Problem z automatycznym łaczeniem wifi z routerem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jp22
Początkujący użytkownik forum

Problem z automatycznym łaczeniem wifi z routerem

Post autor: jp22 »

Witam,

mam komputer stacjonarny do ktorego dokupiłem wifi, ktore łaczy sie z routerem ktory jest podpiety do modemu.

model wifi - airlive WT-2000PCI

Router airlive

miałem mnostwo problemow ale wiekszosc udało mi sie sie rozwiazac ale mam andal problem

za kazdym razem kiedy włacze kompa musze wchodzic w programik airlive i łaczyc sie recznie z routerem.

jak zrobic / gdzie ustawic aby po starcie komp sam sie łaczył z routerem ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z automatycznym łaczeniem wifi z routerem

Post autor: wojteks »

Przełącz gdzieś w opcjach programu żeby Windows zarządzał połączeniem WiFi (jeżeli używasz szyfrowania WPA2-PSK to musi być SP3) i wtedy powinno się automatycznie łączyć jak tylko będziesz w zasięgu tej sieci WiFi.
Nie pomagam na PW!
jp22

Mam WPA ale po prostu w opcjach airlive nie mozna zaznaczyc tego ... bo niema takiej opcji...

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-09-14, 16:05 ]
Poprawa ortografii!. Zapoznaj się z Regulaminem Forum i netykietą. Nasze forum wymaga pisania po polsku.
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 15:04 przez jp22, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jp22 pisze:mam WPA ale poprostu w opcjach airlive niemozna zaznaczyc tego
W którym airlive, pisz precyzyjnie bo inaczej to trudno zgadywać. Jakiego szyfrowania obecnie używasz?
Nie pomagam na PW!
jp22

No mam ustawione szyfrowanie WPA na routerze i podczas właczania kompa musze wejsc w program airliva i dac connect a nastepnie wpisac szyfr i dac connect i wtedy sie laczy dopiero a ja chce zeby sie polaczyl zaraz po wlaczeniu kompa jak tylko wykryje moja siec z routera
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A nie ma możliwości w programie utworzenia profilu sieci wi-fi w którym wpisze się hasło? Wtedy zaznaczasz aby automatycznie się łączył z nim i będzie działać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jp22 pisze:a ja chce zeby sie polaczyl zaraz po wlaczeniu kompa jak tylko wykryje moja siec z routera
No to przełącz się na zarządzanie WiFi przez Windows, wyszukaj swoją sieć, wpisz hasło i powinno juz zawsze łączyć się automatycznie. Nie znam oprogramowania Twojej karty WiFi więc nie napisze Ci w którym miejscu to przełączyć. Może się to nazywać "Wireless zero config" albo "Otwórz konfigurację zerową sieci bezprzewodowej"
Nie pomagam na PW!
jp22

Ok pokombinuje dzieki za zainteresowanie tematem w razie jakis pytan lub problemów bede pytał :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Można jeszcze łatwiej. Teraz wpadłem na pomysł aby odinstalować program, wyciągnąć przedtem z niego sterowniki do karty (aby móc je potem zainstalować ponownie, do deinstalator oprogramowania producenta raczej odinstaluje również sterowniki do karty wi-fi) i łaczyć się jak wojteks radził za pomocą mechanizmu wbudowanego w Windows.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
jp22

Witam znalazłem przyczyne gubienia sygnału itd ... poprostu antenka ktora jest wkrecana do wifi wydaje mi sie ze jest za słaba bo gdy miałem laptopa to w niej wifi widziało sieci z kilku ulic dalej a te wifi znajduje ledwo 3-4 sieci i to z najblizszego otoczenia.

i mam zamiar kupic inna antenke mianowicie taka - http://allegro.pl/item745329108_antena_ ... _d537.html

<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> o co chodzi ale ta z allegro ma 12 dBi
a moja z wifi ma 2 dBi

czy ta bedzie dobra ? jest tania ( a za duzo pieniedzy <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font>) czekam na szybkie odp bo jak jest ok to zaraz ja zamawiam ! pozdro
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jp22 pisze:mam zamiar kupic inna antenke mianowicie taka
Ale ta antenka ma złacze RP-TNC i nie nadaje się do normalnych kart WiFi które przeważnie mają RP-SMA.
jp22 pisze:o co chodzi ale ta z allegro ma 12 dBi
a moja z wifi ma 2 dBi
Na allegro wszystko jest lepsze/większe/doskonalsze niż w rzeczywistości. Może po prostu antenkę zza blaszaka potrzebujesz wyciągnąć bo pewnie gdzieś za biurkiem w zakamarku jest osłonięta blachą PCta.
Nie pomagam na PW!
jp22

Aha no to tutaj znalazłem na SMA

http://allegro.pl/item736546742_antena_ ... od_ss.html

jest dobra cena, a moze cos to da?

mam airlive WT-2000PCI i naprawde zasieg słabiutki a wifi jest w odległosci około 5 metrów od wifi i nienapotyka zadnych przeszkod antenki sa odsłoniete itd

jestem pewien ze to wina antenki od wifi poniewaz gdy przysunałem router złapało sygnał i juz godzine czasu nie straciło.

