VoIp z internetem mobilnym

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
doplexoxGm
Początkujący użytkownik forum

VoIp z internetem mobilnym

Post autor: doplexoxGm »

Witam serdecznie
Ponieważ jestem tu nowy wiec nie wiedziałem w którym dziale to umieścić wiec z góry przepraszam za to.

Moja sprawa jest następująca. Proszę aby znający się wypowiedzieli. Każda rada będzie dla mnie cenna.

Chcę zbudować sieć VoIP bez komputera tzn.:
modem 3G podłączam do routera z wejściem na modem 3G. Potem ten router łącze z bramka VoIP a do bramki podłączam zwykły telefon bezprzewodowy.
Jako sprzęt myślę o:
1)Modem 3G - jakiś Huawei
2)Router 3G - np Edimax 3G-6200
3)Bramka VoIP - np Linksys SPA 3102

Teraz moje pytania:
1)Czy taka konfiguracja jest poprawna i zda egzamin
2)Jakie do tego wybrać urządzenia
3)Czy mobilny internet poradzi sobie z VoIP / np Play mobilny- będzie tylko wykorzystywany do VoIP w 250 tys mieście gdzie sprawdzałem na telefonie i ma zasięg i działa/

Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: VoIp z internetem mobilnym

Post autor: ja.michal »

Jeśli sprawdzałeś w różnych godzinach jak to działa, zasięg jest i jakość Cię satysfakcjonuje to powinno to działać.
doplexoxGm

Powiem ci tak.

Używałem tylko internet w playu w telefonie i tam działał.
Nawet wchodziłem telefonem na strony z pomiarem prędkości i pokazywało że jest nawet ok.
Boje się jednak że jak zainwestuje w sprzęt VoIP parę stówek a potem net mobilny nie podoła
... .
Po 1 to nie wiem ile może mi zeżreć transferu takie telefonowanie
Po 2 słyszałem rożne tematy o playu, że blokuje dostęp do VoIP, że zrywa połaczenia
że nie daje rady.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

doplexoxGm pisze: Używałem tylko internet w playu w telefonie i tam działał.
Nawet wchodziłem telefonem na strony z pomiarem prędkości i pokazywało że jest nawet ok.
A jaką miałeś kartę SIM jak korzystałeś z internetu w telefonie PlayOnline czy Play Fresh, abonament, mix, bo to jest duża różnica ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

doplexoxGm pisze:Po 1 to nie wiem ile może mi zeżreć transferu takie telefonowanie
Zależy od kodeka. Zależy ile będziesz dzwonić. Ogólnie to dużo nie idzie.
doplexoxGm pisze:Po 2 słyszałem rożne tematy o playu, że blokuje dostęp do VoIP, że zrywa połaczenia
że nie daje rady.
A no właśnie. Lepszym rozwiązaniem by był iPlus i do tego dokupione zewnętrzne dynamiczne IP. Tylko pytanie jaki miał byś zasięg Plusa.
doplexoxGm

do ja.michał :
Wiesz nie muszę mieć krystalicznie czystego dźwięku. Raczej ogólny tak aby dobrze słyszeć rozmówce i aby on mnie rozumiał co mówię.
Następnie nie mam na razie internetu nie jestem związany z żadnym operatorem dlatego wolałbym coś na kartę jak np. play na karte lub orange free na karte

do sp6huk :
- korzystałem z play na kartę

do wszystkich :
- jak oceniacie w dużych miastach internet play, czy może on się nadawać do wykorzystania dla potrzeb VoIP / nie będę na tym łączu nic więcej robił /

[ Dodano: 2009-09-30, 17:05 ]
do ja.michal :
acha a uważasz ze jest mi potrzebne zewnętrzne IP ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

doplexoxGm pisze: - korzystałem z play na kartę
A no widzisz i dlatego zapytałem ;) Korzystając z play na kartę (fresh) korzystasz z infrastruktury Polkomtela (Plusa) a nie P4 (Play).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Play pod względem ilości danych na kartę to faktycznie się nadaje, ale Play działa jak chce. Blokują P2P. Czasem się "do" nie można dodzwonić na VoIP. Play np. u mnie dobrze chodzi, ale nie wszędzie tak jest.
Orange na kartę niestety kiepsko się nadaje do VoIP z racji ceny danych.

