Zewnętrzne IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Zewnętrzne IP
Witam mam takie jedno pytanie.Czy internet w Orange CDMA posiada IP zewnętrzne?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Zewnętrzne IP
Tak,posiada,co nie znaczy,że nie jest się za firewallem i porty nie są zablokowane.headshot55 pisze:Czy internet w Orange CDMA posiada IP zewnętrzne?
-
- Użytkownik forum
Po prostu chciałem postawić serwer do pewnej gry ale po wpisaniu ip które mi sie wyświetlało na stronach(tych co pokazują twoje ip)nic nie działało, pytałem się tu i tam, i powiedziano mi że internet typu IPlus,Orange CDMA nie posiadają zewnętrznego ip,
cytuję "Bo to jest IP twojego routera usługodawcy dzięki któremu masz internet" i już nie wiem;D
[ Dodano: 2009-09-28, 23:04 ]
mógłby ktoś mi powiedzieć o co chodzi?
cytuję "Bo to jest IP twojego routera usługodawcy dzięki któremu masz internet" i już nie wiem;D
[ Dodano: 2009-09-28, 23:04 ]
mógłby ktoś mi powiedzieć o co chodzi?
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No właśnie, Patryk_, nie wiesz może czy są zablokowane czy nie?Patryk_ pisze:posiada,co nie znaczy,że nie jest się za firewallem i porty nie są zablokowane.

Bardzo jestem ciekaw jak to jest, a sprawdzić póki co jeszcze nie mogę, bo od paru dni walczę z Orange o zmianę taryfy na OF Optimum i jeszcze nie skończyło się to happy endem

Ostatnio zmieniony 2009-09-29, 14:01 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Użytkownik forum
da sie cos z tym zrobić czy nie?
- wojteks
- *** Administrator ***
W CDMA są blokowane porty i żaden serwer nie zadziała.headshot55 pisze:da sie cos z tym zrobić czy nie?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
a odblokować ich sie nie da?
- guteq
wojteks, dzięki za info, teraz mam już jasność.wojteks pisze:W CDMA są blokowane porty i żaden serwer nie zadziała.
No niestety nie da się - musiałbyś załatwić to u operatora (w Orange), a to raczej niemożliwe.headshot55 pisze:odblokować ich sie nie da?
Ale z tego co wiem, to ludzie dużo grający rozwiązują to przy użyciu programu Hamachi który tworzy VPN (taką sieć prywatną) która 'przechodzi przez NAT' i przez blokadę ruchu przychodzącego. Po prostu wtedy każdy, kto chce skorzystać z Twojego serwera, musi mieć program Hamachi i łączy się na adresy tej sieci prywatnej (są z sieci 5.x.x.x).
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Użytkownik forum
wiem o Hamachi ale to jest serwer na 50-100 osób a hamachi ostarasza graczy i to nie ma sensu;/ dobra wszystkim Thx:)
- guteq
Jeśli to jest serwer na tyle ludu, to robienie tego na CDMA i tak nie ma najmniejszego sensu...headshot55 pisze:to jest serwer na 50-100 osób a hamachi odstrasza graczy i to nie ma sensu

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Użytkownik forum
może nie aż na tyle;P
- wojteks
- *** Administrator ***
Obawiam się że 3-5 to maksimum co by sensownie mogło działać (o ile uploadu nie przytną do zapisanego w umowie)headshot55 pisze:może nie aż na tyle;
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
4 unosiło na zablokowanym:) bez lagów
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Różnie to bywa,i podobno zależy też od regionu.guteq pisze:nie wiesz może czy są zablokowane czy nie?
U brata (region katowicki) różnie to bywa - wg mnie zależnie,na jaką pulę IP się trafi - jak host revdns to *.xdsl.centertel.pl,to porty są odblokowane,a jeśli *.cdma.centertel.pl,to już gorzej.
W czwartek sprawdzę osobiście,i dam znać.
[ Dodano: 2009-09-29, 17:24 ]
Chyba żartujesz.headshot55 pisze:ale to jest serwer na 50-100 osób
Tu symetryka 10 Mbps potrzeba

-
- Początkujący użytkownik forum
mam problemik z hamachi własnie. Od miesiaca mam w firmie zamiast net24 radiowke od Orange.
Korzystałem z hamachi jeszcze przed przesiadka na CDMA i wszystko dzialao jak ta lala.
Niestety na nowym lączu jedyne co osiagam to widze w liscie hamachi kompy z mojej wirtualnj sieci ale nie odpowiadaja na ping. ja dla nich jestem offline.
Czy trzeba coś zmieniac na routerku orangowski?
Korzystałem z hamachi jeszcze przed przesiadka na CDMA i wszystko dzialao jak ta lala.
Niestety na nowym lączu jedyne co osiagam to widze w liscie hamachi kompy z mojej wirtualnj sieci ale nie odpowiadaja na ping. ja dla nich jestem offline.
Czy trzeba coś zmieniac na routerku orangowski?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zapewne trzeba przekierować porty z których korzysta Hamachi, ewentualnie jak masz zewnętrzne IP to próbować wstawić komputer z którego chcesz korzystać to DMZ. Niestety nie znam tego sprzętu, to nie wiem jak to zrobić.bartula pisze:Czy trzeba coś zmieniac na routerku orangowski?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
sęk w tym że hamachi z definicji nie wymaga zadnego port forwardingu, to narzędzie jest stworzone z myślą o ludziach za Natem nie mającym mozliwosci zarządzania routerem..
Dlatego w glowe zachodze czemu to nie chce dzialac teraz u mnie
Dlatego w glowe zachodze czemu to nie chce dzialac teraz u mnie
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, więc może to wina jakichś ustawień w systemie? Jak piszesz, że ludzie nie mogą Cię widzieć, to ja bym poszedł w stronę firewalla. Może blokuje, ewentualnie jakaś usługa jest wyłączona którą on wymaga.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Spróbuj skasować ustawienia hamachi. W Windows Vista znajdują się w C:\Users\Nazwa_Użytkownika\AppData\Roaming\Hamachi.