Huawei e1550 PROBLEM
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei e1550 PROBLEM
Witam.
Będąc w UK zakupiłem sobie modem huawei e1550 z sieci "3". Modem jest bez simlocka. Chcę go używać z kartą Orange Free i przy użyciu aplikacji orange. Niestety po dwóch dniach prób nadal nie udało mi się połączyć. Ciągle dostaje komunikat, że: "nie można nawiązać połączenia. Żaden z punktów dostępowych nie jest dostępny". Gdy idę do ustawień zaawansowanych aplikacji i wybieram "Zmień tryb wyboru sieci komórkowej, wyszukuje 3 sieci w tym orange, ale po wyborze orange pojawia się komunikat "Zmiana operatora komórkowego nie powiodła się. Zostanie zachowany poprzedni operator". Próbowałem łączyć się na Auto, 2G, 3G i nic. Nieustannie mam tylko do wyboru "Automatyczne połączenie".
Próbowałem się łączyć również z użyciem aplikacji od "3" ale też nic z tego.
Modem instalowałem wielokrotnie na różne sposoby, z wykorzystaniem sterowników z pamieci flash modemu. Modem jest poprawni wykrywany w menedżerze urządzeń i wydaje się że działa poprawnie.
Korzystam z Visty x64 SP2.
Proszę o pomoc w uruchomieniu tego sprzętu, najlepiej o schemat jak to zrobić krok po kroku:)
Będąc w UK zakupiłem sobie modem huawei e1550 z sieci "3". Modem jest bez simlocka. Chcę go używać z kartą Orange Free i przy użyciu aplikacji orange. Niestety po dwóch dniach prób nadal nie udało mi się połączyć. Ciągle dostaje komunikat, że: "nie można nawiązać połączenia. Żaden z punktów dostępowych nie jest dostępny". Gdy idę do ustawień zaawansowanych aplikacji i wybieram "Zmień tryb wyboru sieci komórkowej, wyszukuje 3 sieci w tym orange, ale po wyborze orange pojawia się komunikat "Zmiana operatora komórkowego nie powiodła się. Zostanie zachowany poprzedni operator". Próbowałem łączyć się na Auto, 2G, 3G i nic. Nieustannie mam tylko do wyboru "Automatyczne połączenie".
Próbowałem się łączyć również z użyciem aplikacji od "3" ale też nic z tego.
Modem instalowałem wielokrotnie na różne sposoby, z wykorzystaniem sterowników z pamieci flash modemu. Modem jest poprawni wykrywany w menedżerze urządzeń i wydaje się że działa poprawnie.
Korzystam z Visty x64 SP2.
Proszę o pomoc w uruchomieniu tego sprzętu, najlepiej o schemat jak to zrobić krok po kroku:)
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Huawei e1550 PROBLEM
Edytowałeś, tworzyłeś nowy profil połączenia?
Powinieneś stworzyć nowy profil z APN "internet" natomiast hasło/użytkownik puste.
Powinieneś stworzyć nowy profil z APN "internet" natomiast hasło/użytkownik puste.
-
Przyznaję że nie tworzyłem żadnego profilu połączenia... bo o tym nie wiedziałem...marens pisze:Edytowałeś, tworzyłeś nowy profil połączenia?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
sewiko, chodzi o ustawienia w programie. Nowy profil połączenia się tworzy.
-
ale identyfikator połączenia o nazwie "internet" jest juz dodany w aplikacji orange free...ja.michal pisze:sewiko, chodzi o ustawienia w programie. Nowy profil połączenia się tworzy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chodziło mi o aplikację od 3 lub oryginalny Mobile Partner Huawei. Możesz oczywiście zrobić sobie Dial-up i już. Tutaj masz opis
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>

-
Nadal nie zdołałem się połączyć. Ale oto co aobserwowałem:
Jak już wcześniej wspomniałem, gdy w modemie siedzi karta z Orange free, nie wykrywa mi żadnego połączenia oprócz automatycznego, do którego nie mogę się połączyć, a w polu Operator komórkowy cały czas widnieje komunikta: "wyszukuję". Ale gdy włoże kartę z sieci "3" i podłącze modem, nawet aplikacja orange free od razu łapie sieć Orange PL i w liście połaczen pojawia sie nowe połączenie o nazwie internet o dość dobrym zasięgu.
Czy to znaczy że mój modem jest jednak zablokowany? Bo do tej pory bełem przekonany że nie jest, bo przecież akceptuje karty innych operatorów, woła o PIN i go przyjmuje... co jest grane? ja już nie mam pomysłów, zresztą jestem nowicjuszem w tym temacie, więc POMÓŻCIE !!!
Imei modemu 353142038130210
Jak już wcześniej wspomniałem, gdy w modemie siedzi karta z Orange free, nie wykrywa mi żadnego połączenia oprócz automatycznego, do którego nie mogę się połączyć, a w polu Operator komórkowy cały czas widnieje komunikta: "wyszukuję". Ale gdy włoże kartę z sieci "3" i podłącze modem, nawet aplikacja orange free od razu łapie sieć Orange PL i w liście połaczen pojawia sie nowe połączenie o nazwie internet o dość dobrym zasięgu.
Czy to znaczy że mój modem jest jednak zablokowany? Bo do tej pory bełem przekonany że nie jest, bo przecież akceptuje karty innych operatorów, woła o PIN i go przyjmuje... co jest grane? ja już nie mam pomysłów, zresztą jestem nowicjuszem w tym temacie, więc POMÓŻCIE !!!

