[problem] Brak możliwości internetu w XXI wieku! POMOCY!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[problem] Brak możliwości internetu w XXI wieku! POMOCY!
Witam, mam nadzieję że nie zostanę zbanowany za założenie tematu (jeżeli nie odpowiedni pokój to proszę o przeniesienie).
Mam problem gdyż potrzebuję dostępu do internetu a każdy operator mi go "odmawia".
Najlepiej żeby był bez limitów i z prędkością co najmniej 512, najlepiej 2MB
1.Chciałbym mieć Neo od TP lecz mieć go nie mogę ze względu na sąsiada który nie pozwala na dostęp do szafki gdyż jest na jego posesji, i ani rusz. Czyli Netia i każdy operator który wymaga lini telefonicznej też.
2.Dwóch operatorów radiówek w mojej miejscowości akurat nie mają zasięgu w miejscu gdzie mieszkam.
3.Orange Free (miałem) zasięg w domu EDGE, na zewnątrz 3G ale nie będę z laptopem na zewnątrz siedział.
4.iPlus, zasięg również EDGE i na dodatek bardzo małe limity.
5.Play ponoć działa tylko w miejscach gdzie jest 3G, u mnie go oczywiście brak.
5.Era Blueconnect to samo co Plus.
Obecnie mam Orange Freedom Pro, zabrałem na próbę która mi się kończy za dwa dni.
Na początku było super gdyż bez znaczenia na porę DL był na 80-100kb/s więc całkiem ok, później spadł do 5-15kb/s jedynie wieczorami 40-60kb/s. A teraz w dzień w ogóle nie mogę się połączyć, jedynie wieczór i prędkość jakieś max 15kb/s.
Myślałem o dokupieniu anteny ale nie wiem czy coś to da bo mieszkam trochę od stacji CDMA.
Moja miejscowość to Gdów, na mapkach tych wszystkich operatorów pisze że brak zasięgu ale jednak CDMA i 3G trochę jest, czy jest jakaś szansa bym mógł mieś jakiś w miarę konkretny internet? Jakaś Netia WiMax albo coś?
Bardzo proszę o pomoc gdyż ewentualnie muszę oddać w piątek sprzęt od OFP.
Mam problem gdyż potrzebuję dostępu do internetu a każdy operator mi go "odmawia".
Najlepiej żeby był bez limitów i z prędkością co najmniej 512, najlepiej 2MB
1.Chciałbym mieć Neo od TP lecz mieć go nie mogę ze względu na sąsiada który nie pozwala na dostęp do szafki gdyż jest na jego posesji, i ani rusz. Czyli Netia i każdy operator który wymaga lini telefonicznej też.
2.Dwóch operatorów radiówek w mojej miejscowości akurat nie mają zasięgu w miejscu gdzie mieszkam.
3.Orange Free (miałem) zasięg w domu EDGE, na zewnątrz 3G ale nie będę z laptopem na zewnątrz siedział.
4.iPlus, zasięg również EDGE i na dodatek bardzo małe limity.
5.Play ponoć działa tylko w miejscach gdzie jest 3G, u mnie go oczywiście brak.
5.Era Blueconnect to samo co Plus.
Obecnie mam Orange Freedom Pro, zabrałem na próbę która mi się kończy za dwa dni.
Na początku było super gdyż bez znaczenia na porę DL był na 80-100kb/s więc całkiem ok, później spadł do 5-15kb/s jedynie wieczorami 40-60kb/s. A teraz w dzień w ogóle nie mogę się połączyć, jedynie wieczór i prędkość jakieś max 15kb/s.
Myślałem o dokupieniu anteny ale nie wiem czy coś to da bo mieszkam trochę od stacji CDMA.
Moja miejscowość to Gdów, na mapkach tych wszystkich operatorów pisze że brak zasięgu ale jednak CDMA i 3G trochę jest, czy jest jakaś szansa bym mógł mieś jakiś w miarę konkretny internet? Jakaś Netia WiMax albo coś?
Bardzo proszę o pomoc gdyż ewentualnie muszę oddać w piątek sprzęt od OFP.
Ostatnio zmieniony 2009-09-17, 22:27 przez pchelcok, łącznie zmieniany 1 raz.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: [problem] Brak możliwości internetu w XXI wieku! POMOCY!
Wystarczy, że wystawisz na zewnątrz antenępchelcok pisze:Orange Free (miałem) zasięg w domu EDGE, na zewnątrz 3G ale nie będę z laptopem na zewnątrz siedział.

