td-w8901g+internet z kablowki na 2 kompach ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
td-w8901g+internet z kablowki na 2 kompach ?
Witam, mam neta z kablówki osiedlowej, wysłałem usługodawcy adres MAC z PC i na PC net śmiga, potrzebuje również internetu na laptopie przez WiFi czy na tym routerze da się to uzyskać ? Jest to modem ADSL, szukałem w opcjach gdzie by wpisać adres MAC ale nie bardzo mogłem znaleźć. Żeby uzyskać internet na PC wkładam wtyczkę (skrętka) od neta z kablówki i resetuje/wyłączam a potem włączam router, wtedy dopiero mam bridge mode bo jeśli porostu podepnę kabel to nadal mam adres IP nadany przez DHCP routera. Z góry dziękuje za pomoc.
Update: Chciałem dodać ze jak tak zrobię to na PC mam IP nadany przez usługodawce neta, a na laptopie mam IP przypisany przez router i nie ma lana
Update: Chciałem dodać ze jak tak zrobię to na PC mam IP nadany przez usługodawce neta, a na laptopie mam IP przypisany przez router i nie ma lana
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: td-w8901g+internet z kablowki na 2 kompach ?
Za chwilę dostaniesz kompletnego bana na neta, przez dodatkowe dhcp którym router miesza w całej sieci. Radzę go odłączyć, bo się nie nadaje do dzielenia netu z kablówki, chyba że chcesz płacić za 2 urządzenia wtedy teoretycznie mógłbyś wyłączyć dhcp w routerze, i połączyć się po wifi i podać adres mac karty wifi notebooka, ale jak mówiłem wtedy dostawca widzi 2 urządzenia (stacjonarke i laptopa)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Czyli co w takim momencie mam zrobić, kupić nowy router ? Jeśli tak to jaki ?
Myślałem nad dir-320 ? Coś taniego w miarę dobrego i stabilnego.
Myślałem nad dir-320 ? Coś taniego w miarę dobrego i stabilnego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dokładnie to musisz zrobić. Z tanich i stabilnych to Tp-Link WR340G oczywiście jeżeli nie ma zabezpieczenia po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.slike99 pisze:kupić nowy router
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Pół roku temu nie było tego TTL i teraz tez sprawdzałem i pingi przepuszczał więc raczej jest ok, ten tp-link jest całkiem tani ale ja bym chciał coś lepszego żeby mi na dłużej starczyło. Czy to jest dobre rozumowanie ? Czy może lepiej kupić coś taniego a za rok czy 2 kupić coś nowszego ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Co to znaczy na dłużej?slike99 pisze:ale ja bym chciał coś lepszego żeby mi na dłużej starczyło.
Takie sprzęty w domowych warunkach są bardzo mało awaryjne, masz 2 lata gwarancji itp.
Chyba że potrzebujesz większą funkcjonalność typu podział pasma to wtedy Linksys WRT54GL albo Ovislink WL-1600GL z softem tomato.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Kupuję tego linksysa, serdeczne dzięki za pomoc! eot.