RouterBoard 411 i 433, mikrotiki, informacje, oprogramowani

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

RouterBoard 411 i 433, mikrotiki, informacje, oprogramowani

Post autor: uzdzik »

Witam,
mam pierwsze spotkanie z mikrotikami routerboard 411 i routerboard 433,
nie wiem od czego zacząć jak to podłączyć i konfigurować,
bardzo proszę o pomoc w znalezieniu dokumentacji, oprogramowania oraz o wsparcie od czego mam zacząć naukę.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: RouterBoard 411 i 433, mikrotiki, informacje, oprogramowani

Post autor: sp6huk »

Aby skonfigurować Mikrotika trzeba kupić do niego licencję czyli oprogramowanie które jest dodatkowo płatne jeżeli nie było go razem z RouterBoard-em. (jeżeli licencja była wraz z RB to nie trzeba jej dokupować) Zależy też do czego ten RB ma być wykorzystywany, jeżeli do WiFi to trzeba dodatkowo zakupić kartę mini PCI.
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze: Zależy też do czego ten RB ma być wykorzystywany, jeżeli do WiFi to trzeba dodatkowo zakupić kartę mini PCI.
powyższe urządzenia dostałem z pracy są to gotowe zestawy i mam nauczyć się je obsługiwać najprawdopodobniej zostały zakupione na stronie www.cyberbajt.pl
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

A byś mógł napisać z czego składają się te gotowe zestwy (jeżeli wiesz) lub zapodać foto tego zestawu ? A jeżeli masz nauczyć obsługi tych RB-ów to musisz tylko i wyłącznie dużo czytać na ten temat ;)
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

http://www.cyberbajt.pl/?get=produkt,2921
zaczynam od tego...

[ Dodano: 2009-10-03, 22:52 ]
i w nim siedzi routerBoard 411
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Aha, czyli posiadasz antenkę CyberBox 18 na częstotliwość 5GHz i RB 411 do tego jeszcze potrzebna jest karta radiowa miniPCI abyś mógł odbierać internet lub go rozssyłać (nie wiem do czego będziesz tego Mikrotika wykorzystywał). Więc sprawdź też czy posiadasz takową kartę.
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

prawdopodobnie to ma być element dla klienta a karta wizualnie podglądając prawdopodobnie jest ta:
http://www.cyberbajt.pl/produkt/2093/tp ... 1-abg.html
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Jeżeli dla klienta to może być taka karta jaka jest ;) to pozostaje Ci wsadzić Rb-ka do obudowy podłączyć kartę pigtailem (no i kupić porządną skrętkę np. Madexa, zaciskarkę do RJ-45 jeżeli nie posiadasz) zasilacz PoE, RJ-45 i gotowe. Napisz jak długa potrzebna Ci jest skrętka (jeżeli jesteś w stanie powiedzieć gdzie będzie umiejscowiona antena z RB'kiem a gdzie komputer klienta.) Poczytaj również jak prawidłowo zaciskać wtyki RJ-45.
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

jak na razie składam sobie to na biurku skrętkę zarobiłem w B, i podłączyłem z gniazda rj45 w RBk do zasilacza w gniazdo PoE a z wyjścia LAN z zasilaczu do LANa w kompie i po odczekaniu podwójnego piknięcia winbox po naciśnięciu mu w " trzy kropki" wyświetla mi pustą listę, i nie wiem dlaczego
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

uzdzik pisze: skrętkę zarobiłem w B
A co to znaczy ,że skrętkę zarobiłeś w B ?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sp6huk pisze:co to znaczy ,że skrętkę zarobiłeś w B
Chyba chodzi o to: http://pl.wikipedia.org/wiki/T568B
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

wtyczka typu B jak w opisie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/T568B
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Aaa...o to Ci chodziło :D już rozumiem. A ta pusta lista jak wygląda sprecyzuj to ;)
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

oto printscrin:
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

ok już udało mi się połączyć, co dalej??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Udało Ci się połączyć z siecią tak? A coś nie działa jak należy ?
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

wpisałem w sieciówke IP ręcznie i połączyłem się po MAC, inaczej nie idzie, ale mimo tego że mam połączenie, win xp pokazuje mi w chmurce przy ikonie LANu obok zegarka że ma ograniczony lub brak połączenia a winbox działa
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

