Czy ten modem PCMCIA ( link ) bedzie ok w Acer TM2420 ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy ten modem PCMCIA ( link ) bedzie ok w Acer TM2420 ?
Witam !
Od wczoraj przesiaduje na Forum w poszukiwaniu aby miec mobilny internet na laptopie (wiekowy Acer TM2420 ).
Poniewaz wyjezdzam na kilkanascie dni ( okolo 20 ) i musze miec w miejscu przebywania NET rozwazalem mozliwosc zastosowania telefonu jako modemu ale po wczorajszym pobycie na Forum sklaniam sie ku modemowi.
Modemy na USB sa od 100 zl do 400 zl.
Wiem ze tam gdzie bede to;
1. Tam gdzie bede przebywal jest tylko dostepna siec PLUSa
2. Pokrycie sprawdzalem dokladne miejsce przebywania to pisze ze jest to EDGE wewnatrz
Znalazlem w sumie bardzo tani modem na tzw PCMCIA i mam pytanie ?
Czy ten modem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=761996176 bedzie dobrym rozwiazaniem dla Acer TM2420 ?
Rozumie i tak mysle ze zestaw startowy SimData po prostu wklada/wsuwa do tego modemu ?
Andrzej
Od wczoraj przesiaduje na Forum w poszukiwaniu aby miec mobilny internet na laptopie (wiekowy Acer TM2420 ).
Poniewaz wyjezdzam na kilkanascie dni ( okolo 20 ) i musze miec w miejscu przebywania NET rozwazalem mozliwosc zastosowania telefonu jako modemu ale po wczorajszym pobycie na Forum sklaniam sie ku modemowi.
Modemy na USB sa od 100 zl do 400 zl.
Wiem ze tam gdzie bede to;
1. Tam gdzie bede przebywal jest tylko dostepna siec PLUSa
2. Pokrycie sprawdzalem dokladne miejsce przebywania to pisze ze jest to EDGE wewnatrz
Znalazlem w sumie bardzo tani modem na tzw PCMCIA i mam pytanie ?
Czy ten modem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=761996176 bedzie dobrym rozwiazaniem dla Acer TM2420 ?
Rozumie i tak mysle ze zestaw startowy SimData po prostu wklada/wsuwa do tego modemu ?
Andrzej
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Czy ten modem PCMCIA ( link ) bedzie ok w Acer TM2420 ?
Ten modem ma tylko GPRS i nie polecam takiego rozwiązania. Ja radze kupić coś przynajmniej z EDGE. Idealnie byłoby z HSDPA
na przyszłość.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak jak BliSki mówi nie ma sensu takiego złomu kupować,AndrzejGdz pisze:Czy ten modem
Tani modem na pcmcia http://www.allegro.pl/item755006903_opt ... _edge.html Mam taki sam, nawet maratonom 3GB w jeden dzień się nie poddaje.

Ewentualnie jak bardzo chcesz zaoszczędzić: super tani modem edge/gpsr +wlan http://www.allegro.pl/item769042758_mod ... _wlan.html
Rozumiem, że jesteś pewien że masz gdzie wsadzić taki modem do laptopa?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Super Forum
to tak na marginesie;blyskawiczne odpowiedzi,zyczliwi koledzy.
Musze tu na dluzej zagoscic
Mam jeszcze na oku takie cos;
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=759826550 z tym ze ten podlacza sie pod USB no jest na kabelku a wyczytalem tutaj ze to nawet ok rozwiazanie bo moge polozyc np na oknie a wtedy poprawia sie dosc znacznie jakosc polaczenia z Netem.

P.s. Dalem kolegom pkt pomogl
.

Musze tu na dluzej zagoscic

Tak jak pisalem potrzebuje dostepu doslownie na kilka/kilkanascie dni potem juz mi to bedzie raczej zbedne bo mam NET stacjonarny.Ewentualnie jak bardzo chcesz zaoszczędzić: super tani modem edge/gpsr +wlan http://www.allegro.pl/ite..._edge_wlan.html
Mam jeszcze na oku takie cos;
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=759826550 z tym ze ten podlacza sie pod USB no jest na kabelku a wyczytalem tutaj ze to nawet ok rozwiazanie bo moge polozyc np na oknie a wtedy poprawia sie dosc znacznie jakosc polaczenia z Netem.
