Czy zmiana anteny w AP zwiększy zasięg?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
beriba
Początkujący użytkownik forum

Czy zmiana anteny w AP zwiększy zasięg?

Post autor: beriba »

Posiadam dwa urzadzenia TP-LINK WR543G. Jedno pracuje w trybie AP Client Router, a drugie w trybie AP Router. Krótko mówiąc jedno ściąga net od dostawcy, a drugie przesyła go bezprzewodowo po pokoju. Wszystko skonfigurowane jak należy i działa elegancko.

Problem jest jednak w innym miejscu. Co kilka minut net się rozłącza. Gdy ustawię AP tam gdzie chcę żeby stał to sygnał na około 15 dB. W najlepszym miejscu jakie znalazłem wynosi 23-24 dB (i wtedy net się już nie rozłącza), ale miejsce jest niezbyt dobre gdyż AP tam stojący zwyczajnie mi przeszkadza (kable zwisające z szafki nad łóżkiem i przedłużacz pociągnięty przez środek pokoju nie wyglądają fajnie ;) ). Więc wyciągnąłem wniosek że to jest kwestia zasięgu

Wysłałem do mojego ISP prośbę o zwiększenie siły sygnału. Odpisano mi że więcej już nie mogą. Myślałem że jakoś to przeżyję ale niestety jest to zbyt uciążliwe. Wymyśliłem jednak że może kupiłbym jakąś inną antenę (10dBi albo i lepszą) do AP który odbiera internet (ta z TP-LINKA ma 5dBi). Koszt takiej antenki to kilkanaście zł z tego co się zdążyłem rozeznać więc dla stabilności połączenia to praktycznie tyle co nic.

Pytania moje są takie. Czy zakup takiej antenki pomoże w zwiększeniu siły odbieranego sygnału? Czy będzie ona bezproblemowo współpracować z AP?
Ewentualne linki do anten w sklepach internetowych mile widziane :)

Z góry dzięki za pomoc

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-10-09, 12:19 ]
Korekta ortografii!. Na forum piszemy zgodnie z zasadami pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-10-09, 11:18 przez beriba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Czy zmiana anteny w AP zwiększy zasięg?

Post autor: wojteks »

beriba pisze:czy zakup takiej antenki pomoże w zwiększeniu siły odbieranego sygnału?
Do AP odbierającego nie masz zewnętrznej anteny? Jeżeli masz możliwośc to ją dołóż, pewnie jakiś panel 8dBi z niezbyt długim kablem by wystarczył.
Nie pomagam na PW!
beriba

Nie chodzi o antenkę zewnętrzną. wszystko "rozgrywa się" w budynku. ISP ma 4 nadajniki/AP (nie wiem jak to jest u nich rozwiązane) na strychu budynku w różnych miejscach. Antenkę mam zwykłą taką jak jest w zestawie z tym TP-LINKiem.

Jeżeli to coś zmieni to budynek jest dosyć stary a więc piętro ma okolo 4m wysokości i ściany są zapewne dosyc grube. Ja mieszkam na 2 piętrze a strych na którym są nadajniki sygnału są nad 4 pietrem

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2009-10-09, 12:21 ]
Korekta ortografii!
Ostatnio zmieniony 2009-10-09, 11:20 przez beriba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

beriba pisze:na strychu budynku w różnych miejscach. antenkę mam zwykłą taką jak jest w zestawie z tym TP-LINKie
No to polecam zakup antenki panelowej 8dBi wycelowanej do góry na najmocniejszy sygnał. Wymiana oryginalnego patyka na większy (dłuższy) pogorszy sprawę. Wczesniej jednak należałoby zweryfikować kanały na których nadaje dostawca i na którym nadaje twój AP (powinien być najdalej jak można ustawić żeby nie zakłócał dostawcy). Najlepiej testy robić po kablu.
Nie pomagam na PW!
beriba

ISP nadaje na 4 kanale więc ja ustawiłem sobie kanał 13 żeby się nie pokrywały. Tyle że w budynku jest tyle sieci że ciężko znaleźć kanał taki żeby się z którymkolwiek nie pokrywał. Dlatego wziąłem 13 bo jest najbardziej skrajny i pokrywa się z najsłabszymi sieciami.

Przykładowo taka antenka może być:
http://www.ceneo.pl/1711899
?

I jeszcze tylko pytanko jak to jest z ustawianiem takiej antenki? Nie wiem gdzie stoi nadajnik i zakładając że czas nie gra roli czy metoda prób i błędów jest konieczna czy są jakieś ułatwienia ;)

PS. Sorki za to że nie pisałem wcześniej dużych liter na początku zdania. Jako programista się trochę odzwyczaiłem ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

beriba pisze:Przykładowo taka antenka może być:
Powinna być. Właśnie o takiej myślałem. Co do ustawiania sygnału to trzeba ją skierować gdzieś do góry a gdzie dokładnie to musisz sam zbadać.
Nie pomagam na PW!
beriba

Odpowiedni kierunek już znajdę. Ogromnie dziękuję za pomoc :D
ODPOWIEDZ