zapewne jest komunikat ograniczenie lub brak łączności weź spróbuj jeszcze start --> panel sterowania --> połączenie sieciowe i internetowe --> połączenie sieciowe --> wybierz połączenie lokalne --> zakładka obsługa --> napraw jeżeli nie zadziała to tak start --> uruchom --> cmd --> ipconfig i podasz Mi wtedy dane które Ci się pokażą.
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

naprawa nic nie pomaga, oto wynik ipconfig:
sawko
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sawko »

sp6huk pisze:Aha, czyli posiadasz antenkę CyberBox 18 na częstotliwość 5GHz i RB 411 do tego jeszcze potrzebna jest karta radiowa miniPCI abyś mógł odbierać internet lub go rozssyłać (nie wiem do czego będziesz tego Mikrotika wykorzystywał). Więc sprawdź też czy posiadasz takową kartę.
Witam serdecznie!
Zamierzam kupić podobny zestaw z RB 411. Moje pytanie brzmi - czy MUSZĘ do tego dokupić kartę radiową?
Na miniPCI jest taki opis

Kod: Zaznacz cały

...Konstrukcja obudowy anteny pozwala na zamocowanie w jej wnętrzu za pomocą dołączonych podstawek urządzeń radiowych Routerboard 411, 433 itp i [b]podłączenia ich z antena przy użyciu zintegrowanego z nią pigtaila U.FL[/b] . Dzięki takiemu rozwiązaniu montaż zostaje maksymalnie uproszczony...
Jestem jeszcze raczkujący w tej tematyce i trochę zdezorientowany po tym opisie.
Wynika z niego, że ta karta radiowa nie jest potrzebna. Jeżeli tak to jak podłączyć antenę do RB 411? Jeżeli się jednak mylę i żeby podłączyć antenę do Rb 411 jest potrzebna tak karta to proszę napisać jaka jest jej rola (po co mi ona)? Przecież nie będę jej wykorzystywał, tylko sygnał puszczę po skrętce od Rb'ka?

Z góry Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

sawko pisze: Zamierzam kupić podobny zestaw z RB 411. Moje pytanie brzmi - czy MUSZĘ do tego dokupić kartę radiową?
Może zacznijmy od tego, że są różne modele RB 411, po drugie to na jaką ma to być częstotliwość ? Może pokazałbyś tą antenę, to Ci wszystko powiem, co i jak.
sawko

sp6huk pisze:Może zacznijmy od tego, że są różne modele RB 411, po drugie to na jaką ma to być częstotliwość ? Może pokazałbyś tą antenę, to Ci wszystko powiem, co i jak.
Dzięki za szybką odpowiedź.

Rzeczywiście nie napisałem na jakiej częstotliwości ma to chodzić.
Częstotliwość 2,4 GHz. AntenaBOX 5GHz/PA19. Płyta główna RouterBoard 411 licencja 3.

Wiem, że częstotliwość jest inna niż anteny ale wyczytałem, że w RB można zmienić częstotliwość. RB wybrałem żeby się go poduczyć no i z drugiego WAŻNEGO powodu. Nie chce pod dachem mieć żadnego AP. Chcę RB zasilać przez PoE tak dla bezpieczeństwa.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

sawko pisze:Rzeczywiście nie napisałem na jakiej częstotliwości ma to chodzić.
Częstotliwość 2,4 GHz. AntenaBOX 5GHz/PA19.
Wiem, że częstotliwość jest inna niż anteny ale wyczytałem, że w RB można zmienić częstotliwość.
Częstotliwość w Router Board'zie da radę zmienić (nie w każdym), ale częstotliwości anteny to nie zmienisz, musisz kupić na dane pasmo, w twoim przypadku na 2,4 GHz,
sawko pisze:Płyta główna RouterBoard 411 licencja 3
Wiem, że chcesz kupić RB 411, ale chcę Ci przedstawić jeszcze inne modele. Jednakże ja też stawiam na RB 411. Otóż można kupić RB 411 z gniazdem na mPCI http://mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=950
Ale można też kupić RB 411R ze zintegrowanym już w płytę modułem radiowym, ale działającym tylko na 2,4 GHz. Model ten został pozbawiony również gniazda zasilania, można tą płytę zasilać tylko przez PoE. Nie ma w nim również portu szeregowego RS-232.
http://mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=1159
Kolejny model to RB 411AR ma on już zintegrowany moduł radiowy 2,4 GHz, ale jest również slot na dodatkowy moduł mPCI. Płyta ta ma już gniazdo zasilania, oraz port szeregowy RS-232. http://mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=1160
RB 411U ma dodatkowo możliwość obsługi modemów, może pełnić funkcję routera http://mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=1161
No i ostatni RB to RB411AH, który wyróżnia się większym taktowaniem procesora, oraz zasosowaniem pamięci SDRAM a nie RAM, jak u poprzedników. http://mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=986 Łatwo też zauważyć, że dołączona jest licencja Level 3, lub też Level 4 w zależności od modelu.
sawko