Wydaje mi sie ze wiem mam po lewej stronie Acera TM 2420 nie wiem jak to sie nazywa ale czytnik czy jakos tak, sprawdzalem specyfkacji i pisze ze to jest ;Rozumiem, że jesteś pewien że masz gdzie wsadzić taki modem do laptopa?

P.s. Dalem kolegom pkt pomogl

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To już sam musisz zdecydować na jaki port chcesz mieć modem, ja bym chyba raczej na pcmcia wziął, bo wtedy masz wolne usb na co innego. Aha i musisz wiedzieć, że stare laptopy miały problemy z zasilaniem urządzeń, ale tyczy to się tak samo usb jak i pcmcia.
[ Dodano: 2009-10-11, 11:12 ]
[ Dodano: 2009-10-11, 11:12 ]
Tak to się zaczyna, najpierw kilka dni, potem kilkanaście, a na koniec bezprzewodowe abo.AndrzejGdz pisze:potrzebuje dostepu doslownie na kilka/kilkanascie dni potem juz mi to bedzie raczej zbedne bo mam NET stacjonarny.
-
- Użytkownik forum
Raczej nie bo ja u siebie w domu mam Net 4 MB oraz tzw siec mam Ruter Linksys do niego mam podlaczone 2 PC oraz bezprzewodowo korzystam tak jak teraz na Laptopie i jak na dzien dzisiejszy w zupelnosci mi to starcza.Tak to się zaczyna, najpierw kilka dni, potem kilkanaście, a na koniec bezprzewodowe abo.
Byc moze sie przyda modem w Laptopie podczas jakis wyjazdow a Plus ma pokrycie chyba najlepsze w Polsce.
Duzo nie bede myslal ale ja nie przewiduje jakiegos "wariowania" w Necie przez te kilkanascie dni, zalezy mi jedynie na tym abym sam na swoim laptopie mial Net, bez proszenia sie o udostepnienia podlaczenia sie pod siec bo wiem ze na 100% takowa tam istnieje ale wiadomo jak to jest. Co swoje to swoje bez zadnego proszenia.To już sam musisz zdecydować na jaki port chcesz mieć modem, ja bym chyba raczej na pcmcia wziął, bo wtedy masz wolne usb na co innego.
No ja akurat mam stary ale jak to sie mowi "stary ale jary sprzet" i pomimo ze ma kilk dobrych lat i akurat wtedy Acer byl na cenzurowanym no to ten moj spisuje sie naprawde bardzo dobrze jak na czas uzytkowanie ( min 15 godz na dobe ).Aha i musisz wiedzieć, że stare laptopy miały problemy z zasilaniem urządzeń, ale tyczy to się tak samo usb jak i pcmcia.
Jak rozumiec ze moze byc problem z zasilaniem ?
Bateria bedzie trzymala prawdopodobnie 40% mniej to tez wyczytalem ?
Ja raczej na 90% pomimo ze mam nowke baterie i trzyma przeszlo 2,5 godz to bede korzystal na zasilaczu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zasilanie +5V może nie dać rady modemowi (jak wiesz z zasilacza do notebooka idzie około 19V i dopiero w środku przetwornica na 5V czy 3,3V. Czasem się zdarzy, że ma zbyt słabe parametry, objawy bardzo różne mogą być od zrywania połączenia do zawieszania całego kompa. Zdarza się tak, że te objawy występują tylko przy słabym zasięgu kiedy modem potrzebuje więcej prądu.AndrzejGdz pisze:Jak rozumiec ze moze byc problem z zasilaniem ?
-
- Guru bezprzewodowy
Tak, zgadza się.AndrzejGdz pisze:Bateria bedzie trzymala prawdopodobnie 40% mniej to tez wyczytalem ?
