Trasy linii radiowych w Google Earth

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: Trasy linii radiowych w Google Earth

Post autor: ryba825 »

lzur, świetna robota. :super:
Już wiem dlaczego mi tak kiepsko działa internet. Są dwie radiolinie po 2 Mb/s. Biorąc kilka(dziesiąt) i wzwyż osób rozmawiających i kilka(dziesiąt) wymieniających dane to i całe łącza zapchane. BTS Leoncin obsługuje około połowę gminy (antena w Zakroczymiu ma większą moc chyba bo cały czas się z niej zasięg wpycha).
Czy dołożenie radiolinii rozwiązało by ten problem ?
lzur
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lzur »

I jeszcze drobna zmiana. Do tej pory gdy pomiędzy dwoma punktami było kilka linii radiowych to rysowałem jedną linię i podawałem przepływność pierwszej z nich. Obecnie też jest wyświetlana jedna linia ale wyświetlane są przepływności wszystkich. Prawie wszystkie linie to naprawdę 2 linie, w jedną i drugą stronę. Czasami są to 4 lub nawet 6 linii. Wtedy podawana jest przepływność każdej z nich. Jedynie linie nadawców radiowych typu "Radio Eska" mają jedną linię - zapewne ze studia do nadajnika.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

lzur pisze:Prawie wszystkie linie to naprawdę 2 linie, w jedną i drugą stronę.
Oczywiście fizycznie jest to jedno przęsło dupleksowe ;)
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Kurcze :D. Nie przypuszczałem wcześniej że Plus tak kaszani nodeB dając 2x2Mb. Za to Play jakoś dużo tego daje bo po 16 Mb.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ryba825 pisze:Są dwie radiolinie po 2 Mb/s.
Pisze 2x2 Mb/s ? ;)
To jest jedno łącze o przepływności 2xE1 (E1 to podstawowa "miara" łącza w telekomunikacji - 32x64 kbps).

[ Dodano: 2009-09-29, 10:37 ]
lubczyk pisze:Nie przypuszczałem wcześniej że Plus tak kaszani nodeB dając 2x2Mb
Ponoć podane w wykazie przepływności w przypadku Plusa są mocno nieaktualne,i chyba coś w tym jest...
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

lzur pisze:Jedynie linie nadawców radiowych typu "Radio Eska" mają jedną linię - zapewne ze studia do nadajnika.
Tylko radio Eska kryje się pod "TP Emitel"
Takie pytanie organizacyjne, czy STM1 = 155,2Mbit?

Play ma dużo radiolinii 40x2. Sam się zastanawiam czy jest aż tak dużo użytkowników, że są w stanie zapchać NodeB, czy nieudolna konfiguracja.

Plus ma dziwnie rozwiązaną łączność, z punktu styku leci 16x2 16x2 potem wychodzi 4x2; 4x2 i 22x2 ; 22x2. Przecież z pustego Salomon nie naleje. Chyba, że jest inny kierunek transmisji ale coś mi się nie wydaje.

Widzę, że przepchnąć na 50km 4x155,52 to norma...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Takie pytanie organizacyjne, czy STM1 = 155,2Mbit?
Zgadza się,nieważne,czy po kablu,czy po radiu,czy po laserze.

[ Dodano: 2009-09-29, 10:53 ]
marens pisze:Play ma dużo radiolinii 40x2.
Ale to są chyba główne linki szkieletowe.

[ Dodano: 2009-09-29, 10:54 ]
marens pisze:Chyba, że jest inny kierunek transmisji ale coś mi się nie wydaje.
Są przecież światłowody.
marens
Guru bezprzewodowy

