[NEWS] Opera Mini 5 Beta
Moderator: Moderatorzy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
[NEWS] Opera Mini 5 Beta
Pojawila sie nowa wersja opery mini oznaczona numerem 5. To co sie rzuca na poczatek to zupelnie nowe menu. Pojawily sie zakladki w oknie glownym. Dodano karty (kilka stron w kartach mozna otworzyc). Dodano opcje zapamietywania hasel. Zmieniono sposob pisania. Po kliknieciu np. pisania posta nie przechodzi sie do edytora telefonicznego tylko pisze sie z pozycji opery wg stylu opery (zupelnie inaczej mniz to co mamy w aparacie). Brakuje mi wznaku enter przy pisaniu. Strony wyswietlaja sie szybciej i plynniej przewijaja. Jakosc wyswietlania wydaje sie lepsza. Testowane wlasnie teraz na E51.
Na razie na tyle. Z pozycji tel m.opera.com

- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [NEWS] Opera Mini 5 Beta
No mi srednio w niektorych momentach. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Fajnie dziala, w szczegolnosci podobaja mi sie zakladki.
Nie ma juz niestety funkcji widoku calej strony i powiekszania po dwukrotnym kliknieciu. Dodatkowo nie rozpoznaje poprawnie mojej klawiatury sprzetowej (HTC Athena), a dokladniej wydaje jej sie, ze mam klawisze jak w ukladzie na zwyklym fonie, a nie qwerty
Ciagle tez na sile wciska duza i ladna, ale jednak mi zupelnie nie potrzebna klawiature ekranowa.
Zatem poki co wole wczesniejsza wersje, a jeszcze bardziej Opera Mobile przez ktora wlasnie pisze ta odpowiedz, bo przez nowa mini musialbym przez klawiature ekraowa.
Nie ma juz niestety funkcji widoku calej strony i powiekszania po dwukrotnym kliknieciu. Dodatkowo nie rozpoznaje poprawnie mojej klawiatury sprzetowej (HTC Athena), a dokladniej wydaje jej sie, ze mam klawisze jak w ukladzie na zwyklym fonie, a nie qwerty

Zatem poki co wole wczesniejsza wersje, a jeszcze bardziej Opera Mobile przez ktora wlasnie pisze ta odpowiedz, bo przez nowa mini musialbym przez klawiature ekraowa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na WM nie ma co się z mini bawić. Lepiej zainstalować mobile, podpowiem że beta 9.5 miała możliwość obsługi pliku z zablokowanymi adresami
można sobie wgrać ze stacjonarnej i
reklamom

Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
canidy, 5 jest widok pełny lub zbliżenie. No i właśnie to pisanie mnie w tej mini nowej dobija.
- SQ08
Jesze dluga droga przed FF i OM aby ich przegladarki byly takie jak Safari na iPhone, ale to pewnie ma duzo wpolnego z systemem.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Heh nie ma to jak propaganda zepsutego jabłka. Gdzie się bawiłeś WM? W sklepie? Tam są straszne muły (daje się go nawet ze 2-3x przyspieszyć modyfikując tylko kilka parametrów w rejestrze), z resztą wszystkie nowe pda mają już ekran vga albo wvga (czyli 4 razy więcej pixeli do obrobienia, co ma ogromy wpływ na wydajność)SQ08 pisze:aby ich przegladarki byly takie jak Safari na iPhone, ale to pewnie ma duzo wpolnego z systemem.
- SQ08
WM? Mam kontakt z tym czyms kazdego dnia, nie pisze ze to jest zamulone, ale na pewno nie jest lepsze nic Mac OS X Mobile.
Tutaj chodzi o surfowanie np na Toshibie TG01, lub Omnii II - jest jednak roznica w szybkosci miedzy Safari na Mac OS X Mobile a OM na Windows Mobile i to widac to golym okiem. Gdyby ta Toshiba miala Androida to byly to fajny telefon.
Jedyne telefony, ktore sa rownie interesujace dla mnie jak iPhone to Palm Pre i HTC Hero.
Tutaj chodzi o surfowanie np na Toshibie TG01, lub Omnii II - jest jednak roznica w szybkosci miedzy Safari na Mac OS X Mobile a OM na Windows Mobile i to widac to golym okiem. Gdyby ta Toshiba miala Androida to byly to fajny telefon.
Jedyne telefony, ktore sa rownie interesujace dla mnie jak iPhone to Palm Pre i HTC Hero.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- yagi
Mnie ta Opera rozwalila na WM na Kaiserze. Opera Mobile wymieka pod wzgledem wygody!!! 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- SQ08
Nawiazujac do WM to mnie nie ciekawi, ze Palm i Sony Ericsson calkowice rezygnuja z Windows Mobile...
Jak tak dalej pojdzie to zostanie tylko HTC z telefonami z WM na pokladzie.
Jak tak dalej pojdzie to zostanie tylko HTC z telefonami z WM na pokladzie.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- yagi
Palm chyba nigdy nie mial sprzetu z WM tylko zawsze swoj OS...SQ08 pisze:mnie nie ciekawi, ze Palm i Sony Ericsson calkowice rezygnuja z Windows Mobile...