Przykładowo jak wsadzisz do PCMCIA modem i będziesz chciał udostępnić połączenie LAN to zamrozi Ci na 99.9% system. Jak będziesz ściągał plik i chciał zapisać na pendrive to podczas kopiowania zamrozi system.AndrzejGdz pisze:Jak rozumiec ze moze byc problem z zasilaniem ?
-
- Użytkownik forum
Dzieki wszystkim za pomocne uwagi.
Dam rade
a jak nie to restart
Andrzej
Dam rade

Andrzej
-
Koledzy wymienili zalety modemów PCMCIA, ja dołożę do tego zalety modemów na USB:AndrzejGdz pisze:z tym ze ten podlacza sie pod USB no jest na kabelku a wyczytalem tutaj ze to nawet ok rozwiazanie bo moge polozyc np na oknie a wtedy poprawia sie dosc znacznie jakosc polaczenia z Netem.
- 1) Jak już podałeś teoretycznie dzięki przedłużaczowi USB można go położyć w takim miejscu, gdzie jest najlepszy zasięg (chociaż z tym czasami bywają problemy -chodzi o zasilanie modemu).
- 2) Można ich używać zarówno w notebookach jak też PCtach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Wszystko pewnie racja.
Na koniec mam pytanie ?
A jezeli zdecyduje sie na ten modem; http://www.allegro.pl/item769042758_mod ... _wlan.html to obojetnie jak ale zawsze musze utworzyc polaczenie dial-up czy wystarczy ta plytka CD dolaczona do modemu ( widze ze to tez iPlusManager)?
Wiem ze na stronie Plusa jest oprogramowanie iPlusManager.
Czy te oprogramowanie zalatwia ze nie trzeba juz robic/tworzyc nowego polaczenia ?
Andrzej
Na koniec mam pytanie ?
A jezeli zdecyduje sie na ten modem; http://www.allegro.pl/item769042758_mod ... _wlan.html to obojetnie jak ale zawsze musze utworzyc polaczenie dial-up czy wystarczy ta plytka CD dolaczona do modemu ( widze ze to tez iPlusManager)?
Wiem ze na stronie Plusa jest oprogramowanie iPlusManager.
Czy te oprogramowanie zalatwia ze nie trzeba juz robic/tworzyc nowego polaczenia ?
Andrzej
-
Tak, juz wiecej nic nie musisz robic.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Wielki szacun Super Forum !!!!
Ps. Decyzje juz podjalem zakupilem to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=769042758 co bedzie to bedzie
Zakupie na poczatek pakiet Startowy Simdata postaram sie skonfigurowac i obadam jak zadziala.
Musze jedynie stwierdzic ze za Mobilny NET bez zobowiazan czytaj rachunkow na tzw przedplate jest to bardzoooooo drogi interes.
Na czym to opieram ?
Z ciekawosci zainstalowalem sobie NetMeter i mam wlaczony od godz 12,30 do tej pory godz 20,00 i....... za ten czas mam wykorzystane 94 MB !!! i to nie bylo zadne sciaganie jakis programow ot tak tylko uzytkowalem NET.
Brrrrrr Drogi interes ale cos za cos. Bede musial ograniczyc jak juz tam bede korzystal z Plusa do 2 max 3 godzin dziennie.
Tak sobie obliczylem jak bym mial miec wlaczony 10/12 godz i korzystac tylko ze stron www to musialbym sie liczyc z wydatkiem rzedu 300 zl za 30 dni.
To juz tak poza tematem
Ps. Decyzje juz podjalem zakupilem to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=769042758 co bedzie to bedzie

Zakupie na poczatek pakiet Startowy Simdata postaram sie skonfigurowac i obadam jak zadziala.
Musze jedynie stwierdzic ze za Mobilny NET bez zobowiazan czytaj rachunkow na tzw przedplate jest to bardzoooooo drogi interes.
Na czym to opieram ?
Z ciekawosci zainstalowalem sobie NetMeter i mam wlaczony od godz 12,30 do tej pory godz 20,00 i....... za ten czas mam wykorzystane 94 MB !!! i to nie bylo zadne sciaganie jakis programow ot tak tylko uzytkowalem NET.
