Wypuszczenie Neostrady poza dom droga Radiowa - JAK ZROBIĆ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wypuszczenie Neostrady poza dom droga Radiowa - JAK ZROBIĆ?
witam
mam taki pomysł i chciałbym się dowiedzieć jak go zrealizować. Otóż kupuje neostradę 6mbs i chciałbym udostępnić dwóm sąsiadom po 1mbs drogą radiową i sobie zostawić 4mbs. Zakupię router Wi-Fi to zrobienia sieci bezprzewodowej u mnie w domu, tylko teraz pytanie jak z tego routera wyprowadzić neo poza dom, tak żeby żaden komputer nie musiał działać w domu włączony, tylko żeby odbierali net bezpośrednio z mojego routera, tylko drogą radiową.
PS. wszyscy posiadamy karty sieciowe bezprzewodowe w swoich PC i anteny radiowe na dachach swoich domów.
mam taki pomysł i chciałbym się dowiedzieć jak go zrealizować. Otóż kupuje neostradę 6mbs i chciałbym udostępnić dwóm sąsiadom po 1mbs drogą radiową i sobie zostawić 4mbs. Zakupię router Wi-Fi to zrobienia sieci bezprzewodowej u mnie w domu, tylko teraz pytanie jak z tego routera wyprowadzić neo poza dom, tak żeby żaden komputer nie musiał działać w domu włączony, tylko żeby odbierali net bezpośrednio z mojego routera, tylko drogą radiową.
PS. wszyscy posiadamy karty sieciowe bezprzewodowe w swoich PC i anteny radiowe na dachach swoich domów.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wypuszczenie Neostrady poza dom droga Radiowa - JAK ZROBIĆ?
Takie coś zapewni tylko router z funkcją podziału pasma (Linksys WRT54GL lub podobny) ale on nie ma modemu ADSL który do neostrady jest potrzebny.ImSoCute pisze:chciałbym udostępnić dwóm sąsiadom po 1mbs drogą radiową i sobie zostawić 4mbs
Oczywiście masz świadomość że to nielegalne. Po prostu musisz dokupić AP podłaczony kablem do routera i umieszczony przy antenie zewnętrznej (pewnie dookólnej, zależy od położenia sąsiadów)ImSoCute pisze:tylko teraz pytanie jak z tego routera wyprowadzić neo poza dom,
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Może nie tyle nielegalne, co zabronione przez regulamin TP. A przecież ich regulamin prawa nie stanowiwojteks pisze:Oczywiście masz świadomość że to nielegalne.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W sumie dla stron tak bo wiąże strony. Mamy swobodę umów więc można zawierać dowolne umowy byleby były zgodne z obowiązującym porządkiem prawnym.Blido pisze:A przecież ich regulamin prawa nie stanowi
Tutaj to raczej jest nieprzestrzeganie warunków umowy.

-
- Stały użytkownik forum
Ja tak mam
Po 1 sze musisz mieć router do łączenia się automatycznego z neostradą ja mam LinSyS Wag200G sprawdza się super potem mam kablem na strych pociągnięte gdzie mam AP AirLive WL-5460AP v2 sprawdza się super od tego mam pociągnięty kabel koncentryczny do anteny ja mam HORIZON 12dBi/2.4GHz. U kumpli mam 10dpi anteny panelowe z takim samym routerem AirLive WL-5460AP v2 z ustawionym >>WISP<<. Śmiga Super a jak chcesz mieć sieć czyli udostępniać między sobą dane ustawiacie połączenie sieciowe i instalujecie Hamachi i to cała sprawa w krótkim opisie jak czegoś nie będziesz wiedział to pisz. Pozdrawiam
- Blido
- Guru bezprzewodowy
O to właśnie chodzi. Tak więc nikt za to do więzienia nie pójdzieja.michal pisze:Tutaj to raczej jest nieprzestrzeganie warunków umowy.

-
- Stały użytkownik forum
Tak masz rację
Ale to samo jest jak są domy blisko siebie i sąsiedzi łączą się kablem.
