Sposób na wzmocnienie sygnału, czy kupno nowego routera?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mat48
Użytkownik forum

Sposób na wzmocnienie sygnału, czy kupno nowego routera?

Post autor: mat48 »

Witam. Mam internet z netii (jeszcze nie wiem czy na linii TP czy netii), który jest rodzielony routerem ASMAX AR 804GU. Stoi on na parterze, a wszystkie komputery korzystające z internetu są na piętrze i jest strasznie słaby sygnał, w windowsie 2/5 kresek, wg programu WirelessMon ~75dBm (na moim stacjonarnym z kartą TP-LINK TL-WN321G na lapkach sygnał jest jeszcze słabszy). Internet często zamula, nawet jak nie jest nic ściągane, niektóre strony nie ładują się, albo robią to bardzo długo. Jak można temu zaradzić? Czy wystarczy kupno dodatkowego urządzenia (to się nazywa AP, dobrze myślę?), które będzie na piętrze i wzmocni sygnał, który odbierze z dołu? Czy lepszym rozwiązaniem jest kupno porządnego routera, zamiast obecnego dziadostwa? Czy po kupnie nowego routera obecny mógłby stać na górze i wzmacniać sygnał? Czy są niedrogie routery, które pozwalają przydzielić dane pasmo internetu do danego komputera? Urządzenia na dole i na górze nie możnaby połączyć kablowo. Przewidziany budżet to ~160zł, wiadomo, że im mniej tym lepiej. Proszę o pomoc.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Sposób na wzmocnienie sygnału, czy kupno nowego routera?

Post autor: zDaleKi »

Skoro wszystkie kompy "na wifi" sa u gory, to nie mozesz tam przenieść routera który teraz masz?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mat48 pisze:Czy wystarczy kupno dodatkowego urządzenia (to się nazywa AP, dobrze myślę?), które będzie na piętrze
To by wystarczyło ale musisz położyć kabel (może go być 100m) z dołu (od routera) do AP. Zresztą nie widzę innej sensownej taniej możliwości żeby zrobić to inaczej.
mat48 pisze:Czy są niedrogie routery, które pozwalają przydzielić dane pasmo internetu do danego komputera?
Np. Linksys WRT54GL z softem tomato, Ocislink WL-1600GL z tomato (ale one nie mają modemu ADSL) albo coś z oferty www.darytek.pl
mat48 pisze:Urządzenia na dole i na górze nie możnaby połączyć kablowo.
Jak będzie bez kabla to koszty rosną o kolejne 80-90zł.
Nie pomagam na PW!
Reset
Stały użytkownik forum

Ciekawe

Post autor: Reset »

Ja posiadam LinkSyS WaG200G i na piętrze mi śmiga. Ale to wszystko zależy jak są pokoje ustawione i jaka ściana jest. Jak masz ścianę nośną to niestety sygnał jest słaby bo ona z reguły jest grubsza.

Polecam ciągnąć kablem na piętro przewiercić sufit albo jak ja zrobiłem do 2 piętra puściłem wentylacją sobie i nie trzeba nic wiercić.

Co do wzmacniania sygnału to troszkę drogo wychodzi, a nie masz gwarancji że będziesz miał lepiej.

Pozdrawiam
mat48
Użytkownik forum

BliSki pisze:Skoro wszystkie kompy "na wifi" sa u gory, to nie mozesz tam przenieść routera który teraz masz?
Niestety nie. Linia telefoniczna jest tylko na dole, mieszkanie wynajmuję i nie chciałbym wiercić dziur jeżeli istnieje możliwość czegoś 'bezbolesnego'.
wojteks pisze:Jak będzie bez kabla to koszty rosną o kolejne 80-90zł.
Możesz przybliżyć, jak by to wyglądało? Co musiałbym kupić? Budżet mógłby być większy, jeśli nie ma innej możliwości.
gasky
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gasky »