Imei modemu 353142038130210
-
- Stały użytkownik forum
zasadniczo modemy 3 maja simlocka, mozesz to sprawdzic programem topnetinfo z tego forum
-
Witam.
Posiadam E1550 bez simlocka z sieci '3'.
Modem zainstalował się raczej prawidłowo, po pierwszym włożeniu do USB kilka ekranów instalacyjnych zakończonych komunikatem o gotowości do działania.
Jednak każde włożenie modemu do USB powoduje spowolnienie wyświetlania zawartości okienek i inne dziwne zachowania, po kilkudziesięciu sekundach pojawia się ikona
napędu CD
, po kolejnych kilkudziesięciu ikona zamienia się w cyfrę 3, kolejne kilkadziesiąt to pojawienie się ikony dysku wymiennego. Początkowo uruchomienie programu mobile partner powodowało wyświetlanie komunikatu 'nie znaleziono urządzenia'. Po restarcie komputera samo włożenie modemu powoduje wspomniane wcześniej spowolnienie a w końcu zawieszenie.
Zasadnicze pytanie jest takie: co należy zrobić żeby komputer się zachował tak jakby do tej pory modem nie był instalowany czyli jak wrócić do stanu sprzed instalacji modemu. Usunąłem program mobile partner, połączenie sieciowe i katalog huawei modems ale to nic nie dało.
Przypuszczam że przyczyną problemów jest ten program w pamięci modemu więc przydało by się go jakoś usunąć lub zdezaktywować.
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
Posiadam E1550 bez simlocka z sieci '3'.
Modem zainstalował się raczej prawidłowo, po pierwszym włożeniu do USB kilka ekranów instalacyjnych zakończonych komunikatem o gotowości do działania.
Jednak każde włożenie modemu do USB powoduje spowolnienie wyświetlania zawartości okienek i inne dziwne zachowania, po kilkudziesięciu sekundach pojawia się ikona
napędu CD

Zasadnicze pytanie jest takie: co należy zrobić żeby komputer się zachował tak jakby do tej pory modem nie był instalowany czyli jak wrócić do stanu sprzed instalacji modemu. Usunąłem program mobile partner, połączenie sieciowe i katalog huawei modems ale to nic nie dało.
Przypuszczam że przyczyną problemów jest ten program w pamięci modemu więc przydało by się go jakoś usunąć lub zdezaktywować.
Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
t_j, możesz wyłączyć Wirtualny CD całkowicie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=149381#149381
-
ja.michal, wyłączyłem wirtualny cd i nie uruchamia się on ale zawieszanie komputera pozostało...
Może po kolei: jak posprzątać system operacyjny po tym modemie?
Może po kolei: jak posprzątać system operacyjny po tym modemie?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Odinstalować wszystko co związane z modemem.
[ Dodano: 2009-11-11, 00:15 ]
Potem coś do czyszczenia rejestru ze "ślepych" wpisów.
[ Dodano: 2009-11-11, 00:15 ]
Potem coś do czyszczenia rejestru ze "ślepych" wpisów.
-
ja.michal, niestety nie da się wszystkiego wyczyścić, dostęp do modyfikacji niektórych wpisów w rejestrze jest zabroniony.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Możesz zrobić przywracanie systemu do dnia instalacji modemu?t_j pisze:co należy zrobić żeby komputer się zachował tak jakby do tej pory modem nie był instalowany czyli jak wrócić do stanu sprzed instalacji modemu.
-
Jaco, nie mogę bo mam wyłączoną tą usługę. Wydaje mi się ze problem rozwiązany, okazało się że korzystanie z USB na przednim panelu obudowy komputera powoduje te spowolnienia w działaniu systemu. Co ciekawe spowolnienia dotyczą tylko modemu, inne urządzenia typu pendrive nie spowalniają.
Pozostał jeszcze jeden problem - mimo włożenia karty micro SD nie pojawia się dysk wymienny.
Pozostał jeszcze jeden problem - mimo włożenia karty micro SD nie pojawia się dysk wymienny.
-
Jak utworzyć nowy profil w systemie Vista?
- Jaco
Profil do łączenia z internetem czy nowego użytkownika systemu Vista?Moniaska pisze:Jak utworzyć nowy profil w systemie Vista?
-
Profil do połączenia z internetem. Chcę uruchomić internet w sieci Play. Modem kupiony na allegro bez simlocka.
- Jaco
Zrób <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub użyj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .Moniaska pisze:Profil do połączenia z internetem. Chcę uruchomić internet w sieci Play
-
Ale Dial-up jest pokazany chyba tylko na windows xp
-
- *Mistrz bezprzewodowy*