Orange Freedom Pro i limit
Moderator: Moderatorzy
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Orange Freedom Pro i limit
Po przekroczeniu 3GB nakładany jest od razu limit?(ponieważ słyszałem że nie każdy został zlimitowany...)
-
- Mistrz bezprzewodowy
wojteks, chodzi o opcje :"TCP MTU Option : TCP MTU(0 means use default)" gdzie obecniie jest zero?
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, tu wpisz 1480adixm pisze:TCP MTU(0 means use default)" gdzie obecniie jest zero?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Gdzie znajduje się ta opcja, bo jej nie widzę?wojteks pisze:Tak, tu wpisz 1480
Ostatnio zmieniony 2009-09-18, 15:53 przez tomaszek83, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pieknie dziekuje oczywiscie to rozwiazalo moj problem:)A co to jest za opcja w ogole tak z ciekawosci?wojteks pisze:Tak, tu wpisz 1480
-
- Początkujący użytkownik forum
Dziś także dostałem ten list co kolega. Napisałem oświadczenie, ale dzwoniąc do biura obsługi to powiedziano mi, że tak czy inaczej limit będzie nałożony na każdego abonamenta. Powiedział że osoby które rezygnują z poczty głosowej dostają podobne pisma, natomiast w punkcie sprzedaży zostałem poinformowany, że pierwszy raz słyszą o takim czymś co mi powiedzieli przez telefon. w p.s mówili, że pisząc oświadczenie limit powinien być u mnie wyłączony. Widocznie z biura obsługi kłamią abym nie obciążał łącza, a ile ja obciążę? Oświadczenie wysłane, zobaczymy co będzie dalejradekb32 pisze:Ja chyba wiem co to za pismo. Znaczy domyślam się. Dostałeś oficjalne pismo, że zmniejszono ci prędkość do 64/32. Jak się domyślam ktoś nie skonfigurował poprawnie czegoś i takie pismo zostało wysłane "z automatu" do wszystkich użytkowników, którym zmniejszono prędkość z powodu przekroczenia limitu. Zmniejszono prędkość, czyli jakby zmieniono pakiet. Dostałeś informację o zmianie pakietu (usługi)Ktoś zapomniał odznaczyć w konfiguracji usługi "Orange free 64/32", aby przy jej aktywacji nie wysyłało się potwierdzenie
Ostatnio zmieniony 2009-09-18, 15:54 przez dziku_1508, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W Orange limit traktowany jest jako usługa,włączana oczwiście z automatu po przekroczeniu transferu - nawet w Orange On-Line po limicie widać w sekcji "Usługi" włączoną usługę "Ograniczenie szybkości transferu",czy jakoś podobnie.
I po prostu ktoś podczas konfigurowania systemu rozliczeniowego dla OFP zapomniał "odptaszkować" opcję wysyłania pisemnego potwierdzenia.
Ot,zwykły błąd człowieka.
I po prostu ktoś podczas konfigurowania systemu rozliczeniowego dla OFP zapomniał "odptaszkować" opcję wysyłania pisemnego potwierdzenia.
Ot,zwykły błąd człowieka.
- odyniec15
- Użytkownik forum
Ech jestem już przyzwyczajony do limitu 3GB które miałem w iPlusie, ale najbardziej mnie denerwuje to że taki jeden z drugim sprzedawcą wciskał mi bajeczkę że nie ma limitów. Ja w umowie nie mam napisane nic o limitach, ale słyszałem że istnieje coś takiego jak regulamin do umowy którego nie dostałem. Więc czy mogę iść do nich i zerwać umowę w związku z tym że mnie oszukali mówiąc że nie ma limitu chociaż jest???
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-09-19, 10:39 ]
Nie piszemy tak na forum.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-09-19, 10:39 ]
Nie piszemy tak na forum.
Ostatnio zmieniony 2009-09-19, 09:39 przez odyniec15, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Powiem Ci tak, przez pare ładnych miesięcy odkąd wystartowało OFP nie było limitów ale grono użytkowników się powiększało i w_końcu ciach wprowadzamy limity (ludzie za bardzo obciążali łącze backupując internet), jak napisałeś w umowie nie ma mowy o limitach jest taka wzmianka w regulaminie, regulaminu nie muszą dołączać (choć według mnie powinni) a umowy nie zerwiesz bo jak już napisałem wzmianka o limicie transferu jest w regulaminie.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-09-19, 11:09 ]
Poprawa ort.
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2009-09-19, 11:09 ]
Poprawa ort.
Ostatnio zmieniony 2009-09-19, 10:08 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
odyniec15, w teorii mógłbyś próbować o to walczyć, w praktyce nie, gdyż w żaden sposób nie udowodnisz im tego, że Cię oszukali (żadnych świadków, nagrań). Skoro nie ma dowodów, to nie da się nic zrobić. Pozatym wiązało by się to z dość długotwałym procesem sądowym, całkiem możliwe, że dłuższym niż okres trwania tej całej umowy.
sp6huk, co do znajomości regulaminu, to faktycznie, powinni zaznajomić użytkownika z jego treścią przynajmniej z tak istotnymi punktami jak limit. Niemniej nie oznacza to, że rozsądny człowiek zgadzający się na długotrwałą i kosztowną umowę powinien zainteresować się treścią najważniejszych dla niego dokumentów, takich jak regulamin. A pozatym ja podpisując umowę w salonie w Krośnie regulamin dostałem.
sp6huk, co do znajomości regulaminu, to faktycznie, powinni zaznajomić użytkownika z jego treścią przynajmniej z tak istotnymi punktami jak limit. Niemniej nie oznacza to, że rozsądny człowiek zgadzający się na długotrwałą i kosztowną umowę powinien zainteresować się treścią najważniejszych dla niego dokumentów, takich jak regulamin. A pozatym ja podpisując umowę w salonie w Krośnie regulamin dostałem.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Nie powinni tylko musza. To jest wg mnie integralny zalacznik do umowy i powinien byc dolaczony do dokumentow, ktore klient otrzymuje. Potem tylko sa kwasy - ktos nawet w toalecie z nudow moze poczytac regulaminsp6huk pisze:regulaminu nie muszą dołączać (choć według mnie powinni)

