Era daje komercyjne 21 MB/s

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szyman12
Stały użytkownik forum

Era daje komercyjne 21 MB/s

Post autor: szyman12 »

Kod: Zaznacz cały

Milan Zika, nowy dyrektor ds. eksploatacji sieci i członek zarządu PTC, zaprezentował technologię HSPA+, pozwalającą na transmisję danych z prędkością do 21 Mb/s w stronę do abonenta oraz 5,7 Mb/s od niego.

W pokazie wykorzystano sprzęt firmy Ericsson oraz najnowszy model modemu firmy Huawei przeznaczony do obsługi zarówno tej, jak i dotychczasowych technologii. Od 18. września PTC komercyjnie udostępni technologię HSPA+ z prędkością do 21 Mb/s w najwyższej taryfie blueconnect (16 GB za 149 zł) oraz wprowadzi modem Huawei E1820 (za 99 zł w tej taryfie). Nadal też będzie rozwijała dostęp do szerokopasmowego mobilnego Internetu w technologii HSDPA 7,2 Mb/s, a także działającego już komercyjnie 10,5 Mb/s i 14,4 Mb/s, co już wkrótce pozytywnie odczują użytkownicy.

W pierwszej kolejności stacje HSPA+ staną w Łodzi, Krakowie, Szczecinie, Tychach, Gdańsku, Gdyni, Sopocie, Bydgoszczy, Toruniu, Olsztynie i Krynicy Zdroju. Pozostałe duże miasta takie, jak Warszawa, Poznań czy Wrocław będą musiały poczekać do przyszłego roku. Zika tłumaczył to cyklem życia infrastruktury - te, które HSPA+ będą miały później, w tej chwili mają nowoczesne sieci HSDPA, a nowszą technologię dostaną najprawdopodobniej w jeszcze szybszej wersji (42 Mb/s).
źródło: telepolis.pl

Coś w tym roku ruszyło z tymi prędkościami u wszystkich opów (także stacjonarnych) :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Era daje komercyjne 21 MB/s

Post autor: wojteks »

No i pięknie, 21Mbps to jakieś 2.6MB/s 10s to 26MB, 100s to 260MB, 400s to 1GB. Cały limit wyczerpiemy po 400s x 16=6400 sekund to niecałe 2 godziny.

Inna sprawa to zasięg od NodeB dla maksymalnej prędkości.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Na pewno będzie to takie 21Mb/s jak teraz 7.2 Mb/s prawie nieosiągalne ;)
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Robi sie ciekawe, powoli odchodzi HSPA i przychodzi HSPA+.

Juz wiele operatorow zaczyna wprowadzac HSPA+, Vodafone, o2, AT&T, Era, Plus, T-Mobile, Wind, Three i tak dalej.
Ciekawe co na to Play, wedlug mnie beda zmuszeni jakos podniesc predkosc na 3.6 lub 7.2 Mbps.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Podoba mi sie to. :) Ciekawe czy chodzi o HSPA+ w najwyzszej taryfie o jakas blokade czy o to, ze modem bedzie dostepny tylko w tej taryfie.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

No to mocne uderzenie ze strony Ery... :ok: nie dość, że ceny BC mocno ostatnio spadły, to teraz jeszcze wprowadzają HSPA+ i to na znacznie większą skalę niż Plus!
Pozdro,
GutEQ
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Nie wiem jak Wy, ale ja do tego HSPA+ podchodzę z przymrużeniem oka.
Dam przykład z Orange, mam pełne HSPA 7.2/2.0 (realne można osiągnąć 6.0/1.2) zakładamy że uda się podwoić realną prędkość do 12.0/2.4 a Orange ma światło więc jest to realne. Teraz Orange pokazuje swoją wielką wspaniałomyślność i wprowadza limity z iPlusa 20GB.

1) Musimy wydać ładne pieniądze na sprzęt.
2) Limit wykorzystamy z 3.7godz
3) Pingi pozostaną na poziomie HSPA (albo jestem w błędzie)
4) Odczujemy, że www/Skype działa szybciej/lepiej?

