Uruchamiam kompa z zamknieta antenka idzie laduje sie winda.
Jak mam uruchomiona winde, to wchodze w soft VodaFone i widzi modem
chodzi net, na zamknietej antence.
Natomiast jak mam otwarta antenke, to po kliku minutach jest zwis kompa. Co to moze byc?
Uruchamiam kompa z wyciagnieta antenka, to po pokazaniu sie okna WinXp jest czarny ekran i nic, wszystko stoi.
Uruchamiam kompa z zamknieta antenka idzie laduje sie winda.
Jak mam uruchomiona winde, to wchodze w soft VodaFone i widzi modem
chodzi net, na zamknietej antence.
Natomiast jak mam otwarta antenke, to po kliku minutach jest zwis kompa. Co to moze byc?
-
- Użytkownik forum
No wlasnie ja tak mialem tylko, ze z option globetrotter. Czasem nawet net sie zalaczal, ale komp potrafil sie nagle zawiesic i nic juz nie dalo sie zrobic. Problem zostal rozwiazany przez wymiane modemu na SE GC89 i teraz wszystko gra.
-
Ja moge wymienic na Merlinka U530 . Dobre to ??
-
- Stały użytkownik forum
Daj sobie spokój z tym Merlinem. BYł dobry dwa lata temu jak nie było nic innego. Nie ma EDGE'a, nie ma też wyjścia na antenę.grunfisch pisze:Ja moge wymienic na Merlinka U530 . Dobre to ??
Pozdrawiam
-
- Mistrz bezprzewodowy
-
- Stały użytkownik forum
U630 nie ma EDGE'aSzadzik pisze:Zawsze można pomyśleć o U630/730.

- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Trzyzakresowy Merlin to U740.
Jedyna jego wada to cena, w porównaniu z innymi kartami tej klasy.
Jedyna jego wada to cena, w porównaniu z innymi kartami tej klasy.
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

Oby tylko wiedzieć jak to naprawić

-
Witam. Tez jestem nieszczęśliwym posiadaczem IBM R51e. Piszę nieszczęśliwym bo akurat ten model ma jakies problemy z GPRS. Mam dwa modemy i oba na połaczeniach GPRS wieszaja mi laptopa, wszystko gaśnie i trzeba wyciagac baterie, zeby odpalić od nowa. Problem znika przy połaczeniach EDGE i UMTS. Czytając na tym forum wiecej informacji na ten temat wydaje mi się, że jest to wina laptopa, a własciwie to tego francowatego modelu R51e. U moich znajomych na R50e, i na R52e wszystko chodzi bez pfroblemu. Mój jest na gwarancji i bedę próbował go reklamować, zobaczymy czy mi sie uda. Pozdrawiam.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Witam
Nie wiem skad biorą się te wasze problemy z Blueconnect.Ja mam laotopa Maxdata,procesor AMD Mobile Sempron 2600+ system Win XP SP2 i korzystam z Option Globetrotter Combo Edge.Nic się nie zacina ,nie zawiesza,wszystko działa w jak najlepszym porządku.Modem zakupiony w sklepie Ery.Jedyny problem to zbyt mały zasięg {3 kreski z podłączoną antena zewnętrzną},ale zwykłe przeglądanie stron wysyłanie e-maili jest bez problemu.Nawet słuchanie radia internetowego z Winapa raczej nie stwarza problemu.Blueconnect mam prawie 3 miesiące i jest OK.Może za dużo instalujecie niepotrzebnych programów, wspomagaczy,lub podkręcacie procesory żeby było szybciej i dlatego system sie gubi.Trzeba wziąć też pod uwagę to że są to rzeczy martwe i lubieją płatać przedziwne figle.
Ja jestem prawie zadowolony.

Nie wiem skad biorą się te wasze problemy z Blueconnect.Ja mam laotopa Maxdata,procesor AMD Mobile Sempron 2600+ system Win XP SP2 i korzystam z Option Globetrotter Combo Edge.Nic się nie zacina ,nie zawiesza,wszystko działa w jak najlepszym porządku.Modem zakupiony w sklepie Ery.Jedyny problem to zbyt mały zasięg {3 kreski z podłączoną antena zewnętrzną},ale zwykłe przeglądanie stron wysyłanie e-maili jest bez problemu.Nawet słuchanie radia internetowego z Winapa raczej nie stwarza problemu.Blueconnect mam prawie 3 miesiące i jest OK.Może za dużo instalujecie niepotrzebnych programów, wspomagaczy,lub podkręcacie procesory żeby było szybciej i dlatego system sie gubi.Trzeba wziąć też pod uwagę to że są to rzeczy martwe i lubieją płatać przedziwne figle.
Ja jestem prawie zadowolony.

- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Różnie z tym bywa.Trzeba wziąć też pod uwagę to że są to rzeczy martwe i lubieją płatać przedziwne figle.
gc75e , es75 AKCJA PAJACYK , >> DZIECI NEOSTRADY<<
- canidy
Z tego co widziałem na forum to problem pojawia się tylko przy włączonej antenie, ciekawe czy to sprawa jedynie niewłaściwego ekranowania części w PC, bo gdyby tak było to problem nie występowałby tylko podczas korzystania z GPRS...pawelps pisze:Witam. Tez jestem nieszczęśliwym posiadaczem IBM R51e. Piszę nieszczęśliwym bo akurat ten model ma jakies problemy z GPRS. Mam dwa modemy i oba na połaczeniach GPRS wieszaja mi laptopa, wszystko gaśnie i trzeba wyciagac baterie, zeby odpalić od nowa. Problem znika przy połaczeniach EDGE i UMTS. Czytając na tym forum wiecej informacji na ten temat wydaje mi się, że jest to wina laptopa, a własciwie to tego francowatego modelu R51e. U moich znajomych na R50e, i na R52e wszystko chodzi bez pfroblemu. Mój jest na gwarancji i bedę próbował go reklamować, zobaczymy czy mi sie uda. Pozdrawiam.
-
Witam ponownie wszystkich mających problemy ze współpracą laptopa IBM R51e z modemami GPRS. Jak przeczytacie we wcześniejszych wpisach, miałem ten sam problem i postanowiłem reklamować mojego nowego będącego na gwarancji R51e. Trochę to trwało, ale w końcu, po ciężkich bojach odniosłem sukces. Uznano moją reklamację i wymieniono w laptopie płytę główną i jak ręką odjął. Wszystko chodzi bez problemu. Prawdopodobnie chodziło o złe ekranowanie jakiegoś urządzenia na płycie. Teraz wszystko OK. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
- canidy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja posiadam lapsa HP compaq nx9005 AMD Athlon 2500+ Mobile + GT Combo EDGE (blue connect). Jedyny problem jaki mam to ze karta sie czasami przegrzewa.
Panstwo przy projektowaniu lapsa nie wzieli pod uwage tego ze port pcmcia kolo procka (jeszcze amd) to nie za dobre rozwiazanie. Jak jest lepszy zasieg (kupilem antene samochodowa) to dziala bez problemu.
no albo chlodniej.
A jezli chodzi o system czy ogolnie prace to jest ok. Nigdy nie mialem zwisu. Odpukac
P.S. Odradzam HP!

A jezli chodzi o system czy ogolnie prace to jest ok. Nigdy nie mialem zwisu. Odpukac

P.S. Odradzam HP!
- sightt
- Stały użytkownik forum
A ja mam BC na PC i nie mam żadnych problemów

-
Witam,
przeglądając co opisujecie tutaj chce wtrącic iż miałem ten sam problem z starym IBM 600E i blueconeeect em Merlin U740,,
czyli po włożeniu blueconeeect-a do kompa przed uruchomieniem komp zawieszał sie w połowie ładowania i nic chodzby <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co
, a gdy sie go wyjeło to spokojnie dalej sie załadował, to samo jesli włozyłem go w trakcie pracy kompa,,
Chce dodać ze zaczeło sie to dziać dopiero po 2miesiącach pracy tym sprzętem.
Ale wymiana Merlina na nowy załatwiła <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> sprawe
i mykam na EDGE ,,, ale jeszcze chce dopaść UMTS
Pozdrawiam
przeglądając co opisujecie tutaj chce wtrącic iż miałem ten sam problem z starym IBM 600E i blueconeeect em Merlin U740,,
czyli po włożeniu blueconeeect-a do kompa przed uruchomieniem komp zawieszał sie w połowie ładowania i nic chodzby <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co

Chce dodać ze zaczeło sie to dziać dopiero po 2miesiącach pracy tym sprzętem.
Ale wymiana Merlina na nowy załatwiła <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> sprawe