- canidy
Na Kaiserze normalnie możesz pisać na tej Operze 5 beta czy masz na myśli v.4?yagi pisze:Mnie ta Opera rozwalila na WM na Kaiserze. Opera Mobile wymieka pod wzgledem wygody!!!
Dlaczego Opera Mobile jest wg Ciebie gorsza od Mini?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wątpię żeby HP czegoś innego użyło, do tego jest jeszcze acer (d. Eten) asus i toshiba, żaden z tych producentów nie ma nic z androidem.SQ08 pisze:Jak tak dalej pojdzie to zostanie tylko HTC z telefonami z WM na pokladzie.
- SQ08
yagi pisze:[...]
Palm chyba nigdy nie mial sprzetu z WM tylko zawsze swoj OS...
Jak nigdy nie mial jak mial.
Na przyklad: Treo
Ostatnio zmieniony 2009-09-21, 16:09 przez SQ08, łącznie zmieniany 1 raz.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- yagi
Mialem na mysli v5. Jest tak szybka i wygodna do przegladania neta, ze juz teraz nie chce mi sie wersji Mobile uzywaccanidy pisze:Na Kaiserze normalnie możesz pisać na tej Operze 5 beta czy masz na myśli v.4?
Dlaczego Opera Mobile jest wg Ciebie gorsza od Mini?

[ Dodano: 2009-09-21, 22:22 ]
UpsSQ08 pisze: Jak nigdy nie mial jak mial.
Na przyklad: Treo

- canidy
Ale czy na klawiaturze sprzętowej pozwala korzystać z qwerty? Bo mnie niestety zmusza do pisania jak na zwykłym fonieyagi pisze:Mnie ta Opera rozwalila na WM na Kaiserze.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Na rafale klawiatura sprzętowa działa. Tylko tab działa jako wstecz.canidy pisze:Ale czy na klawiaturze sprzętowej pozwala korzystać z qwerty? Bo mnie niestety zmusza do pisania jak na zwykłym fonie więc całą szybkość Opery Mini szlag trafia...
[ Dodano: 2009-09-22, 10:17 ]
Tylko na vga litery za male i przyciski od cyfr dzialaja jak w zwyklym telefonie.
- canidy
No właśnie!krystianb pisze:Tylko na vga litery za male i przyciski od cyfr dzialaja jak w zwyklym telefonie.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale reszta klawiatury u mnie działa, tylko jak cyfrę chcę wpisać to jest problem. Litery bez problemu wchodzą. Niestety z racji czcionek, dalej wolę mobile 9.5 mimo, że trochę wolniej chodzi.canidy pisze:No właśnie!
- canidy
Hmm, a u mnie litery chodzą tylko z numerycznej przy uzyciu klawisza funkcyjnego 
Chociaż szybkość działania na zakładkach jak dla mnie powalająca jest na tej v.5.

Chociaż szybkość działania na zakładkach jak dla mnie powalająca jest na tej v.5.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To jedyne co Cie może poratować to wyłączenie inline editing w settings advanced. Będize po staremu.
- canidy
Dzięki, jakoś przeoczyłem tą opcję. Nie jest to miłe w użyciu, ale da się przetrawić. Zauważyłem, że v.5 nie wymusza też połączenia z siecią gdy nie jest zestawione, a wpisuję nową stronę. Jak na razie jedyny plus tej wersji to sprawnie działające zakładki.
--------------
EDIT: bardzo często na Mini v. 4.2 i v.5 mam komunikat "Connecting to service, please wait..." po czym stwierdza, że nie może się połączyć przez wybrane połączenie. Przy czym via wersję Mobile nie ma najmniejszego problemu.
--------------
EDIT: bardzo często na Mini v. 4.2 i v.5 mam komunikat "Connecting to service, please wait..." po czym stwierdza, że nie może się połączyć przez wybrane połączenie. Przy czym via wersję Mobile nie ma najmniejszego problemu.
- yagi
Ja z reguly szybciej pisze na klawiaturze ekranowej
Sprzetowa mi dziala tak jak Wam. Nie probowaliscie zwiekszyc czcionek w ustawieniach?

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Front size > large zero rezultatu, albo i tak za małe.yagi pisze:Nie probowaliscie zwiekszyc czcionek w ustawieniach?
- canidy
No nie koniecznie, bo na v. Mobile klawiatura sprzętowa działa bez zarzutu, więc jednak pozostanę przy niej póki nie wyjdzie coś lepszegoyagi pisze:Ja z reguly szybciej pisze na klawiaturze ekranowejSprzetowa mi dziala tak jak Wam.