Brrrrrr Drogi interes ale cos za cos. Bede musial ograniczyc jak juz tam bede korzystal z Plusa do 2 max 3 godzin dziennie.
Tak sobie obliczylem jak bym mial miec wlaczony 10/12 godz i korzystac tylko ze stron www to musialbym sie liczyc z wydatkiem rzedu 300 zl za 30 dni.
To juz tak poza tematem
-
Może jakieś aktualizacje systemu operacyjnego lub antywirusa?AndrzejGdz pisze:Z ciekawosci zainstalowalem sobie NetMeter i mam wlaczony od godz 12,30 do tej pory godz 20,00 i....... za ten czas mam wykorzystane 94 MB !!!
W normalnych warunkach na PC/notki jakie masz wyniki?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Mam zainstalowanego NOD32 , fakt ze nie raz pobiera/aktualizuje sie 2 razy dziennie baza wirusow,ale to wyskakuje okienko ze takie okienko ze trwa aktalizacja ( nie pamietam czy takie cos mialo miejsce )Może jakieś aktualizacje systemu operacyjnego lub antywirusa?
Hmmm to chyba sa warunki normalne taki wynik ? nic nie robilem tylko ogladanie stron www.W normalnych warunkach na PC/notki jakie masz wyniki ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Która wersja? Ja znam tylko 2x i on na pewno takiego ruchu nie potrafi zrobić.AndrzejGdz pisze:Mam zainstalowanego NOD32
Youtube? Strony z mnóstwem obrazków i reklam we flashu? Spróbuj zainstalować operę 10, po włączeniu trybu turbo z definicji blokuje flash'a a obrazki kompresuje. To jest najprostsze rozwiązanie oszczędzające transfer.AndrzejGdz pisze:nic nie robilem tylko ogladanie stron www.
-
- Użytkownik forum
Mam NOD 32 wer 3.0.672.0Która wersja? Ja znam tylko 2x i on na pewno takiego ruchu nie potrafi zrobić.
Ogladalem tylko strony www no i sciagnalem 2 aplikacje , jedna to te iPlusmenager oraz jedna aplikacja 45KB i to wszystko zadnych filmow zadnego Youtube.Youtube? Strony z mnóstwem obrazków i reklam we flashu? Spróbuj zainstalować operę 10, po włączeniu trybu turbo z definicji blokuje flash'a a obrazki kompresuje. To jest najprostsze rozwiązanie oszczędzające transfer
Coz cos za cos ale mobilny net taki bez rachunkow jest strasznie drogi bo tak jak pisalem przy moim NET 24 gdzie bez jakichkolwiem limitow przy predkosci 4 MB place 69 zl netto m-cznie !!!!
Zreszta z tego co wiem to w Polsce Internet jest jednym z najdrozszych na świecie !!!
A mobilny taki bez umow rachunkow to pewnie na 1000% jest najdrozszy na swiecie !!!!
Tu posiedzialem tylko kilka godzin i juz mam za wczoraj 115 MB a dzisiaj ogladalem troszke pliki filmowe i doslownie od godz 9,00 mam juz dzisiaj do 12,30 wynik
169MB !!!!
Mam jeszcze troszke czasu do tego wyjazdu ma to byc okolo 5 listopada, wiec juz bede mial rozeznanie.
Nie wiem czy dobrze ale wydaje mi sie ze dobrym rozwiazanie bylo by kupic kilka starterow iPlus to chyba korzystniejsze niz dokupywanie doladowan ?
Byc moze tam na miejscu znajde jakas w zasiegu siec bezprzewodowa i moze uda sie zdobyc haslo dostepu

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To już wszystko jasne czemu masz takie transfery. Pod pojęciem youtube miałem wszystkie transmisje wideo i audio, to są największe pożeracze transferu. Wideo pierwsze audio drugie w kolejności.AndrzejGdz pisze:a dzisiaj ogladalem troszke pliki filmowe
Aha na edge sobie tych filmików nie pooglądasz bo się cieły będą wiec problem w dużej części masz rozwiązany.
Najtańszą opcją są pakiety internetowe w simplusie http://simplus.pl/v.do?idx=1187791 jedyne na co trzeba uważać że jak się pakiet skończy to cena za 1MB to ponad 1zł.