Pozdrawiam
-
Mam ten sam problem IBM T42 i Sony Ericsson GC89
Po włożeniu jest ok ale przy nawiązywaniu połaczenia zawsze się wiesza.
co ciekawe na drugim takim samie zestawie wszystko jest ok. jedna karta nie działa z jednym kompem.
co ciekawe na drugim takim samie zestawie wszystko jest ok. jedna karta nie działa z jednym kompem.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Rozumiem, że ta karta na innym kopie działa a na twoim kompie działa inna?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Ten problem występuje tylko na jednym slocie PCMCIA. W drugim karta działa poprawnie.billylodz pisze:Mam ten sam problem IBM T42 i Sony Ericsson GC89
-
Witam wszystkich
Ja mam taki przypadek,posiadam laptop fujitsusiemens amilo 1505.Zakupilem pakiet blueconnect z ery i normalnie uwazam to za jedna wielka porazke.Po wlozeniu karty(merlin u 870)i polaczeniu sie z netem po paru minutach komp sie wiesza i koniec.Nie chce mi juz potem wejsc do windowsa nawet w trybie awaryjnym.Probowalem juz wszystkiego i nic.Dopiero jak przeinstaluje wina do wszystko jest ok.Ale jak tylko zainstaluje ten ich program(bluecoonect menager lub mobilink)i wloze karte po polaczeniu z netem nastepuje zwiecha i nic juz nie pomaga tylko ponowna intalacja wina.Na tej ich infolini technicznej gosc poradzil mi zeby sciagnac sobie z ich strony jakas nowsza wersje programu bluecoonect menager ale to rowniez nie pomaga!!!Najbardziej wkur.....mnie fakt ze reklamuja wszedzie to hu.....jakie to nie jest wspaniale a juz prawie tydzien z tym walcze i konca nie widac..........
-
- Stały użytkownik forum
Re: Witam wszystkich
@Rico, jeśli masz problem zarówno z BCM jak i Mobilinkiem to jak widać nie jest to wina oprogramowania tylko albo masz zwaloną kartę, albo jakiś problem ze slotem w komputerze.rico pisze:Ja mam taki przypadek,posiadam laptop fujitsusiemens amilo 1505.(..) .Po wlozeniu karty(merlin u 870)i polaczeniu sie z netem po paru minutach komp sie wiesza i koniec. (...) .Ale jak tylko zainstaluje ten ich program(bluecoonect menager lub mobilink)i wloze karte po polaczeniu z netem nastepuje zwiecha i nic juz nie pomaga tylko ponowna intalacja wina.
Moja propozycja jest taka :
- wywal jeszcze raz Mobilinka i BCM, ale wraz z czyszczeniem rejestrów w Windowsach
- może być problem z BCM, więc zainstaluj samego Mobilinka i sprawdź, czy komputer bedzie się wieszać
- jeśli tak - będziesz musiał podejść do salonu/serwisu, żeby sprawdzić na innej karcie
- jeśli nadal będzie taki problem to jest on bardziej po stronie kompa i pewnie raczej się musisz zgłosić do firmy, która Ci sprzedała laptopa i u nich sprawdź na takim samym modelu
-
Witam,
Mam już 2 kompa, ale cały czas walczę z R51e z GPRS,EDGE, 3G. Problem jest tego typu ze laptop nie chodzi z modemami PCM. Sprawdzane 10 razy każdy !!! Problem mija jak używam internetu przez telefon komórkowy.
Mam już 2 kompa, ale cały czas walczę z R51e z GPRS,EDGE, 3G. Problem jest tego typu ze laptop nie chodzi z modemami PCM. Sprawdzane 10 razy każdy !!! Problem mija jak używam internetu przez telefon komórkowy.
- SVIPER
- Stały użytkownik forum
a jak jest z innymi kartami/modemami? to samo?rico pisze:Po wlozeniu karty(merlin u 870)i polaczeniu sie z netem po paru minutach komp sie wiesza i koniec
ED77 + ATK20 = 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Alternatywne lecz bardzo dobre rozwiązanie.grunfisch pisze:Problem mija jak używam internetu przez telefon komórkowy.

Re: Witam wszystkich
Co prawda cytat stary ale odpowiem dla potomnychrico pisze:....posiadam laptop fujitsusiemens amilo 1505.Zakupilem pakiet blueconnect z ery ....Po wlozeniu karty(merlin u 870)i polaczeniu sie z netem po paru minutach komp sie wiesza i koniec.....