Cześć. Mam podobny problem. Koleś, u którego wynajmuję mieszkanie dzieli Internet z kumplem zza ściany, więc router jest w innym mieszkaniu. W kuchni wszystko śmiga bardzo fajnie, ale u mnie na Pietrze często przerywa połączenie. Dysponuję urządzeniem takim i ok. 40m kabla skrętki. Na początek myślałem, że uda mi się dogadać i puścić po dachu (mieszkam na poddaszu) do sąsiada kabel. Wtedy u mnie stałby AP i wysyłał sygnał do mojego pokoju. Jednak właściciel mieszkania nie chce o takim czymś słyszeć. Ustawiłem więc moje urządzenie odwrotnie. Czyli urządzenie włączone w tryb Klienta leży sobie w kuchni, a kabel leci do mnie na piętro. Trochę to niewygodne, bo jestem na smyczy, ale przynajmniej zasięg jest 100%. Miałem już kupić drugie takie urządzenie, żeby u mnie na piętrze pełniło funkcję AP, ale trafiłem właśnie na instrukcję obsługi tego urządzenia (to co podałem wyżej) i tam jest taka fajna funkcja jak Łańcuch WDS. Jeszcze się z tym nie bawiłem, ale z tego co rozumiem (jeśli tak to potwierdźcie mądrzy ludzie, a jak nie to mnie poprawcie) to mogę sobie ustawić urządzenie gdzieś po środku pomiędzy moim pokojem na piętrze a kuchnią, gdzie jest w miarę rozsądny zasięg i to urządzenie będzie pełnić funkcję takiego przedłużacza?

Jak coś mi się uda zrobić to dam znać. Pzdr.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mat48 pisze:Możesz przybliżyć, jak by to wyglądało? Co musiałbym kupić? Budżet mógłby być większy, jeśli nie ma innej możliwości.
Kupujesz AP Client i do tego AP (razem 2 sztuku, jeden łączy się z routerem na dole (ustawiony w takim miejscu gdzie sygnał jest najmocniejszy) a drugi nadaje na Twoje mieszkanie/pokój/piętro.Czyli np 2x Tp-Link WA501G.
gasky pisze:i tam jest taka fajna funkcja jak Łańcuch WDS
WDS służy tylko do połączenia kolejnych AP wspierających tę funkcję. Czasami działa (Ovislink WL-5460v2) tryb "uniwersal repeater" ale lepszym/pewniejszym rozwiązaniem jest rozwiązanie z AP Client -kabel- AP (ewentualnie router) nadający na lokal.
Nie pomagam na PW!
mat48
Użytkownik forum

Tp-Link WA501G wydaje się ciekawą propozycją, pomyślę nad takim rozwiązaniem. Można do niego dokręcić mocniejszą antenę niż 3dBi i czy to ma sens? Czy są konkretne modele anten warte polecenia? Czy dołączona antena jest odpowiedzialna za odbiór czy nadawanie sygnału?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mat48 pisze:Czy dołączona antena jest odpowiedzialna za odbiór czy nadawanie sygnału?
Oba oczywiście. Ruch TCP/IP jest dwustronny.
mat48
Użytkownik forum

Jakim routerem warto się zainteresować do ~160zł z wbudowanym modemem? Wiadomo, że zależy mi na jak największym zasięgu ;) Gdyby był z odkręcaną anteną byłoby zacnie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

TP-Link TD-A8910G zdaje się jest z odkręcaną anteną.
mat48
Użytkownik forum

Kupiłem TP-Link TD-W8910G konfiguracja internetu przebiegła bez problemu, ale schody zaczynają się gdy chcę włączyć zabezpieczenia. Jeżeli zostawię sieć otwartą i włączę WEP to windows nie akceptuje mi hasła podanego w konfiguracji. Po włączeniu szyfrowania WPA-PSK czy WPA2-PSK winda nie widzi żadnej sieci bezprzewodowej. Co mogę z tym zrobić?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mat48 pisze:Po włączeniu szyfrowania WPA-PSK czy WPA2-PSK winda nie widzi żadnej sieci bezprzewodowej. Co mogę z tym zrobić?
Jakiego dokładnie masz Windowsa na którym tego chcesz używać?
Nie pomagam na PW!
mat48
Użytkownik forum

Windows 7 RC
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Jaką masz kartę WiFi, jakie sterowniki. Komputer powinien widzieć sieć, co najwyżej nie mógłby się do niej podłaczyć.
Nie pomagam na PW!
mat48
Użytkownik forum

TP-LINK TL-WN321G sterowniki winda sama dobrała, wersja 4.0.0.15 karta jest widziana jako RT73 USB Wireless LAN Card.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

To wygląda wszystko normalnie.

Włącz w routerze WPA2-PSK (Personal), ustaw hasło do WPA2, zmień SSID. Zrestartuj router i komputer (odłącz wcześniej kabel ethernet). Sprawdź czy wyszuka sieć.
Nie pomagam na PW!
mat48
Użytkownik forum

Zainstalowałem sterowniki ze strony TP-LINK'a zmieniłem SSID i hasło na krótsze i działa ;) Początkowo też nie widział, nie chciał się łączyć, ale w końcu się udało. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