Do VoIP najlepszy jest niski ping, żeby było dobrze. Do tego stabilne łącze, żeby nie rwało.

Jeśli dobrze Ci działało na karcie Play Fresh to możliwe, że na sieci Plusa (roaming).

Jakby była potwierdzona informacja, że to Plus i dobrze chodzi to dobrym rozwiązaniem byłoby chyba wziąć iPlus49 w promocji iPlus dla Ciebie karta - od 1 zł na 12 miesięcy bez modemu. 2GB limit i prędkość do 1Mb/s co wystarczy do VoIP a do tego Plus ma HSUPA a to bardzo przy VoIP pomaga (oczywiście modem z HSUPA musi być). Do tego zewnętrzny adres za 6.10zł miesięcznie. 54.10zł za 2GB miesięcznie.
doplexoxGm

Ale w każdym mieście tak jest. I w jakim internecie korzysta się z infrastruktury Play.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk pisze:Korzystając z play na kartę (fresh) korzystasz z infrastruktury Polkomtela (Plusa) a nie P4 (Play).
Z obydwu. Jeśli jest się w zasięgu sieci macierzystej to z P4. Tam gdzie nie ma P4 tam się korzysta z Plusa.

doplexoxGm, tak w ogóle to możesz zawsze zakupić taki zestaw jak piszesz i zobaczyć, który operator najlepiej chodzi.
doplexoxGm

do ja.michal :
nie sprawdzałem tego na karcie Play "Fresh" ale na Plan Online na karte.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli PlayOnline to musiałeś korzystać z sieci macierzystej czyli P4 Play.
Ostatnio zmieniony 2009-09-30, 16:19 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

doplexoxGm pisze:nie sprawdzałem tego na karcie Play "Fresh" ale na Plan Online na karte.
W jakich godzinach? Ktoś do Ciebie próbował zadzwonić?
doplexoxGm

czyli mam to rozumieć tak:
to nie karta Fresh czy Play online powoduje że korzystam z nadajnika P$ albo Plus
ale możliwości infrastruktury na danym terenie i w danej chwili.

Poza tym czy możliwe jest przełączanie miedzy nadajnikami Plus i P4 np o 15 działa z Plusa ale od 16 z P4 bo lepsze parametry są.

[ Dodano: 2009-09-30, 17:23 ]
ja.michal :
ale ja tylko sprawdzałem jak mi się otwierają strony na komórce wykorzystując play online na kartę. No i wchodziłem na strony badające pomiar szybkości łącza też. I z tego co tam pisało to że transfer jest ok. Ale teraz nie pamiętam ile to było a nie mam jak sprawdzić.
Jak to zrobię to napisze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

doplexoxGm, nie tak.

Play Online działa tylko na infrastrukturze własnej Playa. Nie ma możliwości zalogowania się do sieci Plusa.

Play Fresh (i wszystkie taryfy głosowe) działają na infrastrukturze Playa jeśli jest zasięg, jeśli sieć Playa nie jest dostępna to działa w tzw. roamingu wewnętrznym korzystając z sieci Plusa.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Korzystając z PlayOnline (na kartę lub na abonament) możesz korzystać tylko z sieci Play-a, a korzystając z Play Fresh z infrastruktury Play i Plusa.
doplexoxGm

dzięki za to rozjaśnienie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

doplexoxGm pisze:ale ja tylko sprawdzałem jak mi się otwierają strony na komórce wykorzystując play online na kartę. No i wchodziłem na strony badające pomiar szybkości łącza też. I z tego co tam pisało to że transfer jest ok. Ale teraz nie pamiętam ile to było a nie mam jak sprawdzić.
Jak to zrobię to napisze.
To nie jest wyznacznik do VoIP niestety. Powidz jeszcze, że testowałeś to na Operze Mini? ;)
doplexoxGm

Wiem ze nie jest. I tak testowałem to na operze mini a wiem ze ona kompresuje strony.
Ale chcę też jeszcze raz podkreślić że całe łącze od playa przeznaczyć chce na VoIP.
Do tego łącza nie podepnę żadnego komputera więc jedynym obciążeniem będzie VoIP.
Wydaje mi się , że to jest jakiś atut.