Rozumiem, że odpłatnie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>AndrzejGdz pisze:znajde jakas w zasiegu siec bezprzewodowa i moze uda sie zdobyc haslo dostepu
-
- Użytkownik forum
Nie przewiduje tam jakichkolwiek videoa dzisiaj ogladalem troszke pliki filmowe To już wszystko jasne czemu masz takie transfery. Pod pojęciem youtube miałem wszystkie transmisje wideo i audio, to są największe pożeracze transferu. Wideo pierwsze audio drugie w kolejności.
Aha na edge sobie tych filmików nie pooglądasz bo się cieły będą wiec problem w dużej części masz rozwiązany.
Ale to sa pakiety tylko dla tych co maja telefon w sieci PLUS tak ?Najtańszą opcją są pakiety internetowe w simplusie http://simplus.pl/v.do?idx=1187791 jedyne na co trzeba uważać że jak się pakiet skończy to cena za 1MB to ponad 1zł.
Ja niestety nie mam w Plusie ja mam zwyklego TAK-TAT w Era bez abonamentu ( mam na doladowanie dzwonie , nie mam to dzwonia do mnie )
No pewnie ze odplatnie.Rozumiem, że odpłatnie »WiFi i prawo«
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Simplus, prepaid taki sam jak tak tak, można to włożyć do modemu, nawet konfiguracja będzie identyczna jak dla simdaty. Jedyny warunek to pilnowanie pakietów, bo można mieć tylko jeden z każdego rodzaju aktywny w tym samym czasie. Dopiero jak się skończy jedno 500MB można zamówić następne. Aha i do zamawiania paktów wygodniejszy od iplusmeganera jest <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>AndrzejGdz pisze:Ale to sa pakiety tylko dla tych co maja telefon w sieci PLUS tak ?
-
- Użytkownik forum
Czyli to jest dla posiadaczy co maja tel w Plusie ?
A jak ja bym na moj telefon bez simplcka kupil starter Plusa najtanszy nastepnie bym doladowal np za 30 zl potem wyslal SMS ze chce aktywowac pakiet 500 MB za 35 zl to jak bym przelozyl karte sim do modemu to bym mial faktycznie do wykorzystania 500 MB ?
Cos mi sie wydaje ze ta promocja jest dla uzytkownikow juz bedacych w Plusie majacych konkretne taryfy ?
A jak ja bym na moj telefon bez simplcka kupil starter Plusa najtanszy nastepnie bym doladowal np za 30 zl potem wyslal SMS ze chce aktywowac pakiet 500 MB za 35 zl to jak bym przelozyl karte sim do modemu to bym mial faktycznie do wykorzystania 500 MB ?
Cos mi sie wydaje ze ta promocja jest dla uzytkownikow juz bedacych w Plusie majacych konkretne taryfy ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie kupujesz starter simplusa chyba za 10zł doładowujesz konto w telefonie, aktywujesz pakiet kodem, przekładasz karte sim do modemu i masz 500MB.AndrzejGdz pisze:A jak ja bym na moj telefon bez simplcka kupil starter Plusa najtanszy nastepnie bym doladowal np za 30 zl potem wyslal SMS ze chce aktywowac pakiet 500 MB za 35 zl to jak bym przelozyl karte sim do modemu to bym mial faktycznie do wykorzystania 500 MB ?
-
- Użytkownik forum
Hmm serio ?
Az mi sie nie chce wierzyc bo czytalem Zobacz regulamin profili internetowych a tam pisze ze ta promocja jest dla uzytkownikow taryf Sim Plus, MixPlus , Mix PlusIV ?
Nie wiem jaka maja nazwe uzytkownicy starterow w Plusie ?
Nie chce mi sie wierzyc ze za 35 zl mozna miec 500 MB jak w cenniku Plusa doladowanie zdrapka to za 100 zl ma sie 374 MB !!!
Az mi sie nie chce wierzyc bo czytalem Zobacz regulamin profili internetowych a tam pisze ze ta promocja jest dla uzytkownikow taryf Sim Plus, MixPlus , Mix PlusIV ?
