Jaki według was jest najlepszy i nie za drogi modemGPRS/UMTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki według was jest najlepszy i nie za drogi modemGPRS/UMTS
Potrzebuje dobrego i nie za drogiego modemu GPRS/UMTS albo jakiegoś lepszego ale zeby transfery były szybkie nie znam sie zabardzo na tym dlatego tu pisze i mam nadzieje ze jakieś odpowiedzi dostane :) Kupiłem aktywację iPlusa i łącze sie teraz z internetem przez telefon komórkowy Nokia 6020 ale szybkośc 5kb/s to mnie nie zadowala i słyszłałem ze przez modemy było by szybciej co proponujecie??
pitmne86
- hubikas
- Stały użytkownik forum
Re: Jaki według was jest najlepszy i nie za drogi modemGPRS/UMTS
Jesli nie przeszkadza ci korzystanie z telefonu do laczenia sie internetem, to najtanszym wyborem bedzie Nokia 6650, ktora posiada wbudowany modem UMTS, transfery podzczas sciagania plikow dochodza do max jakie oferuje w Polsce UMTS czyli 47kB/s. Oczywiscie nie jest prawda ze przez modemy jest szybciej, to wszystko zalezy od sily zasiegu i oferowanej przez operatora w danym rejonie uslugi ( GPRS, EDGE lub UMTS ).
iPlus + NOKIA 6650 = UMTS = ~ 45kB/s :-) 2006r stare czasy, kto to jeszcze pamieta :-)
-
Re: w
Ale byłem w salonie plusa i powiedzieli mi ze przez telefon jest wolniej niż przez modem a nokia 6020 ma jakiś modem EDGE ale wolniejszy od innych a w warszawie to umts jest wszędzie a edge to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> patrzyłem na zasięg UMTS plusa i jest w całej wawie jakie proponujecie modemy do komputera ??Kuna pisze:Jeżeli piszesz, że na nokii 6020 masz takie słabe transfery, oznacza to że nie jeteś w zasięgu EDGE. Przypuszczam że UMTS nie będzie tym bardziej.
pitmne86
- magmike
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Przez ten modem (6020) może być wolniej bo nie ma najwyższej klasy EDGE, ale to nieprawda że będzie wolniejszy od modemu pod PCMCIA. Z Twojej prędkości wynika, że nie jesteś w zasięgu EDGE.pitmen86 pisze:Ale byłem w salonie plusa i powiedzieli mi ze przez telefon jest wolniej niż przez modem a nokia 6020 ma jakiś modem EDGE ale wolniejszy od innych
Ja bym jednak proponował Nokie 6630 (UMTS/EDGE/GPRS).
pozdrawiam, magmike
- Enzo
Może i jest wszędziepitmen86 pisze: a w warszawie to umts jest wszędzie a edge to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> patrzyłem na zasięg UMTS plusa i jest w całej wawie

iPlus+E61i=FUN
-
Sprawdzałem na http://www.speedtest.pl tej własnie stronie jaki mam transferek i pokazało mi 38kbps a mieszkam w warszawie to mi sie wydajre ze jak bym kupił modem do komputera to by szybciej chodziło niż z tego telefonu zgadza się ?? co proponujecie?? bo rozmyslałem zeby kupić modem i podłączyć do niego antenę wzmacniającą i pujdzie UMTS?? Jest ktoś z kabat i wypowie sie na ten temat??
pitmne86
- magmike
Zapoznaj sie z klasami EDGE, bo jeśli kupisz modem który ma tą samą klasę EDGE co 6020 to na pewno Ci szybciej nie pójdzie.pitmen86 pisze:mi sie wydajre ze jak bym kupił modem do komputera to by szybciej chodziło niż z tego telefonu zgadza się ?? co proponujecie??
Ja proponuje żebyś ten telefon pionowo postawił np. do szklanki włożył i sprawdził czy wtedy łapie Ci EDGE, bo jak nie to z UMTSem może też być problem, nawet na zew. antenie. Ścian tam dużo masz? Same bloki czy jak?
pozdrawiam, magmike
-
oglądałem mapkę zasięgu iplusa i w moim regionie kabaty nie łape edge tylko gprs ale co dziwne jest tam UMTS to morzliwe??
pitmne86
-
- Stały użytkownik forum
pitmen86 pisze:oglądałem mapkę zasięgu iplusa i w moim regionie kabaty nie łape edge tylko gprs ale co dziwne jest tam UMTS to morzliwe??
W tej chwili jestem 100 metrow od glownej ulicy warszawskiej Pragi
nie ma tu ani EDGE ani UMTSa made in Plus.
- magmike
Możliwe, w centrum Chorzowa Plus ma podobnie.pitmen86 pisze:oglądałem mapkę zasięgu iplusa i w moim regionie kabaty nie łape edge tylko gprs ale co dziwne jest tam UMTS to morzliwe??
pozdrawiam, magmike