Z tego wszystkiego najbardziej by mi odpowiadał (ze względów ekonomicznych) ten
sp6huk pisze:Ale można też kupić RB 411R ze zintegrowanym już w płytę modułem radiowym, ale działającym tylko na 2,4 GHz. Model ten został pozbawiony również gniazda zasilania, można tą płytę zasilać tylko przez PoE. Nie ma w nim również portu szeregowego RS-232. http://mikrotik.org.pl/urzadz.php?gr=5&kat=35&idx=1159

Jaką antenę byś polecił to niego. Odległości 3,2km. I czy tę antenę podpina się pod AUX czy MAN na RB?

I żeby rozwiać już do końca moje wątpliwości - w każdym z RB moduł radiowy lub karta radiowa na miniPCI robią za AP? Czy dobrze myślę?

Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

sawko pisze:Z tego wszystkiego najbardziej by mi odpowiadał (ze względów ekonomicznych) ten
No właśnie, tylko ze względów czysto ekonomicznych. A później jak będziesz chciał przejść na 5GHz to trzeba będzie wymieniać Mikrotik'a. A jak kupisz Mietka z modułem mPCI to tylko antenka wtedy inna, i śmigasz na 5 GHz ;)
sawko pisze:Jaką antenę byś polecił to niego.
Jaka antena na bazie ?,
sawko pisze:Odległości 3,2km.
:rotfl: A kto podłącza na 2,4 GHz, na taką odległość :zdziwko: Ty jako klient się chcesz podpiąć ? Miasto, wieś ? Jaki teren, widoczność ze stacją bazową jest ?
sawko pisze:I czy tę antenę podpina się pod AUX czy MAN na RB?
Ja podpinam pod MAIN,
sawko pisze:I żeby rozwiać już do końca moje wątpliwości - w każdym z RB moduł radiowy lub karta radiowa na miniPCI robią za AP? Czy dobrze myślę?
No można by tak powiedzieć :roll:
sawko

sp6huk pisze:Jaka antena na bazie ?,
sawko napisał/a:
Odległości 3,2km.
:rotfl: A kto podłącza na 2,4 GHz, na taką odległość :zdziwko: Ty jako klient się chcesz podpiąć ? Miasto, wieś ? Jaki teren, widoczność ze stacją bazową jest ?
Chcę się podpiąć jako klient. Na bazie nie wiem jaka jest antena. Wieś. Teren pagórkowaty ale WIDZĘ stację bazową.

Może wyjaśnię dlaczego robię to wszystko tak po murzyńsku. Jedyna możliwość uzyskania tam gdzie mieszkam neta to radiówka od jednej firmy, która go rozprowadza. Więc przyjechali goście z tej firmy, wyszli na balkon - stwierdzili że sygnału ni ma :( . Antenę skierowali gdzieś tam sobie bo z 3 km to na pewno w bazową ot tak nie trafili.

Miałbym to i całą tę firmę (ocenzurowano) z ich podejściem gdyby nie to, że innej możliwości nie mam aby mieć neta. No chyba że Era, Plus - łe, aż mnie trzepie na samą myśl. Więc wdrapałem się na sam szczyt (z 10 m kurde) i stamtąd przez lornetkę idealnie widać gdzie jest stacja bazowa. Jutro od kumpla pożyczę właśnie podobnego RB tylko, że z anteną na 5GHz i właśnie o to cały mój post. Nie jestem obcykany w tym wszystkim i chciałem zasięgnąć informacji. Antena od kumpla posłuży mi do sprawdzenia czy chwytam sygnał. Kumpel pokazał mi jak się to robi więc, co do obsługi to na razie wiem to co mi potrzeba. A te pozostałe pytania zadawałem w razie gdybym chciał kupić podobny sprzęt.

