Witam serdecznie!
Chcę się podzielić z sąsiadem moim ADSLem.
Sprzęt, który posiadam to kombajn Pentagram P6341 w technologi MIMO i Wireless N (jest fajny podział pasma QOS więc dlatego tez go wybrałem), oraz Kartę D-Link DWA-140 USB (bez dodatkowego złącza na antenę, więc pewnie się nie przyda)
Odległość między 2 budynkami to max 50m.
Wszystko ma działać na 802.11n(u mnie 2 notebooki + u niego jakaś karta bezprzewodowa pod USB do komputera stajnarnego).
I teraz mam pytanie w moim routerze są 3 odkręcane anteny nadawcze każda po 3dbi, oczywiście jest to za słabe, żeby dobrze wysyłać sygnał do sąsiada, w obrębie mojego domu jest ok.
1. Na jakie anteny wymienić te moje 3dbi (wszystkie, a może wystarczy tylko jedną).
2. Jaką kartę kliencką pod usb i z jaką anteną zastosować u sąsiada?
Z góry dziękuję i proszę o szybką odpowiedź obeznanych w temacie.
Piotrek
Wifi między 2 domami
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Wifi między 2 domami
Dokupić 2 najprostsze AP (dla wygody np.: nanostation) jeden podłączyć u Ciebie do routera i wystawić na zewnątrz od od strony sąsiada, drugi u sąsiada też na zewnątrz i podłączony do stacjonarki. Ewentualnie na początek można spróbować z jednym AP u sąsiada na zewnątrz budynku jak będzie się net wieszał to wtedy dołożyć drugi u Ciebie. Z antenami nic nie wykombinujesz.piotrek83 pisze:1. Na jakie anteny wymienić te moje 3dbi (wszystkie, a może wystarczy tylko jedną).
2. Jaką kartę kliencką pod usb i z jaką anteną zastosować u sąsiada?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Błąd w założeniach: obsłużysz i dom i kumpla jednym radiem. Niestety, ale to nie przejdzie. Jak chcesz, żeby to dobrze działało to musisz wywalić jakąś antenkę na zewnątrz. Mogą być i trzy
Ale jak wywalasz antenkę to musisz mieć do niej osobne radio.
Trzeba też wiedzieć na jakim paśmie działa ta eNka. Jeśli mieszanym (2,4 i 5GHz) to w ogóle nie ma o czym rozmawiać.
Widoczność między budynkami jest oczywiście?

Trzeba też wiedzieć na jakim paśmie działa ta eNka. Jeśli mieszanym (2,4 i 5GHz) to w ogóle nie ma o czym rozmawiać.
Widoczność między budynkami jest oczywiście?
-
Instrukcja obsługi P6341
-tu jest instrukcja obsługi tego mojego wynalazku
Co od lokalizacji budynków są bardzo blisko siebie (względnie) i "widzą się" wzajemnie, jest to wioska więc żadnych zakłóceń NIE MA.
Tak jak juz pisałem Pentagram ma 3 antenki i 3 nadajniki które pracują równolegle w tym samym pasmie (tak mi się przynajmniej wydaje - 2.4GHz), także opcja odłączenia 1 sztuki i wyrzucenia czegoś na zewnątrz wchodziłaby chyba w grę.
Wstępnie przedstawie w ogóle jaki ja miałem plan, który pewnie wyśmiejecie:)
Mój Pentagram + 3xjakieś mocne dookólne (8dbi... hmm... 12dbi, coś w tym duchu) na oknie 1 piętra od strony sąsiada, a u niego jakis wzmocniony odbiornik typu Airlive WN-360USB od Ovislink'a oczywiście również z jakąś mocną dookólna antenką ustawioną na parapecie sąsiada, bo te 5dbi pewnie słabiutko by wypadły.
Co tu dużo ukrywac, chciałbym jak najmniej zainwestować w tą całą zabawę no i nie mam budżetu na metody prób i błędów, także pytam fachowców;)
Pozdrawiam!
-tu jest instrukcja obsługi tego mojego wynalazku
Co od lokalizacji budynków są bardzo blisko siebie (względnie) i "widzą się" wzajemnie, jest to wioska więc żadnych zakłóceń NIE MA.
Tak jak juz pisałem Pentagram ma 3 antenki i 3 nadajniki które pracują równolegle w tym samym pasmie (tak mi się przynajmniej wydaje - 2.4GHz), także opcja odłączenia 1 sztuki i wyrzucenia czegoś na zewnątrz wchodziłaby chyba w grę.
Wstępnie przedstawie w ogóle jaki ja miałem plan, który pewnie wyśmiejecie:)
Mój Pentagram + 3xjakieś mocne dookólne (8dbi... hmm... 12dbi, coś w tym duchu) na oknie 1 piętra od strony sąsiada, a u niego jakis wzmocniony odbiornik typu Airlive WN-360USB od Ovislink'a oczywiście również z jakąś mocną dookólna antenką ustawioną na parapecie sąsiada, bo te 5dbi pewnie słabiutko by wypadły.
Co tu dużo ukrywac, chciałbym jak najmniej zainwestować w tą całą zabawę no i nie mam budżetu na metody prób i błędów, także pytam fachowców;)
Pozdrawiam!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie sądzę. Nawet jeśli dałoby się to jakoś skonfigurować (w co wątpię), to odpada N. Traktuj te 3 anteny jak jedną.Tak jak juz pisałem Pentagram ma 3 antenki i 3 nadajniki które pracują równolegle w tym samym pasmie (tak mi się przynajmniej wydaje - 2.4GHz), także opcja odłączenia 1 sztuki i wyrzucenia czegoś na zewnątrz wchodziłaby chyba w grę.
-
No ok powiedzmy, że podarujemy sobie ta N-ke dla sąsiada, w takim razie czy zestaw kliencki dla niego typu TP-Link TL-WR340G czy też TP-Link TL-WA501G (ustawiony na parapecie od strony mojego domu, pracujący jako odbiornik łącząc się z moim pentagramem (WDS) i siejący również u niego) + zwykła karta sieciowa WiFi, dadzą radę?Jo_gurt pisze:Nie sądzę. Nawet jeśli dałoby się to jakoś skonfigurować (w co wątpię), to odpada N. Traktuj te 3 anteny jak jedną.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-09-25, 16:54 ]
Wycięcie autocytatu.
[ Dodano: 2009-09-26, 09:43 ]
No i zakupiłem AP-eka TP-LINK WA501G, ustawiłem go w trybie repeatera, wpisałem adres MAC routera (AP) głównego, podobnie w pentagramie w opcji WDS wklepany adres MAC TP-LINK'a, oba AP-eki ustawione na tych samych kanałach.
Adres pentagrama: 192.168.0.1
Adres TP-LINK;a: 192.168.0.10
TP-LINK widzi sieć WiFi sianą przez Pentagrama, oraz teoretycznie łączy się z nią... ale, no właśnie jeszcze jest jeno ale. Sygnał jest ładnie wzmacniany przez TP-LINK'a, jedyny problem to to, że nie ma dostępu do internetu dla urządzeń łączących się z repeaterem:/
Czy serwerem DHCP urządzeń podpiętych do repeatera powinien być główny AP (pentagram) czy może repeater (TP-LINK - w nim mam serwer DHCP wyłączony)
Pomóżcie bo chyba coś pomieszałem, chociaż wydaje mi się, że konfiguracja jest prawidłowa:(
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-09-25, 15:53 przez piotrek83, łącznie zmieniany 1 raz.