Pomoc w konfiguracji VoIP m.in. jak przekierować porty?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tecumseh
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w konfiguracji VoIP m.in. jak przekierować porty?

Post autor: Tecumseh »

Witam
Proszę zerknąć na fotkę zamieszczoną w załączniku i napisać co mam zrobić, aby w końcu zaczął mi działać VoIP. Dodam, że Linksys'a mam skonfigurowanego poprawnie (zakładkę Voice) i połączenia wychodzące funkcjonują poprawnie. Natomiast nie można się do mnie dodzwonić, coś jest nie tak na 90% związane z NAT'em. Jak przekierować porty w Ovislinku, albo jak pozmieniać te adresy IP, żeby wszystko działało ;( ?

Cytat z tlenofon'u : "Uwaga, osoby korzystające z protokołu SIP powinny mieć odblokowany port 5060 TCP i UDP oraz porty od 15000 do 20000 UDP."

Obrazek

oraz

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Pomoc w konfiguracji VoIP m.in. jak przekierować porty?

Post autor: wojteks »

Najlepiej by było:
1. Ovislink w tryb "Client"
2. Ten wrt054g to równiez router, na nim IP od dostawcy i przekierowane (otwarte) porty albo nawet sam to zrobi bo jest bramką VOiP.
3. Komputer stacjonarny przełączyć po wrtp54g (Ovis robi tylko za klienta)

Czy dostawca dał Ci IP zewnętrzne albo przekierował odpowiednie porty? Bo jak widać masz adres wewnętrzny.
Nie pomagam na PW!
Tecumseh

wojteks pisze:Najlepiej by było:
1. Ovislink w tryb "Client"
2. Ten wrt054g to równiez router, na nim IP od dostawcy i przekierowane (otwarte) porty albo nawet sam to zrobi bo jest bramką VOiP.
3. Komputer stacjonarny przełączyć po wrtp54g (Ovis robi tylko za klienta)

Czy dostawca dał Ci IP zewnętrzne albo przekierował odpowiednie porty? Bo jak widać masz adres wewnętrzny.
-1. Tzn. przestawić go z trybu WISP na tryb Client, a opcję DHCP zostawić tak jak jest teraz (Client) ?

-2. To jak wykonam punkt 1, mam w ovislinku ustawić Virtual Server przekierowując określone porty na Linksysa z bramką VoIP ?

-3. Komputer koniecznie musi zostać pod Ovislinkiem, ponieważ jest zawieszony na ścianie, a kabla z komputera właśnie do niego zostało z 0,5m.

Ja podałem ISP adres MAC Ovislinka, a on podał mi adres IP, brame i DNS'y.
Moje IP jest przypisane do Ovislinka, myślałem że tak będzie najlepiej...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tecumseh pisze:Komputer koniecznie musi zostać pod Ovislinkiem
No to tak jak proponowałem się nie da.

Skoro Ovis pracuje w WISP to ustaw w nim DMZ na WRTP54g i wtedy WRTP będzie miał wszystkie porty.
Nadal pozostaje otwarte pytanie czy dostawca przekieruje Ci porty albo da adres zewnętrzny.
Nie pomagam na PW!
Tecumseh

wojteks pisze:Skoro Ovis pracuje w WISP to ustaw w nim DMZ na WRTP54g i wtedy WRTP będzie miał wszystkie porty.
Nadal pozostaje otwarte pytanie czy dostawca przekieruje Ci porty albo da adres zewnętrzny.
Normalnie tak jak jest teraz + opcja DMZ z adresem IP Linksys'a nie działa (brak połączeń przychodzących). Przekierowania portów TCP i UDP też nie działają.
Mógłbyś rozwinąć ostatnie zdanie bo nie za bardzo je rozumię ? Ewentualnie mogę podłączyć komputer stacjonarny pod linksysa, ale jeśli istnieją jakieś przedłużki skrętki (kabel krótki).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tecumseh pisze:Mógłbyś rozwinąć ostatnie zdanie bo nie za bardzo je rozumię ?
Masz adres IP "wewnętrzny" więc dostawca musi Ci przekierować porty albo dać/sprzedać adres "zewnętrzny" czyli taki, na który będzie można się połączyć z internetu. Bez jego kooperacji sam nic nie zdziałasz.
Nie pomagam na PW!
Tecumseh

wojteks pisze:Bez jego kooperacji sam nic nie zdziałasz.
Ale Twoja pierwsza myśl z tym podłączeniem kompa pod Linksys'a - zmiana WISP na Client na Ovislink'u + wklepanie danych ISP na Linksys'ie wraz z klonowaniem MAC Ovisa - będzie działała ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tecumseh pisze:Ale Twoja pierwsza myśl z tym podłączeniem kompa pod Linksys'a
Jeżeli nie masz odpowiednich portów przekierowanych przez dostawcę albo zewnętrznego IP to też nic to nie zmieni. Zresztą pisałem o tym w pierwszej odpowiedzi.
Nie pomagam na PW!
Tecumseh

wojteks pisze:Jeżeli nie masz odpowiednich portów przekierowanych przez dostawcę albo zewnętrznego IP to też nic to nie zmieni.
z tym IP zewnętrznym to nie wiem czy ISP ma taką możliwość bo on dzieli łącze asymetryczne, jakiegoś DSL'a... nie wiem nie znam się dobrze na sieciach.

To podsumowując mam mu napisać, żeby przekierował "port 5060 TCP i UDP oraz porty od 15000 do 20000 UDP". Będzie wiedział o co chodzi?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tecumseh pisze:To podsumowując mam mu napisać, żeby przekierował "port 5060 TCP i UDP oraz porty od 15000 do 20000 UDP". Będzie wiedział o co chodzi?
Trochę dużo tych portów ale tak mu napisz. (1+5000)
Nie pomagam na PW!
Tecumseh

Nie działa mi tylko tlenofon z operatorów VoIP, dostawca internetu mi mówił, że przekierowanie portów jest mu nie na rękę. Proszę powiedźcie jak mam ustawić priorytetowość na ovislinku i linksysie dla bramki VoIP wbudowanej w tego ostatniego.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tecumseh pisze:dostawca internetu mi mówił, że przekierowanie portów jest mu nie na rękę.
To może możesz dostać/wykupić zewnętrzny IP. Jeżeli nie to zmień dostawcę bo to jakaś uryna jest.

Co do priorytetów to się nie wypowiem.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