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- Użytkownik forum
Witam!!! Mój okres rozliczeniowy trwa do 26 każdego miesiąca. W sierpniu sporo przekroczyłem mój transfer bo mam zainstalowany netmeter i wiem mniej więcej o ile, i nie zlimitowali mi internetu, lecz około 1 września dostałem limit chociaż nie wykorzystałem nawet 1/4 dostępnego transferu i tak muszę czekać aż do 26 września. Czy mogę od Orange wziąć coś w stylu bilingu, bo myślę, że mnie oszukali?
- Oficer
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja też tak miałem musisz czekać aż to swojego okresu rozliczeniowego
.Dopiero ci od limitują.

- bluecrush
- Stały użytkownik forum
Miałem to samo...jakub298 pisze:Witam!!! Mój okres rozliczeniowy trwa do 26 każdego miesiąca. W sierpniu sporo przekroczyłem mój transfer bo mam zainstalowany netmeter i wiem mniej więcej o ile, i nie zlimitowali mi internetu, lecz około 1 września dostałem limit chociaż nie wykorzystałem nawet 1/4 dostępnego transferu i tak muszę czekać aż do 26 września. Czy mogę od Orange wziąć coś w stylu bilingu, bo myślę, że mnie oszukali?
Że niby w 2 dni wykorzystałem limit, choć to nie prawda.
Złożyłem reklamacje, odpowiedź oczywiście jaka... negatywna.
Zadałem oczywiście czy mogę otrzymać jakiś biling połączeń to odpowiedź też oczywiście negatywna - nie posiadają czegoś takiego... - jak to w orange... ;/
I teraz trzeba czekać do końca miesiąca.

Samsung Galaxy S6 | OFnK
-
Mam pytanie, dlaczego limity posiadają usługi internetu bezprzewodowego, a natomiast kablowy limitów nie posiada? Jakie warunki o tym decydują? Proszę o odpowiedź pod względem technicznym. 

