Problem z blueconnect
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z blueconnect
Witam.
Posiadam blueconnecta od roku i w ostatnim czasie napotkałem na problem. Chodzi o to, że łączy się bez większych problemów z internetem na UMTS, ale strony internetowe się nie wczytują, jeszcze trzy miesiące temu było wszystko w porządku. Dziwne jest to, że jeżeli zmienię lokalizację laptopa wszystko wraca do normy.
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem. Z góry dziękuje za pomoc.
Posiadam blueconnecta od roku i w ostatnim czasie napotkałem na problem. Chodzi o to, że łączy się bez większych problemów z internetem na UMTS, ale strony internetowe się nie wczytują, jeszcze trzy miesiące temu było wszystko w porządku. Dziwne jest to, że jeżeli zmienię lokalizację laptopa wszystko wraca do normy.
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem. Z góry dziękuje za pomoc.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z blueconnect
Może jakieś problemy z nodeB z którego korzystasz, a jak nie wczytują się strony to sprawdź czy idą pingi. Sprawdź to tak: START --> URUCHOM --> cmd --> ping -t wp.pl i napisz czy pingowało czy przekroczono czas oczekiwania. 

-
"Upłynął czas..." mniej więcej coś takiego się pokazało
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
A sprawdzałeś czy na EDGE'u działa internet czy też nie ?
-
Na EDGE'u chodzi normalnie
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Właśnie tak myślałem, a modem jaki masz chodzi Mi o model ? Choć to mało istotne to może się przyda. A powiedz jeszcze jak daleko znajdujesz się od stacji bazowej, jeżeli nie wiesz to podaj lokalizację gdzie korzystasz z blueconnecta.
-
Jeżeli chodzi o modem to jest to: HUAWEI E870, natomiast odległości od stacji bazowej nie jestem w stanie określić. Korzystam z internetu we Wrocławiu na ulicy Sienkiewicza. Nie wiem czy to istotne, na początku użytkowania internet funkcjonował bardzo przyzwoicie. Nawet do 3Mb\s
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Co do odległości od stacji bazowej to nie ma problemu bo jest bardzo blisko na ul. Sienkiewicza 10, i obsługuje standard UMTS, na początku mogłeś osiągać tak wysokie transfery z uwagi na to ,że w twoim rejonie było mało użytkowników blueconnecta teraz jest więcej i są gorsze osiągi (aktualnie zerowe).
-
Czyli, że nie można tego problemu rozwiązać? Nic się nie da z tym zrobić?;/ Możliwe jest, żeby z tak dobrych osiągów z dnia na dzień łącze spadło do zera?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Do zera to raczej nie realne ,żeby spadło nawet przy dużym obciążeniu, w takim wypadku do sieci by cię nie wpuszczało (logowało), a napisałem ,że aktualnie są zerowe osiągi bo jest jakaś kaszana najprawdopodobniej z nodeB z którym się łączysz jeżeli twierdzisz ,że z innym działa bez problemu. Pozostaje zaprosić kogoś kto ma blueconnecta i zobaczyć czy również nie działa (korzystając z tej samej stacji bazowej), jeżeli by tak było to kontakt z BOK ery, i trzeci sposób zakupić antenę kierunkową i celować w działającą stacją bazową.
-
Ok. Wielkie dzięki za poświęcony czas.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Służę pomocą
jeżeli coś się wyjaśni to napisz
niestety nie mam szklanej kuli a więc nie mogę Ci już bardziej pomóc w tej sprawie.
Pozdrawiam również
sp6huk

Pozdrawiam również
sp6huk
-
- Guru bezprzewodowy
Jak wygląda sprawa w innych częściach Wrocławia?
Zachowuje się poprawnie, czy pojawia się identyczny problem.
Zachowuje się poprawnie, czy pojawia się identyczny problem.
-
- ### BAN ###
demono77, limitu nie przekroczyłeś ?
[ Dodano: 2009-10-07, 21:57 ]
demono77, próbowałeś a innej przeglądarce ?
Może Windows pobiera aktualizacje w tle i dla tego tak jest ale to raczej po przekroczeniu limitu
[ Dodano: 2009-10-07, 21:57 ]
demono77, próbowałeś a innej przeglądarce ?
Może Windows pobiera aktualizacje w tle i dla tego tak jest ale to raczej po przekroczeniu limitu
-
Jeżeli przekroczyłbym limit, myślę, że internet zachowywałby się podobnie innych lokalizacjach, a tak się nie dzieje.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak jestdemono77 pisze:Jeżeli przekroczyłbym limit, myślę, że internet zachowywałby się podobnie innych lokalizacjach, a tak się nie dzieje.

-
- ### BAN ###
demono77, zgłoś to do ery najlepiej
Może masz możliwość przetestowania na innym modemie/telefonie z 3G ?

Może masz możliwość przetestowania na innym modemie/telefonie z 3G ?
-
Testowałem już na modemie podpinanym pod usb, nie pamiętam teraz nazwy, ale to nie rozwiązało problemu
-
- Guru bezprzewodowy
Jejku nie doczytałem, że po zmianie lokalizacji wszystko wraca do normy. Mógłbyś podać siłę sygnału wg. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> Możliwe, że pojawili się studenci w lokalizacji NodeB i pojemność komórki zmniejszyła się a byłeś na skraju.
-
Program wskazuje jakby w ogóle nie było sygnału.
[ Dodano: 2009-10-08, 14:37 ]
Miałbym jeszcze zapytanie do użytkownika sp6huk. Jeżeli chodzi o antenę kierunkową, którą Pan proponował, to im "silniejsza" tym lepiej? Czy odległość od stacji bazowej ma tu duże znaczenie (chodzi mi zakłócenia)?
[ Dodano: 2009-10-08, 14:37 ]
Miałbym jeszcze zapytanie do użytkownika sp6huk. Jeżeli chodzi o antenę kierunkową, którą Pan proponował, to im "silniejsza" tym lepiej? Czy odległość od stacji bazowej ma tu duże znaczenie (chodzi mi zakłócenia)?