Dzielenie internetu radiowego przez WIFI

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
stupin10
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie internetu radiowego przez WIFI

Post autor: stupin10 »

Witam!
Długo czytałem na temat dzielenia internetu radiowego i postaram sie bazować na zdobytych informacjach ;). Zaczne jak wszyscy: Mam na dachu antenke, od ktorej idzie kabel przykręcany do komputera. Potrzebuje podzielić go tak aby na kompie i na laptopie był internet WIFI.

Myśle, że najlepszym rozwiązaniem będzie taki schemat:
Antena <-kabel antenowy-> Router 1 <-kabel łączący routery-> Router 2 z antenką WIFI
Jak się nie mylę router 1 musi posiadać tryb client.

i tutaj moje pytanie:
Jakie urządzenia najlepiej wybrać? Nie znam się na takim sprzęcie-chodzi mi o to, żeby dobrze chodziły, nie trzeba ich było zbyt często resetować(najlepiej wcale) itp.

Z tego co czytałem, chwalone są routery Linksys(w szczególności WRT54GL) i właśnie na Linksysie myślałem zrobić sieć swoją sieć domową. :) Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyście mi powiedzieli jakie urządzenia tej firmy moge do tego użyć(i czy w ogóle moge?), bo z reguły widziałem jak ludzie podawali do tego TP-Linki.
Oczywiście jestem też otwarty na wasze inne solidne propozycje ;)

No i pozostaje cena - powiedzmy, że nie gra jakiejś wielkiej roli - w końcu myśle, że to zakup na lata - no ale wiadomo, bez przesady..
Z góry dziękuje za pomoc :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dzielenie internetu radiowego przez WIFI

Post autor: Jo_gurt »

Przede wszystkim - nie przebudujesz 2x router tylko router + AP.
Zacznij od sprawdzenia <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

stupin10 pisze:Antena <-kabel antenowy-> Router 1 <-kabel łączący routery-> Router 2 z antenką WIFI
Router 1 to może być jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> Tp-Link WR543G.
Router 2 to powinien być tylko dowolny Acces Point (bez routera).
Nie pomagam na PW!
stupin10

Sprawdziłem TTL zgodnie z instrukcją, jednak mój komputer odmówił stworzenia pliku. Wartość na końcu wynosiła TTL=58, więc chyba zabezpieczeń nie ma? Na wszelki wypadek dam zrzut z programu:
http://i35.tinypic.com/s6ozkm.png

No, a czy schemat: Router 1=Acces Point ; Router 2=Router z anteną Wifi jest też dobry, czy tylko ten podany przez "wojteks"? I czy nie mogą być dajmy na to 2 routery z Wifi np. ten Linksys WRT54GL, w tym jeden pracujący w trybie client?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stupin10 pisze:czy nie mogą być dajmy na to 2 routery z Wifi np. ten Linksys WRT54GL, w tym jeden pracujący w trybie client?
Jak muszą być to mogą ale to komplikuje konfigurację (szczególnie port forwarding).
Nie pomagam na PW!
stupin10

Co prawda nie wiem, co to za port ale samo słowo komplikacja źle tutaj wygląda. W między czasie sprawdziłem tego Tp-Link WR543G i wnioskując po opiniach to całkiem dobry sprzęt a jest on naprawde tani(chociaz jak pisałem cena wielkiej roli nie gra). Myśle, że byłbym z niego również zadowolony :)

A więc, jeśli zdecydowałbym się na zakup urządzenia Tp-Link WR543G jako "router 1", to moglibyście mi jeszcze coś polecić jako "router 2"? Ten model TP linka chwalili za dobry zasięg, więc nie dało by się użyć go również jako drugie urządzenie? Czy lepiej wybrać coś innego?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stupin10 pisze:(chociaz jak pisałem cena wielkiej roli nie gra)
Jeżeli cena nie gra roli to w roli Router 1 użyłbym Linksys WRT54GL z softem tomato (ewentualnie Ovislink WL-1600GL z tomato) a jako AP nadawczy (router 2 ) Tp-Link WA501G
Nie pomagam na PW!
stupin10

A tak właściwie to odczuje jakąś różnice między Tp-Linkiem WR543G a Linksysem WRT54GL? Jeśli tak, to w czym ona się będzie przejawiać?

O Tp-Linku WA501G mało wiem, ale myślę, że skoro go polecasz to musi być dobry, bo wyglądem to on nie zachwyca. A tak z ciekawości spytam, czy ma on jakaś lepszą od siebie konkurencje?

No i może głupie pytanie ale jakim kablem połączyć router z AP?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stupin10 pisze:to odczuje jakąś różnice między Tp-Linkiem WR543G a Linksysem WRT54GL?
Na WRT54GL z tomato da się dzielić pasmo (ograniczać transfer na poszczególne komputery) w WR543G tego nie ma.
stupin10 pisze:A tak z ciekawości spytam, czy ma on jakaś lepszą od siebie konkurencje?
Np. Ovislink WL5460v2 (może również zastąpić WR543G bo ma funkcję WISP ale tylko 2 porty RJ45)
stupin10 pisze:jakim kablem połączyć router z AP?
Kabel ethernet prosty.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Trzeba tylko pamiętać, że WRT54GL ma inną niż najczęściej spotykana złączkę antenową - RP-TNC.
stupin10

W sumie myśle, że takie dzielenie pasma nie jest mi potrzebne(chodzi mi głównie o internet bezprzewodowy na laptopie). Tak więc Routerem 1 będzie polecany przez ciebie WR543G [chyba, że ma ktoś jakieś argumenty przeciw niemu to pisać zanim go kupie :hyhy:].

To jeszcze zapytam, który AP będzie lepszy(nie będzie się wieszał, będzie miał dobry zasięg itp) : Ovislink WL5460v2 czy Tp-Link WA501G?

Na koniec, aby się upewnić, że wszytsko dobrze zrozumiałem dam schemacik końcowy:

Antena <-kabel antenowy-> Tp-Link WR543G w trybie CLIENT <-kabel ethernet prosty-> Ovislink WL5460v2/Tp-Link WA501G w trybie Acces Point

Czy wszystko jest dobrze(głównie chodzi o te tryby)?;)

Proszę o odpowiedź na pytania z tego postu i bardzo dziękuję za błyskawiczne odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

stupin10 pisze:To jeszcze zapytam, który AP będzie lepszy(nie będzie się wieszał, będzie miał dobry zasięg itp) : Ovislink WL5460v2 czy Tp-Link WA501G?
Pod tym względem są podobne. Ja bym brał Ovisa, bo ma większe możliwości - nie wiadomo co kiedy się przyda.
stupin10 pisze:Czy wszystko jest dobrze(głównie chodzi o te tryby)?;)
Tak.
stupin10

Czyli 1:0 dla Ovislink'a... Wypowiedzi innych też chętnie posłucham :D

Jak dodałeś wiadomość o rodzaju kabla to zacząłem zastanawiać się czy mój jest odpowiedni dla WR543G, wygląda on tak:
http://i34.tinypic.com/2iapmx0.jpg

Wiem, że panikuje ale wole jak ktoś utwierdzi mnie w moim przekonaniu, że skoro pasuje do kompa to do routera tez spasuje ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

stupin10 pisze:zy mój jest odpowiedni dla WR543G, wygląda on tak
Tak, to jest wtyk RP-SMA a WR543G ma takie gniazdo.
Nie pomagam na PW!
stupin10

No to super :) Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc w zaplanowaniu sieci domowej.
ODPOWIEDZ