To jakbys miał czas poaptrzyl bys na allegro na jakas dobra antenke tylko do 30 zł z przesyłka bo nie stac mnie na drozsza a jesli ma mocniejszy sygnał to na 100% bym wział :)

czekam na odp
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jp22 pisze:jestem pewien ze to wina antenki od wifi
Może karta jest uszkodzona, na takie odległości powinno działać na normalnych antenkach. Może jak masz od kogo to pożycz kartę WiFi na USB i przetestuj (może też być tak, że router ma słaby zasięg albo obniżoną moc nadawania w opcjach)
Nie pomagam na PW!
jp22

Hm mozliwe ze karta ale znowu chyba nie mozna za duzo wymagac od wifi za 50 zł.

ale zaczne od poczatku aby rozwiac wszelkie watpliwosci.

Miałem laptopa w ktorym był wbudowany wifi do niego dokupilem router i sygnał był swietny wifi w laptopie znajdowało mnostwo sieci, notebooka sprzedałem i kupiłem stacjonarny a ze miałem router i niechciało mi sie przciagac kabli to dokupiłem wifi.
(stacjonarny jest prawie w takiej samej odległosci od routera a mozna nawet sie pokusic o stwierdzenie ze blizej.

na pcozatku miałem z wifi w stacjonarnym wiele problemow itd ale wszystko ustawiłem tylko wifi traciło sygnał z moim routerem po pobawieniu sie z ustawieniem kompa w pokoju i ułozeniem antenki od wifi złapał sygnał i przez tydzien był spokoj - wszystko elegancko sam sie łaczyłz routerem itd az do wczoraj kiedy to moja dzieczwczyna przez przypadek zmieniła ustawienie antenki od wifi w kompie - nastapiło automatyczne rozłaczenie a potem nie mogłem znalezc sieci po kilkunastu probach ułozenia antenki od wifi w koncu znalazł sygnał i od wczoraj do dzisiaj jeszcze sie nei rozłaczyło dlatego tyle mi wystarczy zeby stwierdzic ze to wina słabej antenki.

Jesli chcesz mi pomoc i masz na tyle czasu mozesz sprawdzic jaka moc była w antence w laptopie bo ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> znalezc nazwy i danych tenchnicznych wifi wbudowanej w laptopa

nazwa laptopa - Fujitsu - siemens Pi2540

i wtedy porownamy i bedziemy znali przyczyne :)

a co do wysłania wifi na serwis - jesli okaze sie ze wifi jest sprawne bede musiał zapłacic 30 zł a koszt antenki to 20 zł ...

czekam na pomocna odp :) pozdro (i dzieki za zainteresowanie tematem )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jp22 pisze:czekam na pomocna odp
Stawiam na uszkodzoną kartę albo antenkę albo złącze antenowe (może antenka niedokręcona prawidłowo). Skoro ma słaby zasięg i nie widzi więcej sieci to przyczyna musi być w karcie.
Nie pomagam na PW!
jp22

Ok ale najpierw kupie antenke nieduzy koszt tylko 20 zl a moze cos da ?:)

jak sadzisz jest ona dobra (paramterowo ) ?? nieznam sie kompletnie na tym :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jp22 pisze:jak sadzisz jest ona dobra (paramterowo ) ?
Nie jest dobra do Twojego zastosowania. Za 60 zł kupujesz przyzwoitą kartę na USB a za 30-40 tanią. Ta przyzwoita ma lepsze osiągi niż karty wbudowane w laptopa.

Wydasz 20zł i będziesz miał patyczek do zabawy. Pożycz na chwilę od kogoś kartę na USB (popytaj znajomych), może sama antenka da się zamienić np. z routerem na próbę?

Jak nie jesteś pewny uszkodzenia i masz dać 30 zł za sprawdzenie to lepiej w ciemno kupić nową kartę a tą co masz reklamować/oddać do sklepu że nie działa.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