Dzielenie radiówki

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
McEld
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie radiówki

Post autor: McEld »

Mam internet drogą radiową. Chciałbym podzielić go na 3 kompy (tzn. na ten gdzie net już jest + stacjonarny +laptop z Wifi). Odkręciłem więc z karty sieciowej okrągłe wejście i wkręciłem do Access Pointa (EW-7206APg), podłączyłem zasilanie, a ostatnie wejście w access poincie połączyłem kablem do wejścia na płycie głównej (tylko tak mogę się zalogować na urządzenie). Wyczytałem, ze muszę ustawić tam tryb Client (Station Infrastructure), dać copy Mac (próbowałem też Maca karty sieciowej), a następnie dawałem Site Survey, refresh, connect, wybierałem nazwę połączenie operatora i wyskakuje connection failed. Podłączyłem kablem do płyty głównej router (TPLINK TD W8910G) , skonfigurowałem go przez quick setup, znalazło mi połączenie dostawcy, dalem finish setup i zrobiło mi się połaczenie o nazwie TP-LINK. Ikonka neta jest włączona, ale nie ma tam nazwy połaczenia mojego dostawcy tylko wlaśnie TP-LINK. Na lapie to samo. Ikonka jest, laczy się ale neta nie ma. Po logowaniach sie na oba urządzenia podłaczenie wyglada tak ze z anteny idzie kabel do access pointa, z niego do routera na wejscie Line (Wan), a z wejscaia LAN na routerze do plyty głownej. Jesli ktoś by mi mógł powiedziec co robie zle, bylbym wdzieczny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Dzielenie radiówki

Post autor: wojteks »

McEld pisze:Chciałbym podzielić go na 3 kompy
Poczytaj :faq: o podziale neta radiowego, sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> , poczytaj o <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>. Na początek skup się nad uzyskaniem internetu przez EW-7206APg. MAC który musisz tam przypisać to MAC karty radiowej WiFi którą masz.
Nie pomagam na PW!
McEld

Co do tego pierwszego zagadnienia to wyskakuje mi cos takiego:

Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=39ms TLL=249
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=131ms TLL=249
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=31ms TLL=249
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=57ms TLL=249

Przypisywalem tez Maca mojej karty sieciowej w ustawieniach Access Pointa ale tez jest Connection failed...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

McEld pisze:Przypisywalem tez Maca mojej karty sieciowej w ustawieniach Access Pointa ale tez jest Connection failed.
A szyfrowanie WEP/WPA jest w sieci?

Pokaż obrazek gdzie wpisujesz MAC (jako link do obcego serwera obrazków).
Nie pomagam na PW!
McEld

Jest WEP, mam 26 - cyfrowy klucz sieciowy, który wpisałem w ustawieniach Access Pointa.

Co do screenów:

http://obrazki.elektroda.net/52_1233933040.jpg

1. Mode: daje Station Infrastructure
2. Band taki jak na obrazku
3. ESSID (nic nie wpisuje ale jak próbuje się połączyć z siecią to nazwa połączenia sama się tu pokazuje.
Channel number i clients mi się nie pokazują jak wybiorę mode: Station Infrastructure
WLAN MAC: wpisuję adres fizyczny karty sieciowej

Potem jest -czego tu nie widać- Site Survey (tylko w Station Infrastructure), gdzie wchodzę i próbuje się połączyć, mam connection failed, wychodzę i w ESSID wyświetla się nazwa sieci z którą próbowałem się połączyć. Zapisałem ustawienia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

McEld pisze:WLAN MAC: wpisuję adres fizyczny karty sieciowej
Możesz źle wpisywać WEP albo źle wpisywać MAC. A może opcja WLAN MAC nie działa przy "Station Infrastructure".