- wojteks
- *** Administrator ***
Kabel ogranicza tylko dosył do centrali/rozdzielni/serwerowni. Każdy ma niezależne łącze do tego miejsca.dziku_1508 pisze:Jakie warunki o tym decydują?
Internet bezprzewodowy GSM/EDGE, UMTS/HSDPA, CDMA ma ograniczenia ponieważ:
1. Link radiowy jest wspólny dla wszystkich użytkowników (dzielony na wiele odbiorników)
2. Ilość takich linków równocześnie jest ograniczona ilością kanałów radiowych/szczelin
3. Taka jest polityka dostawców
Internet z Netii/Ery WiMax nie ma limitu transferu (też radiowy). Wielu dostawców WiFi też limituje dostęp poprzez wolne (mała prędkość) pakiety, przycinanie RS, torrentów itp.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Z tymi limitami to naprawę podejrzana sprawa, można wykorzystać limit na samo www? Dodam że na internet mam tylko czas wieczorem góra 2 godziny. Teraz sie ciesze super szybkim internetem 5 w porywach 7 KiB/s
Chcą przycinać ok ale na tak bardzo ze internet staje się bezużyteczny. Może zawalimy ich emaliami zęby przycinali ale np do 32KiB/s?

- czarny
- Stały użytkownik forum
Jak to jest z tą karta sim.
Siora ma OFP i wiem na 100% że nie wykorzysta limitu do końca.
Więc ja jako "dobry braciszek"postanowiłem ,że zamienimy sie kartami SIM i z uśmiechem i zadowoleniem dojade limit do końca.
Można tak
Siora ma OFP i wiem na 100% że nie wykorzysta limitu do końca.

Więc ja jako "dobry braciszek"postanowiłem ,że zamienimy sie kartami SIM i z uśmiechem i zadowoleniem dojade limit do końca.

Można tak

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli to Orange Free PRO to nie da rady bo Orange rejestruje do sieci po karcie RUIM (tej sim) i ID urządzenia. Musi się zgadzać router i karta, które są na umowie.
-
Wczoraj wszedłem w limit transferu, czyli 4 dni przed końcem okresu rozliczeniowego, czyli 4 dni wolnego netu. Nie jest tak strasznie.
Dzwoniłem do BOK-u. Powiedzieli, że jest w planach uruchomienie usługi Orange on-line, gdzie będzie można sprawdzać bieżące zużycie transferu, ale nie wiadomo, kiedy ta usługa będzie działać. W międzyczasie polecali wgrywanie jakichś programików, które orientacyjnie podadzą transfer
Co dziwne, nie zostałem poinformowany żadnym sms-em o wejściu w limit, mimo, że pakiet minut 20 zł. dostaję na telefon. Pan z BOK-u nie był w stanie nic z tym zrobić. Mówił, żeby sprawdzić pocztę e-mail, że mam wiadomość, tak zrobiłem, ale też nie otrzymałem żadnego maila z info.
Uważam, że tak jak kiedyś było w neostradzie, tak w OFP powinna być możliwość dokupienia sobie limitu transferu, bądź powinni wprowadzić droższe abonamenty. Przed wejściem w limit usługa chodziła jak burza, grubo ponad deklarowany 1 mega download i zawsze ponad 500 upload.
Dzwoniłem do BOK-u. Powiedzieli, że jest w planach uruchomienie usługi Orange on-line, gdzie będzie można sprawdzać bieżące zużycie transferu, ale nie wiadomo, kiedy ta usługa będzie działać. W międzyczasie polecali wgrywanie jakichś programików, które orientacyjnie podadzą transfer

Co dziwne, nie zostałem poinformowany żadnym sms-em o wejściu w limit, mimo, że pakiet minut 20 zł. dostaję na telefon. Pan z BOK-u nie był w stanie nic z tym zrobić. Mówił, żeby sprawdzić pocztę e-mail, że mam wiadomość, tak zrobiłem, ale też nie otrzymałem żadnego maila z info.
Uważam, że tak jak kiedyś było w neostradzie, tak w OFP powinna być możliwość dokupienia sobie limitu transferu, bądź powinni wprowadzić droższe abonamenty. Przed wejściem w limit usługa chodziła jak burza, grubo ponad deklarowany 1 mega download i zawsze ponad 500 upload.
- czarny
- Stały użytkownik forum
W takim razie zamiana routeraja.michal pisze:Musi się zgadzać router i karta

