Jak dobrze zainstalować router??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak dobrze zainstalować router??
Witam wszystkich.
Dzięki poradom kolegów i lekturze forum stałem się posiadaczem Linksysa WRT 54 GL.
Ale problem pojawia się z instalacją i konfiguracją, gdyż nie jestem w kwestii sieciowej orłem.
Zacznę od początku czyli może od sprzętów jakimi dysponuję i skromnym opisie usługi.
Mieszkanie w bloku, internet od dostawcy kablówki - ich zabezpieczenie to adres MAC mojej karty sieciowej. Sprzęt: dwa laptopy między które chcę i wręcz jestem zobowiązany podzielić internet, ewentualnie od czasu do czasu do tego może dołączyć palmtop. Jeden lap ma XP, drugi na razie niestety Vistę. Nie bardzo wiem z którego z nich przeprowadzić instalację routera (choć intuicja podpowiada mi, że z tego którego adres MAC mam podany w kablówce).
Wiem już od kolegi Jo_gurta, żeby nie ładować się w instalację z płyty dołączonej do zestawu. Z lektury forum udało mi się również odkodować wersję routera, v 1.1.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi co i jak działać ponieważ mój angielski nie jest w najwyższym stopniu wtajemniczenia i biegłości a umiejętności jak już pisałem nie są najwyższych lotów (dopiero zaczynam swoją przygodę z siecią WIFI).
Dzięki poradom kolegów i lekturze forum stałem się posiadaczem Linksysa WRT 54 GL.
Ale problem pojawia się z instalacją i konfiguracją, gdyż nie jestem w kwestii sieciowej orłem.
Zacznę od początku czyli może od sprzętów jakimi dysponuję i skromnym opisie usługi.
Mieszkanie w bloku, internet od dostawcy kablówki - ich zabezpieczenie to adres MAC mojej karty sieciowej. Sprzęt: dwa laptopy między które chcę i wręcz jestem zobowiązany podzielić internet, ewentualnie od czasu do czasu do tego może dołączyć palmtop. Jeden lap ma XP, drugi na razie niestety Vistę. Nie bardzo wiem z którego z nich przeprowadzić instalację routera (choć intuicja podpowiada mi, że z tego którego adres MAC mam podany w kablówce).
Wiem już od kolegi Jo_gurta, żeby nie ładować się w instalację z płyty dołączonej do zestawu. Z lektury forum udało mi się również odkodować wersję routera, v 1.1.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi co i jak działać ponieważ mój angielski nie jest w najwyższym stopniu wtajemniczenia i biegłości a umiejętności jak już pisałem nie są najwyższych lotów (dopiero zaczynam swoją przygodę z siecią WIFI).
Nie myli sie ten co nic nie robi.
Mów co myslisz, rób co mówisz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak dobrze zainstalować router??
Czemu "na razie" i czemu "niestety"? Bardzo dobry systemBad-Boy pisze:drugi na razie niestety Vistę

W zasadzie wszystko jedno, ale intuicja dobrze mówi - ułatwi to trochę sprawęBad-Boy pisze:Nie bardzo wiem z którego z nich przeprowadzić instalację routera (choć intuicja podpowiada mi, że z tego którego adres MAC mam podany w kablówce).

Generalnie, żeby się dostać do routera ustawiasz kartę sieciową na automatyczne pobieranie adresu, podłączasz się do routera i logujesz na adres 192.168.1.1 (login i hasło powinno być w insturkcji).
I tutaj pytanie: zmieniasz na Tomato (są też polskie wersje) czy zostawiasz linksysa?
Generalnie nie wiem czy widziałeś mój skrótowy tutorial do którego link znajdziesz w podpisie? Tam jest opis Tomato tylko z połączeniem PPPoE.
-
- Początkujący użytkownik forum
Idąc za wami wszystkimi lub przynajmniej za większością chciałbym zmienić na Tomato. Jeśli zaś chodzi o instrukcję to zapytam się "co to jest instrukcja"? Nie mam czegoś takiego w pudełku a zakupu dokonałem nie u byle handlarza z bazaru tylko w Komputroniku. Nie powiem bo i również mnie to zdziwiło, że nawet pół słowa nie ma po polsku. I nasuwa się kolejne pytanie jak i kiedy adres MAC zostanie sklonowany skoro kabel z modemu kablowego podłączam do routera a nie do sieciówki w kompie?
Nie myli sie ten co nic nie robi.
-
- Użytkownik forum
Witam.
Czy ktoś z was może mi napisać jak zainstalować tomato na routerze Linksys WRT54GL?
Jakie tomato wybrać itp...
Zależy mi na trybie bridge, którego nie ma firmowy soft.
Czy ktoś z was może mi napisać jak zainstalować tomato na routerze Linksys WRT54GL?
Jakie tomato wybrać itp...
Zależy mi na trybie bridge, którego nie ma firmowy soft.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Proszę bardzo: Linksys WRT54GL/G/GS i alternatywne oprogramowanie Tomatowilq_lpu pisze:Czy ktoś z was może mi napisać jak zainstalować tomato na routerze Linksys WRT54GL?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak z ciekawości - po co ci bridge?wilq_lpu pisze:Zależy mi na trybie bridge, którego nie ma firmowy soft.