Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum to najpierw się przywitam: Cześć wszystkim!
Ostatnio się przeprowadziłem na wioskę pod Warszawą (ok. 5 km na południe w linii prostej od Piaseczna) i postanowiłem założyć internet. Wybór padł na Era WiMax (wg. mapki zasięg Netii kończy się około 100 m od mojego domu

Usługę zamówiłem telefonicznie. Postanowiłem zamówić usługę o prędkości 1Mb/s z umową na 3 lata i z samodzielnym montażem (stwierdziłem że jako człowiek wykształcony technicznie dam sobie radę. Po około tygodniu pojawił się u mnie kurier z umową. Po następnych dwóch tygodniach i jednym telefonie ponaglającym dotarł do mnie zestaw odbiorczy. W międzyczasie oczywiście zdążyłem już przeczytać kilka forów z poradami jak założyć to wszystko samodzielnie.
Wracając do zestawu... Na pudełku ku mojemu zdziwieniu znajdowała się nalepka z tabelką z sektorami i przypisanymi do nich częstotliwościami. Zaskoczenie in plus. Po po otwarciu pudełka oczywiście okazało się, że zestaw jest używany (jak to już kilku z Was pisało), a nawet miałem obawy czy działa, bo w tylnej części anteny były ślady osmalenia (uderzenie pioruna ???).
Pierwszego wieczora jako, że było już ciemno, nie chciałem wchodzić na dach (antenę montuję na kominie), ale tak na roboczo chciałem sprawdzić czy wszystko działa. Podłączyłem antenę do modemu, modem do komputera i idąc wg. instrukcji skonfigurowałem wszystkie ustawienia poprzez interfejs przeglądarkowy. Wystawiłem antenę przez okno i próbowałem złapać sygnał kierując ją mniej więcej na nadajnik (położenie nadajnika znałem z tutejszego forum - Borowina k. Piaseczna). Kolejno zmieniałem sektory, aż za trzecim razem udało mi się złapać słaby sygnał. Ucieszony, że wstępnie działa zapisałem ustawienia modemu i na tym zakończyłem.
Następnego dnia założyłem wszystko na dach i współpracując z żoną (sprawdzała poziom sygnału) udało mi się ustawić antenę. Maksymalnie udało się osiągnąć 4 zielone kreski. Pozostałe parametry:
DLSNR = 15dB
DLRSSI = -87dB
UPSNR = 8 dB
UPRSSI = -89dB
Optimal RX RATE = QAM 16 ¾
LAST TX RATE = QPSK ¾
LAST TX Power = 20 dBm
Lepszych nie mogłem złapać. Zadzwoniłem do Ery na infolinię w celu aktywacji konta. Pan wypytał o parametry i poinformował mnie, że są średnie, ale wystarczające oraz że konto mam aktywne już od tygodnia.
Następnie szybka konfiguracja połączenia PPPoE i chwila oczekiwania na połączenie i .... JEST. Weryfikacja zadziałała (uzytkownik i hasło z umowy). Internet działa. Szybka weryfikacja prędkości w jednym z dostępnych testerów. Wyniki dobre:
do krajowego serwera - Download ok. 800 kb/s, Upload 400kb/s.
Ogólnie można powiedzieć, że instalacja usługi jest bardzo prosta i nie powinna nastręczać nawet początkującym trudności.
Po kilku dniach używania usługi Era WiMax mogę powiedzieć że nie jest źle. Czasem zdarza się, że internet wolniej działa (np. wieczorem), ale nie zwalnia tak bardzo, że nie da się pracować.
No to na tyle mojego chyba jednak trochę długiego wywodu. Jak macie jakieś pytania chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
BR