W okresie próbnym Orange Free PRO od razu jest limit czy raczej jeszcze nie

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Raczej jest. To normalna umowa z tym, że w ciągu 30 dni można zrezygnować.czarny pisze:W okresie próbnym Orange Free PRO od razu jest limit czy raczej jeszcze nie![]()
![]()
-
- Użytkownik forum
Jest od razu ,ciachnęli mnie dosyć szybko, od dziś limit wrócił
,lecz niedostalem jeszcze wiadomości od nich ,pewnie opóźnienie

-
- Użytkownik forum
Kolego nie masz racji , przekładasz sobie karty RUIM do innego routera i działa , poza tym przekonałem sie sam miałem takie dwa routery i testowałem , mozna na 1000% karte zmienic ale musi byc karta od usługi Orange Free PRO , wczoraj nawet sprawdzałem , na swoim miałem juz limit a znajomego karte jak włozyłem to juz limitu nie miałem poniewaz na jego jeszcze nie był wykorzystanyja.michal pisze:Jeśli to Orange Free PRO to nie da rady bo Orange rejestruje do sieci po karcie RUIM (tej sim) i ID urządzenia. Musi się zgadzać router i karta, które są na umowie.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-09-25, 05:43 ]
Korekta ortografii!
Ostatnio zmieniony 2009-09-25, 04:43 przez sebidynxxl, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W umowie jest napisane że udzielona zniżka wynosi 261zł. Czyli tylko tyle wynosi kara czyli 261*ilość miesięcy do końca umowy/okres obowiązywania umowy ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
sebidynxxl, czyli widocznie z puli Orange działają. Kolega Patryk_ wkładał kartę do modelu USB nie od Orange i do sieci niestety nie wpuszczał.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wyjaśniłem tą kwestię jakiś czas temu - popełniłem błąd - nie zgadzały się częstotliwości,więc teraz co do blokowania po numerze ESN nie można mieć pewności.ja.michal pisze:Kolega Patryk_ wkładał kartę do modelu USB nie od Orange i do sieci niestety nie wpuszczał.
-
Witam wszystkich forumowiczów.
Zakupiłem te ustrojstwo (Orange Freedom Pro) 12 dnia miesiąca nawet jestem zadowolony
Po 13 dniach zaczął się limi gdzie mój licznik ,,netmeter,, pokazał dopiero około 2G. Dzwoniłem do biura obsługi i powiedzieli mi, że:
mam już pszekroczone 2G okres rozliczeniowy dla wszystkich abonentów zaczyna się 6 dnia miesiąca.
Tak więc od 12 do 6 jest 24 dni i dlatego w tym pirwszym miesiącu ma 2G.
A kobitka w salonie mówiła zę od 12 do 12 będzie mój okres rozliczeniowy. I jak to w końcu jest???
Zakupiłem te ustrojstwo (Orange Freedom Pro) 12 dnia miesiąca nawet jestem zadowolony

Po 13 dniach zaczął się limi gdzie mój licznik ,,netmeter,, pokazał dopiero około 2G. Dzwoniłem do biura obsługi i powiedzieli mi, że:
mam już pszekroczone 2G okres rozliczeniowy dla wszystkich abonentów zaczyna się 6 dnia miesiąca.
Tak więc od 12 do 6 jest 24 dni i dlatego w tym pirwszym miesiącu ma 2G.

A kobitka w salonie mówiła zę od 12 do 12 będzie mój okres rozliczeniowy. I jak to w końcu jest???
Ostatnio zmieniony 2009-09-26, 10:02 przez zielony0708, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Co pisze na rachunku (fakturze)? Okres jest taki jak tam wyszczególniony a w pierwszym miesiącu jest proporcjonalnie krótszy. Załóżmy że masz od 6 do 5 następnego miesiąca to podpisując umowę 12 powinieneś mieć limit na 23/30*3GB co daje troszkę ponad 2GB. Należy przyjąć że miesiąc ma zawsze 30 dni.zielony0708 pisze:I jak to w końcu jest?
Nie pomagam na PW!
-
- ### BAN ###
Liczą się też dane wysłane i odebrane