[ Dodano: 2009-09-30, 17:37 ]
Acha a ktoś wie jak jest z uploadem w play bo on tez się liczy w VoIP ?

[ Dodano: 2009-09-30, 17:44 ]
Acha a ktoś wie jak jest z uploadem w play bo on tez się liczy w VoIP
I powiedzcie też coś o sprzęcie?
Czy edimax to dobra firma ? moze znacie jakieś inne routery 3G,
Jakie modemy 3g polecacie, czy zmiana oprogramowania w takim modemie może zmienić
prędkość HSPA ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

doplexoxGm pisze:Wiem ze nie jest. I tak testowałem to na operze mini a wiem ze ona kompresuje strony.
Dane lecą przez serwery Opery w Norwegii. Prędkość podana na stronach do testowania jest serwera a nie Twojego łącza. ;)
doplexoxGm pisze:Do tego łącza nie podepnę żadnego komputera więc jedynym obciążeniem będzie VoIP.
Chodzi tu o obciążenie sieci Playa, które ostatnimi czasy jest znaczące, a jak mieszkasz gdzieś gdzie jest akademik to już w ogóle.
doplexoxGm pisze:Acha a ktoś wie jak jest z uploadem w play bo on tez się liczy w VoIP ?

Upload jest tylko UMTS czyli do 384kb/. Lepszy by był Upload z HSUPA do VoIP gdzie jest do 2.0 Mb/s, ale głównie są niższe pingi.

doplexoxGm, jak Ci napisałem. Skoro się zdecydowałeś tak czy siak na VoIP przez internet komórkowy to zestaw modem+router+bramka można zakupić, a tylko potem dobrać operatora, który będzie najlepiej działał.

Edimax 3G-6200n jest już po 160zł. Do tego modem z HSUPA. Z tych co obsługują HSUPA router ma wsparcie dla Huawei E170, E180 i Sierra 885, 888. Z tym, że najtaniej z HSUPA wychodzi Sierra 885 (jest na allegro po 260zł już).
A na bramkach się nie znam więc to raczej będziesz musiał sobie dobrać. ;)

Jeśli chcesz testować Playa i Plusa to możesz zakupić z Plusa albo simplusa, albo 36i6 i włączyć sobie pakiet 500MB za 35zł ważny 30 dni.

Jeszcze jedno. Play nie ma HSUPA (samo HSDPA). Plus ma HSPA (HSDPA i HSUPA).

[ Dodano: 2009-09-30, 17:50 ]
doplexoxGm pisze:Czy edimax to dobra firma ? moze znacie jakieś inne routery 3G,
Mam kartę WiFi Edimaxa i jestem z niej zadowolony. Kolego SQ80 ma ten router co podałem i też jest zadowolony. Za tą cenę nie znajdziesz lepszego routera wg mnie. Inne routery tego typu to koszt 300zł w górę.
doplexoxGm pisze:Jakie modemy 3g polecacie, czy zmiana oprogramowania w takim modemie może zmienić
prędkość HSPA ?
Zależy od modemu.
doplexoxGm

mówisz żeby włączyć pakiet na 35 dni 500Mb . Uważasz że wystarczy taki pakiet na miesiąc przy średnim korzystaniu z telefonu.

Poza tym dlaczego tak się uparłem na VoIP. Poco mam płacić tp 50zł darmochy skoro i tak nie mam w tym minut. Jak obliczyłem rocznie płace samego abonamentu tp tyle co bym wydał na dobry sprzęt do VoIP plus konto u jakiegoś dostawcy VoIP i jakiś net.

