Konfiguracja routera DLink DI614 i karty TP Link WN350GD

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mr T.
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja routera DLink DI614 i karty TP Link WN350GD

Post autor: Mr T. »

Mam problem ze stabilnym połączeniem sprzętu wymienionego w temacie. Jeśli konfiguruję adres IP na pobieranie automatyczne, DHCP jest włączone, ale karta wisi na "pobieraniu adresu sieciowego". Jeśli wpiszę adres z ręki i użyję we właściwościach połączenia "Użyj systemu Windows do skonfigurowania sieci bezprzewodowej" to łączę się z siecią, ale połączenie jest niestabilne. Co chwila się rozłącza i łączy. Jeśli (jak już mam połączenie) odkliknę "Użyj systemu Windows..." to połączenie staje się stabilne. Tyle tylko, że raz trafię w to zaznaczanie i odznaczanie użycia systemu Windows i sieć działa, a czasem muszę się z tym trochę męczyć. Co może być jednak nie tak? Jak sprawić, żeby karta łączyła się od razu z routerem i trzymała połączenie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja routera DLink DI614 i karty TP Link WN350GD

Post autor: wojteks »

Co może być jednak nie tak?
Poszukaj najnowszego firmware do routera. Najnowszych sterowników do karty WiFi. Jakiego szyfrowania używasz (WEP/WPA/WPA2)? Jaki jest poziom sygnału?
Nie pomagam na PW!
Mr T.

firmware routera i sterowniki karty mam najświeższe dostępne. Siła sygnału jest bardzo dobra. Szyfrowanie jest ustawione WPA-PSK. W tabelce ustawień karty mam wybrane WPA/WPA2 Passphrase i podane tam hasło.
PS załączony screen nie jest z ustawień mojego kompa, bo teraz nie mam do niego dostępu. To tylko obraz z instrukcji.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Czy inne karty działają prawidłowo z tym routerem albo czy karta działa prawidłowo z innym routerem? Jakie prędkości są ustawione w routerze, najlepiej dać "Only G".
Nie pomagam na PW!
Mr T.

mam jeszcze laptopa, nie pamiętam jaka tam jest karta, to w miarę świeży Dell. I laptop z tym routerem działa bez zastrzeżeń. Nie pamiętam co mam ustawione w prędkości.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Mr T. pisze:to w miarę świeży Dell. I laptop z tym routerem działa bez zastrzeżeń.
To wskazuje na problem karty albo problem kompatybilności karty i routera.

Może jeszcze być problem komputera (jakieś OC albo PCI w nieodpowiedniej wersji, słaby zasilacz itp.)
Nie pomagam na PW!
Mr T.

czy jest możliwe żeby np. przełożenie karty do innego slotu PCI w kompie poprawiało pracę? Pamiętam swego czasu taki przypadek kiedy to zakupiony akcelerator 3dfx Voodoo (kto to jeszcze pamięta...) nie działał w jednym slocie a po przełożeniu zadziałał bez problemu. Może to zadziała...?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Mr T. pisze:Może to zadziała
Sprawdzić nie zaszkodzi. Jednak wcześniej sprawdziłbym na jakimś "Linux Live" startowanym z płytki. Może problem systemu operacyjnego.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