Nie wiem jaka maja nazwe uzytkownicy starterow w Plusie ?
Nie chce mi sie wierzyc ze za 35 zl mozna miec 500 MB jak w cenniku Plusa doladowanie zdrapka to za 100 zl ma sie 374 MB !!!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No i kupujesz taki starter http://www.allegro.pl/4934_zestawy_star ... 10&order=p Zamiast startera simdaty. Oczywiście możesz kupić w najbliższym kiosku, żeby na przesyłce i czasie zaoszczędzić.AndrzejGdz pisze:jest dla uzytkownikow taryf Sim Plus
-
- Stary wyga bezprzewodowy
No właśnie gdybyś kupił starter Simplusa to byłbyś użytkownikiem taryfy Simplus i miałbyś pełne prawo aktywować pakiet 500 MB. Na pewno tańsze to niż SimData, która była dobra jak weszla, a dziś to już jest to dość drogie. Tylko pamiętaj, że byłby to pakiet - pilnuj go pod koniec, bo jak się skńczy a nie zauważysz to nalicza Ci bodajże po dwadzieścia parę groszy za każde 100 kB.
Ale w sumie pakiety w Simplusie jak najbardziej można Ci polecić, zwłaszcza na taki wyjazd.
[ Dodano: 2009-10-12, 16:34 ]
Ale w sumie pakiety w Simplusie jak najbardziej można Ci polecić, zwłaszcza na taki wyjazd.
[ Dodano: 2009-10-12, 16:34 ]
NOD aktualizowany na bieżąco nie powinien pobierać za dużo danych. Można to robić nawet na pakietach. Najwięcej danych idzie tylko przy pierwszej aktualizacji po instalacji (jakieś 20 MB) i zawsze, kiedy nie był aktualizowany dłuższy czas.AndrzejGdz pisze:Mam NOD 32 wer 3.0.672.0Która wersja? Ja znam tylko 2x i on na pewno takiego ruchu nie potrafi zrobić.
-
- Użytkownik forum
Ok decyzja podjeta , kiedy tylko dotrze do mnie zakupiony modem na Allegro ( moze juz jutro ) kupie u mnie cos podobnego jak to http://www.simplus.pl/v.do?idx=805112 ( za 9,00 zl ) nastepnie wysle SMSa aby aktywowac pakiet 25MB za 5 zl.
Jak wszystko sie sprawdzi to po wykorzystaniu tego pakietu doladuje konto za 35 zl i aktywuje pakiet 500MB to bedzie i tak 3 X taniej niz SimData gdzie za 30 zl mam 98 MB !!
Tylko jak to wyglada od "podszewki" dostane SMSa zwrotnego ze pakiet jest Aktywny i co dalej ?
Przeciez bede musial znac nr PIN aby polaczyc sie z internetem ? Czy to bedzie ten sam numer PIN co w zestawie startowym za 9 zl ?
Sorki ze takie banalne pytanie ale telefony komorkowe to nie moja "branza".
Do tej pory tel sluzyl mi tylko do polaczen ja nie bawie sie w zadne SMS, MMSy i inne bajery.
Jak wszystko sie sprawdzi to po wykorzystaniu tego pakietu doladuje konto za 35 zl i aktywuje pakiet 500MB to bedzie i tak 3 X taniej niz SimData gdzie za 30 zl mam 98 MB !!
Tylko jak to wyglada od "podszewki" dostane SMSa zwrotnego ze pakiet jest Aktywny i co dalej ?
Przeciez bede musial znac nr PIN aby polaczyc sie z internetem ? Czy to bedzie ten sam numer PIN co w zestawie startowym za 9 zl ?
Sorki ze takie banalne pytanie ale telefony komorkowe to nie moja "branza".
Do tej pory tel sluzyl mi tylko do polaczen ja nie bawie sie w zadne SMS, MMSy i inne bajery.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W tej chwili startery pin mają wyłączony, jak nie to można wyłączyć w menu telefonu dla wygody. Resztę sam iplusmenadżer skonfiguruje. Nie ma różnicy czy korzystasz ze startera simplusa czy simdaty.AndrzejGdz pisze:Przeciez bede musial znac nr PIN aby polaczyc sie z internetem ? Czy to bedzie ten sam numer PIN co w zestawie startowym za 9 zl ?
