czy mozliwe jest polaczenie karta WiFi - karta WiFi? (bezAP)
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
czy mozliwe jest polaczenie karta WiFi - karta WiFi? (bezAP)
witam
Czy mozliwe jest polaczenie ze soba 2 komputerow (klient-serwer) tylko za pomoca radiowych kart sieciowych ? czy da sie to zrobic bez posrednictwa AP ?
z gory dziekuje za odpowiedz.
Czy mozliwe jest polaczenie ze soba 2 komputerow (klient-serwer) tylko za pomoca radiowych kart sieciowych ? czy da sie to zrobic bez posrednictwa AP ?
z gory dziekuje za odpowiedz.
- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: czy mozliwe jest polaczenie karta WiFi - karta WiFi? (bezAP)
Karty w tryb ad-hoc i po sprawie.
- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
mógłbyś rozwinąć myśl ?MaxFM pisze:Karty w tryb ad-hoc i po sprawie.
pzdr
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poszukaj w naszymwspaniały pisze:mógłbyś rozwinąć myśl ?

Ponadto ten wątek ma prawie już dwa lata

- wspaniały
hmm poczytałem sporo o tym trybie ad-hoc, włączyłem to na 2 laptopach, udostepniłem połączenie z HDSPA ale nadal idzie tylko po kablu
kompy się po prostu nie widzą.
Czytałem gdzieś, że w przypadku podłączenia neta przez modemy Huawei ratuje mnie tylko kupno routera WiFi, tylko jak mam podpiąć do niego modem na usb ? A może modem ma być wpięty w lapka a net puszczony sieciówką do routera ?

Czytałem gdzieś, że w przypadku podłączenia neta przez modemy Huawei ratuje mnie tylko kupno routera WiFi, tylko jak mam podpiąć do niego modem na usb ? A może modem ma być wpięty w lapka a net puszczony sieciówką do routera ?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Za pomocą jakich dokładnie kart stworzyłeś połączenie ad-hoc? Pytam, bo czegoś się domyślam, ale wolę się upewnić.wspaniały pisze:hmm poczytałem sporo o tym trybie ad-hoc, włączyłem to na 2 laptopach, udostepniłem połączenie z HDSPA ale nadal idzie tylko po kablu
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wspaniały
za pomocą wbudowanego WiFi i pewnie dlatego to nie gra
ale wolałbym się mylić..

-
Ale wbudowanego w notki czy wbudowanego w modemy GSM??wspaniały pisze:za pomocą wbudowanego WiFi
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wspaniały
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
to zdecydowanie nie jest powod ;Pw laptopy..
Napisz dokladnie co i jak ustawiles. Pingi miedzy kompami nie ida?
- wspaniały
laptop nr1 <---radiówka,router linksys(bez wifi)--->laptop2<---HDSPA(huawei/usb) od Vodafone..
w międzyczasie, udostępniam sobie tegoż vodafona z lap2 sieciówką,bo WiFi nie chce zaskoczyć.
Na drugim włączyłem udostępnianie poł. z modemu3g kablem sieciowym, który to muszę przepinać na zmianę z tym od routera /gdy chcę przepiąć dostawcę/
Na pierwszym udost. dotychczasową radiówkę /mimo routera/ aby sprawdzić czy wifi zaskoczy w "drugą stronę"
Popinguję jutro bo późno już.. każda rada cenna..
a kabel raczej odpada
(dosłownie i w przenośni)
pzdr
w międzyczasie, udostępniam sobie tegoż vodafona z lap2 sieciówką,bo WiFi nie chce zaskoczyć.
Na drugim włączyłem udostępnianie poł. z modemu3g kablem sieciowym, który to muszę przepinać na zmianę z tym od routera /gdy chcę przepiąć dostawcę/
Na pierwszym udost. dotychczasową radiówkę /mimo routera/ aby sprawdzić czy wifi zaskoczy w "drugą stronę"
Popinguję jutro bo późno już.. każda rada cenna..