Są przecież światłowody.
Faktycznie i może to być "uzupełeniem".
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Patryk_, a sprawdzałeś może ostatnio czy coś się poprawiło jeśli chodzi o szybkość działania HSxPA z Plusa w Lc ? Czy dalej jest tak jak było..
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

lubczyk pisze:a sprawdzałeś może ostatnio czy coś się poprawiło jeśli chodzi o szybkość działania HSxPA z Plusa w Lc ?
Oj dawno nie sprawdzałem.
Może w październiku jak będę i starczy czasu na zabawę ;)
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

marens pisze:Play ma dużo radiolinii 40x2. Sam się zastanawiam czy jest aż tak dużo użytkowników, że są w stanie zapchać NodeB, czy nieudolna konfiguracja.
Wydaje mi się, że to warstwa radiowa jest tak zapchana, a nie szkielet.
Pozdro,
GutEQ
marens
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:Wydaje mi się, że to warstwa radiowa jest tak zapchana, a nie szkielet.
Też mi się tak wydaje, bo szkielet mają w mojej okolicy lepszy od Plusa.
Swoją drogą 2G działa gorzej niż źle. Przed chwilą miałem "przyjemność" rozmawiać.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Swoją drogą 2G działa gorzej niż źle. Przed chwilą miałem "przyjemność" rozmawiać.
Tutaj to nie problem szkieletu,tylko ostatniej mili.
Za mało pasma,i kiepska optymalizacja (lub jej brak) sieci.

[ Dodano: 2009-09-29, 16:47 ]
guteq pisze:Wydaje mi się, że to warstwa radiowa jest tak zapchana, a nie szkielet.
Przepustowość wartwy radiowej w HSDPA na jednej nośnej to powiedzmy 10 Mbps per sektor (to miasto,więc większość userów ma wysokie poziomy sygnału,a komórki są małe),razy 3 sektory...mi się zdaje,że w miastach siada prędzej backhaul.
Awatar użytkownika
guteq

Swoją drogą, to dość "fascynujące", Play ma 3 nośne FDD - dokładnie tak samo jak pozostali operatorzy, użytkowników jednak dużo mniej (np. Era ma dla swojego BlueConnecta ponad 800 tysięcy - nie wydaje mi się, by Play miał aż tylu) a radio zapchane i transfery słabe... czyżby nie korzystali z tych dodatkowych nośnych?

Może jest na forum jakiś ekspert od radia UMTSowego i mógłby spróbować to wyjaśnić?
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

A może tutaj nie jest problem z siecią jako taką i jej konfiguracją tylko serwery u operatora przez które to leci zwyczajnie zadyszki dostają?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:czyżby nie korzystali z tych dodatkowych nośnych?
Nie korzystają (na większości stacji) ,bo nie wystarcza im zasobów w sieci stałej nawet do obsługi całego ruchu na jednej nośnej.
Z resztą W3 też ze wszystkich nośnych nie korzysta - jedynie Orange chyba na wszystkich stacjach (przynajmniej ja innych nie spotkałem) ma jedną nośną dla broadcastu,głosu i zwykłego UMTS,a drugą tylko dla HSPA.
U Plusa też coraz częściej widać druga nośną,ale z reguły jest tylko jedna.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Patryk_ pisze:U Plusa też coraz częściej widać druga nośną,ale z reguły jest tylko jedna.
U mnie odpalili dodatkową nośną w Plusie.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:tylko serwery u operatora przez które to leci zwyczajnie zadyszki dostają?
Mało prawdopodobne,skoro np.w dwóch lokalizacjach podpiętych pod ten sam RNC (a tym bardziej SGSN i GGSN - te są najpewniej tylko tam,gdzie MSC,czyli chyba nie nawet w dziesięciu miastach Polski) sieć działa zgoła inaczej.

[ Dodano: 2009-09-29, 17:17 ]
ja.michal pisze:U mnie odpalili dodatkową nośną w Plusie.
U mnie też,ale np.na bardzo ważnej,"parasolowej" stacji w Bielsku-Białej nadal jest jedna nośna tylko.
Awatar użytkownika
guteq

ja.michal pisze:A może tutaj nie jest problem z siecią jako taką i jej konfiguracją tylko serwery u operatora przez które to leci zwyczajnie zadyszki dostają?
Nie mogę się oficjalnie wypowiadać na ten temat z przyczyn zawodowych, ale w tym temacie jest akurat nieźle ;)

[ Dodano: 2009-09-29, 17:23 ]
Patryk_ pisze:nie wystarcza im zasobów w sieci stałej nawet do obsługi całego ruchu na jednej nośnej
Serio? Takie imponujące przepustowości na radioliniach, a mimo to krótko z transmisją? Wow...

