Własny BTS UMTS/HSDPA?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Własny BTS UMTS/HSDPA?
Witam.
Mam zamiar zacząć działalność związaną z udostępnianiem dostępu do Internetu na terenach o niskiej podaży na takie usługi.
Jeśli to możliwe, to chciałbym zainwestować w kilka punktów dostępowych, które by rozprowadzały neta w technologii HSPA lub nawet LTE.
Jakos Wi-Fi mnie odraza powolnoscia i problemami z koniecznoscia montazu zewnetrznych anten.
Mam zamiar postawic BTSa i pozniej sprzedawac na zasadzie abonamentu modemy dostepowe, np. uzyskujace dostep do sieci poprzez nr IMEI (nawet bez karty SIM).
Jest to mozliwe? Wiem, ze trzeba wykupic licencje na uzycie pasma... tylko, czy mozna to w ogole zrobic? Czy pasmo nie jest zarezerwowane przez obecych juz operatorow?
Mam zamiar zacząć działalność związaną z udostępnianiem dostępu do Internetu na terenach o niskiej podaży na takie usługi.
Jeśli to możliwe, to chciałbym zainwestować w kilka punktów dostępowych, które by rozprowadzały neta w technologii HSPA lub nawet LTE.
Jakos Wi-Fi mnie odraza powolnoscia i problemami z koniecznoscia montazu zewnetrznych anten.
Mam zamiar postawic BTSa i pozniej sprzedawac na zasadzie abonamentu modemy dostepowe, np. uzyskujace dostep do sieci poprzez nr IMEI (nawet bez karty SIM).
Jest to mozliwe? Wiem, ze trzeba wykupic licencje na uzycie pasma... tylko, czy mozna to w ogole zrobic? Czy pasmo nie jest zarezerwowane przez obecych juz operatorow?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Własny BTS UMTS/HSDPA?
tcx, musiałbyś wygrać przetarg ogólnokrajowy na daną częstotliwość. Kilka milionów niewyjęte. Jedna stacja bazowa to koszt koło 500 000zł jak nie więcej.

- Blido
- Guru bezprzewodowy
tcx, Niezła wizja, marzyciel z Ciebie
. Jak już zauważył kolega ja.michal, to nie takie proste. Zwłaszcza że już praktycznie wszystkie nośne w paśmie 2100MHz na którym działa większość urządzeń 3G zostały wykupione. Jeśli chcesz coś komercyjnego, to może pomyśl o Wimaksie? Obecnie są nawet dostępne urządzenia przenośne niewymagające zewnętrznych anten (firma Alvarion specjalizuje się w ich produkcji) choć naturalnie zasięgiem znacznie ustępują urządzeniom z zewnętrzną anteną.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
tcx, jak dalej Cię to interesuje to proponuję zajrzeć tutaj:
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... 9&layout=3
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... 8&layout=9
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... 9&layout=3
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... 8&layout=9
-
- Początkujący użytkownik forum
Rozumiem, zatem UMTS/HSPA odpadają.ja.michal pisze:tcx, musiałbyś wygrać przetarg ogólnokrajowy na daną częstotliwość.
Jest może coś lepszego niż WinMAX? Mam na myśli ustawienie czegoś na kształt AP na wieży dostępowej. Ma to działać tak, że w promieniu 4-5km po podłączeniu karty na USB (bez dodatkowej) lub z dodatkową antenką, np. taką do 8dbi wewnętrzą miałoby działać...Blido pisze:może pomyśl o Wimaksie? Obecnie są nawet dostępne urządzenia przenośne niewymagające zewnętrznych anten (firma Alvarion specjalizuje się w ich produkcji) choć naturalnie zasięgiem znacznie ustępują urządzeniom z zewnętrzną anteną.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Biorąc pod uwagę takie parametry jak prędkość transmisji, pingi i zasięg sygnału to w kwestii transmisji danych trudno zastąpić czymś Wimaksa.tcx pisze:Jest może coś lepszego niż WinMAX?
Tak właśnie działa WiMaxtcx pisze:Mam na myśli ustawienie czegoś na kształt AP na wieży dostępowej.

Na taką odległość bez zewnętrznej anteny kierunkowej nie uda się uzyskać odpowiednich parametrów do nawiązania połączenia. Karty USB z wbudowaną anteną mają wg producenta zasięg do 2km.tcx pisze:Ma to działać tak, że w promieniu 4-5km po podłączeniu karty na USB (bez dodatkowej) lub z dodatkową antenką, np. taką do 8dbi wewnętrzą miałoby działać...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jest w całości zajęte.tcx pisze:Czy pasmo nie jest zarezerwowane przez obecych juz operatorow?
Poza tym - BTS to tylko głupia maszyna,która sama nie jest do niczego zdolna.
Potrzeba do tego kontrolera RNC,centrali 3G-MSC,węzłów SGSN i GGSN,rejestrów VLR i HLR,łącz spinających to wszystko,etc.
Jak się 0,5 mld zmieścisz,to będzie dobrze

Co do LTE,to miałeś szansę startować w przetargu na pasmo w okolicach 2.6 GHz,na tzw.darmowy Internet.
Wystartowała w nim jedna mała firma z Sosnowca.
-
- Użytkownik forum
Nie do końca macie rację.
Hint : femtokomórki.
Oczywiście ma to luźny związek z tematem ale ...
W każdym razie na miejscu Play zainteresowałbym się tematem zwłaszcza w małych mieścinach.
Hint : femtokomórki.
Oczywiście ma to luźny związek z tematem ale ...
W każdym razie na miejscu Play zainteresowałbym się tematem zwłaszcza w małych mieścinach.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jest proteza stacji bazowej podłączona przez VPN internetowy do osobnego kontrolera,który to spięty jest z normalnym RNC i całą resztą sieci GERAN/UTRAN.drozda pisze:femtokomórki.
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko femtokomórka potrzebuje DSL/LAN do funkcjonowania.
3G jest potrzebne głównie do transmisji danych, ewentualnie do zwiększenia pojemności sieci.
3G jest potrzebne głównie do transmisji danych, ewentualnie do zwiększenia pojemności sieci.