Problem z siecią i routerem Netgear WNR2000

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lewik
Początkujący użytkownik forum

Problem z siecią i routerem Netgear WNR2000

Post autor: lewik »

Witam serdecznie, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto zdoła mi pomóc.

Router posiadam mniej więcej od roku i po pierwszym skonfigurowaniu go (nie bez problemów) właściwie go nie ruszałem, aż do teraz. Internet posiadam z kablówki, podłączany kablem RJ 45 plus modem zewnętrzny oczywiście. Ostatnio zmieniłem prędkość Internetu z 3mb na 6mb downlodau, ale ponieważ nie odczułem żadnego przyśpieszenia, a provider twierdził, że u nich wszystko jest ok i zasugerował, że to może mój router, postanowiłem przyjrzeć się sprawie. Był to błąd, bo na kablu połączenie nadal jest takie samo, a ja zepsułem sobie nieopatrznie sieć bezprzewodową, której teraz nie daje rady naprawić.

Zalogowałem się do panelu administracyjnego routera poprzez odnośnik na pulpicie do strony routerlogin.com lub coś w ten deseń. Ponieważ wszystko dotąd działało bez zarzutu dawno tego nie robiłem, a panel zapytał mnie na dzień dobry czy chcę pobrać nowy firmware. Niestety podczas tego procesu miałem wrażenie, że coś się zawiesiło, kolejne strony w panelu bardzo długo nie chciały się załadować więc w końcu wyłączyłem router z prądu. Oczywiście spowodowało to, że zgubił wszystkie ustawienia sieci, a ja nie bardzo mogłem sobie poradzić z ich przywrócenie.

Postanowiłem zatem zresetować router do ustawień fabrycznych i udawać, że właśnie wyjąłem go z pudełka, czyli przeprowadzić cały proces instalacji od nowa. Niestety postępując zgodnie ze wskazówkami kreatora instalacji z płytki za cholerę nie chce on połączyć się z siecią. Na etapie, kiedy net jest podpięty do routera kablem ethernetowym i taki sam kabel idzie po lanie z routera do komputera, kreator nie uzyskuje połączenia do strony testowej i cały proces się wywala. Teraz więc ani nie mogę dostać się do panelu administracyjnego routera (strona już się nie ładuje), ani uzyskać przez niego połączenia po LANie. Naprawdę nie wiem już co z tym zrobić i bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z siecią i routerem Netgear WNR2000

Post autor: wojteks »

lewik pisze:Postanowiłem zatem zresetować router do ustawień fabrycznych
Ok, czy jesteś pewien że to zadziałało? Jak masz ustawione przydzielanie IP w komputerze z którego po kablu chcesz skonfigurować router?

Na razie zapomnijmy o płytce od routera.

Daj tu tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all jak masz podłączony komputer do internetu bez routera. Drugi raz zrób to samo jak podłączysz tylko router do komputera i dasz "napraw" na karcie sieciowej kablowej.
Nie pomagam na PW!
lewik
Początkujący użytkownik forum

Post autor: lewik »

Zgodnie z instrukcją i zachowaniem diod routera podziałało. IP jest przypisywane automatycznie.

Udało mi się w końcu połączyć się z panelem routera poprzez LAN, sklonowałem MAC z komputera i nawet mam dostęp do sieci via router. Niestety za cholerę nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową. Windows raz ją widzi, raz nie, ale połączyć się nie chce.

Wyniki IP Config. Bez routera:

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : laptop
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Lista przeszukiwania sufiksów DNS : icpnet.pl

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : icpnet.pl
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Attansic L2 Fast Ethernet 10/100 Bas
e-T Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-60-6E-DF-9F
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 85.221.147.37
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.224.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 85.221.128.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 62.21.99.103
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 62.21.99.95
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 10 października 2009 08:54:39
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 10 października 2009 09:54:39

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 2:

I z routerem już po LAN:

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : laptop
Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie

Karta Ethernet Połączenie lokalne:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Attansic L2 Fast Ethernet 10/100 Bas
e-T Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-60-6E-DF-9F
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 10 października 2009 09:24:43
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 11 października 2009 09:24:43

Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 2:

Stan nośnika . . . . . . . . . . : Nośnik odłączony
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta sieciowa ASUS 802.11g
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-60-0A-60-34

[ Dodano: 2009-10-10, 11:52 ]
Po jakimś czasie jednak Windows sam ustanowił połączenie z siecią (ma polecone by łączyć się automatycznie), ale zaraz je zgubił. Ilość wysyłanych i odbieranych pakietów jest śmiesznie mała (29, 12).

[ Dodano: 2009-10-10, 12:09 ]
Na drugim laptopie sieć działa znakomicie, więc problem jest gdzieś w moim komputerze.

[ Dodano: 2009-10-10, 12:21 ]
Po zrestartowaniu komputera wszystko zaczęło chodzić tak, jak powinno. Nie do końca wiem jak się udało do takiego stanu dojść, ale działa, więc temat można uznać za zamknięty.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

lewik pisze:ale działa, więc temat można uznać za zamknięty.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