I jeszcze jedna sprawa. Gdzie kliknąć żeby dać Ci punkt "pomógł" ?

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-03-28, 16:26 ]
Nie używaj takiego słownictwa kolego.
Ostatnio zmieniony 2010-03-28, 15:26 przez sawko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

sawko pisze:Chcę się podpiąć jako klient. Na bazie nie wiem jaka jest antena.
No właśnie nie wiesz jaka antena jest, jeżeli możesz to zrób jej foto, to będę mógł więcej powiedzieć na ten temat. Ale jeżeli tam jest jakaś dookólna antenka, to nie łódź się, że będziesz miał ten internet, bo to jest za duży dystans,
sawko pisze:Teren pagórkowaty ale WIDZĘ stację bazową.
Dobre i to :) Ale i to, nie zmienia zbytnio stanu rzeczy,
sawko pisze:Jedyna możliwość uzyskania tam gdzie mieszkam neta to radiówka od jednej firmy, która go rozprowadza.
Możesz mi na PW napisać, jaka to firma ;),
sawko pisze:Więc przyjechali goście z tej firmy, wyszli na balkon - stwierdzili że sygnału ni ma. Antenę skierowali gdzieś tam sobie bo z 3 km to na pewno w bazową ot tak nie trafili.
Nie wiem czy zrobili to dobrze, czy źle, ale ja bym na 3 KM klienta nie podpiął, a tym bardziej na 2,4 GHz,
sawko pisze:innej możliwości nie mam aby mieć neta
Możesz podać miejscowość,
sawko pisze:No chyba że Era, Plus - łe, aż mnie trzepie na samą myśl
Też bym nie chciał internetu mobilnego, jak bym był tylko w zasięgu EDGE, ale w UMTS, działa całkiem nieźle (zależy to od wielu uwarunkowań),
sawko pisze:Jutro od kumpla pożyczę właśnie podobnego RB tylko, że z anteną na 5GHz
Tylko po co, jeżeli dla klientów jest 2,4 GHz :? Udostępniają też internet na 5 GHz ?.
sawko pisze:I jeszcze jedna sprawa. Gdzie kliknąć żeby dać Ci punkt "pomógł" ?
Wydaje mi się, że nie będziesz miał takiej możliwości, gdyż Ty nie założyłeś tego tematu.
sawko

sp6huk,
sp6huk pisze:Nie wiem czy zrobili to dobrze, czy źle, ale ja bym na 3 KM klienta nie podpiął, a tym bardziej na 2,4 GHz,
To wszystko piszę od brata w innej miejscowości (inny dostawca). Głowy sobie nie dam uciąć ale ten net też chyba chodzi na 2,4. Da się jakoś to sprawdzić nie dostając się do anteny? A odległość mierzyłem na portalu geoportal i jest taka sama jak jak tam u mnie - ok 3,2km i tutaj chodzi to normalnie.

Kurde muszę coś wykombinować. Tylko nie wiem co.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

sawko pisze:Da się jakoś to sprawdzić nie dostając się do anteny?
Możesz podać najprościej model urządzenia "odbiorczego", i będziemy wiedzieć,
sawko pisze:i tutaj chodzi to normalnie
"Działa dobrze", pojęcie względne :D No, ale OK, może i działa jak należy. Jeżeli jesteś u brata to daj wynik z wiersza poleceń.

start --> uruchom --> cmd --> wpisz ping wp.pl -n 20 --> wynik wklej na forum w formie tekstowej. Aby, tak uczynić, musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy, wybrać opcję oznacz, następnie zaznaczyć tekst, który chcesz skopiować, i nacisnąć ENTER. Wkleić na forum, używając opcji Code.

Brat ma internet od tego samego dostawcy ?

PS. Z tego co widzę, to mają DSL'a z TP :]
ODPOWIEDZ