E169 i kod do flash'owania
Moderator: Moderatorzy
- mccm
- Użytkownik forum
E169 i kod do flash'owania
Witam. Mam modem Huawei E169, i chciałbym zaaktualizować firmware, niestety potrzebny jest do tego kod. Chciałbym się Was zapytać gdzie można takowy uzyskać, najlepiej za darmo, no ale jeśli nie możliwe to jak najtaniej. Do złamania sim-lock'a uzyskałem na forum gsmhosting.com, ale niestety nie dają już tam kodów na flash'a.
Aktualizacja oprogramowania jest mi potrzebna gdyż Windows 7 nie wykrywa modemu, a wszystkie sposoby z forum zawiodły, a podobo aktualizacja rozwiązuje problem.
Aktualizacja oprogramowania jest mi potrzebna gdyż Windows 7 nie wykrywa modemu, a wszystkie sposoby z forum zawiodły, a podobo aktualizacja rozwiązuje problem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: E169 i kod do flash'owania
mccm, na forum dc-unlocker rozdawali takie kody. Może jeszcze jest.
I tutaj kolega krix jeszcze dał namiary.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=212666#212666
I tutaj kolega krix jeszcze dał namiary.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=212666#212666
- mccm
- Użytkownik forum
Niestety ale sposób krix'a nie działa - na tym forum jedynie od 50 postów mozna dostać kod, a użytkownik do którego można wysłać prośbe o kod, daje tylko te na simlock.
Na dc-unlocker niestety jest to płatne 5euro aktualnie, i nie rozdają juz za darmo.
Na dc-unlocker niestety jest to płatne 5euro aktualnie, i nie rozdają juz za darmo.
- krix
- Stały użytkownik forum
Jak potrujesz tyłek temu gościowi co mówiłem, żeby PW do niego napisać do Ci da...
- mccm
- Użytkownik forum
A czy podając komuś (krix) swój imei oraz numer s/n modemu zeby wygenerował flash code, można sie spodziewać jakiś "machlojek", jeśli ta osoba chciała by użyc je do własnych celów?
- krix
- Stały użytkownik forum
Do jakich celów...
Po co komu twoj imei czy sn

- mccm
- Użytkownik forum
Jak sie ma karte sim, mozna ją sklonować, jak sie ma czyjść adres MAC karty sieciowej, można sie pod niego podszyć. Wiec mając numer imei i s/n też pewnie można coś porobić. Wydawało mi się że do wygenerowania flash kodu potrzebny jest tylko imei, a po co s/n do tego ?
I nie mówie ze Ty miałbyś z tym coś robić, tylko jak wiadomo w internecie trzeba mieć ograniczone zaufanie, zeby potem nie żalować...
I nie mówie ze Ty miałbyś z tym coś robić, tylko jak wiadomo w internecie trzeba mieć ograniczone zaufanie, zeby potem nie żalować...
-
- Stały użytkownik forum
mccm, wow! Ale żeś teorię spiskową wymyślił.
Fakt, s/n nie jest konieczny do wygenerowania kodu, gdyż w IMEI jest już zaszyfrowany producent i model karty. Niemniej wątpię, aby ktoś w ten sposób sklonował Ci adres MAC.
Jeśli masz tak duże obawy to na aukcjach allegro znajdziesz usługę generowania kodu (NCK i flash) po IMEI za 5-10 zł. Przynajmniej będziesz miał dokładne dane osoby, która wykonuje usługę.

Jeśli masz tak duże obawy to na aukcjach allegro znajdziesz usługę generowania kodu (NCK i flash) po IMEI za 5-10 zł. Przynajmniej będziesz miał dokładne dane osoby, która wykonuje usługę.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nr imei prosze na pw sobie wysylac.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
ja.michał, możesz odpowiedzieć na to pytanie, jeżeli napisałeś żeby imeie wysyłać na pw? Oczywiście się z Tobą zgodzę, że lepiej na pw, tylko chciałbym wiedzieć (myślę, że nie tylko ja) dlaczego?mccm pisze:A czy podając komuś swój imei oraz numer s/n modemu zeby wygenerował flash code, można sie spodziewać jakiś "machlojek", jeśli ta osoba chciała by użyc je do własnych celów?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zmiana IMEI jest nielegalna w urządzeniach co nie znaczy, że tego nie robią. Komuś zablokowano IMEI i zmienia na działający inny i mogą być cyrki potem przy próbie połączenia się do sieci bo się dwa identyczne pojawią w sieci. Forum jest oficjalne więc wszyscy to widzą.
Nie mówię, że tak może się stać (raczej mało prawdopodobne), ale jednak lepiej na pw.
Nie mówię, że tak może się stać (raczej mało prawdopodobne), ale jednak lepiej na pw.
- krix
- Stały użytkownik forum
Znaczy się powiem tak, ja zostałem poproszony o 5 ostatnich znaków z S/N, jakoś nie czuję się wykorzystywany z tego powodu