Potem za 6 miesięcy na forum wysyp postów
"ej, miałem mieć do 20Mbit/s a działa mi 1Mbit/s Era/Orange/Plus to oszuści"

brudnopis:
A) 20GB*1024*1024=20971520kb
B) 12*128=1536
C) 20971520:1536=13653
D) 13653:3600=3.7godz

Moim skromnym zdanie, to Orange może sobie pozwolić na takie innowacje gdyż mają 99% EDGE, stosunkowo najwięcej stacji z wdrożonym HSPA. Orange ma jeszcze CDMA. Brakuje im tylko odpowiednich limitów ale to można zmienić w każdej chwili.

Era i Plus najpierw zrobiliby 100% EDGE, Plus połatałby stacje a teraz będą robić HSPA+ :dobani:

[ Dodano: 2009-09-16, 10:01 ]
Jest duża zaleta tego rozwiązania, jak wchodzą nowe technologie to stare tanieją.
Awatar użytkownika
guteq

marens pisze:przykład z Orange, mam pełne HSPA 7.2/2.0 (realne można osiągnąć 6.0/1.2)
No to jesteś szczęśliwcem skoro osiągnąłeś 6Mbps :) ja realnie osiągam średnie prędkości 1-1.5 Mbps, najlepsze wyniki jakie u siebie widziałem to nieco ponad 4Mbps.

Ja patrzę na to w ten sposób:
jeśli HSPA+ teoretycznie powoduje 3-krotne przyspieszenie (z 7 do 21 Mbps), to liczę że prędkości średnie wzrosną w tej samej proporcji.
Wtedy przeciętnie wyciągałbym 3-4 Mbps - a to już zupełnie wystarcza do bardzo komfortowego korzystania z netu :ok:
marens pisze:zakładamy że uda się podwoić realną prędkość
Ale czy musimy też zakładać, że ilość ściągnętych danych też się podwoi? ;)
W przypadku "ssaczy" na pewno tak, ale tych - mam nadzieję - wyeliminują limity.
Przeciętny użytkownik nie obejrzy 2 x więcej stron WWW ani nie zacznie 2 x dłużej gadać na Skype tylko dlatego, że mu prędkości wzrosły :) a jedynie odczuje zwiększenie komfortu korzystania.

Dlatego właśnie wszystkie kalkulacje typu "limit wyczerpiesz w 3 godziny" uważam za leciutko naciągane :P
marens pisze:Pingi pozostaną na poziomie HSPA
Zgadza się, pingi się nie poprawiają przy HSPA+
marens pisze:Era i Plus najpierw zrobiliby 100% EDGE
Ale im się to zupełnie nie opłaca... takie inwestycje w życiu się nie zwrócą, nowych klientów nie przybędzie od tego że "w Pipidowicach Dolnych pojawił się EDGE", tym bardziej że nie da się tego sprzedać jako "szybkiego internetu", a przychody z transmisji danych osób przyjezdnych będą raczej znikome.
Poza tym byłoby to pakowanie kasy w przestarzałą technologię (GSM jest IMHO już za połową swego czasu eksploatacji) - dlatego żeby dobrze pokryć kraj sensownymi usługami transmisji danych opi inwestują w jakieś CDMA i inne WiMAXy - te technologie mają dużo lepszy stosunek "nakłady do efektów" niż EDGE.

Tak na marginesie, to w/g mnie duży skok w zasięgach szybkiego internetu pojawi się po wprowadzeniu UMTS900 lub UMTS850 - dlatego niecierpliwie czekam na ruchy ekipy Sferia/Aero2/CP/Mobyland :)
marens pisze:Jest duża zaleta tego rozwiązania, jak wchodzą nowe technologie to stare tanieją.
A to na pewno, masz rację :)
Ostatnio zmieniony 2009-09-16, 12:37 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

guteq pisze:No to jesteś szczęśliwcem skoro osiągnąłeś 6Mbps
Sporo takich "szczęśliwców" jest na forum ;)

[ Dodano: 2009-09-16, 12:13 ]
marens pisze:Era i Plus najpierw zrobiliby 100% EDGE,
Nigdy nie zrobią,chyba,że im zaczną jak muchy padać stare stacje.
Idea startowała w 1999 r. (1800) i 2001 (900),dlatego mieli juz sprzęt EDGE-ready,wystarczyło wykupić licencje i wgrać nowy soft.