[ Dodano: 2009-09-29, 17:34 ]
Patryk_ pisze:W3 też ze wszystkich nośnych nie korzysta - jedynie Orange chyba na wszystkich stacjach (przynajmniej ja innych nie spotkałem) ma jedną nośną dla broadcastu,głosu i zwykłego UMTS,a drugą tylko dla HSPA.
W tutorialu na btsearch.org jest takie info:

Kod: Zaznacz cały

Nr częstotliwości nośnej (FDD) / Przeznaczenie / Uwagi
Plus
10737 Standardowa częstotliwość nośna
10762 Uruchomiona na większości stacji, przygotowana dla transmisji danych HSDPA, można się do niej bezpośrednio zalogować
10713 Uruchomiona na niektórych stacjach, brak informacji o przeznaczeniu, można się do niej bezpośrednio zalogować
Era
10680 Standardowa częstotliwość nośna
10647 Uruchomiona na niektórych stacjach, dla transmisji danych HSDPA, można się do niej bezpośrednio zalogować
? X
Orange
10589 Standardowa częstotliwość nośna
10564 Uruchomiona na wszystkich stacjach, dla transmisji danych HSDPA, nie można się do niej bezpośrednio zalogować – przerzucanie tylko w trakcie transmisji danych
? X
Play
10836 Standardowa częstotliwość nośna
10787 Uruchomiona na niewielu stacjach, oddalonych od siebie o sporą odległość, w celu pokrycia dużego obszaru danym sektorem, można się do niej bezpośrednio zalogować
10812 Nowa częstotliwość nośna, brak informacji o przeznaczeniu
W sumie dziwne, że opi nie odpalają wszystkich nośnych, wydawałoby się, że load balancing przez równomierne rozrzucenie użytkowników po dostępnych nośnych powinien znacznie poprawić "osiągi" a alokację nośnych można przecież dowolnie zmieniać podczas rekonfiguracji sieci bez wpływu na abonentów...
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:Takie imponujące przepustowości na radioliniach, a mimo to krótko z transmisją?
Powiedz mi,gdzie Ty widzisz imponujące przepływnosci radiolek P4 ? :hyhy:

Jak patrzę na mapkę,to widzę:

-Standard na stację to 4xE1,czasami 8xE1.
-Szkielet to najczęściej 16xE1,czasami 40 Mbit/s
STMek w ogóle nie widać,a przecież oni opierają się praktycznie tylko na liniach radiowych,gdzie W3 ma juz spoooro szkła.

Popatrz np.na Skrzyczne,tam fajnie to widać.
Awatar użytkownika
guteq

Patryk_ pisze:Powiedz mi,gdzie Ty widzisz imponujące przepływnosci radiolek P4 ?
Hmm, zdawało mi się, że widziałem jakieś linki 40 Mbit/s ? 40 mega to całkiem sporo. Ale faktycznie, może to były linki szkieletowe a nie łącza do NodeB :D

Zresztą nawet 8 x E1 to przecież 16 Mbit/s, też nie mało...

A właśnie, ile maksymalnie można sumarycznie przepchnąć przez jeden sektor NodeB ? (chodzi mi o zagregowany ruch wszystkich użytkowników korzystających w danym czasie z danego sektora)
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:A właśnie, ile maksymalnie można sumarycznie przepchnąć przez jeden sektor NodeB ?
Koło 10 Mbps,tak jak pisałem wcześniej.

