Drukaka WiFi Brother DCP-770CW
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Drukaka WiFi Brother DCP-770CW
Witam wszystkich.
Jestem na tym forum nowy. Zagadnienia dotyczące komputera są mi dość obce a nazewnictwo które dla wielu jest oczywiste mi najczęściej nic nie mówi:-/
Komputer służy mi wyłącznie do komunikacji (internet), odtwarzania filmów, czasami do wyświetlania prezentacji multimedialnych.
Do rzeczy-
czy do połączenia WiFi między laptopem (HP dv 6730 ew) a urządzeniem wielofunkcyjnym Brother (DCP-770CW) potrzebny jest router?
Do niedawna moim dostawcą internetu była sieć Airbites, któa dostarcza sieć z kabla. Aby uniknąć wiercenia dziur w domu i ciagnięcia kabli kupiłem router NetGear WGR 614 v7, który podłączyłem w przedpokuju w szafie. Przez rok wszystko chodziło jak trzeba. Tzn- komputer łączył się z siecią, drukowanie i skanowanie odbywało się bezprzewodowo za pośrednictwem routera.
Kilka miesięcy temu zrezygnowałem z Airbites i kupiłem modem USB Huawei z sieci Play. Z samym internetem nie mam żadnych problemów.
Problem jest w połączeniu HPka z drukarko-skanerem. Od kiedy postanowiłem połączyć się z Brotherem bez pośrednictwa routera i pogrzebać w ustawieniach, system szlag trafił. Nie tylko nie mam połączenia z Brotherem omijając router, ale już nawet przez router nie mogę się połączyć.
Czy jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> mozliwość aby z Brotherem połączyć się bez tego cholernego routera? Jeśli tak to bardzo proszę o pomoc, najlepiej krok po kroku. Pomożecie? :-)
Jeśli jednak do połączenia router jest potrzebny to równiezproszeo pomoc jak wszystko poustawiać.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-09-26, 09:46 ]
Przenosze do dzialu technicznego.
Jestem na tym forum nowy. Zagadnienia dotyczące komputera są mi dość obce a nazewnictwo które dla wielu jest oczywiste mi najczęściej nic nie mówi:-/
Komputer służy mi wyłącznie do komunikacji (internet), odtwarzania filmów, czasami do wyświetlania prezentacji multimedialnych.
Do rzeczy-
czy do połączenia WiFi między laptopem (HP dv 6730 ew) a urządzeniem wielofunkcyjnym Brother (DCP-770CW) potrzebny jest router?
Do niedawna moim dostawcą internetu była sieć Airbites, któa dostarcza sieć z kabla. Aby uniknąć wiercenia dziur w domu i ciagnięcia kabli kupiłem router NetGear WGR 614 v7, który podłączyłem w przedpokuju w szafie. Przez rok wszystko chodziło jak trzeba. Tzn- komputer łączył się z siecią, drukowanie i skanowanie odbywało się bezprzewodowo za pośrednictwem routera.
Kilka miesięcy temu zrezygnowałem z Airbites i kupiłem modem USB Huawei z sieci Play. Z samym internetem nie mam żadnych problemów.
Problem jest w połączeniu HPka z drukarko-skanerem. Od kiedy postanowiłem połączyć się z Brotherem bez pośrednictwa routera i pogrzebać w ustawieniach, system szlag trafił. Nie tylko nie mam połączenia z Brotherem omijając router, ale już nawet przez router nie mogę się połączyć.
Czy jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> mozliwość aby z Brotherem połączyć się bez tego cholernego routera? Jeśli tak to bardzo proszę o pomoc, najlepiej krok po kroku. Pomożecie? :-)
Jeśli jednak do połączenia router jest potrzebny to równiezproszeo pomoc jak wszystko poustawiać.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-09-26, 09:46 ]
Przenosze do dzialu technicznego.
SebaChorzow
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Drukaka WiFi Brother DCP-770CW
A drukarka obsługuje tryb Ad-Hoc?SebaChorzow pisze:Czy jest <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> mozliwość aby z Brotherem połączyć się bez tego cholernego routera?
-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jak najbardziej może pracować połączona bez pośrednio z kompem.
-
Dzięki, to super informacja dla mnie. Jednak... nadal nie wiem jak skonfigurować topołączenie :-/
Może znajdzie się ktoś kto mi w tym pomoże?
Pleeeease.
Może znajdzie się ktoś kto mi w tym pomoże?
Pleeeease.
SebaChorzow
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
SebaChorzow, ciężko coś powiedzieć nie znając dokładnie menu drukarki.
Na pewno warto zacząć od utworzenia sieci Ad-Hoc na twoim komputerze i ustawienia jakiegoś adresu na radiowej karcie sieciowej.
Na pewno warto zacząć od utworzenia sieci Ad-Hoc na twoim komputerze i ustawienia jakiegoś adresu na radiowej karcie sieciowej.
-
Heh, Jo_gurt mów mi jeszcze :-)
Gdzie tej karty szukać? Jak już znajdę to mam wpisać jakiś konkretny adres?
Ja już kiedyś grzebałem na jakimś forum i ustawiłem sobie połączenie Ad-Hoc (więc może nie jestem taki tępy ;-) ) i drukarka drukowała nawet stronę testową ale nic poza tym.
Kurczę wiem, że te Twoje porady mogą się ciągnąć tygodniami, ale może po kilkunastokrotnej wymianie informacji uda nam sie wspólnie uzdrowić połączenie.
W każdym razie wielkie dzieki za dobre chęci.
Pozdrawiam.
Gdzie tej karty szukać? Jak już znajdę to mam wpisać jakiś konkretny adres?
Ja już kiedyś grzebałem na jakimś forum i ustawiłem sobie połączenie Ad-Hoc (więc może nie jestem taki tępy ;-) ) i drukarka drukowała nawet stronę testową ale nic poza tym.
Kurczę wiem, że te Twoje porady mogą się ciągnąć tygodniami, ale może po kilkunastokrotnej wymianie informacji uda nam sie wspólnie uzdrowić połączenie.
W każdym razie wielkie dzieki za dobre chęci.
Pozdrawiam.
SebaChorzow
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Opisz nam strukturę menu tej drukarki (czyli jakie opcje o kolei masz), to będziemy po kolei tego szukaćSebaChorzow pisze:Gdzie tej karty szukać? Jak już znajdę to mam wpisać jakiś konkretny adres?

PS. nie masz tam ustawień typu sieć, lub coś podobnego?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Proponuję zajrzeć na stronę 84 http://www.brother-office.pl/files/dcp7 ... ownika.pdf tam jest opis menu, najłatwiej chyba skorzystać z setup'u. Choć muszę przyznać instalacja drukarki to w tym poradniku w ogóle nie jest opisana.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Instalacja będzie wyglądać tak samo jakby podłączyć skrętką czy za pośrednictwem routera.
Największa "trudność" (czyt. dogrzebanie się do opcji w menu) to zestawienie połączenia Ad-Hoc.
Największa "trudność" (czyt. dogrzebanie się do opcji w menu) to zestawienie połączenia Ad-Hoc.