Modem chyba wiesza laptopa...

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Premislaus
Początkujący użytkownik forum

Modem chyba wiesza laptopa...

Post autor: Premislaus »

Od kilku dni mojej dziewczynie wiesza się laptop, gdy połączy się z internetem. Nie od razu, dopiero po chwili. Było tak, u mnie działał, wróciła do domu i nazajutrz wystąpił ten problem. System jakby się zamrażał, na kliknięcie reaguje bardzo wolno, od kilku, do kilkudziesięciu minut. System normalnie działa, gdy nie jest połączony. Myślę, że to jakiś syf w systemie, najpierw w ruch poszedł clamwin z pendrajwa i laptop się skanuje powoli... Myślę, że to może przez avasta gdy chce pobrać aktualizacje. Spróbuje go wyłączyć, podziałać z podłączonym modemem, ale nie z połączonym internetem. Modem to Merlin XU870. Proszę Was o wszelkie wskazówki. Jeśli to problem softwarowy to powinienem sobie poradzić.

Jak sprawdzić czy expresscard i modem są w porządku? I jak odczytać pin z karty sim z Orange? Bo dziewczyna nie może z nim znaleźć kartki.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem chyba wiesza laptopa...

Post autor: wojteks »

Premislaus pisze:I jak odczytać pin z karty sim z Orange?
To się da zmienić tylko jak zna PUK, odczytać się nie da.
Premislaus pisze:Myślę, że to może przez avasta gdy chce pobrać aktualizacje
Podłącz laptopa do innego internetu żeby pobrał wszystkie aktualizacje (Windows i inne porgramy) a potem wyłącz aktualizacje. Przeskanuj laptopa innym antywirusem i podobnymi narzędziami (adaware itp.)

Sprawdź modem w innym laptopie (jak masz możliwość) i jeszcze napisz jaki to dokładnie laptop.
Nie pomagam na PW!
Premislaus

wojteks pisze:jeszcze napisz jaki to dokładnie laptop.
MAXDATA ECO 4510 IW

Intel T2080 1.73 GHz
1 GB RAM

Co jeszcze podać?

wojteks pisze: Podłącz laptopa do innego internetu żeby pobrał wszystkie aktualizacje (Windows i inne porgramy) a potem wyłącz aktualizacje. Przeskanuj laptopa innym antywirusem i podobnymi narzędziami (adaware itp.)

Sprawdź modem w innym laptopie (jak masz możliwość)

Za bardzo nie mam możliwości sprawdzenia tego.

A czy jakby zrobić inne połączenie, bez korzystania z programu Business Everywhere?

Jak modem jest włożony i nie łącze się z internetem, to wszystko jest w porządku.

Zrobiłem inne połączenie, poprzez utwórz inne połączenie w systemie i dzieje się to samo :-(.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Premislaus pisze:System jakby się zamrażał, na kliknięcie reaguje bardzo wolno, od kilku, do kilkudziesięciu minut.
Premislaus pisze:MAXDATA ECO 4510 IW
Chyba wszystko jasne, czy przypadkiem nie ma kłopotu z zasilaniem expresscard'u?
Gorsze laptopy mają z tym problem, sam to ćwiczę na własnej skórze w Acerze.
A czy jakby zrobić inne połączenie, bez korzystania z programu Business Everywhere?
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>
Premislaus

marens pisze:Chyba wszystko jasne, czy przypadkiem nie ma kłopotu z zasilaniem expresscard'u?
Gorsze laptopy mają z tym problem, sam to ćwiczę na własnej skórze w Acerze.
Ale przeszło rok działał. Od tygodnia jest z tym kłopot. Problem występuje w chwilę po połączeniu się np. zdążę wejść na Google i zwiecha.

Czy to może mieć jakikolwiek związek z HDSPA?
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Premislaus pisze:Czy to może mieć jakikolwiek związek z HDSPA?
Może masz słaby zasięg HSDPA i laptop nie wyrabia z podaniem prądu do modemu .
Bo im słabszy sygnał tym modem potrzebuje więcej energii do działania.

Jak masz możliwość to przetestuj to na jakimś modemie na USB np. Huawei E220 E160 :)
Premislaus

przemox.1 pisze:Może masz słaby zasięg HSDPA i laptop nie wyrabia z podaniem prądu do modemu .
Mi bardziej chodziło o problem z oprogramowaniem. Przepraszam, że niejasno napisałem. Zazwyczaj nie łapiemy HSDPA, ale gdy było to działało. A da się to HSDPA wyłączyć by sprawdzić, czy o to chodzi?

Problem w tym, że nie mam na czym innym przetestować.

[ Dodano: 2009-09-24, 09:59 ]
Zauważyłem, że jak się połączę to lampka sygnalizująca pracę dysku cały czas się pali, a ja przecież nic nie robię. I to jest chyba symptomem problemu.
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Premislaus pisze:, że jak się połączę to lampka sygnalizująca pracę dysku cały czas się pali
To wygląda na wirusa raczej. Przeskanuj system Kasperskym z najnowszą bazą :)
Premislaus pisze:A da się to HSDPA wyłączyć by sprawdzić, czy o to chodzi?
HSDPA to jest technologia w sieci GSM. Tak zwane 3G to UMTS i HSDPA ;)
Premislaus

Dzięki wszystkim za pomoc.
przemox.1 pisze:HSDPA to jest technologia w sieci GSM. Tak zwane 3G to UMTS i HSDPA ;)
Wiem, ale widziałem kilka tematów na necie, że ludziom się wieszał\rozłączał internet przez wadliwy firmware.

Chyba sobie poradziłem po kilku godzinach skanów i dłubanin różnymi programami, szukania pomocy na necie. Po prostu zapuściłem... gruntowny skan scandiskiem :zdziwko: . Na razie wszystko jest w porządku, chociaż raz chyba mi przycięło na sekundę, albo ja jestem przewrażliwiony. A już miałem iść za godzinę do serwisu ;). W każdym razie sprawdzę go potem kilkoma antywirusami.

Ten laptop jest chyba niezniszczalny. Moja wybranka zabierała go do swojej poprzedniej pracy, gdzie spadła na niego półka z oranżadami, oczywiście się stłukły na niego, był otwarty i przeleżał tak z tydzień mokry w torbie, z baterią, potem tydzień w serwisie. Trzeba było wymienić tylko klawiaturę, ale dvd nie działa bo złącze jest walnięte :hyhy: .

Jakby było coś nie tak, to dam znać ;).
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

przemox.1 pisze:Może masz słaby zasięg HSDPA i laptop nie wyrabia z podaniem prądu do modemu .
Bo im słabszy sygnał tym modem potrzebuje więcej energii do działania.
Nie dorabiaj teorii...

Wiem, ale widziałem kilka tematów na necie, że ludziom się wieszał\rozłączał internet przez wadliwy firmware.
Zawsze można wrzucić najnowszy i przeinstalować sterowniki/oprogramowanie.
ODPOWIEDZ