internet komp+laptop
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet komp+laptop
Witam ! mam taki problem. Posiadam internet 512 kb, radiowka i mam go popietego d kompa. Kupilem laptopa i chcialbym w jakis prosty sposób rozdzielic linternet na te dwa sprzety... Slyszalem, ze mozna kupic acces pointa czy cos takiego.. Jesli tak to czy bylaby mozliwosc polaczenia kompa kablem a wyslanie sygnalu bezprzewodowego do lapka... Bo komp A byłby wtedy na dole polaczony kablem, a B (laptop) wraz z acces pointem w moim pokoju. Da sie zrobic cos w tym stylu? 

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sylwex18, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: internet komp+laptop
Czym przychodzi do komputera ta radiówka? Kablem antenowym do karty WiFi czy kablem ethernet do karty sieciowej kablowej?sylwex18 pisze:Da sie zrobic cos w tym stylu?
Jakie zabezpieczenia stosuje sieć ( <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> czy PPPoE ).
Ile jesteś skłonny na to wydać pieniędzy?
Nie pomagam na PW!
-
A wiec zabezpieczenie PPPoE, a radiówka przychodzi kablem antenowym. A ile pieniedzy? Hmm im mniej tym lepiej... Tak do 200 zł jeszcze byłoby ok, a jak wiecej to chyba lepiej zainwestowac w jakis internet typu iplus itp no nie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sylwex18, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro masz PPPoE to (i jesteś pewny że nie ma <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>) to jako router z WISP Tp-Link WR543G albo Ovislink WL1600GL z tomato i żeby było w laptopie po WiFi jakiś Acces Point np. Tp-Link WA501G (jeżeli zadowolisz się kablem do laptopa to nie jest potrzebny).sylwex18 pisze:tak do 200 zł jeszcze byłoby ok
Nie pomagam na PW!
-
Laptopa mam Lenovo IdeaPad Y550 a TTL zabezpieczenia nie mam bo zrobilem ping do onet.pl i wartosc za kazdym razem jest taka sama. Wiec nie ma limitów a o to chyba chodzi. i
[ Dodano: 2009-09-29, 17:07 ]
Chodzi mi zeby bylo tak jak jest na obrazku mniej wiecej.
czyli ze jak chce miec bezprzewodowy do laptopa musze miec router i acces pointa?wojteks pisze: jako router z WISP Tp-Link WR543G albo Ovislink WL1600GL z tomato i żeby było w laptopie po WiFi jakiś Acces Point np. Tp-Link WA501G (jeżeli zadowolisz się kablem do laptopa to nie jest potrzebny).
[ Dodano: 2009-09-29, 17:07 ]
Chodzi mi zeby bylo tak jak jest na obrazku mniej wiecej.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez sylwex18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.sylwex18 pisze:czyli ze jak chce miec bezprzewodowy do laptopa musze miec router i acces pointa?
Trzeba dwa "pudełka".sylwex18 pisze:Chodzi mi zeby bylo tak jak jest na obrazku mniej wiecej.
-
aaaha...no ro kupie to...a jak to połączyc? rozumiem ze router do kabla antenowego , pozniej kablem ethernet do kompa. a jak puscic sygnał na acces pointa i pozniej do laptopa?
- wojteks
- *** Administrator ***
Od routera kablem Ethernet do AP i dalej po WiFi. Poczytaj wsylwex18 pisze:a jak puscic sygnał na acces pointa i pozniej do laptopa?

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
-
szukałem w FAQ ale nigdzie nie moge znalezc ego o co mi chodzi...Jesli wiecei gdzie to jest dajcie link... jeszcze raz napisze o co mi chodzi. Mam internet radiwoy ktory przychodzi do mojego kompa za pomocą kabla antenowego. Nie mam zabezpieczniea TTL, mam natomiast PPPoE, nie wiem natomiast jak sprawdzic zabezpieczenie MAC. I teraz. Kupilem laptopa i chce rozdzielic sygnał na te dwa sprzety. z Tym ze komputer chce polaczyc skrętką, a laptopa bezprzewodowo. Wiem juz że musze kupic http://allegro.pl/item746804559_tp_link ... v_d2d.html oraz http://allegro.pl/item745994784_tp_link ... _wisp.html. i teraz problem, jesli bede konfigurowal router musze wpisac chyba haslo sieci, niestety znam haslo tylko do swojego kompa ze tak napisze, jednak nie mam do sieci głównej.nastepnie czy mam podlaczy AP do routera i jak jego skonfigurowac? Jesli nie chce sie Wam pisac dajcie link do strony gdzie to pisze . z góry dzieki
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja mam neta z zabezpieczeniem PPPoE i dzielę sobie go tak: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=15874
Do routera z którego będziesz odbierał neta wpisz swoje hasło i nazwę użytkownika. Następnie gdy już będziesz udostępniał sobie neta na lapka zabezpiecz swoją sieć aby ktoś niepożądany korzystał.
Do routera z którego będziesz odbierał neta wpisz swoje hasło i nazwę użytkownika. Następnie gdy już będziesz udostępniał sobie neta na lapka zabezpiecz swoją sieć aby ktoś niepożądany korzystał.
-
ok to juz wszystko wiem. tylko nie wiem jednego. jak polaczyc router i AP...kablem? i jaki bedzie zasieg z AP? bede mial go w calym domu?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
- wojteks
- *** Administrator ***
Oczywiście że kablem ethernet. Jeżeli masz dom 10x10m i postawisz AP w środku to zasięg powinien być w całym ale jeżeli są piętra to różnie na nich może być.sylwex18 pisze:jak polaczyc router i AP...kablem? i jaki bedzie zasieg z AP? bede mial go w calym domu?
Nie pomagam na PW!