Aczkolwiek, jeśli chodzi o Orange, to na oficjalnej mapie jesteś poza zasięgiem zarówno 3G jak i CDMA - czyli w zasadzie musisz pomyśleć o antenie.
Jeśli się mylę, to niech mnie poprawią koledzy lepiej znający tematy radiowo-zasięgowe, ale wygląda na to, że przybyło użytkowników i zasięg najbliższej stacji bazowej się "skurczył".pchelcok pisze:Obecnie mam Orange Freedom Pro (...) Na początku było super gdyż bez znaczenia na porę Upload był na 80-100kb/s więc całkiem ok (...) A teraz w dzień w ogóle nie mogę się połączyć, jedynie wieczór i prędkość jakieś max 15kb/s.
Masz faktycznie daleko do stacji bazowych, bo najbliższe są jakieś 15 km (w Sierczy pod Wieliczką) i 10 km (Moszczenica k/Bochni), moim zdaniem solidna antena kierunkowa mogłaby pomóc. Tylko pytanie, czy zdążysz to sprawdzić do piątku...

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Stały użytkownik forum
Jeśli chodzi o CDMA to nie należy się przejmować oficjalną mapą. U mnie wg. mapy nie ma zasięgu a użytkuję od lutego (raz lepiej - raz gorzej
). Pozostał jeszcze internet przez satelitę ale drogi i z limitami. Swego czasu miałem internet hybrydowy - download przez satelitę Astra a odpowiedź przez BTS sieci komórkowej. Opłaty do przyjęcia ale transfer raczej średni. A przy okazji. Skrzynka nie jest własnością sąsiada tylko TPSA i to oni muszą mieć do niej dostęp np. konserwacja i naprawy. To samo dotyczy wodociągów, hydrantów itp.

-
postanowiłem zabrać Orange Free z limitem 8GB z opcją na HSDPA i CDMA.
Mam zamiar teraz dokupić jakąś zewnętrzną antenę tylko na jaką transmisję HSDPA/UMTS czy na CDMA? Która opcja będzie korzystniejsza?
Mam zamiar teraz dokupić jakąś zewnętrzną antenę tylko na jaką transmisję HSDPA/UMTS czy na CDMA? Która opcja będzie korzystniejsza?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
pchelcok, z tego co wiem ten modem ma 2 wejścia antenowe. Jedno go GSM/HSPA, drugie do CDMA.
Możesz zawsze kupić 2 anteny i przełączać się z pozycji aplikacji w pc między technologiami w zależności jakie obciążenie będziesz miał na danej.
Możesz zawsze kupić 2 anteny i przełączać się z pozycji aplikacji w pc między technologiami w zależności jakie obciążenie będziesz miał na danej.

Tak to prawda modem ADU 635 WA ma dwa gniazda antenowe-C do CDMA i U do gsm. w komplecie z modemem jest antenka(bacik) do CDMA.
-
Myślę że lepsza będzie opcja na UMTS, bo mam bliżej nadajniki i jest ich więcej, tylko jaką antenę wybrać?
I do jakiego modemu? do ADU 635 WA cz może do karty Novatel Merlin XU870 bo takową też posiadam.
I do jakiego modemu? do ADU 635 WA cz może do karty Novatel Merlin XU870 bo takową też posiadam.
- guteq
Najlepiej kup antenę ze złączką FME i do tego dwa konektorki (*), jeden do AnyDaty, a drugi do Merlina - będziesz mógł sobie sprawdzić, który modem sprawuje się lepiejpchelcok pisze:jaką antenę wybrać? I do jakiego modemu?
Do ADU-635WA czy może do karty Novatel Merlin XU870

(*) - czyli takie krótkie, 20 cm, kabelki ze złączem FME z jednej strony, a z drugiej z pasującą do modemu wtyczką. Sorry jeśli tłumaczę rzeczy oczywiste

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
wiem że może wyglądam na tym forum jak głupi ale naprawdę w tych typowo technicznych rzeczach się nie orientuję.
Mam jeszcze pytanie która z anten będzie lepsza?
1.http://allegro.pl/item745609450_antena_ ... xu870.html
2.http://allegro.pl/item745609365_antena_ ... xu870.html
3.http://allegro.pl/item729305348_antena_ ... xu870.html
Wydaje mi się że ta druga tylko że nie jest tania a nie chce też wyrzucić pieniędzy w błoto.
Mam jeszcze pytanie która z anten będzie lepsza?
1.http://allegro.pl/item745609450_antena_ ... xu870.html
2.http://allegro.pl/item745609365_antena_ ... xu870.html
3.http://allegro.pl/item729305348_antena_ ... xu870.html
Wydaje mi się że ta druga tylko że nie jest tania a nie chce też wyrzucić pieniędzy w błoto.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Więc nie kupuj na Allegro tylko u producenta. Dipol będzie taniej .pchelcok pisze:a nie chce też wyrzucić pieniędzy w błoto.
- guteq
Szczerze mówiąc, wszystkie są w bandyckich cenach!pchelcok pisze:Mam jeszcze pytanie która z anten będzie lepsza?
Taniej - i według opinii z forum, znacznie lepiej - będzie kupić panel BestPartnera
Pozdro,
GutEQ
GutEQ