e160 play na windows xp nie dziala

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
german
Początkujący użytkownik forum

e160 play na windows xp nie dziala

Post autor: german »

Witam ,przekopalem forum i nie znalazlem nic co by mi pomoglo ...
Mam juz dosc korzystania z malego laptopa ..na ktorym jest linuks xandros i play dziala bez zarzutu.
wczesniej przed wgraniem systemu na stacjonarnym pc dzialal mi na xp, teraz nie dziala, czasami zlapie i zaloguje sie ale to tylko czasami jak wejde w tryb awaryjny ... albo jak w czasie wlaczania zresetuje go kilka razy pod rzad....
probowalem bez programu play;a przez polaczenie sieciowe -ale co mi po tym jak nie chce sie wo gule zalogowac -caly czas mryga podwojnie na zielono ...
pomocy :gwiazdki:
marens
Guru bezprzewodowy

Re: e160 play na windows xp nie dziala

Post autor: marens »

german pisze:Mam juz dosc korzystania z malego laptopa ..na ktorym jest linuks xandros i play dziala bez zarzutu.
Można wrzucić XP'ka
german pisze:nie może zalogować się do sieci, gdyż miga dioda na zielono
(musiałem poprawić, błędy...)

Działa w tym samym czasie na netbooku?
Może jesteś na skraju zasięgu, jak jest podłączony do netbooka to modem znajduje się wyżej, natomiast za komputerem może być zasłonięty modem i kłopoty z sygnałem. Spróbuj podłączyć przez przedłużacz USB i dać modem wyżej.

Ogólnie może być problem po stronie Playa, co jest bardzo prawdopodobne.
german

mały z xp odpada ...
na stacjonarnym dziwna sprawa- jak jest wyłączony to łapie zasięg i się loguje do sieci
jak go tylko włączę od razu traci zasięg i mrugającej na niebiesko zaczyna podwójnie mrugać na zielono. :(
Modem jest w dobrym miejscu ,sprawdzałem to zarówno z przedłużaczem usb jak i bez - za każdym razem rozłącza mnie kilka sekund po uruchomieniu PC

pozdr
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

german pisze:na stacjonarnym dziwna sprawa- jak jest wyłączony to łapie zasięg i się loguje do sieci
jak go tylko włączę od razu traci zasięg i mrugającej na niebiesko zaczyna podwójnie mrugać na zielono.
Modem jest w dobrym miejscu ,sprawdzałem to zarówno z przedłużaczem usb jak i bez - za każdym razem rozłącza mnie kilka sekund po uruchomieniu PC
Sprawdź to co pisze marens, może faktycznie zasięg jest nędzny, a PC po włączeniu zaczyna jeszcze dodatkowo "siać" swoimi zakłóceniami.

Spróbuj przynajmniej oddalić modem od kompa na przedłużaczu, a najlepiej podłącz antenę zewnętrzną. I sprawdź, jaki masz poziom sygnału podczas pracy na tym działającym laptopie.
Pozdro,
GutEQ
german

jak na linuksie sprawdze zasięg ?? jak łączę się per dial-up ?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Sprawdź programikiem UMTSmon
http://umtsmon.sourceforge.net/index.shtml
german

marens pisze:Sprawdź programikiem UMTSmon
http://umtsmon.sourceforge.net/index.shtml
ktory wybrac jak mam zandrosa a zaden z listy nie pasuje ??

poza tym wlacze komp a obok dzialam na malym laptopie i jakos dziala mi net na malym pomimo wlaczonego stacjonarnego -antena w takim samym polozeniu na stacjonarnym jak i na laptopie ... Chyba mam jakis problem z oprogramowaniem ,mam avasta ale go wylaczylem ....
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Przed chwilą pobrałem testowy plik 5MB ze strony www.noc.gts.pl, średnia prędkość pobierania w FF wyniosła 120 KB/s, a UMTSmon który łączy mnie w Mandriwie 2009.1 w tym czasie miał wskażnik UMTS 11.
ODPOWIEDZ