[problem] Orange Freedom Pro

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hidsonek
Początkujący użytkownik forum

[problem] Orange Freedom Pro

Post autor: hidsonek »

Witam . Od razu na wstępie zaznaczę, że jestem zielony i nie mam pojęcia o tym internecie .
Czytałem tutaj FAQ lecz zostało mi mało dni do końca okresu próbnego i pokładam nadzieje w was , że mi pomożecie :) A więc , na modemie (model mv400R) pali się pomarańczowa lampka sygnału (czasami zielona) . Sygnał odbieram 88-93 dBm. Mam ten internet w miejscowości Cichów gmina Brudzew woj. Wielkopolskie . Najbliższy nadajnik,który znalazłem na btsearch.org
jest 4.5km ode mnie , tylko nie wiem czy on jest dobry i czy w ogóle byłby sens zakładania anteny zewnętrznej dla poprawienia wydajności.

Obrazek

:(

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-07-25, 00:11 ]
Poprawa linka.
Ostatnio zmieniony 2009-07-24, 23:11 przez hidsonek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Re: [problem] Orange Freedom Pro

Post autor: roshkov »

Nadajnik raczej nie jest uruchomiony, bo miałbyś pełen zasięg. No chyba, że masz tam jakies wielkie lasy, albo inne przeszkody. Najlepiej zadzwoń do BOKu i sie wypytaj o tego BTSa, chociaż pewnie powiedzą, że zostanie on uruchomiony (jeśli nie jest) do końca tego roku.
Napisz jakie prędkości osiągasz.
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

hidsonek pisze:Najbliższy nadajnik,który znalazłem na btsearch.org
jest 4.5km ode mnie , tylko nie wiem czy on jest dobry i czy w ogóle byłby sens zakładania anteny zewnętrznej dla poprawienia wydajności.
To jest akurat bts gsm 900MHz, być może jest na nim też cdma 450MHz ale nie koniecznie. Co najwyżej możesz sprawdzic gdzie orange ma pozwolenia na cdma 450 tutaj http://mapa.btsearch.pl/ . Ale nie napisałeś najważniejszego czyli osiągów i stabilności.
Co do anteny to zawsze możesz spróbować jak kupisz przez internet ze sklepu to masz 10 dni na oddanie bez podania przyczyny, byle anteny nie zniszczyć. Sygnał -90dBm to raczej nie za dużo, ale prędkośći dużo zależą od obciążenia stacji z której się korzysta, najłatwie sprawdzić czy późno w nocy tak po 1 do rana prędkośći sie poprawiają.
Ostatnio zmieniony 2009-07-25, 12:00 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Matrix

Post autor: Matrix »

Witam,mam modem MV410R zasięg na Axessmanager pokazuje 4-5 kresek w modemie miga dioda na przemian czerwona-pomarańczowa,sygnał odbieram 87-90 dBm.Dlaczego skoro na programie pokazuje 4-5 kresek zasięgu to jest taki słaby sygnał dBm?antenę zewnętrzną mam zamontowaną na dachu(Dipol).Nie wiem dokładnie z jakiego Btsa korzystam,może nadajnik jest zbyt daleko żeby było lepiej :( Mieszkam w miejscowości Grabków,Gmina Lubsko,woj.Lubuskie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Matrix pisze:Nie wiem dokładnie z jakiego Btsa korzystam,może nadajnik jest zbyt daleko żeby było lepiej
Obróć antenę powoli (albo po np. 10stopni) i obserwuj sygnał. Powinieneś znaleźć kierunek do nadajnika.
Nie pomagam na PW!
zetes
Stały użytkownik forum

Post autor: zetes »

Praktycznie: dwie osoby - jedna czyta siłę sygnału z AxessManagera a druga powoli kręci anteną. Po przekręceniu o niewielki kąt należy odczekać (około 1-2 sek) - sygnał ze względu na bezwładność nie pojawia się natychmiast. Najlepszy (najsilniejszy) sygnał nie zawsze jest najbardziej korzystny ze względu na ilość użytkowników których obsługuje dany BTS . Sprawdzić doświadczalnie :)
Awatar użytkownika
Matrix

Post autor: Matrix »

zetes pisze:Praktycznie: dwie osoby - jedna czyta siłę sygnału z AxessManagera a druga powoli kręci anteną. Po przekręceniu o niewielki kąt należy odczekać (około 1-2 sek) - sygnał ze względu na bezwładność nie pojawia się natychmiast. Najlepszy (najsilniejszy) sygnał nie zawsze jest najbardziej korzystny ze względu na ilość użytkowników których obsługuje dany BTS . Sprawdzić doświadczalnie :)

Zrobiłem jak napisałeś :hyhy: i teraz mam 5 kresek zasięgu,dioda świeci na zielono,moc sygnału mam teraz 78-81dBm :super:
ODPOWIEDZ