Czy masz w nim najnowsze firmware?
Nie pomagam na PW!
McEld

Wep skopiowałem więc musi być dobry (mam w notatniku). Wpisałem jeszcze w zakładce Mac filtering adres fizyczny (add new address) i dalem połącz i wyskakuje connection successful (ale neta nie ma i tak - nie wiem czy tak być powinno). No ale nic, przechodzę do routera, daje qucik setup i z kilku możliwości wybieram ppp over ethernet, dalej jest ppp username - wspisuje nazwe sieci -taką jak mialem w wcześniej w polu ESSID w AP, oraz PPP Password - daje klucz sieciowy, klikam next, mam tam automatycznie wpisane IP I Subnet Mask i mam enable Dhcp. Tworzę TP-LINK połączenie, router zaspisuje dane, ale neta nie ma.

NIe wiem teraz czy dalej jest cos nie tak na poziomie AP czy teraz musze sie z ROuterem juz mierzyć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

McEld pisze:connection successful
Jakie miałeś wcześniej IP od dostawcy? AP potrzebuje IP tylko do zarządzania więc musi być zupełnie inne niż to co miałeś od dostawcy. Daj tu tekstem wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz internet normalnie. Najpierw internet musi działać bez routera.
Nie pomagam na PW!
McEld

Aby w ogóle się zalogować na AP to musiałem od niego wyprowadzić kabel do Płyty głownej i wpisałem w uzyskane połączenie osobny adres IP, podany w instrukcji. Dopiero wówczas z przeglądarki wywołałem AP.

Wynik z karty sieciowej ipconig/all
Karta Ethernet Połączenie lokalne:

DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.13
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

McEld pisze:i wpisałem w uzyskane połączenie osobny adres IP
Jaki, nie wiem co Edimax ma domyślnie.

najlepiej ustawić adres Edimaxa na stałe IP, powiedzmy 10.10.10.222 (adres do konfiguracji) i przestawiać w kompie na czas konfiguracji. Potem dać w kompie "Otrzymuję adres IP automatycznie" i zobaczyć czy komp dostanie właściwy IP (jak powyżej)
McEld pisze:router (TPLINK TD W8910G)
Ten router nie nadaje się do dzielenia internetu takiego jak masz bojego wejście WAN to modem ADSL (do usługi typu neostrada). Musisz niestety kupić nowy router. Żeby uprościć Twoje problemy polecam Tp-Link WR543G i tryb pracy AP Client router (WISP) a do tego dodatkowo żeby było WiFi w domu dołącz posiadanego Edimaxa.

Najpierw jednak dobrze by było uzyskać internet przez AP clienta. Jeszcze inny sposób to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> żeby nie inwestować w nowy sprzęt ale komputer musi być cały czas włączony.
Nie pomagam na PW!
McEld

hmm to nie za wesoło, mi w sklepie powiedzieli, że się nadaje, więc się tam wrócę i pogadam z nimi inaczej.

Wpisuję w połączenie adres 192.168.2.10 i wywołuję go w IE przez 192.168.2.1

Ale rozumiem ze za pomocą AP mogę sygnał chociaż na 1 lapa wyslac?
Jesli tak to wtedy w jakim mode musi działać AP (bez routera) ?

I jeszcze pytanko: czy mogę wyłączyć z tego całego procesu moją kartę sieciową na kompie i łączyć się zamiast tego przez zintegrowaną kartę na płycie głównej tylko?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

McEld pisze:Ale rozumiem ze za pomocą AP mogę sygnał chociaż na 1 lapa wyslac?
Do czasu wymiany routera możesz zrobić tak:
1. Podłączyć antenę jak była do PC,
2. Włączyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> z WiFi na kartę kablową (kreatorem)
3. Zmienić domyślne IP karty kablowej (edycja rejestru itp., poszukaj na forum) na 10.10.10.1, maska 255.255.255.0
4. Podłączyć AP w trybie Acces Point do tej karty
5. Skonfigurowac WiFi w laptopie
Powinno działać.
Nie pomagam na PW!
McEld

Dzięki serdeczne za pomoc, będę coś próbował zdziałać. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