Małe szanse że TP będzie reagowało i tak traci abonentów. A po za tym nie kradnie internetu wykorzystuje tylko to za co faktycznie płaci.
Małe szanse że TP będzie reagowało i tak traci abonentów. A po za tym nie kradnie internetu wykorzystuje tylko to za co faktycznie płaci.
-
dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi. sprawa wyglada tak, ze nasze domy sa polozone bardzo blisko siebie, powiedzmy maxymalnie jest to ok 80 metrow, a trojkat utworzony przez nasze domy nie ma wiecej niz 35 stopni. jaka antene musze wyciagnac na dach? teraz mamy wszyscy kierunkowe.
a czy wystarczy np modem pentagram ( http://www.allegro.pl/item742182717_neo ... _pasm.html ), ktory ma wejscie na adsl i moze dzielic lacza, czy lepiej zakupic innej firmy? chcialbym ograniczyc do minimum zakupy nowych urzadzen, a takze jesli to mozliwe to ograniczyc sie do jednego pudla, ktore robi cala robote.
czy oni musza posiadac routery czy tam AP, czy tez mozna bezposrednio doprowadzic net od anteny do karty sieciowej radiowej w PC, tak jak to ma miejsce teraz?
bardzo prosze o szczegolowe instrukcje, gdyz chcialbym mozliwie jak najszybciej zamowic caly sprzet i wykonac te siec w przyszlym tygodniu.
pozdrawiam.
PS. czy jesli zainwestuje w router 'n' to czy karty sieciowe musza byc tez w standardzie 'n' bo inaczej nie bedzie to mialo sensu? czy tez sam router zapewni mi duzo wiekszy zasieg w domu jednorodzinnym? generalnie chodzi mi o to, ze mam PS3 na innym pietrze i raczej na obecnym routerze mam dosyc slaby sygnal, a chcialbym tez czasem moc odpalic laptopa bedac na ogrodzie.
a czy wystarczy np modem pentagram ( http://www.allegro.pl/item742182717_neo ... _pasm.html ), ktory ma wejscie na adsl i moze dzielic lacza, czy lepiej zakupic innej firmy? chcialbym ograniczyc do minimum zakupy nowych urzadzen, a takze jesli to mozliwe to ograniczyc sie do jednego pudla, ktore robi cala robote.
czy oni musza posiadac routery czy tam AP, czy tez mozna bezposrednio doprowadzic net od anteny do karty sieciowej radiowej w PC, tak jak to ma miejsce teraz?
bardzo prosze o szczegolowe instrukcje, gdyz chcialbym mozliwie jak najszybciej zamowic caly sprzet i wykonac te siec w przyszlym tygodniu.
pozdrawiam.
PS. czy jesli zainwestuje w router 'n' to czy karty sieciowe musza byc tez w standardzie 'n' bo inaczej nie bedzie to mialo sensu? czy tez sam router zapewni mi duzo wiekszy zasieg w domu jednorodzinnym? generalnie chodzi mi o to, ze mam PS3 na innym pietrze i raczej na obecnym routerze mam dosyc slaby sygnal, a chcialbym tez czasem moc odpalic laptopa bedac na ogrodzie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Oni nie. Jeśli Ty chcesz mieć wifi w domu to musisz zakupić dodatkowy AP który będzie obsługiwał zewnątrz domu, a radio routera dom. Jednym routerem się tego nie da załatwić.ImSoCute pisze:czy oni musza posiadac routery czy tam AP, czy tez mozna bezposrednio doprowadzic net od anteny do karty sieciowej radiowej w PC, tak jak to ma miejsce teraz?
Co do pentagrama to niezbyt pochlebną opinię mamy o nim na forum, wieszać się potrafi i chyba z podziałem pasma też nie będzie tak różowo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
1.to jaki polecasz router z n? i czy w ogole jest sens kupowac n? bo laptop ma karte wifi z g, a PS pewnie tez. czy bedzie wiekszy zasieg w domu czy nie ma sensu pakowac sie w koszta?
