Radiowka. Zamula po dluzszym korzystaniu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
yen
Początkujący użytkownik forum

Radiowka. Zamula po dluzszym korzystaniu

Post autor: yen »

Witam. Mam pewien problem już od początku korzystania z obecnego lokalnego operatora tylko dopiero teraz mam zamiar coś z tym zrobić. Od razu zaznaczam, że w moim mieście nie ma dużego wyboru co do radiówek.

Problem jest taki, że przy dłuższym korzystaniu z internetu strasznie się zamula. Strony WWW odpalają się jakieś 5-7sek, pingi w grach strasznie skaczą. Rano gdy uruchamiam komputer jest wszystko jak należy. Korzystam z AIRLive WL-5450AP. Oczywiście dostęp do niego też mam zablokowany przez administratora, ktory jest dosyc starym czlowiekiem ktorego w zaden sposob nie przegadam ze nie jest tak jak nalezy. Mysle ze to nie zalezy od zawirusowania bo przy swiezym systemie/nowym dysku dzieje sie to samo. Jakies 2h odpoczynku i internet na pare chwil znowu chodzi jak nalezy. W czasie takiej zamulki internetu ping "nie istnieje formalnie:P" , internet dziala a w cmd jest uplynal limit czasu żądania. Mam nadzieje ze nie pokrecilem tak ze nikt mnie nie zrozumial. Prosze o pomoc

Bylbym zapomnial predkosc 1mb /64kbit upload
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Radiowka. Zamula po dluzszym korzystaniu

Post autor: wojteks »

yen pisze:Od razu zaznaczam, że w moim mieście nie ma dużego wyboru co do radiówek.
A co z ADSL? (np. neostrada?)
Nie pomagam na PW!
yen
Początkujący użytkownik forum

Post autor: yen »

mieszkam troche dalej od drogi ok.50m i nie mam podciagniego kabla, do tego placic za internet tak jakby to byl super luksus mi sie nie marzy
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

yen pisze:do tego placic za internet tak jakby to byl super luksus mi sie nie marzy
To męcz się dalej z urynanetem. Kabel to znacznie stabilniejsze i bardziej przyszłościowe rozwiązanie niż "radiówka"

Możesz pomyśleć o Orange Freedom Pro ale tam jest limit (na dziś to 3GB up/down)
Nie pomagam na PW!
Reset
Stały użytkownik forum

Powiem tak

Post autor: Reset »

Twój operator ma za dużo użytkowników na łącze jakie posiada. Przy wielu zapytaniach do stron lub ściągania danych przez innych użytkowników będzie znacznie spadać czas reakcji sieci. Czyli jednym słowem sobie nie pograsz:-( I strony zaczynają zamulać.

Druga z możliwości to jak zawsze w radiówkach poziom sygnału. Jak znamy z życia operator zakłada internet nawet w takich miejscach co poziom sygnału nie przekracza czasem 10. I mówi będzie super co się potem okazuje sami wiemy. Posty na forum:- )

Co polecam zrobić sprawdzić poziom sygnału sprawdzić ping do stron w trakcie zamulania i dzwonić do administratora o nie spełnianie warunków umowy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Również obstawiam za tym co napisał Reset najpierw najlepiej sprawdzić jaką masz moc sygnału (mówisz ,że zablokował Ci dostęp :] a sprawdzałeś wpisując adres routerka, hasło i login ADMIN lub ADMINISTRATOR czy nie wchodzi ?) , na pewno twój provider dzieli dobrze nam znanego DSL-a można tak stwierdzić przez to ,że upload jest znikomy i możliwe ,że jest na tyle obiążony ,że nie daje już rady. Piszesz ,że strony wolno się ładują....spowodowane to może być właśnie przyczyną którą opisałem wcześniej, a żeby nie gdybać sprawdź ściągając plik z noc.gts.pl np. 100MB i zobacz z jaką prędkością pobierał się plik (i tylko nie myl kb/s (kilobitów) z kB/s (kilobajtami) bo to jest duża różnica.
ODPOWIEDZ