[ Dodano: 2009-09-29, 17:49 ]
guteq pisze:Ale faktycznie, może to były linki szkieletowe a nie łącza do NodeB
Raczej na pewno.
Weźmy np.moje podwórko - intensywnie śledziłem tam rozwój sieci P4 i co nieco wiem ;)
W Bielsku na elektrociepłowni jest światło Netii.
Linki stamtąd rozgałęziają się na dużą część Podbeskidzia.
Jeden idzie na Skrzyczne (RTON) - 40 Mbps.
Stamtąd wychodzą dwie czterdziestki - do Ustronia na Czantorię i do Żywca,i dwie dziesiątki do Buczkowic i Szczyrku na Orle Gniazdo.
Z Czantorii "leci" 10 Mbps do Wisły,a z Żywca 32 Mbps do Łodygowic i 16 na Zarzecze (i stąd prawdopodobnie na Górę Żar jak kiedyś stację postawią).
I widać tu potężny overbooking,bo to wszystko jest pędzone 40-tką z Bielska.
A,no i jeszcze stacja 900/UMTS na samym Skrzycznem ;)
Awatar użytkownika
guteq

Fjuuu... to przeciętny NodeB (3-sektorowy) może wygenerować jakieś 30 Mbps, niewąsko... wypadałoby mieć E3 na każdego typowego NodeB.

Ta pajęczynka o której piszesz to niezła masakra! Prawie 160 Mbps na ten biedny 40-megowy link Skrzyczne-Bielsko :)

Swoją drogą to mogliby się pospieszyć z tym NodeB na Górze Żar - przydałby mi się wreszcie szybki necik gdy jadę polatać na Żarze :D
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

guteq pisze:przydałby mi się wreszcie szybki necik gdy jadę polatać na Żarze
Na Żarze jest tylko Era,ale od biedy można podziałać ze wszystkimi operatorami - jako taki zasięg wieje z Żywca i Kęt ;)

[ Dodano: 2009-09-29, 18:06 ]
guteq pisze:Prawie 160 Mbps na ten biedny 40-megowy link Skrzyczne-Bielsko
O ile te dane są aktualne,a raczej są,sądząc po działaniu tej sieci.

Szkoda,że w netmonitorze np.Nokii nie widać ilości przydzielonych zasobów,jak to było w 2G...
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Patryk_ pisze:Pisze 2x2 Mb/s ?
Tak.

Teraz zauważyłem że jeszcze leci do Leoncina TP SA "przep. 2xSTM1 Mb/s", aczkolwiek nie wiem czy to do anteny bo zatrzymuje się kawałem przed anteną, na środku drogi.
lzur
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lzur »

Zaktualizowane
szalony

Post autor: szalony »

Witam mam takie pytanie a widze ze tu sa osoby obeznane :) - jaka jest predkosc przeplywu radiolinii jak w opisie jest np - "22*2mbit/s"22*2mbit/s" ? 44 czy 88mbit/s ? Co ciekawe w Lodzi spora czesc lokalizacji co zezwolenia wedlug uke na 3G ma z poczatku 2008roku-a do dzis jest tylko gsm ,te stacje maja lacza po kilkadziesiat mb/s - widac ze Plus od 2lat sie przygotowuje na odpalenie " wirtualnych pozwolen" - tylko kiedy to zrobi ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

To symetryczne łącze 22E1,czyli 44 Mbit/s.
szalony

Post autor: szalony »

Dziekuje za info , ciekawe czy stacja gsm ktora w wykazie nie ma 3G i nic z zewnatrz nie widac by byla modernizowana do 3G a ma "22*2mbit/s"22*2mbit/s,20*2mbit/s"20*2mbit/s" lacza to znaczy ze " bedzie miala 3g" ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

szalony pisze:ciekawe czy stacja gsm ktora w wykazie nie ma 3G i nic z zewnatrz nie widac by byla modernizowana do 3G a ma "22*2mbit/s"22*2mbit/s,20*2mbit/s"20*2mbit/s" lacza to znaczy ze " bedzie miala 3g" ?
A jest tam tylko ta jedna radiolinia ? (fizycznie,nie wg tego wykazu,bo wielu linków w nim nie ma)
Może to punkt węzłowy...
ODPOWIEDZ