[ Dodano: 2009-09-30, 18:01 ]
Wiem że za tą cenie i te możliwości to trzeba więcej zapłacić i edimax z ta cena bije ich na głowę.
A co do modemów. Warto wybrać modem firmy Huawai oraz a czy warto wybrać taki modem
danej firmy żeby dało mu się poprzez zmianę oprogramowania zmienić (polepszyć) też parametry transmisji
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

doplexoxGm pisze:mówisz żeby włączyć pakiet na 35 dni 500Mb . Uważasz że wystarczy taki pakiet na miesiąc przy średnim korzystaniu z telefonu.
Jakiś czas średni dziennie ile rozmawiasz, albo miesięcznie?
doplexoxGm pisze:Poza tym dlaczego tak się uparłem na VoIP. Poco mam płacić tp 50zł darmochy skoro i tak nie mam w tym minut. Jak obliczyłem rocznie płace samego abonamentu tp tyle co bym wydał na dobry sprzęt do VoIP plus konto u jakiegoś dostawcy VoIP i jakiś net.
A Netia? 50zł i do 128min jest w tym. https://www.netia.pl/promocje,dla_domu,121.html No i na linii TP.
doplexoxGm, jednak normalny stacjonarny telefon to stacjonarny.

Sam marens o tym nawet napisał.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#216327

[ Dodano: 2009-09-30, 18:09 ]
doplexoxGm pisze:Warto wybrać modem firmy Huawai oraz a czy warto wybrać taki modem
danej firmy żeby dało mu się poprzez zmianę oprogramowania zmienić (polepszyć) też parametry transmisji
Jeśli miałbym wybierać to wybrał bym modem Sierry. 885 ma HSDPA 7.2 i HSUPA 2.0 i do tego HSUPA 5.76 Ready (po wgraniu firmware, ale jeszcze nie ma).
doplexoxGm

Przeczytałem dzięki. Nasunęły mi się pytania.
Czy w VoIP nie można przesłać faxu tak jak w PSTN ?

A co do tej netii i innych operatorów. Nie chcę i nie mogę z pewnych względów wiązać się z jakimś operatorem umową. Dlatego mowie o tym necie mobilnym na kartę.

[ Dodano: 2009-09-30, 18:34 ]
Acha i wiecie w takim razie jaki jest upload w UMTS Playa skoro nie ma u nich HSUPA ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

doplexoxGm pisze:Czy w VoIP nie można przesłać faxu tak jak w PSTN ?
Z tego co wiem to nie. Tylko via email.
doplexoxGm pisze:A co do tej netii i innych operatorów. Nie chcę i nie mogę z pewnych względów wiązać się z jakimś operatorem umową. Dlatego mowie o tym necie mobilnym na kartę.
To zmienia postać rzeczy.

doplexoxGm, a jaka miejscowość?

[ Dodano: 2009-09-30, 18:35 ]
doplexoxGm pisze:Acha i wiecie w takim razie jaki jest upload w UMTS Playa skoro nie ma u nich HSUPA ?
Napisałem. ;)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=216423#216423
doplexoxGm

radom
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To Sferii tam nie ma.
doplexoxGm

a no nie ma niestety

[ Dodano: 2009-09-30, 18:58 ]
a jeszcze jedno.
Ktoś słyszał o czymś takim?
Że można nabyć sprzęt VoIP i go przetestować a potem ew. zwrócić
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

U mnie w Orange działa bardzo dobrze,także po limicie.
Potrzebne pasmo to od ok.20 kbps przy kodeku G.729,ok.40 przy G.726-32 i 80 przy PCM (G.711).
Oczywiście w obie strony symetrycznie.

[ Dodano: 2009-09-30, 19:27 ]
doplexoxGm pisze:Czy w VoIP nie można przesłać faxu tak jak w PSTN ?
Jeśli zastosujesz kodek G.711,to szansa jest.

P.S. - Zapomnij o stabilnym voipie na necie od P4,o ile w ogóle sie zalogujesz.
Awatar użytkownika
-niXon-
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: -niXon- »

Mam bramkę voip pod routerem 3g na T-mobile i chodzi zupełnie dobrze,
jak teraz wygląda sytuacja na sieci play ? czy dalej są problemy z voipem ?
ewentualnie orange ?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Kup prepaida i sprawdz.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