pzdr
-
wspaniały pisze:w laptopy
Miałem podejrzenie, że wykorzystany może jest jakiś modem "GSM" a jak wiadomo przy połączeniu jednoczesnym przez GPRS/EDGE itd oraz WiFi są problemy.Jo_gurt pisze:to zdecydowanie nie jest powod
Ale w tym wypadku nie mamy z tym do czynienia.
Czyli chcesz, żeby raz działało to jako:wspaniały pisze:laptop nr1 <---radiówka,router linksys(bez wifi)--->laptop2<---HDSPA(huawei/usb) od Vodafone.
laptop nr1 <---radiówka,router linksys(bez wifi)--->laptop2
A raz jako:
laptop nr1 <---(wifi)--->laptop2<---HDSPA(huawei/usb) od Vodafone
??
Tak się zastanawiam, czy problem nie jest tu w tym, że masz dwa połączenie do internetu czasami i komp nie wie z którego korzystać....? Ale z drugiej strony samo połączenie ad-hoc powinno działać już bez wnikania w udostępnienia połączenia. Zastanowię się, czy nie można tego podłączyć inaczej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wspaniały
tak działa teraz..BliSki pisze:Czyli chcesz, żeby raz działało to jako:
laptop nr1 <---radiówka,router linksys(bez wifi)--->laptop2
dokładnie takA raz jako:
laptop nr1 <---(wifi)--->laptop2<---HDSPA(huawei/usb) od Vodafone

jak się nie uda.. albo jak się rozmyślę co do dwóch netów, zrezygnuje z obydwóch i wybiorę troszkę droższe ale bardziej praktyczne rozwiązanie.. zamówię tel+DSL z routerem WiFi i będę miał wtedy wifi i kabelek w razie potrzeby
p.s co do tych udostępnionych obydwu połączeń, to faktycznie komputer może gubić się z którego poł.sieciowego ma korzystać poprzez sharing oraz w którą stronę

-
Ale tak swoją drogą, to czemu chcesz korzystać z dwóch? Bo tego nie rozumiem. I może tu jest sedno problemu. Bo może to się da rozwiązać inaczej.wspaniały pisze:jak się nie uda.. albo jak się rozmyślę co do dwóch netów, zrezygnuje z obydwóch
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wspaniały
normalnie korzystam z radiówki 1MB/128kB która jednak nie spełnia moich oczekiwań. W dodatku operator przez kilka ostatnich dni leciał w kulki, dlatego wziąłem Vodafone na 2 tyg. na spróbowanie. Wiadomo, mobilny internet jest cool i można go wszędzie zabrać ale na dwa laptopy wcale nie śmiga szybciej niż dotychczasowa radiówka
(szybszego pakietu nie mogę dokupić) Pomijając wszystkie perypetie z postawieniem tego "na nogi" nie jestem zbytnio zadowolony ani z jednego, ani z drugiego.. dokupując drugi modem HSDPA zamykam się w kosztach abonamentu za telefon+DSL 3MB/384 a wiadomo, kabel to kabel!!!
W każdym bądź razie odpuszczę sobie łączenie lapków przez Wifi i zostanę przy tym co mam..
czas pokaże, czy wymienię radiówkę na DSL.. Dzięki za pomoc
Pozdrawiam. Michał
[ Dodano: 2008-01-19, 01:30 ]
a jeszcze jedno..
jest jakaś różnica w szybkości neta( tego z HSDPA) udostępnionego z "dziadowskiego" lapka na tego dużo lepszego?
Pytam, bo żeby sprawdzić musiałbym zadzwonić do operatora i nakłamać, że zainstalowałem na złym kompie, że coś tam..
oni wtedy wyrejestrują tamto IP i inne takie, co pozwala na zainstalowanie tegoż modemu na innym komputerze..

W każdym bądź razie odpuszczę sobie łączenie lapków przez Wifi i zostanę przy tym co mam..
czas pokaże, czy wymienię radiówkę na DSL.. Dzięki za pomoc

Pozdrawiam. Michał
[ Dodano: 2008-01-19, 01:30 ]

jest jakaś różnica w szybkości neta( tego z HSDPA) udostępnionego z "dziadowskiego" lapka na tego dużo lepszego?
Pytam, bo żeby sprawdzić musiałbym zadzwonić do operatora i nakłamać, że zainstalowałem na złym kompie, że coś tam..