-
- Użytkownik forum
To znaczy zakupuje starter i wklepuje tylko ciąg 14 cyfr i po klopocie ? Po tej operacji powinienem miec telefon w sieci PLUS tak rozumie.W tej chwili startery pin mają wyłączony, jak nie to można wyłączyć w menu telefonu dla wygody.
Ok zakupuje pakiet tak jak pisalem aby sie przekonac 25MB za 5 zlociszy dostaje SMS zwrotnego ze pakiet jest aktywny i co dalej ?Resztę sam iplusmenadżer skonfiguruje. Nie ma różnicy czy korzystasz ze startera simplusa czy simdaty.
Czy tylko wystarczy pozniej wyjac karte SIM z tel i wlozyc do modemu ?
I najspokoniej wszystko juz zrobi iPlusmenager
Jezeli tak to super sprawa bo te pakiety co sie od 2 dni "jaram" Simdata one sa 3 X razy drozsze niz te pakiety http://simplus.pl/v.do?idx=1187791.
EDIT EDIT EDIT
krystianb napisal
Przegladalem ten programik deczko skomplikowany jak dla laika , duzo rubryk wynikow itp.Aha i do zamawiania paktów wygodniejszy od iplusmeganera jest »Top NetInfo«
Czym ten program jest wygodniejszy jak napisales od iPlusmenagera za bardzo nie rozumie ze jest wygodniejszy do zamawiania pakietow ?
ŁW napisal
Jak mnie to wypali na probie Startera za 9 zl gdzie na probe aktywuje za 5 zl 25MB to spoko ja i tak nie bede korzystal jako tako z sieci Plusa , jak przekrocze i wyssie mi internet do zera, wtedy doladuje znowu kwota 35 zl aby miec 500 MB.Tylko pamiętaj, że byłby to pakiet - pilnuj go pod koniec, bo jak się skńczy a nie zauważysz to nalicza Ci bodajże po dwadzieścia parę groszy za każde 100 kB.
Nie zrobie tak ze kupie doladowanie za 50 zl a nastepnie wysle sms aby zamowic pakiet za 5 zl -> 25 MB
Bede staral sie miec na tzw styk czyli mam doladowanie na koncie 40 zl to zamowie pakiet za 35 zl.
Troszke to tak glupio,niezrecznie takie kombinacje ale to jest Polska tu musisz doslownie w kazdej dziedzinie byc oczytany bo inaczej jestes robiony w balona patrz jak mnie poinformowano w BOA Plusa gdzie caly szef nie wpadl na pomysl i nie powiedzial mi ze mozna miec modem PCMCIA a nie tylko na USB i to za 400 zl ?
Gdyby nie te Forum ten moj koszt neta najprawdopodobniej wynosil by grubo ponad 300 zl jak bym sluchal "Dzieciolow" w BOA Plus, a tak pewnie bedzie 3 x taniej niz BOA Plus mi proponowal ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie 14 cyfr? Kupujesz, wkładasz do telefonu i działa. Potem doładowanie (są w postaci kodów albo na konkretny numer tel)AndrzejGdz pisze:To znaczy zakupuje starter i wklepuje tylko ciąg 14 cyfr i po klopocie ?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
No taki ze mnie znawca ale pisalem to nie moj konik , telefon ma mi sluzyc do komunikacji i tak jest ja nie bawie sie w zadne SMS,MMSy czy jak to zwal.Znaczy sie jak musze to umie obslugiwac SMS bo sam kupuje SMSem pakiety TAK TAK za 21 zl -> 150 min.Jakie 14 cyfr? Kupujesz, wkładasz do telefonu i działa. Potem doładowanie (są w postaci kodów albo na konkretny numer tel)
I tyle sie znam , fakt ze teraz sytuacja mnie zmusila do zapoznania sie szerszego w tym temacie ( Internet )
Dzieki.