Aktualnie do łączenia się z dostawcą internetu używałem anteny kierunkowej kablem koncentrycznym podpiętej bezpośrednio do bezprzewodowej karty sieciowej w moim komputerze stacjonarnym (tak jakby odkręcona antenka w zwykłych kartach tego typu).
Zmieniam komputer stacjonarny na laptop i mam problem ze znalezieniem dobrego rozwiązania z podłączeniem do niego tej sieci. Karta z lapka będzie miałą pewnością zbyt mały zasięg. Myślałem o zakupie access pointa, skonfigurowania go za pomocą kabla jako repeater i łapania laptopem powielany sygnał z niego. Tu mam pytanie: czy każdy access point ma możliwość odkręcenia anteny i przykręcenia w to miejsce kabla od satelity czy musze poszukać odpowiedniego modelu u sprzedawcy?
Jak ktoś ma inne lepsze rozwiązanie to chętnie je przeczytam
jako client router bedzie wymagal wlasnego ip... Zatem bede musial sciagac dostawce żeby sam wymyślił rozwiązanie, jak dla mnie za dużo tłumaczenia przez telefon jak on ma ustawic na serwerze Chce miec super bezpieczna siec to niech sie meczy Chociaz moge sklonowac adres MAC i powinno obyc sie bez dostawcy
I dlaczego nie mozna polaczyc anteny kierunkowej i repeatera?