Już na dniach mam zamiar zmienić PC na laptopa i chce się dowiedzieć nie których rzeczy otóż planuje kupić Toshiba Satellite L300-2C4 mam neta radiówkę . Teraz mam owego neta na zasadzie takiej antena na dachu kabel i w '' pudle '' karta WiFi ( jak dobrze pamietam ) . Więc pytanie moje jest takie co mam zakupić abym w laptopie miał neta... ?? router czy jak?
dane laptopa
Oprogramowanie
System operacyjny Windows Vista Home Premium
Wersja językowa polski
Podzespoły
Procesor Intel® Pentium® Dual-Core 2 GHz
Model procesora T4200, FSB 800 MHz
Pamięć podręczna CACHE 1 MB
Ekran 15,4'', WXGA 1280 x 800 (16:10)
Pamięć RAM 3072 MB, DDR2 800 MHz
Dysk twardy 320 GB, SATA
Model karty graficznej GMA 4500M
Pamięć karty graficznej brak danych
Napęd, kamera
Rodzaj napędu Super Multi DVD+/-RW/RAM
Wbudowana kamera tak
Komunikacja
Karta bezprzewodowa (WiFi) 802.11b/g
Bluetooth nie
Modem 3G nie
Moduł GPS nie
Podczerwień IrDA nie
Wyjścia / wejścia
Złącze Fire-Wire (IEEE1394) nie
Złącze USB 2.0 3
Złącze PCMCIA card type II nie
Złącze PCMCIA card type III nie
Złącze ExpressCard 34 tak
Złącze ExpressCard 54 tak
Złącze E-SATA nie
Wyjście HDMI nie
Wyjście VGA tak
Wyjście S-Video nie
Bardzo dziękuje za ewentualne informacje !
ps przepraszam jeśli napisałem w złym temacie jeśli tak ewentualnie proszę o przeniesienie go w odpowiedni dział .
W laptopie chcesz mieć internet po kablu czy po WiFi?
Jeżeli po WiFi to musisz kupić np. Tp-Link wr543G (router) i do tego AP np Tp-Link WA501G (jako AP nadający do laptopa). Jeżeli nie planujesz podłączania dodatkowego komputera to zamiast WR543G może być drugi WA501G.
Jeżeli zadowolisz się znacznie tańszym rozwiązaniem to do laptopa dokup kartę WiFi na USB (np. Edimax EW7318USG, ma wyjście na antenę) i podłączaj się przez USB.
W laptopie chcesz mieć internet po kablu czy po WiFi?
Wolałbym WiFi ( a na jaką odległość będę mógł odejść tak plus minus ? )
Jeżeli po WiFi to musisz kupić np. Tp-Link wr543G (router) i do tego AP np Tp-Link WA501G (jako AP nadający do laptopa). Jeżeli nie planujesz podłączania dodatkowego komputera to zamiast WR543G może być drugi WA501G.
Nie będzie tylko i wyłącznie laptop PC-ta się '' pozbywam ''
Jeżeli zadowolisz się znacznie tańszym rozwiązaniem to do laptopa dokup kartę WiFi na USB (np. Edimax EW7318USG, ma wyjście na antenę) i podłączaj się przez USB.
Jeśli jakość będzie podobna to wolałbym coś tańszego i dobrego w miarę . Czyli jak bym kupił te USB to do tego router Tp-Link wr543G i podłączam kabel i będzie net ? ( po konfiguracji )
Jo_gurt pisze:"Pudło" to PeCet czy puszka na dachu?
Pudło czytaj PC . Karta jakaś taka PCI WiFi
Ostatnio zmieniony 2009-09-09, 15:38 przez Aifam, łącznie zmieniany 1 raz.
Aifam pisze:Czyli jak bym kupił te USB to do tego router Tp-Link wr543G i podłączam kabel i będzie net ? ( po konfiguracji )
Nie bo router będzie pracował jak odbiornik (AP Client) i router. Żeby było WiFi musi być dodatkowy AP a laptop jeżeli nowy to chyba ma wbudowane WiFi.
Aifam pisze:Wolałbym WiFi ( a na jaką odległość będę mógł odejść tak plus minus ? )
Powiedzmy że w całym domu będzie zasięg a może i do ogródka ale to zależy od ścian/zbrojenia/okien itp.
Optymalnym rozwiązaniem wg mnie jest WR543 i WA501 lub tylko wr543 i kabel ethernet do 100m.
Nie bo router będzie pracował jak odbiornik (AP Client) i router. Żeby było WiFi musi być dodatkowy AP a laptop jeżeli nowy to chyba ma wbudowane WiFi.
Aha czyli tylko router wystarczy kupić ?? . Raczej powinien mieć w konfiguracji jest napisane tak : Karta bezprzewodowa (WiFi) 802.11b/g ja w ogóle się na tym nie znam i się tym nie interesuje... więc wole spytać żeby potem nie żałować .
Powiedzmy że w całym domu będzie zasięg a może i do ogródka ale to zależy od ścian/zbrojenia/okien itp.
Optymalnym rozwiązaniem wg mnie jest WR543 i WA501 lub tylko wr543 i kabel ethernet do 100m.
Aha czyli w małym mieszkaniu 25m2 będzie hulać wszędzie . A w razie czego to można kupić te USB bo rozumiem że w owym usb jest antena ''mocniejsza'' z której lepiej ściągało by neta ?.
Sory że może dla Ciebie to idiotyczne pytania ale jestem bardzo zielony w tych tematach
Jeżeli podłączysz się do laptopa kablem ethernet to tak. (tryb client oznacza że antenę zewnętrzną podłączasz do routera a dalej kablem komputer)
Ahym to lepiej żeby bez było skoro w całym domu by działało.... a tak pi razy oko ile może mnie wynieść?? czyli kupić router* i te drugie podobne do routera**...
1*
2 **
edit
chyba obczajam więc jeśli chce mieć tylko i wyłącznie neta w laptopie to kupuje Acces Point ? + ta karta wifi wbudowana w laptopie i będzie net? . A ten AP konfuguruje się jak router ?
1 Jeśli bym kupił tą Antenę USB ( gdzie można przykręcić końcówkę kabla od anteny ) to musiałbym coś konfigurować? oprócz wgrania sterowników ? .
2 Jak bym kupił jeden router to ten kabel między routerem a laptopem jaki on jest ? coś podobnego to tego od anteny czy jest on bardziej elastyczny? i czy długośc owego kabla wpływa na jakość neta? ( tak jak długość kabla od anteny do kompa )
Aifam pisze:Jak bym kupił jeden router to ten kabel między routerem a laptopem jaki on jest ? coś podobnego to tego od anteny czy jest on bardziej elastyczny? i czy długośc owego kabla wpływa na jakość neta? ( tak jak długość kabla od anteny do kompa
To jest skrętka i jest mniej wrażliwa na zaginanie i całkowicie (powinna być) niewrażliwa na długość do 100m.