2. jaki AP i jakie anteny i w jakim standardzie?
2. jaki AP i jakie anteny i w jakim standardzie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakiś panel 8dBi i najlepiej przy nim jakiś AP np. Tp-Link WA501G co załatwi transmisje do sąsiadów (może na tę odległość wystarczyłby sam AP w puszce plastikowej na zewnątrz domu od strony sąsiadów z zasilaniem PoE).ImSoCute pisze:jaka antene musze wyciagnac na dach? teraz mamy wszyscy kierunkowe.
To jest jeden z gorszych modeli routerów, nie polecam.ImSoCute pisze:a czy wystarczy np modem pentagram
Jeżeli potrzebujesz podział pasma to kupiłbym jednak jakis modem ADSL i do niego router z podziałem pasma (WRT54GL, WL-1600GL z tomato) lub jeżeli to musi być jedno pudełko to coś z www.draytek.plImSoCute pisze:ktory ma wejscie na adsl i moze dzielic lacza,
Karty też muszą być "n". Na obecną chwilę szkoda inwestować w sprzęt "n" bo dopiero od kilku tygodni jest ustalony standard i zanim wszystkie urządzenia będą z nim zgodne to trochę potrwa.ImSoCute pisze:czy jesli zainwestuje w router 'n' to czy karty sieciowe musza byc tez w standardzie 'n' bo inaczej nie bedzie to mialo sensu?
Nie pomagam na PW!
-
generalnie chodzi mi o bardzo dobry zasieg w moim domu + ogrod, dlatego myslalem ze rozwiazanie z N bedzie lepsze....
moglbys mi podac prosze jakis konktetny model takiego routera jaki jest mi niezbedny + moze jakas pozadna antena, zebym mogl objac 2-pietrowy dom + kawalem ogrodu? jestem laikiem i nie wiem za ktory sie zabraz z tej stronki, ktora mi podales.
pozdrawiam
moglbys mi podac prosze jakis konktetny model takiego routera jaki jest mi niezbedny + moze jakas pozadna antena, zebym mogl objac 2-pietrowy dom + kawalem ogrodu? jestem laikiem i nie wiem za ktory sie zabraz z tej stronki, ktora mi podales.
pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Może by było ale to kosztuje, w jednym pudełku to http://www.draytek.pl/?k=produkty&d=2&n=187ImSoCute pisze:dlatego myslalem ze rozwiazanie z N bedzie lepsze....
I do tego laptop musi mieć też kartę N (na obecną chwilę tylko i wyłącznie http://www.draytek.pl/index.php?k=produkty&d=29&n=168 ). Do standardu N wielu producentów musi dopiero dostosować swoje urządzenia.
Stosowanie anten nie zawsze pomoże bo jak uzyskasz zasięg na zewnątrz to na piętrze może go nie być. Albo jak będzie na piętrze to nie będzie w ogrodzie.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Co do pentagrama
Co do tego PENTAGRAM Cerberus ADSL2 Wi-Fi Plus P 6331-62 nie polecam ładnie wygląda sporo kosztuje ale odwala zwody. Kumpel ma takiego 2 razy był w serwisie albo coś z WiFi się psuło (gubił sieć) a potem z neo łączył się 1H. Lepiej kupić jakiegoś LinkSyS-a. Taki jak ja Ci napisałem jest bez problemowy (zapominasz że on jest )Co do zasięgu nie wiem jak będziesz miał pewnie bez AP będzie problem mieć dobry sygnał. Można by było sektorową zamontować ale znowu odległości są bardzo małe na taką antenę. Z tym routerem N to by było chyba najlepsze rozwiązanie ma 3-4 razy większy zasięg. Ale troszkę PLN-ów w to władujesz niestety.
80M może kablem pociągniecie jak wasze działki sąsiadują ze sobą:-)
Pozdrawiam
80M może kablem pociągniecie jak wasze działki sąsiadują ze sobą:-)
Pozdrawiam