Docelowo w Erze i Plusie GPRS ma zostać tylko na terenach mało zurbanizowanych, do czasu,kiedy stare BTSy nie padną,a jeśli w miastach >10k mieszkańców jest GPRS,to znaczy,że planowana jest rozbudowa do 3G i w edge nie opłaca się inwestować (bo równa się to wymianie kompletnej stacji,oczywiście poza antenami).
Ostatnio zmieniony 2009-09-16, 12:26 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
guteq

Patryk_ pisze:Sporo takich "szczęśliwców" jest na forum ;)
Mam nadzieję, że któregoś dnia też się zacznę do nich zaliczać :)
Patryk_ pisze:Docelowo w Erze i Plusie GPRS ma zostać tylko na terenach mało zurbanizowanych, do czasu,kiedy stare BTSy nie padną
A zakup Nordiska chyba przypieczętowuje taką decyzję... po pokryciu tych niezurbanizowanych terenów siecią CDMA420 Rev.A stawianie tam EDGE będzie kompletnie pozbawione sensu. Kto wie, może się wtedy nawet pojawią w Plusie dualne telefony GSM+CDMA :)

[ Dodano: 2009-09-16, 14:18 ]
A tak na marginesie, to mamy też już "jedynie słuszny" sprzęt do HSPA+ ;)

Sierra wypuściła moduł mini-PCIE z HSPA+ : http://www.sierrawireless.com/product/mc8700.aspx :ok:
Ostatnio zmieniony 2009-09-16, 13:19 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

guteq pisze:Przeciętny użytkownik nie obejrzy 2 x więcej stron WWW ani nie zacznie 2 x dłużej gadać na Skype tylko dlatego, że mu prędkości wzrosły :) a jedynie odczuje zwiększenie komfortu korzystania.
Nie odczuje zwiększenie komfortu korzystania. Patrz pkt. 4. Pomyśl, jak zmieniasz łącze z 1Mbit na 2Mbit to strony zaczynają Ci się szybciej wczytywać?! Takie myślenie było dobre między GPRS->EDGE a EDGE->UMTS czy 56k a SDI bo tu faktycznie było widać różnice.
guteq pisze:dlatego żeby dobrze pokryć kraj sensownymi usługami transmisji danych opi inwestują w jakieś CDMA i inne WiMAXy - te technologie mają dużo lepszy stosunek "nakłady do efektów" niż EDGE.
Technologicznie Orange już ich załatwiło: HSPA/CDMA/EDGE
Można się zastanawiać nad iPlusem z racji limitów.
WiMax nie jest mobilny i wszystko na to wskazuje, że nie będzie.
guteq pisze:Tak na marginesie, to w/g mnie duży skok w zasięgach szybkiego internetu pojawi się po wprowadzeniu UMTS900 lub UMTS850 - dlatego niecierpliwie czekam na ruchy ekipy Sferia/Aero2/CP/Mobyland :)
Będzie takie same (...) jak Cyfrowy Polsat. Jak płacisz to działa, jak masz problemy to obsługa niczym z *500 :rotfl:

Jak skończy mi się umowa z Playem, bo oni jako jedyni idą w dół z technologiami i jakością to poważnie rozważam: Orange/Plus ale nie mogę dywagować, bo do Maja to wszystko się zmieni kilka razy.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

Patryk_ pisze:Docelowo w Erze i Plusie GPRS ma zostać tylko na terenach mało zurbanizowanych, do czasu,kiedy stare BTSy nie padną
U mnie w miescie jedna stacja z EDGE padla to ja wymienili na parcha z GPRS. Klienci BC sa zachwyceni...

Co do HSPA+ to jest tylko 2 stacje w tej chwili - jedna jest w Krakowie na Akademii Pedagogicznej a druga w Warszawie (pewnie Jerozolimskie) ;)
guteq pisze:A tak na marginesie, to mamy też już "jedynie słuszny" sprzęt do HSPA+ ;)

Sierra wypuściła moduł mini-PCIE z HSPA+ : http://www.sierrawireless.com/product/mc8700.aspx :ok:
Wlasnie zaczynam polowanie i napisalem do nich kiedy beda te modemy w sklepach ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
ODPOWIEDZ